Ekonomi-teknoloji haberleri ve TUİK verileri (23.12.2021)

Türk işverenlerin yeni yılın ilk çeyreğine yönelik istihdam beklentisi yüksek  ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırmasına göre Türk işverenler, yüzde +30’luk Net İstihdam Görünümü ile 2022’nin ilk çeyreğine yönelik olumlu istihdam beklentisi içinde.  ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması, Türk işverenlerin 2022’nin ilk çeyreğine yönelik olarak güçlü işe alım beklentilerine sahip olduğunu ortaya koydu. Net İstihdam Görünümü +%30 olarak ölçülürken ve bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 15 puan, bir yıl önce aynı döneme kıyasla yüzde 27 puan yükselerek araştırmanın başladığı tarihten bu yana en olumlu görünüm seviyesini sergiledi. Türkiye’nin yedi bölgesinden 1.007 işverenin görüşlerine baş vurularak yapılan araştırmanın verilerine göre Türk işverenlerin yüzde 51’i 2022’nin ilk çeyreğinde istihdam artışı beklerken, yüzde 21’i azalma öngörüyor ve yüzde 26’sı ise değişiklik olmayacağını öngörüyor. ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, Türkiye’nin 2022 ilk çeyrek istihdam görünümü hakkında şunları söyledi: “Araştırmamızın sonuçları, anketimize katılmış olan sektörler, şirket ölçekleri ve bölgelerin tamamında 2022’nin ilk çeyreği için olumlu istihdam beklentisi öngörüyor. Bununla birlikte anketimiz; ekim, kasım aylarında yapılmış araştırmaların aralık ayı raporlamalarını içermekte olup bu dönemin sosyo-ekonomik değişimlerinin etkisini yansıtmaktadır. Araştırmamızda ölçülen yüzde +30 Net İstihdam Görünümü, Bilişim, Teknoloji, Telekomünikasyon, İletişim ve Medya sektörlerinin yanı sıra ihracata dayalı üretim sektörlerinden gelen olumlu beklentileri yansıtıyor.”   Üretim sektörü olumlu görünümüyle öne çıktı İstihdama Genel Bakış Araştırması kapsamında işverenlerin görüşlerine yer verilen 11 sektörün tamamı, yeni yıla işe alımı artırma planlarıyla giriyor. En hızlı toparlanmanın +%41 Net İstihdam Görünümü ile Üretim sektöründe olması bekleniyor. Diğer Endüstri (+%37), Bankacılık, Finans, Sigortacılık ve Gayrimenkul (+%36), Kâr Amacı Gütmeyen Sektörler (+%33) ve Diğer Hizmetler (+%30) sektörel kıyaslamada öne çıkan diğer sektörler olarak sıralanıyor:

Bankacılık, Finans, Sigortacılık ve Gayrimenkul: %+36, İnşaat: +%14, Eğitim, Sağlık, Sosyal İşler ve Kamu: +%28, BT, Teknoloji, İletişim ve Medya: +%29, Üretim: +%41, Kâr Amacı Gütmeyen: +%33, Birincil Üretim: +%24, Restoran ve Oteller: +%13, Toptan ve Perakende Ticaret: +%19, Diğer Hizmetler: +%30, Diğer Endüstri: +%37

Türkiye’deki 7 bölgenin tümünden işverenler artan işe alım beklentisi bildiriyor. Bir önceki çeyreğe göre büyük bir artış göstererek +48 Net İstihdam Görünümü bildiren Karadeniz Bölgesi işverenleri, bölgeler arası iyimserlik liderliğini üstlendi. Ege Bölgesi işverenleri ise en zayıf istihdam iklimini (+%11) bildiren işverenler oldu. Organizasyon büyüklükleri arasında en güçlü işe istihdam iklimi (+%37) 250’den fazla çalışanı olan şirketler tarafından bildirildi.Türkiye’nin bölgelerinde işe alım beklentileri: Ege: +%11, Karadeniz: +%48, İç Anadolu: +%42, Marmara: +%26, Akdeniz: +%24, Doğu Anadolu: +%23, Güneydoğu Anadolu: +%372021 dördüncü çeyrekten bu yana en fazla artış sergileyen sektörler: Diğer Endüstri: +%37, Kar Amacı Gütmeyen: +%33, BT, Teknoloji, İletişim ve Medya: +%29, Üretim: +%19, Eğitim, Sağlık, Sosyal İşler ve Kamu: +%17

