Ekonomi-teknoloji-kültür sanat haberleri

E-Ticaretin Gözü Kasım Ayında

Kasım ayının geleneği haline gelen alışveriş festivallerine 25 milyona yakın kişinin katılması, 15 milyar liraya yakın da ciro elde edilmesi bekleniyor.

Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, 11 Kasım’da “Bekarlar Günü/Yılın En Uğurlu Günü”, 27 Kasım’da “Black Friday/Şahane Cuma”, 30 Kasım’da da “Cyber Monday/Siber Pazartesi” adlarıyla dünyada ve Türkiye’de indirim kampanyaları düzenleneceğini bildirdi.

Çok yoğun katılımın olduğu bu kampanyalar sayesinde en fazla online alışverişin kasım ayında yapıldığını kaydeden Kayral, şunları söyledi:

“Geçen yıl 17 milyar liranın üzerinde internetten kartla ödeme yapılan 3 ay var; sırasıyla Kasım (18,9 Milyar TL), Temmuz (18,4 Milyar TL) ve Aralık (17,1 Milyar TL). Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) verilerine göre e-ticarette en büyük pay, tatil-seyahat harcamaları olduğu için Temmuz’un ilk 3’de olması normal. Aralık, yılbaşı alışverişi dönemi. Kasım ayının hiç dönemsel özelliği olmamasına karşın hem bu ayları hem de Anneler Günü’nün olduğu Mayıs, Babalar Günü’nün olduğu Haziran, Sevgililer Günü’nün olduğu Şubat ayını bile geçmesi dikkat çekici.”

Kasım kampanyalarına geçen yıla kadar Çinli AliExpress ve ABD’li Amazon’un öncülük ettiğini anımsatan Kayral, “Global şirketlerin rekabeti, yerli firmaları da hareketlendirdi. Geçen yıl yerli firmalar yoğun kampanyalarla global şirketlerin kampanyalarını gölgede bıraktı. Giyim, kozmetik, ev dekorasyon, cep telefonu, beyaz eşya, küçük ev aletleri bilgisayar ve aksesuarları alışverişleri ikiye katlandı. Bu yıl pandeminin de etkisiyle online alışveriş pazarı çok özel bir yıl yaşıyor. Cirolar, normal aylarda bile yüzde 35-45 aralığında arttı. Kasım ayında bu artış yüzde 50-60’lar seviyesinde olacaktır.”

Türk firmalarının kampanyalarını global şirketler gibi bir günle sınırlı tutmayıp 2-3 güne yaydıklarını anımsatan Kayral, “Bu yıl kasım ayındaki bu 3 kampanyaya 25 milyona yakın kişinin katılması, cironun 15 milyar lirayı aşması hedefleniyor Ürünlerinde yüzde 80-90 indirim uygulayan siteler bile oluyor. Kampanya düzenleyen bu sitelere Avantajix.com üzerinden gidenler, ayrıca üste nakit para kazanarak inanılmayacak derecede ucuza alışveriş yapmış oluyorlar. Bu dönemde firmalarla birlikte özel sayfa, yarışma gibi çalışmalar yaparak, satışlarını artırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Kayral, 11, 27 ve 30 Kasım’daki kampanyaların Avantajix.com üzerinden takip edilebileceğini sözlerine ekledi.

İlk 9 ayda dış ticarette öne çıkan ülkeler!
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Dış Ticaret Verileri baz alınarak Agrimetre tarafından hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli’ne göre 2020 yılının ilk 9 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü 14,63 milyar dolar ihracat, 11,74 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. 01 ile 24 fasılları arasındaki tüm GTIP kalemleri ile 29. ve 35. fasıllardan seçili ürünlerin dahil edildiği hesaplamalara göre, 2020’nin ilk 9 ayında sektörün dış ticaret dengesi, önceki yılın aynı dönemine kıyasla %32,8 arttı.

Genel Ticaret Sistemine (GTS) göre yayınlanan dış ticaret verilerine göre ihracat 2020 yılı ilk 9 ayında önceki yılın aynı dönemine göre %6,3 oranında artarken, ithalat %1,4 oranında artış gösterdi. Yılın ilk 6 ayında ithalat önceki yılın aynı dönemine göre %7,6 oranında artış göstermişti. Bu da 2020 yılının ilk yarısına kıyasla ilerleyen dönemde ithalatın yavaşladığını gösterdi.

