Ekonomi, teknoloji, magazin haberleri (05.11.2019)

Ethica Sigorta mini onarım hizmetinde AUTO KING ile devam dedi

İş birliği kapsamında bugüne kadar 5 bin araca mini onarım hizmeti verildi.

3,5 milyonu aşkın araç sahibine kasko poliçesi kapsamında mini onarım teminatı sunan Türkiye’nin lider oto bakım ve onarım markası Auto King, Ethica sigortanın kuruluşundan bu güne hasar onarım ve mini onarım kapsamında hizmet veriyor. Mini onarım kapsamında bugüne kadar 5 bin araca 22 bin onarım yapan ve yüzde 99’a varan hizmet memnuniyetiyle Auto King, 19 farklı sigorta şirketiyle de mini onarım hizmet çalışmalarını sürdürüyor.

 Ethica Sigorta, “Mini Onarım” hizmeti kapsamında Türkiye’nin lider oto bakım ve onarım markası Auto King ile anlaşmasını 4. yılı için de yeniledi. Auto King, Ethica Sigorta müşterilerine sahip oldukları kasko poliçeleri kapsamında hasarsızlıkları bozulmadan mini onarım hizmeti vermeye devam edecek.

Gıda ihracatçılarından Çin çıkarması

Türk gıda ihracatçıları, 2019 yılının 10 aylık döneminde yüzde 86’lık ihracat artış hızı yakalayarak 205 milyon dolar ihracat yaptıkları, yıllık 2 trilyon doların üzerinde ithalat yapan Çin’e gıda ihracatını arttırmak için 5-10 Kasım 2019 tarihlerinde düzenlenen Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na çıkartma yaptı.

2019 yılını Çin yılı ilan eden Ege İhracatçı Birlikleri, Kuru meyve, zeytin ve zeytinyağı, meyve-sebze, su ürünleri ve hayvansal mamuller, odundışı orman ürünleri ihracatçılarından oluşan heyetle, Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nda yerini aldı. EİB heyeti, Çin’in en büyük ticari kuruluşu Cofco Sundry’la da görüşecek.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Heyetine Başkanlık eden EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, Çin’in meyve tüketiminin çok fazla olduğunu, amaçlarının bu büyük pazara yaptıkları ihracatı katlanarak arttırmak olduğunu kaydetti.

Çin’e gıda ihracatında hedef 1 milyar dolar

Ege İhracatçı Birlikleri’nin yıllık 5 milyar dolarlık gıda ürünleri ihraç ettiğine dikkati çeken Celep; “Çin frutaryen bir yapıya sahip. Yani meyve kültürüyle beslenme alışkanlığını seven bir toplum. Biz bu potansiyeli kullanarak 2018 yılının Ocak – Ekim döneminde Çin’e 110 milyon dolar olan gıda ihracatımızı, 2019 yılının 10 aylık döneminde yüzde 86 arttırarak 205 milyon dolara çıkardık. Çin’e önümüzdeki 2-3 yılda yıllık 1 milyar dolar gıda ürünleri ihraç etmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın, dünyanın dört bir tarafından Çin’e ihracat yapmak isteyen ihracatçıları buluştuğunun altını çizen Celep şöyle devam etti: “Şanghay’da düzenlen fuar 10 Kasım’a kadar açık olacak. Türkiye’den de 54 firma Türk ürünlerinin tanıtımı için yer alıyor. Fuarda Türk firmalarımız Çin devletine ait ve ülkenin en büyük ticari kuruluşu konumumdaki Cofco Sundry’da dahil bir çok firmayla görüşmeler yapacak.”

Türkiye’nin coğrafi olarak Avrupa’ya yakınlığı nedeniyle yüzünün Avrupa’ya dönük olduğunun altını çizen EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, “Asya kültürüne çok yakın yönlerimiz var. Asya insanıyla çok ortak yönümüz var. Ama her ülkenin de kendi içinde farklı kültürleri var. Bunları izlemek, bunlardaki küçük dokunuşları gözlemlemek, hassasiyetle konulara vakıf olmak, orta ve uzun vadede başarıyı getiriyor” şeklinde konuştu.