TOMTOM GO NAVİGASYON UYGULAMASI TÜRKİYE’DEKİ KULLANICILARLA BULUŞTU

Navigasyon ve harita teknolojisinde liderliği ile tanınan; iOS ve Android bazlı cihazlara uygulamalar üreten TomTom, 150’den fazla ülkede yaşattığı konforlu sürüş keyfini şimdi de Türkiye’deki kullanıcıları ile buluşturdu.

TÜRKİYE PAZARI BİZİ HEYECANLANDIRIYOR

Türkiye’de yeni kullanıma sundukları mobil uygulama ile ilgili açıklama yapan TomTom Tüketici Ürünleri,Ürün ve Pazarlama Direktörü Tomas Cafferata “TomTom GO Navigasyon, gizlilik ilkesini merkeze alan ve inovatif özellikleriyle fark yaratan bir uygulamadır.Geliştirdiğimiz sürücü odaklı özellikler ve arayüz sayesinde kullanıcılar için navigasyon deneyimini en üst düzeye çıkarmak istiyoruz. 150’den fazla ülkede kullanılan uygulamamızı Türkiye’deki kullanıcılarla buluşturmaktan dolayı heyecanlıyız.” dedi.

30 GÜNLÜK ÜCRETSİZ DENEME

Şirketin önemli ürünlerinden biri olan TomTom GO Navigasyon uygulaması, çevrim dışı haritalar sayesinde kullanıcılarına, internet bağlantısının olmadığı durumlarda bile,gerçek zamanlı trafik durumlarını aktarma özelliğini taşıyor. Ülkemizde de güvenli şekilde ve trafiğe takılmaksızın, zamandan kazanç sağlayarak sürüş keyfi yaşatacak olan TomTom GO Navigasyon, 30 günlük ücretsiz deneme sonrasında aylık ya da yıllık abonelik planları ile satın alınabilecek.

İNTERNET BAĞLANTISI OLMADAN DA KULLANILABİLECEK

TomTom GO Navigasyon uygulamasını diğer navigasyon uygulamalarından ayıran en önemli özelliklerden biri Internet bağlantısı olmasa dahi, çevrim dışı haritalar sayesinde kaybolmadan veya internetten harcamadan ülkemizin en ücra köşelerine bile gidilmesine olanak sunması. TomTom aynı zamanda, trafik takip sistemi ile trafik sıkışıklıkları, yeni kapanan şeritler,aktif yol yapımları ve diğer trafik gecikmelerine dair erken uyarılarla sürücülere zamandan kazandırıyor.

Gizlilik ilkesini kendisine prensip edinen TomTom GO Navigasyon inovatif içerikleri ve Premium navigasyon özellikleri ile fark yaratarak sürücülerin gitmek istedikleri yere daha güvenli ulaşmalarını sağlıyor.

TomTom GO Navigasyon uygulaması Android için Google Play, iOS için ise App Store’dan indirilebilecek.

Sutec dijital baskı makineleri ile her baskıda verimlilik, dayanıklılık, kalite…
Dijital baskı sektörünün lideri Lidya Grup’un Batı Karadeniz Müdürü Fatih Şıkkibar, iki yıl önce pazara sunulan flatbed uv baskı makinaları ve geniş format süblimasyon baskı makinaları Sutec ile, gelişmekte olan flatbed uv pazarında ürün ailesini çeşitlendirmiş olduklarını söyledi. Lidya Grup’un kendi markası Sutec dijital baskı makineleri hakkında bilgi veren Fatih Şıkkibar, şunları anlattı:

Sutec giriş seviyesi ürünlerden endüstriyel reklam ürünlerine kadar dayanıklılık ve verimlilik temelinde üretiliyor. Lidya Grup’un geniş servis ağı, uzun ömürlü baskı kafaları, her malzemede yüksek oranda tutuculuk sağlayan uv mürekkepler, kullanım kolaylığı ve bakımı, yatırım planı olan müşterilerin Sutec markasını incelemeleri için en önemli sebeptir. Sutec Uv baskı makinaları ile müşterilerimiz sert zemin malzemelere baskı alarak promosyondan reklam uygulamalarına, dekorasyon ürünleri imalatından nihai ürün oluşturmaya kadar yaptıkları mevcut işlerde zaman ve işçilikleri azaltıkları gibi yeni iş modelleri oluşturabiliyorlar. Uv baskının sağladığı uzun ömür ve dayanıklılıkla müşterilerine daha uzun vade garantileri verebiliyorlar. Sutec ürünleri, her modelde yüksek verimlilik sağlayan uzun ömürlü endüstriyel baskı kafalarına sahip olması, farklı malzemelerde de yüksek tutuculuk sağlayan mürekkepleri, güçlü emiş gücü sağlayan vakum tablası, dayanıklı gövde yapısı, kafa çarpmaları sonucu oluşan iş ve yedek parça kayıplarını önleyen güvenlik sistemleriyle müşterilere uzun yıllar sorunsuz hizmet edecektir.” dedi.

Sutec’in Uv baskı modellerinin özellikleri

Sutec markasıyla Uv baskıda ST-6090, ST-7590, ST-1115, ST-1513 ve SC-3220 modellerinin bulunduğunu ifade eden Fatih Şıkkibar, modellerin özellikleri hakkında şunları kaydetti:

Sutec Uv teknolojileri ile müşterilerini buluşturuyor

Yaptıkları çalışmalara değinen Fatih Şıkkibar, konuşmasına şöyle devam etti: “Pazarda özellikle kopyalama merkezleri, Uv pazarına yeni giriş yapan müşterilerimiz daha çok ST-7590 modelimizi tercih ediyor. Giriş segmenti modellerde de aldığımız yüksek baskı kalitesi ve verimlilik tercih edilmede büyük rol oynuyor. Daha az yer kaplamaları, parça iş ve perakendeye hızlı cevap verme yetenekleri ile ilgi gören modellerimizdir. Endüstriyel reklam uygulamalarına hitap etmesi, üretilen malzemelerin ebatlarında baskı alınabilmesi, dış mekanda daha uzun solma ve dayanıklılığı ile SC-3220 modelimiz daha çok reklam imalatçıları tarafında tercih ediliyor. Folyo vb herhangi bir baskı malzemesine işlem yapmadan, koruyuculuk için laminasyon gibi ilave uygulama olmadan direk malzemenin üzerine baskı işlemi yapmak günümüzde artan malzeme fiyatlarına göre tasarruf sağlamakta ve işçilikteki hata ve zaman kayıplarını da azaltmaktadır. 2021 yılı hedeflerimize ulaştığımız bir yıl oldu diyebiliriz. Güçlü finansal yapımızla, müşterimize yatırımlarını daha kolay hale getirdik. Tüm markalarımızda dönemsel yaptığımız kampanyalarla olumlu dönüşler aldık. Özellikle ST-6090 ve SC-3220 modelleri, pazar payımızın gelişiminde büyük rol oynadı. Konya ve Antalya’da yaptığımız bölgesel fuar etkinliğimiz ile Anadolu’daki müşterilerimizin de Sutec uv teknolojileri ile buluşmalarını sağladık. Pandemi sebebiyle ertelenen Sign İstanbul ve Fespa Eurasia fuarlarına katıldık. Yüksek ziyaretçi katılımlı çok başarılı fuar organizasyonlarıyla yılın son çeyreğini geçirdik. Son dönemlerdeki kur dalgalanmaları yatırımları olumsuz etkilese de, gelecek dönem için yeni iş fırsatları üretme açısından bizi ve müşterilerimizi umutlandırıyor.” diye konuştu. 

Zaxe Z3’e Design Week Turkey’den‘En İyi 3 Boyutlu Yazıcı Tasarım Ödülü’

Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Birliği tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Design Week Turkey’de, yerli 3D yazıcı şirketi Zaxe’nin yeni ürünü Z3 modeli ‘En İyi 3 Boyutlu Yazıcı Tasarım Ödülü’nü kazandı. Amaçlarının ‘Türk Tipi Ekonomi Modeli’ndeki ihracat hedeflerine ulaşılması yolunda çalışmak olduğunu belirten Zaxe Kurucusu Baki Gezgen, “Salgın sürecinde uzun Ar-Ge çalışmaları sonucu hayata geçirdiğimiz Z3’ün bu önemli ödülü kazanması, global bir marka olma yolculuğumuzda bize itici güç sağlayacak” dedi.