Aylık bazda bakıldığında Eylül ayında ithalat bir önceki yılın aynı ayına göre %6,9 düşüşle 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti, aylık ihracat ise %5,7 artarak 1,86 milyar dolara yükseldi. Ağustos ayında ithalat bir önceki yılın aynı ayına göre %6,4 artışla 0,97 milyar dolar, aylık ihracat ise %11,5 artarak 1,4 milyar dolara olarak gerçekleşmişti.
Dış ticaret dengesinde geçen yıla göre önemli artış

2020’nin ilk 9 ayında sektörün dış ticaret dengesi, önceki yılın aynı dönemine kıyasla %32,8’lik önemli bir artışla 2,89 milyar dolara yükseldi. 2020’nin ilk 7 ayında sektörün dış ticaret dengesi önceki yılın aynı dönemine göre %11,6 artışla 2,11 milyar dolara yükselmişti. Dış ticaret dengesinin yıl içerisinde giderek artması olumlu değerlendirildi.

İhracat birim değeri 2020 yılının ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %5’lik bir artışla 1.029 dolar/ton olarak gerçekleşirken, ithalat birim değeri %0,8’lik bir artışla 485 dolar/ton olarak gerçekleşti.
Dış ticarette en yüksek hacimli ürünler

2020 yılı ilk 9 ayında ihracatta öne çıkan ürünler sırasıyla Fındık İçi, Un ve Makarna olurken bu ürünler toplam ihracatın yaklaşık %14,6’sını oluşturdu.

En çok ithal edilen ürünler ise sırasıyla Buğday, Soya Fasulyesi ve Ayçiçeği Yağı oldu. Bu 3 ürün, toplam ithalatın yaklaşık %23’ünü, neredeyse 4’te 1’ini oluşturdu.

2020 Eylül ayında en çok ihraç edilen ürünler Fındık içi, Buğday Unu ve Makarna olarak sıralanırken, en çok ithal edilen ürünler Buğday, Palm Yağı ve diğer hazır gıdalar oldu.
En çok ihracat yapan sektörler

2020 yılı ilk 9 ayındaki dış ticaret verileri sektörlere göre incelendiğinde Sert Kabuklu Meyveler, Yaş Meyve, Şeker ve Şekerli Mamuller, Bitkisel Yağ ve Kuru Meyve/Sebze Sektörleri en fazla ihracat yap an sektörler olarak sıralandı. Toplam ihracatın %42,5’i bu 5 sektör tarafından gerçekleştirildi.

Hayvan Yemi, Bitkisel Yağ, Un, Nişasta ve Kakao-Çikolata sektörleri ise aynı dönemde en çok ithalat yapan sektörler olarak sıralandı. Toplam ithalatın %64,8’i bu 5 sektör tarafından gerçekleştirildi. Tek başına Hayvan Yemi Sektörü, 2,81 milyar dolarlık hacim ile toplam ithalatın %23,9’unu, yani neredeyse 4’te 1’ini oluşturdu.
İhracatın arttığı ve azaldığı sektörler

2020 yılı ilk 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını değer olarak en fazla arttıran sektörler Yaş Meyve (284 milyon dolar artış) ve Bitkisel Yağ (237 milyon dolar) sektörleri olurken, bunları Sert Kabuklu Meyveler (211 milyon dolar artış), Makarna (122 milyon dolar) ve Baklagil (120 milyon dolar) Sektörleri izledi.

2020 yılında ihracatın en çok gerilediği sektörler ise Un (70 milyon dolar düşüş), Yumurtacılık (55 milyon dolar), Süt ve Süt Ürünleri (42 milyon dolar), Kuru Meyve/Sebze Sektörü (40 milyon dolar) ve Hayvan Yemi (37 milyon dolar) sektörleri oldu.

