Elektrikte geç kalan düzenleme.. (Köşe yazısı 28.08.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Türkiye bir garip ülke.
Kanunlar, yönetmelikler, genelgeler nedense çıktığı günden ileri değil, kademeli emeklilikte olduğu gibi geriye dönükte uygulanarak, birçok insan mağdur ediliyor.
Bu ülkede yıllardır neredeyse ‘namuslu, onurlu, haysiyetli, borcuna sadık, az kazancı ile yetinmeye çalışan’ insanlar cezalandırılıyor.
Bunun en güzel örneği enerji yani elektrik kullanımı.
Eskiden elektrik ve su faturaları iki ayda bir gelirdi.
Bu iktidarla birlikte ayda bir gelmeye başladı ve iki aylık faturanın kat kat üzerinde.
Ülkenin Doğu ve Güneydoğusu dışında neredeyse tüm insanlar kullandıkları elektriğin faturasını zamanında yatırmaya çalışıyor.
Kayıp-kaçak elektrik kullanımı çok az. Zaten bu kayıp-kaçağın içinde sokak, park, bahçe, cami gibi bazı kamusal alanların elektrik giderleri de mevcut.
Ama Doğu ve Güneydoğu’da kullandığı elektriğin faturasını yatırmayan, bedelini ödemeyenlerin oranı neredeyse yüzde 100. Her şeyleri kaçak. Gösterişleri tam. Gelenek-göreneklerin arkasına sığınarak yaşamları da.
Görevliler, bununla ilgili girişimde bulundu mu, yapmadıkları kalmıyor. Yolları kesiyor, kamu binalarına, araçlarına, görevlilerine yapmadıklarını koymuyor.
Bu bölge dışındaki insanlar ise ‘Asaletli, onurlu yaşama’ devam ediyor.
Zor da, gecikmeli de, faizli de, zaman zaman kesilmiş olsa da cezasını ödeyip faturasını ödüyor.
Kayıp-kaçak bedellerinin tüketiciye geriye dönük 10 yıl ödenmesinde bir adım atıldı, sonra bu adımdan vazgeçildi.
Borcundan dolayı elektrik kesme biraz yumuşatıldı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik tüketicileri ve tedarikçi şirketler arasında imzalanması ve uyulması zorunlu “Perakende Satış Sözleşmesi” standardını Kurul kararı ile saptadı. Hatta, şaşırmayın ama elektrik tüketicilerine bazı avantajlar sağlandı.
Buna göre, elektrik tüketicileri geçmiş dönem borçları için 5 iş günü ödeme süresine uyar ve elektriğin kesileceğine ilişkin bilgilendirmeyi sağlarsa, kesme bildirimi bir sonraki dönem faturasıyla da yapılabilecek. Bu durumda tüketiciler elektriği kendilerinden kaynaklanan nedenlerle de olsa kesilmeden kullanabilecek.
Bu sözleşme standardı ile dağıtım bölgeleri bazındaki farklı uygulamaların da önüne geçildi, tüketicilere EPDK’nın düzenlediği bir sözleşmeyi güvenle imzalama imkanı getirildi.
Dağıtıcı şirketlere abonelik sözleşmesinin feshedilebilmesi için, son kez 15 günlük süreyi içeren yazılı ihtarda bulunması zorunluluğu var.
Tüketiciler, sözleşmelerinin feshedileceği konusunda son kez uyarılması sağlanarak, sözleşmelerin mümkün olduğunca ayakta kalması sağlanacak.
Tüketicilerin serbest tüketici olmaktan kaynaklanan tedarikçi seçme hakkını kullanması durumunda ise ilgili mevzuata göre yeni tedarikçiye geçişin gerçekleştiği tarihte, sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi, ilgili anlaşmadaki mali sonuçlar saklı kalmak şartıyla hüküm altına alındı.
Faturalandırmanın 6 ay veya üzeri tüketim dönemini kapsayacak şekilde hazırlanması durumunda, sayacın hangi aralıklarda okunduğuna bakılmaksızın, abonenin talebi üzerine vade farksız taksit uygulaması zorunluluğu ile faturaların posta kutusuna, posta kutusu yoksa bu amaçla teçhiz edilmiş mekana veya abonenin kolayca ulaşabileceği yere bırakılması suretiyle yapılması zorunlu.
Şirketlere “faturaların adrese teslim edilmesi hususunda gerekli dikkat ve özeni göstermeleri gerekliliği”nin de hüküm altına alındığı sözleşme ile tüketicilere SMS ve e-posta yoluyla fatura tebliğinin önü açıldı.
Elektrik sayacının tüketimi kaydetmemesi ya da yanlış kaydetmesi durumunda ise şirketin eksik tüketim miktarı için tahakkuk ettirdiği faturaya tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl içinde itiraz edilebilecek.
Son çıkan kanun, yönetmelik, genelge ve tebliğler tüketici lehine olsada, uygulamada sınıfta kalındığı kesin. Bankaların kredileri, kartları gibi bunlara da bir kılıf bulunulmasından korkmuyorum dersem yalan olur. Çünkü bende bir tüketiciyim..