Bu yıl 5’incisi düzenlenen ve yılın en iyi tasarım yapan şirketleriyle ürünlerinin ödüllendirildiği Design Week Turkey 2021’e, Türkiye’nin en önemli 3D yazıcı markası Zaxe önemli bir başarı elde etti. Yazılım, donanım ve tasarımı tamamen Türk mühendis ve Ar-Ge ekibi tarafından hayata geçirilen Zaxe’nin yeni endüstriyel Z3 modeli Design Week Turkey’in ‘En İyi 3 Boyutlu Yazıcı Tasarım’ kategorisinde büyük ödüle layık görüldü.

İhracatı Artıracak Ürünler Yapmak İstedik

Amaçlarının Türk sanayisini geliştirmek ve hedeflenen ihracat atağında kesintisiz bir şekilde yer almasını sağlamak olduğunu belirten Zaxe Kurucusu Baki Gezgen, “Türk Tipi Ekonomi Modeli, ülkemiz sanayi kuruluşları ve KOBİ’lerinin ihracata odaklanmasını hedefine koyuyor. Biz de bu amaçla üretimi daha hızlı, kaliteli ve daha az maliyetli şekilde gerçekleştiren son teknolojiye sahip yerli üretim yazıcılarımızı geliştirdik. 2021 yılında lansmanını yaptığımız xLite+, Z2 ve Z3 modellerimize çok güvendik. Hepsi yerli mühendis ve Ar-Ge ekibinin çabası sonucu ortaya çıktı. Bu noktada Z3 modelimizin Design Week Turkey’de ‘En iyi 3 Boyutlu Yazıcı Tasarım Ödülü’nü kazanmasından kıvanç duyuyoruz. Bu ödül global marka olma yolculuğumuzda bize itici güç sağlayacak” dedi.

Üstün Özelliklere Sahip 3 Boyutlu Yazıcı

Lansmanı 21 Eylül’de Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji fuarında gerçekleşen Zaxe Z3 yazıcı, kısa süre önce Frankfurt’ta düzenlenen Formnext Fuarı’nın da en çok konuşulan ürünü oldu. Ürünün özellikleri ise şöyle sıralanıyor:

Yüksek baskı kalitesi, Z3 40x30x35cm baskı alanı, Yenilikçi XY Çekirdek mekanik sistemi, Geliştirilmiş E3D yeni baskı kafa sistemi, 7” Yeni Dokunmatik ekran, Hepa Filtre Sistemi, Baskılarınızı takip eden kamera sistemi, 300 dereceye kadar ısınan özel titanyum baskı kafası, Tüm Endüstriyel 3D baskı filamentleri ile uyumlu