Gıda ihracatında ürünleri satmak yerine, pazarlama gereğinin altını çizen Celep, tatlı yerine meyveyi tercih eden Çinlilerin bu tercihini avantaja çevirmek için çaba göstereceklerini dile getirdi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Işık Yılmaz Batur’un katılımıyla Cofco Sundry üst düzey yöneticileriyle görüşeceklerini anlatan Celep, “Burada iki firmamızın katılımıyla bir imza töreni olacak. Ülke olarak artık Çin bize sıcak bakıyor. Bu sıcaklığı biz geçmiş Avrupa tecrübelerine göre daha profesyonelce götürüp güven ilişkisini sarsmadan mesafe kat etme zorunluluğumuz var.” değerlendirmesinde bulundu.

Çin’e fındık ihracatı 2’ye katlandı

EİB verilerinden, yapılan derlemeye göre Türkiye’den Çin’e 10 ayda 205 milyon dolarlık gıda ürünleri ihracatı gerçekleşti. Çin’e gıda ihracatında aslan payını yüzde 107 artarak 34 milyon 296 bin dolardan 71 milyon dolara çıkan fındık aldı.

Kuru meyve sektörü de Çin pazarında yaptığı tanıtımların semeresini gördü. Geçen yılın 10 ayında Çin’e, 7 milyon 946 bin dolarlık ihracata imza atan kuru meyve sektörü rakamı bu yıl yüzde 131 artışla 18 milyon 427 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı.

Meyve sebze mamulleri sektörü de aynı dönemde yüzde 70 artışla 24 milyon 914 bin doları Türk ekonomisine kazandırdı. Bu yıl kiraz ihracatına kapıların açılmasıyla da yaş meyve sebze ihracatı Çin’e 3 milyon 380 bin dolara yükseldi.

AKDENİZ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ  FAALİYETLERİNE HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

 2019 yılı Ekim ayı sonu itibariyle taze meyve ihracatı değerde %45’lik payla 716 milyon dolar, taze sebze ihracatı değerde %30’luk payla 471 milyon dolar ve narenciye ihracatı değerde %24 lük payla 380 milyon dolar gerçekleşerek toplamda Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı 1,58 milyar dolara yükseldi.

Yaş meyve ve sebze sektörünün Ekim ayı ve Ocak-Ekim ayları ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat SİN, yılın onuncu ayı sonu itibariyle en çok ihracatın değerde  %45 lik payla 716 milyon dolara ulaşan yaş meyve grubunda gerçekleştiğini,  yaş sebze grubunda değerde  %30 luk payla 471 milyon dolar ve narenciye ihracatının %24 lük pay ile 380 milyon dolar gerçekleştiğini belirtti.

Ekim ayında yaş meyve ve sebze ihracatı, 224 milyon dolar kaydedildi. Yaş meyve sebze sektörünün alt ürün grupları incelendiğinde ise;  taze sebze ihracatı değerde %19 payla 42 milyon dolar, taze meyve ihracatı değerde %35 payla 78 milyon dolar ve  narenciye ihracatı değerde %46 lık pay ile 104 milyon dolar gerçekleşerek Ekim ayı yaş meyve sebze ihracatına en çok katkı yapan alt ürün grubu oldu.

Yaş Meyve Sebze Sektöründe Lider Pazarımız  Rusya

Türkiye ekonomisi için büyük öneme sahip yaş meyve ve sebze sektörü için Ekim bolluğu yaşandığını dile getiren Nejdat SİN, Ekim ayında en çok ihraç edilen ürünün 43 milyon dolar ile limon olurken onu sırasıyla üzüm, mandarin, nar ve greyfurt ürünlerinin takip ettiğinin bilgisini verdi. Ekim ayında en çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkeler incelendiğinde, Rusya Federasyonuna yapılan ihracat değerde %52 lik artış ile 73 milyon dolar gerçekleşerek, Rusya Federasyonu lider pazar konumunda yer aldı. Rusya Federasyonunu sırasıyla Irak, Ukrayna, Almanya ve Romanya takip etti.