Geçen yılın aynı dönemine göre 2020’nin ilk 9 ayında ithalatı en çok artan sektörler 154 milyon dolar artış ile Bitkisel Yağ, 146 milyon dolar artış ile Baklagil, 56 milyon dolar artış ile Kakao ve Çikolata, 47 milyon dolar artışla Makarna ve 46 milyon dolar artışla Şeker ve Şekerli Mamuller sektörleri oldu. Önceki yılın aynı dönemine kıyasla 2020’nin ilk 9 ayında Baklagil Sektörü ithalatı %59,1 artış gösterdi.

İthalatın en çok düştüğü sektörler Canlı Hayvan Ticareti (262 milyon dolar düşüş), Nişasta Sektörü (96 milyon dolar), Hayvan Yemi (81 milyon dolar), Tütün ve Mamülleri (78 milyon dolar) ve Sebze (66 milyon dolar) sektörleri oldu.

Özellikle Hayvan Ticareti Sektörü ithalatındaki 262 milyon dolarlık gerileme, ülke ekonomisi açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.
Dış ticarette öne çıkan ülkeler

2020 yılı ilk 9 ayına ait dış ticaret verileri ülkeler bazında incelendiğinde en çok ihracat yaptığımız ilk üç ülke 2.071 milyon dolar ile Irak, 1.196 milyon dolar ile Almanya ve 849 milyon dolar ile Rusya şeklinde sıralandı.

Bu 3 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatımızın %28,1’ini oluşturdu. Ülkelere göre en çok ihraç ettiğimiz ürünler Irak için un, tavuk eti, gofret ve waffle; Almanya için ambalajlı fındık, fındık içi ve kiraz; Rusya içinse şeftali, palm yağı ve kiraz oldu.

Ülke bazında ithalat verileri incelendiğinde, 2020 yılı ilk 9 ayında en fazla ithalat yaptığımız ülkeler 2.223 milyon dolar ile Rusya, 1.125 milyon dolar ile Brezilya ve 694 milyon dolar ile ABD oldu. Rusya, Brezilya ve ABD’den yapılan ithalat toplam ithalatın %34,4’ünü oluşturdu.

Yılın ilk 7 ayına ilişkin verilerde Ukrayna en çok ithalat yaptığımız 3. ülkeyken, Ağustos ayına ait verilerin gelmesiyle birlikte 4. sıraya geriledi, Eylül ayında da 4. sırada kaldı.

Rusya’dan yapılan ithalatta öne çıkan ürünler buğday, ayçiçeği yağı ve ayçiçeği olurken; Brezilya’dan soya fasulyesi, kahve, tütün; ABD’den yapılan ithalatta ise etilen glikol, DDGS (kurutulmuş damıtık tahıl ve çözünür maddeleri) ve badem içi ürünleri öne çıktı.

YENİ YIL EĞLENCELİ BAŞLIYOR

Tureks Uluslararası Fuarcılık tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Eğlence-Etkinlik, Park-Rekreasyon Fuarı ATRAX 2021 için geri sayım başladı. 4- 6 Şubat 2021’de ‘BÜYÜK OYNUYORUZ’ mottosu ile uzun bir aradan sonra sektöre ilk enerjiyi vermeye hazırlanıyor. İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açacak fuar, dünyanın önde gelen eğlence tesisi yatırımcılarını, oyun ve ekipman üreticilerini, etkinlik organizatörü firmalarını, turistik işletme sahiplerini, belediye, otel, AVM yöneticilerini, inşaat firmalarını, mimarları, kurumsal firmaları ve tedarikçileri tek çatı altında buluşturacak.

Pandemi sebebiyle tüm dünyada oyunun kuralları değişirken ATRAX ; yenilenip güçlenerek yüksek kalite standartlarında bir fuar için 4-6 Şubat 2021 tarihlerinde yeni yılın ilk fuarı olarak birikmiş bir potansiyeli karşılamayı hedefliyor. Her yıl katlanarak büyüyen fuar, geçtiğimiz sene 38 ülkeden 180 firma ve 18 bin ziyaretçiyi ağırlarken bu yıl 40 ülkeden 190 bin ziyaretçi hedefliyor.