Panasonic TOUGHBOOK cihazlar, atıkların akıllı bir şekilde yönetimine destek oluyorPanasonic TOUGHBOOK cihazları, pek çok sektörde olduğu gibi atık yönetiminde de ekiplere büyük kolaylıklar sunuyor. Artık yönetimi, Avrupa’nın en büyük sorunlarından birisi. Avrupa’da yaşayan bir birey, her yıl ortalama 5 ton atık üretiyor ve bu atıkların sadece yüzde 38’i geri dönüştürülüyor. Evsel atıkların yüzde 60’ının da çöp alanlarında toplandığı ülkeler bulunuyor. Avrupa Birliği, bu durumu tersine çevirmek için önemli adımlar atıyor. Hatta 2050’ye kadar karbon-nötr, çevresel olarak sürdürülebilir, zehirden arınmış ve tamamen sirküler bir ekonomiye sahip olmayı hedefliyor. Ancak atık yönetimi genellikle kısıtlı bütçeye sahip yerel yönetimlerin kontrolünde olduğu için daha etkili ve verimli atık toplama hizmetleri, başarıyı belirleyen önemli bir faktör haline geliyor. İşte bu noktada teknoloji devreye giriyor. Yıllar boyunca çöp kutusu boşaltma süreçlerinde önemli bir değişim olmadı. Ekipler hala aynı rotayı takip ediyor ve çöp kutularını haftanın aynı günlerinde topluyor. Ancak akıllı yazılım uygulamaları ve mobil bilişim teknolojileri bu yaklaşımı gözle görülür ölçüde değiştirmeye başladı. ALLOY – Bağlantılı Varlık Yönetim PlatformuAraç içinde kullanılabilen en yeni atık yönetim teknolojileri; atıkları toplayan ekiplere, operasyonel yöneticilere ve çağrı merkezi çalışanlarına yaşanan sorunlar hakkında kapsamlı bilgileri gerçek zamanlı olarak sunuyor, ekipler arasında iletişimi ve birlikte çalışmayı kolaylaştırıyor. YOTTA’nın ALLOY adı verilen bağlantılı varlık yönetim platformuna sahip dayanıklı tabletler, atık toplama hizmeti sunan şirketler için ideal bir çözüm haline geliyor. Çünkü sistemde atık toplama hizmetlerini takip etme ve etkin bir şekilde yönetme imkanı bulunuyor. Araç içinde kullanılan yazılımlar da süreçleri gerçek zamanlı olarak takip etmek, şikayetleri azaltmaya ve daha hızlı çözüm bulmaya yardımcı olan toplama ekipleriyle iletişim kurmak için kullanılıyor. IoT ile ALLOY’a eklenen sensör ve kontrol teknolojileri de hizmetlerin daha iyi sunulması için fırsat sağlıyor. Bu yüzden yerel ekipler atık yönetim hizmetlerini iyileştirmek için dolum oranını ölçen sensörleri, konum takibi, Bluetooth kuleleri ve otomatik konum algılama gibi teknolojileri daha fazla kullanıyor. Ancak bu akıllı yazılımların etkili bir şekilde çalışabilmesi için atık toplama ekiplerinin kullandığı bilişim cihazlarının güvenilir olması gerekiyor. Çünkü atık yönetim ekiplerinin çalıştığı ortamlar, bilişim cihazları için zorlyıcı olabiliyor. Toz, kir, zorlu hava koşulları, düşmeler ve çizikler ortalama bir tablete büyük zararlar verebilen yaygın problemler arasında yer alıyor. Bu yüzden Panasonic TOUGHBOOK tabletler gibi dayanıklı teknolojiler, YOTTA’nın akıllı uygulamaları için ideal bir cihaz haline geliyor. Daha önce atık yönetim yazılım iş ortaklarıyla birlikte çalışan Panasonic, hepsi Avrupa’nın güvenlik regülasyonlarıyla uyumlu olan cihaz kurulum danışmanlığıyla, cihaz montaj çözümleriyle, entegrasyon tasarım hizmetleriyle ve dayanıklı cihazlarıyla gerçek bir uçtan uca çözüm sunabiliyor. Hem içi hem de dışı dayanıklı olan bu ürünler, atık yönetiminin gerçekleştirildiği ortamların koşullarına dayanacak şekilde tasarlanıyor. Parlak ve duyarlı dokunmatik ekranlar da yağmurda ve güneşte, kamyon camlarından ışık yansırken ve eldiven takarken bile rahat bir kullanım sunuyor. TOUGHBOOK cihazlarının birçok bileşeni yapılandırılabiliyor ve belirli ihtiyaçlara göre özelleştirilebiliyor. IoT teknolojisi için kullanılacağı zaman sensörler, kameralar, barkod okuyucuları, HF-RFID okuyucular ve çok daha fazlası entegre edilebiliyor. TOUGHBOOK cihazlar bunların dışında uzun süre boyunca desteklendiği için cihazlar güncelleneceği zaman aksesuarların tamamı yeni cihazlarla uyumlu oluyor. Bağlantı hem en yoğun nüfuslu şehirlerde hem de en kırsal alanlarda çalışan mobil ekipler için çok önemli. TOUGHBOOK cihazlar, bağlantı açısından üstün bir deneyim sunarak dünya çapında acil servisler tarafından tercih ediliyor. Panasonic, cihazlarını kendi yankı odalarında test eden ve iyileştiren, kendi antenlerini tasarlayan ve üreten tek mobil bilgisayar üreticisi olma özeliğine sahip. Günümüzün teknoloji çözümleri, sunulan hizmetleri büyük ölçüde değiştirerek yerel yönetimlerin gerçek zamanlı olarak atık toplama konularından haberdar olmasını sağlıyor ve sorunları hızlı ve verimli bir şekilde çözmelerine yardımcı oluyor.

