Ekonomi-teknoloji-magazin-yaşam,kültür haberleri(12.09.2021)

Uluslararası İzmir Kültür Zirvesi sona erdi
Roma Şartı Öncüsü Luca Bergamo: Kültür politikalarında devrime ihtiyaç var
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çabaları sonucunda dördüncüsüne İzmir’in ev sahipliği yaptığı UCLG Kültür Zirvesi sona erdi. Pek çok başlık altında kültür politikalarının tartışıldığı zirvenin ardından, konuşmacılardan Roma Şartı Öncüsü Luca Bergamo “Pandemi kültür politikalarında devrime ihtiyaç olduğunu ortaya koydu. İnsan deneyimine duyulan gereksinimim küçük topluluklardan ziyade tüm toplum için gerekli olduğu anlaşılıyor. Zirvedeki oturumlarda da bu düşüncenin oldukça baskın olduğunu gördük” dedi.
Dördüncüsüne İzmir’in ev sahipliği yaptığı Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi 65 ülkeden katılımcıları bir araya getirdi. Ulusal ve yerel yöneticilerin, akademisyenlerin ve kültür üreticilerinin katıldığı zirvede pek çok başlık altında kültür politikaları tartışıldı. Roma Şartı Öncüsü Luca Bergamo Luca zirvenin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in vizyonunun geleceğin dünyası için umut verdiğini söyleyerek “Pandemi kültür politikalarında devrime ihtiyaç olduğunu açık biçimde ortaya koydu. İşler değişiyor, kültürün önemi gün geçtikçe daha çok anlaşılıyor. İnsan deneyimine duyulan gereksinimim küçük topluluklardan ziyade tüm toplum için gerekli olduğu anlaşılıyor. Zirvedeki oturumlarda da bu düşüncenin oldukça baskın olduğunu gördük. Sonuç deklarasyonunda da bu açık bir şekilde ortaya çıkıyor” dedi.
“Burada bulunmak çok özel bir his”
UCLG Genel Sekreteri Emilia Saiz ise Kültür Zirvesi’nin çok verimli geçtiğini belirterek “Ayrıca bu zirve uluslararası topluluğumuz için de bir buçuk yıl aradan sonra yaptığımız ilk yüz yüze buluşma oldu. Bunun için de ayrı bir öneme sahip. Burada bulunmak çok özel bir his ve oldukça sembolik” dedi. Zirvede geleneksel konuların ötesine geçtiklerini söyleyen Saiz “Ekoloji, kültür ve diplomasi üzerine konuşarak konuyu derinleştirdiğimizi söyleyebilirim” dedi.
“İzmir’e minnettarız”
CO18 – Kültür Objektif 18 Direktörü Marc Villarubias pandemiden sonra bir araya gelip fikir alışverişinde bulunmanın ve gelecek hakkında konuşmanın çok güzel olduğunu vurgulayarak “Burada kültür, sanat ve kültürel miras üzerine konuştuk. Bunlar gelecek için çok önemli konular. Zirve herkesin bir araya gelip bu başlıklar üzerinden tartışmasını sağladığı için çok önemli” dedi.
Info-Relais Direktörü Sylvia Amman da yeniden yüz yüze buluşmanın büyük bir zevk olduğunu söyleyerek “İzmir’e bu hibrit organizasyonu düzenlediği, fikir alışverişinde bulunmamıza fırsat verdiği ve oturumlarda çeşitli konuları dinleme şansı sunduğu için minnettarız” dedi.
İzmir Deklarasyonu yayımlandı
Dünyanın farklı noktalarından 346’sı çevrim içi olmak üzere 864 konuşmacı ve katılımcının yer aldığı Kültür Zirvesi’nde delegeler kendi kentlerine ait deneyimlerini, akademik düzeydeki bilgi birikimlerini, yeni çözüm önerilerini ve planlarını paylaştı. Zirvede pandemi sonrası kültür, çevre ve sağlık politikaları, kültürel haklar, yaratıcı ekonomi ve kültürel çeşitlilik, kültürel miras ve turizm, kültürel diplomasi gibi temalarda oturumlar yapıldı. Somut proje ve girişimleri tanıtma olanağı veren atölye çalışmalarıyla odak alan sunumları da yapılan zirvenin sonunda “Kültür İnsanlığın Geleceğini Kuruyor” başlıklı bir İzmir Deklarasyonu yayımlandı. Deklarasyon yerel yönetimler ve kültürle ilgili tüm küresel aktörlere yeni hedefler için açık çağrı yapıyor. Deklarasyonda kültürel yaşama erişimi ve katılımı artırmak, farkındalık ve hoşgörüyü teşvik etmek, yeni ifadeler yaratmak üzere çalışmaların arttırılması öne çıkıyor.