“ Büyük Oyunlar Büyük Oyuncularla Oynanır ”
Büyük oynuyoruz mottosu ile sektörü ve ticareti canlandırma misyonunu üstlenen Atrax, fuar sponsorlarını “Büyük oyunlar büyük oyuncularla oynanır!” sloganı ile duyuruyor.
Bahsi geçen “Büyük Oyuncular” arasında fuar Gold Sponsorluğunu üstlenen, uluslararası arenada inovatif ve kreatif ürünleriyle her daim adlarından söz ettiren Polin Waterparks ve DOF Robotics gibi uluslararası firmalar yer alıyor. ATRAX organizatörü Tureks Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürü Nergis Aslan ATRAX Fuarı’nın; uzun süredir içinde bulunduğumuz durağan dönemde yepyeni bir döneme geçişte bir köprü görevi göreceğini, sektörün yeniden bir araya gelmesini sağlayarak yeni ve bekleyen projelere rehber olacağını belirtti.

‘’ Eğlenmenin Önemini Anladık ‘’
Aslan; ‘’ Evde kaldığımız dönemlerde özgürlüğün, birlikte olmanın, eğlenmenin önemini anladık. Bu duyguları yaşayacağımız günlere geri dönmeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Tecrit altında yaşama devam edilmesi sürdürülebilir bir şey değildir. Bireysel korunma önlemleri yani sosyal mesafe uygulaması, kişisel koruyucu malzemelerin kullanımı öncelikli stratejilerimiz olarak yolumuza devam edeceğiz.

“Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.” Pandemi ile birlikte en çok duyduğumuz cümle bu… Geleceğe dair öngörülerimizde hepsinde ortak tek nokta yenilik ve değişimdir. Dünya krizden yeniden doğacak ve yeni bir yapılanmaya gidecek. Yeni üretim modelleri ortaya çıkacak. Hiçbir toplum değişimden kaçamaz. Bu dönem aslında yeni Dünya düzeninin ayak sesleri. Oyuncular yenilendi, oyun yenilendi. Oyunun kuralları değişti. Olayları akışına bırakma lüksümüz yok. Geleceği doğru inşa edebilmek için, biz işimizi yeniliyoruz. Yeni yılda büyük işler için bir araya gelmeye hazırlanıyoruz. Hep birlikte oyunu yeniden düzenliyoruz ve büyük oynuyoruz ‘’ ifadelerini kullandı.

BUKET NAZAN BADEM İMZALI SUS İLE SESSİZLİĞİN SIRLARINI KEŞFEDİN

Bir ses duydum; bana, ‘SUS!’ dedi.

O an hayata “Sen devam et ben geliyorum.” dedim ve bir mola verdim.

Yazar Buket Nazan Badem bir sessizlik deneyimini anlattığı Sus ile hayatın hengâmesi içinde, onca telaşın arasında unutulan bir varoluş arayışına çıkıyor. Yaşamındaki bir kırılmanın hemen ardından, kendine başka bir gözle bakmak isteyen yazar, bu süreçteki deneyimlerini; gün be gün okurla paylaşıyor. Bir günce samimiyetiyle yazılan Sus’ta;  sessizliğine çevresinin verdiği tepkileri ve anlayışla karşılayanlar olduğu gibi garipseyenlerin yorumlarını olanca naifliğiyle anlatan Buket Nazan Badem, adeta yeniden doğmanın ve hayatının geri kalanında yapacaklarının serüvenine çıkıyor.

Sessizliğin Anlatacakları İçin “Sus”mak Gerek!

“Çocukluğumda…” diye başlıyor cümlelerimiz,

Çocukluğumuzda dünü, yarını düşünmezdik; uyuyakalıp anı kaçıracağız, diye korkardık.

Hiç boş yer bırakmadık mutluluğa hâlbuki o kapıda bekler yer açmamız için…

Bahar temizliği yapar gibi atın kıştan kalan eskileri… Mutluluk girsin içeri…

Anlatının bir kısmını uzun zamandır yazdığı şiirlerine ayıran Buket Nazan Badem imzalı Sus, Yazardan Direkt Yayınevi’nden yayımlanarak, sessizliğin ve sonrasında getirdiklerinin güzelliğini keşfetmek isteyen okuruyla buluşuyor.