TOYOTA’YA KRİSTAL ELMA YARIŞMASI’NDA 4 ÖDÜL

 Toyota, reklam ve pazarlama dünyasının en prestijli ödüllerinin başında gelen 33. Kristal Elma Reklam Ödülleri’nde “Mobilsen Özgürsün” kampanyasıyla 4 ödüle layık görüldü.

Herkes için mobilite kavramıyla hareket eden Toyota, yeni vizyonu ile engellilerin, hastalıklarından dolayı hareketleri kısıtlı kişilerin, yaşlıların, 7’den 70’e herkesin ileri teknolojiye sahip ürünleriyle dünya üzerinde özgürce, zahmetsizce ve keyifle hareket etmelerini sağlayarak onların her türlü mobilite ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor. Bu çerçevede tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de “Start Your Impossible-Mobilsen Özgürsün” hareketini başlatan Toyota, Reklamcılar Derneği (RD) tarafından 1988 yılından beri düzenlenen Kristal Elma Yarışması’nda; Entegre Kampanyalar / Otomotiv-Ulaşım-Turizm ve Film-Online Film / Otomotiv ve Otomotiv Ürünleri kategorilerinde “Kristal Elma” ile ödüllendirildi.

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. ayrıca; Dijital, Sosyal Medya ve Aktivasyon / Özel Günlerde Yaratılan İçerikler, Medya-Medya kullanımı / Dijital ve Sosyal Medya için Oluşturulmuş İçerik kategorilerinde de bronz ödülü almaya hak kazandı.

Bir otomotiv şirketinden bir mobilite şirketine dönüşme konusunda kararlı ve emin adımlar atan Toyota, “mobilite” kavramının temelini oluşturan “Start Your Impossible-Mobilsen Özgürsün” global hareketinin ilk ürünlerini Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları ile Paralimpik Oyunları’nda hizmete sunmuştu. Toyota ayrıca Türkiye’de de “mobilite” vizyonu temelinde TV ve dijital mecralarda olimpiyat ruhuna vurgu yapan programlar yayınlamış ve bu programlarda “tutku, kardeşlik, saygı ve özgürlük” temaları aktarılmıştı. Kristal Elma ödülünü getiren bu yapımlardan biri de maraton koşusuna atıf yapılan engelli bir bireyin antrenörü ile birlikte tamamladığı “42 İmkansız Kilometre” belgeseli olmuştu.

İşgücü Maliyeti İstatistikleri, 2020

Kayseri’de motorlu kara taşıtları bir yılda 16.750 adet arttı
Kayseri ilinde 2021 yılı Kasım ayı sonu itibarıyla toplam trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtı sayısı bir önceki aya göre 1.384 adet (%0,3) artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre 16.750 adet (%4,3) artarak 408.471 adet oldu.
2021 yılı Kasım ayı sonu itibarıyla Türkiye genelinde toplam 25.188.967 adet trafiğe kayıtlı araç bulunmaktadır. Kayseri toplam 408.471 adet trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtı ile Türkiye genelindeki toplam motorlu kara taşıtlarının yüzde 1,6′ sına sahiptir.
Türkiye İstatistik Kurumundan yapılan açıklamaya göre; Kayseri ilinde 2021 yılı Kasım ayı itibarıyla, trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtlarında bir önceki yılı aynı ayına göre en yüksek artış sırasıyla; özel amaçlı (%9,6), motosiklet (%7) ve kamyonet (%4,5) şeklinde gerçekleşmiştir.
Türkiye İstatistik Kurumundan yapılan açıklamaya göre; 2021 yılı Kasım ayı sonu itibarıyla Kayseri ilinde toplam 408.471 adet motorlu kara taşıtı bulunmaktadır.
Kayseri ilinde Kasım ayında 19.733 adet taşıtın devri yapıldı
Kayseri ilinde Kasım ayında 19.733 adet taşıtın devri yapıldı. Devri yapılan taşıtlar içinde otomobil %76,5 ile ilk sırada yer aldı. Onu sırasıyla %14,4 ile kamyonet ve %3,4 ile traktör izledi.
Kayseri ilinde trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Kasım ayı sonu itibarıyla 408.471 oldu
2021 yılı Kasım ayı sonu itibarıyla Türkiye genelinde toplam 25.188.967 adet trafiğe kayıtlı araç bulunmaktadır. Kayseri toplam 408.471 adet trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtı ile Türkiye genelindeki toplam motorlu kara taşıtlarının yüzde 1,6′ sına sahiptir.
Türkiye İstatistik Kurumundan yapılan açıklamaya göre; Kayseri ilinde 2021 yılı Kasım ayı itibarıyla, trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtlarında bir önceki yılı aynı ayına göre en yüksek artış sırasıyla; özel amaçlı (%9,6), motosiklet (%7) ve kamyonet (%4,5) şeklinde gerçekleşmiştir