EHKİB’ten Fashion Prime Fuarı’nda aynı gün çifte etkinlik

2021 yılında 1,5 milyar dolar ihracat hedefleyen İzmir Moda Endüstrisi, Hırvatistan, Bulgaristan ve Fas’tan ithalatçıları FASHION PRIME Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı’nda İzmir’de ağırlayacak.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 15-17 Eylül 2021 tarihleri arasında İZFAŞ tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan FASHION PRIME Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı’na yönelik Alım Heyeti programı gerçekleştirecek.

Alım Heyeti Programını Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle düzenleyecekleri bilgisini veren Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Hırvatistan, Bulgaristan ve Fas’tan gelecek ithalatçılarla, İzmirli ihracatçı firmaların 15 Eylül 2021 Çarşamba günü 10.30-17.00 saatleri arasında Fuar İzmir B holünde yer alan F-143 no’lu Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Lounge Alanında ikili görüşmeler yapacağını kaydetti.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği olarak, 2021 yılı sonu için 1,5 milyar dolar ihracat hedefleri olduğuna işaret eden Sertbaş, “2021 yılının Ocak – Ağustos döneminde ihracatımızı yüzde 18,4’lük artışla 809 milyon dolardan 959 milyon dolara çıkardık. Yılın son 4 aylık döneminde göstereceğimiz performansla 1,5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağız. İzmir’de 1990’lı yıllarda düzenlenen Pret Hazırgiyim ve Moda Fuarları İzmir Moda Endüstrisinin gelişiminde ve ihracatta 1,5 milyar dolar seviyelerine gelmesinde çok önemli bir misyon üstlenmişti. Fashion Prime Fuarı, sektörümüzün yeni bir sıçrama yapmasına ve ihracatta önümüzdeki yıllarda 3 milyar dolar seviyesine gelmesine büyük katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.

EHKİB Başkan Yardımcısı ve Dış Pazar Stratejileri Geliştirme Komitesi Başkanı Seray Seyfeli, Alım Heyeti organizasyonu ile eş zamanlı olarak Türkiye’de yerleşik Mümessil firmalarla ikili iş görüşmelerini de 15 Eylül’de FASHION PRIME Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı’nda gerçekleştireceklerini belirtti.

13 mümessil firmayla, ihracatçı firmaları bir araya getireceklerine temas eden Seyfeli, “Alım Heyeti ve Mümessil firma görüşmeleri ile İzmir Fashion Prime Fuarı’nın içeriğini zenginleştirme çabası içinde olacağız. Egeli hazırgiyim firmalarımız mümessil firmalarla ikili görüşmelere yoğun ilgi gösterdi. İkili görüşme takvimimiz ilana çıktığımız ilk günde doldu.” diye görüşlerini özetledi.

OİB, Comtrans Fuarı’na Milli katılım gerçekleştirdi

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), uzun bir aradan sonra fiziki olarak düzenlenen Rusya’daki Comtrans 2021 Fuarı’na Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştirdi.

Moskova’da 7- 11 Eylül tarihleri arasında ticari araçlar ve tedarik sanayi alanında Milli fuar katılımı düzenlendi. Fuarda OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Sabuncu’nun ev sahipliği yaptığı Türkiye Milli standını, T.C. Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Moskova Ticaret Başmüşaviri Ferudun Başer ve Ticaret Müşaviri Mustafa Gökçeoğlu da ziyaret etti. Heyet, fuar alanını da gezerek Türk firmalarının stantlarında incelemelerde bulundu ve katılımcılardan bilgi aldı.