2019  Ekim ayı sonu itibariyle en çok ihraç edilen yaş meyve sebze ürünü 231 milyon dolar ile domates olurken, domatesi sırasıyla kiraz.vişne,  limon, üzüm ve mandarin takip etti. En çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkeler listesi incelendiğinde ise Rusya Federasyonu 486 milyon dolar kaydedilerek pazar liderliğini korudu. Rusya Federasyonunu sırasıyla Almanya, Irak, Romanya ve Ukrayna takip etti.

Narenciye sezonu devam ederken, Ekim ayı ihracatının yüzleri güldürdüğünü ifade eden başkan SİN, Ekim ayında Limon ihracatının %42’lik pay ve 43 milyon dolarla birinci sırada yer aldığını ve limonu, mandarin greyfurt ve portakal ürünlerinin takip ettiğinin bilgisini verdi.

Yaş Meyve Sebze İhracatında AKİB Başarısı

Başkan SİN, Ekim ayında AKİB’in genel yaş meyve sebze ihracatına değerde %58 pay ve  129 milyon dolarlık katkısı ile  diğer birlikler arasında liderliğini koruduğunu belirtti. 2019 yılı Ekim ayı sonu itibariyle ise Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği kanalıyla değerde %45’lik,  miktarda  %52’lik pay ile toplamda 704 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştiğini ifade eden SİN,   Türkiye Yaş Meyve ve Sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik  olmaktan  mutluluk duyduklarını ifade ederek bu başarıda emeği geçen tüm sektör paydaşlarına teşekkürlerini iletti.

AKİB’den İspanya Çıkarması

Ekim ayında AKİB olarak önemli faaliyetler gerçekleştirmeye devam ettiklerinin altını çizen SİN, “22-24 Ekim 2019 tarihlerinde ise İspanya’da gerçekleştirilen Fruit Attraction fuarına katılarak dünyanın dört bir yanından gelen sektör paydaşlarıyla bir araya gelerek sektörün nabzını tuttuk. İspanya’da Türk yaş meyve ve sebzesini potansiyel ithalatçılara tanıttık. Fuarda standımızı ziyaret eden  Madrid Büyükelçimiz Cihad Erginay’a ve Madrid Ticaret Müşavirimiz Ahmet Altuğ Leblebicier’e vermiş oldukları destekler için yaş meyve ve sebze sektörümüz adına teşekkürlerimizi iletiyorum. Türkiye’de yaş meyve ve sebze sektöründe lider konumda olan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak sektördeki yerimizi güçlendirmek, yeni pazarlara erişebilmek için faaliyetlerimize ve özverili çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. İnanıyorum ki,  özveriyle çalışmakta olan ihracatçılarımız sektörümüzü dünyada hak ettiği yere taşıyacak ve ülkemiz ekonomisine yapmakta oldukları katkıyı daha da artıracaklardır.” diyerek sözlerini bitirdi.

Kocaman Balıkçılık’ı “istegelsin” yeter!

Birbirinden lezzetli deniz ürünleriyle sofraları birer ziyafete dönüştürmek isteyenlerin markası Kocaman Balıkçılık, yeni nesil market alışveriş deneyimi sunmak için yola çıkan Yıldız Holding bünyesinde yer alan online süpermarket uygulaması  “istegelsin” ile iş birliğine imza attı. İş birliği doğrultusunda Kocaman Balıkçılık’ın ürünlerine İstanbullular artık bir tık ile ulaşabilecek.

Yeniliklerinde hız kesmeyen Kocaman Balıkçılık,  birbirinden lezzetli deniz ürünlerini bir “tık” ile kapınıza getirmeye hazırlanıyor. Yeni nesil market alışveriş deneyimi sunmak için yola çıkan “istegelsin” ile iş birliğine imza atan Kocaman,  ürünlerini İstanbulların kapılarına servis ediyor.