Motorlu Kara Taşıtları, Kasım ayında 88 bin 743 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı
Kasım ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların %49,4’ünü otomobil, %21,5’ini motosiklet, %17,0’ını kamyonet, %8,0’ını traktör, %3,1’ini kamyon, %0,5’ini otobüs, %0,4’ünü minibüs ve %0,1’ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.
Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre %3,6 arttı
Kasım ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre traktörde %19,4, kamyonette %13,6, kamyonda %10,3, otobüste %9,9, otomobilde %0,7 artarken özel amaçlı taşıtlarda %36,0, minibüste %14,6 ve motosiklette %2,0 azaldı.
Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı ayına göre %13,5 azaldı
Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı motosiklette %55,5, kamyonda %35,4, traktörde %18,0, kamyonette %3,0 artarken otomobilde %34,1, özel amaçlı taşıtlarda %23,0, minibüste %22,2 ve otobüste %20,2 azaldı.
Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Kasım ayı sonu itibarıyla 25 milyon 188 bin 967 oldu
Kasım ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların %54,3’ünü otomobil, %16,3’ünü kamyonet, %14,8’ini motosiklet, %8,0’ını traktör, %3,5’ini kamyon, %2,0’ını minibüs, %0,8’ini otobüs ve %0,3’ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.
Kasım ayında 1 milyon 135 bin 228 adet taşıtın devri yapıldı
Kasım ayında devri(1) yapılan taşıtların %71,7’sini otomobil, %15,8’ini kamyonet, %4,8’ini motosiklet, %3,6’sını traktör, %1,9’unu kamyon, %1,6’sını minibüs, %0,5’ini otobüs ve %0,1’ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.
Kasım ayında 43 bin 837 adet otomobilin trafiğe kaydı yapıldı
Kasım ayında trafiğe kaydı yapılan otomobillerin %15,2’si Renault, %11,1’i Fiat, %9,7’si Peugeot, %8,8’i Toyota, %7,4’ü Hyundai, %7,0’ı Volkswagen, %5,8’i Citroen, %5,7’si Honda, %3,5’i BMW, %3,2’si Opel, %2,6’sı Dacia, %2,6’sı Skoda, %2,4’ü Audi, %2,3’ü Ford, %2,2’si Mercedes-Benz, %1,9’u Volvo, %1,7’si Nissan, %1,3’ü Kia, %1,0’ı Seat, %0,9’u Suzuki ve %3,6’sı diğer markalardan oluştu.
Ocak-Kasım döneminde 1 milyon 87 bin 603 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı
Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı %14,1 artarak 1 milyon 87 bin 603 adet olurken, trafikten kaydı silinen taşıt sayısı %11,1 azalarak 37 bin 770 adet oldu. Böylece Ocak-Kasım döneminde trafikteki toplam taşıt sayısında 1 milyon 49 bin 833 adet artış gerçekleşti.
Ocak-Kasım döneminde trafiğe kaydı yapılan otomobillerin %61,9’u benzin yakıtlıdır
Ocak-Kasım döneminde trafiğe kaydı yapılan 584 bin 479 adet otomobilin %61,9’u benzin, %23,8’i dizel, %9,1’i elektrikli veya hibrit olup %5,2’si LPG yakıtlıdır. Kasım ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 13 milyon 676 bin 615 adet otomobilin ise %37,7’si dizel, %36,0’ı LPG, %25,5’i benzin yakıtlı olup, %0,7’si elektrikli veya hibrittir. Yakıt türü bilinmeyen(2) otomobillerin oranı ise %0,3’tür.
Ocak-Kasım döneminde en fazla 1401-1500 silindir hacimli otomobil kaydı yapıldı
Ocak-Kasım döneminde trafiğe kaydı yapılan 584 bin 479 adet otomobilin %28,8’i 1401-1500, %27,4’ü 1300 ve altı, %21,7’si 1301-1400, %14,4’ü 1501-1600, %6,4’ü 1601-2000, %0,7’si 2001 ve üstü motor silindir hacmine sahiptir.
Ocak-Kasım döneminde kaydı yapılan otomobillerin 238 bin 390’ı beyaz renklidir
Ocak-Kasım döneminde trafiğe kaydı yapılan 584 bin 479 adet otomobilin %40,8’i beyaz, %27,7’si gri, %11,0’ı mavi, %7,7’si kırmızı, %6,4’ü siyah, %2,2’si turuncu, %1,1’i kahverengi, %0,6’sı sarı, %0,5’i yeşil renkli iken %2,0’ı diğer renklerdedir.