OİB, pandemi nedeniyle geçen yıldan bu yana online fuarlar ve dijital sektörel ticaret heyetleri gibi organizasyonlarla mevcut ve alternatif pazarlarda ihracatı artırmaya çalışıyor. OİB, bu kapsamda Comtrans gibi fuarların da etkisiyle 2020 yılında 468 milyon dolar otomotiv ihracatı gerçekleştirdikleri Rusya ile iş birliğini artırmayı ve bu yılki ihracata ivme kazandırmayı hedefliyor. OİB organizasyonunda Türk otomotiv firmaları da Mart 2020 döneminden bu yana ilk kez yüz yüze gerçekleşen fuarda Rusya başta olmak üzere dünya otomotiv sektörü temsilcileri ile bir araya gelme fırsatı yakaladı.

Fuarla ilgili değerlendirmede bulunan OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Sabuncu, fiziki fuarların başlamasıyla potansiyeli olan pazarlarda daha verimli görüşmeler yaparak ihracata katkı sağlayacaklarına inandıklarını ifade etti. Sabuncu, “Comtrans 2021 Fuarı’nda ticari araçlar ve tedarik sanayi alanındaki son yenilikleri görme şansı elde ettik, Rusya başta olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen sektör temsilcileriyle bağlantılar kurmaya çalıştık. Verimli bir fuarı geride bıraktığımızı söyleyebilirim. Pandemi el verdiği müddetçe fiziki organizasyonlarımıza devam edeceğiz” dedi.

Türkiye, Rusya’nın tedarik pazarında güçlü konumda

Avrupa’nın en kalabalık nüfusuna sahip olan Rusya’nın 2020 yılında 18 milyar dolar otomotiv ithalatı ile endüstride büyük bir potansiyeli bulunuyor. Türkiye ise Rusya’da özellikle tedarik sanayiinde güçlü durumda bulunuyor. Türkiye, Rusya’nın otomotiv ithalatında 11. sırada, Rusya ise otomotiv ihracatımızda 14. sırada yer alıyor. Rusya ise Türk tedarik endüstrisinin en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında 8.sırada yer alıyor. Türkiye, tedarik endüstrisi ithalatı 10 milyar dolar civarında olan Rusya pazarından daha fazla pay almayı planlıyor.

1000 Şehide 1000 Su Kuyusu açılıyor Şehitlere vefa ve dua oluyor

Deniz Feneri Derneği, vatan güvenliği için canlarını hiç düşünmeden feda eden aziz şehitlerin isimlerini binlerce km uzakta susuzluk çeken Afrika Müslümanlarına su kuyuları açarak şehitlere ve onların ailelerine olan vefa borcunu ödemek ve dualara vesile olmak amacıyla İçişleri Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen “1000 Şehidimiz Adına 1000 Su Kuyusu” adını verilen projeyi uygulamaya devam ediyor.

Bugüne kadar 348 kuyunun açılışını gerçekleştiren dernek projenin tamamı olan 1000 kuyu sayışını yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla start verilen projede şehitlerimizin anısına hazırlanan kuyu görselleri ve plaketleri için İzmir Valiliği’nde tören düzenlendi.

Aralarında Fethi Sekin’in eşinin de bulunduğu 15 şehit ailesine Afrika ülkelerinde açılan kuyuların resimlerinin bulunduğu hatıra kataloğu ve plaketler İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, tarafından takdim edildi.

Törene Deniz Feneri Genel Başkan’ı Av.Mehmet Cengiz katılırken konuşmalar esnasında duygu dolu anlar yaşandı.Şehit yakınları evlatlarının ve eşlerinin isimlerini binlerce kilometre uzakta suya hasret yüreklerin dualarında olmasından memnun olduklarını ifade ettiler.