Sosyal Koruma İstatistikleri, Sosyal korumaya 655 milyar 599 milyon TL harcandı
Sosyal koruma harcaması 2020 yılında %20,9 artış göstererek 655 milyar 599 milyon TL oldu. Bu harcamanın %98,5’ini 646 milyar 2 milyon TL ile sosyal koruma yardımları oluşturdu. Sosyal koruma yardımlarında ise en büyük harcama 300 milyar 902 milyon TL ile emekli/yaşlılara yapılan harcamalar oldu. Bunu 170 milyar 993 milyon TL ile hastalık/sağlık bakımı harcamaları takip etti.
GSYH’nin %13,0’ını sosyal koruma harcamaları oluşturdu
Sosyal koruma harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payı 2020 yılında %13,0 oldu. Sosyal koruma yardımlarının GSYH içindeki payı ise %12,8 olarak gerçekleşti. Risk/ihtiyaç grupları bazında bakıldığında, emekli/yaşlılara yapılan harcamaların %6,0 ile en büyük paya sahip olduğu görüldü. Bunu, %3,4 ile hastalık/sağlık bakımı harcamaları ve %1,5 ile dul/yetim harcamaları takip etti.
Sosyal koruma yardımlarının %9,7’si şartlı olarak verildi
Şartlı yardımlar içinde en büyük payı %45,1 ile aile/çocuk yardımları oluşturdu. Bunu %26,0 ile engelli/malül yardımları ve %11,2 ile hastalık/sağlık bakımı yardımları takip etti.
Sosyal koruma yardımlarının %69,8’i nakdi olarak verildi
Nakdi yardımlarda en büyük payı %66,5 ile emekli/yaşlılara yapılan yardımlar oluşturdu. Bunu %16,2 ile dul/yetim yardımları ve %9,7 ile işsizlik yardımları takip etti.
Sosyal koruma gelirlerinin %40,3’ünü devlet katkıları oluşturdu
Sosyal koruma gelirlerinin %40,3’ünü devlet katkıları, %29,1’ini işveren sosyal katkıları ve %24,4’ünü koruma kapsamındaki bireyler tarafından yapılan sosyal katkılar oluşturdu.
Sosyal koruma kapsamında maaş alan kişi sayısı 14 milyon 288 bin kişi oldu
Ülkemizde sosyal koruma kapsamında emekli/yaşlı, dul/yetim ve engelli/malül maaşı alan kişi sayısı 2019 yılında 14 milyon 89 bin iken, %1,4 artarak 2020 yılında 14 milyon 288 bin kişiye yükseldi. Sosyal koruma kapsamında maaş yardımı sayısı 2019 yılında 14 milyon 747 bin iken, 2020 yılında 14 milyon 979 bine yükseldi.

Atık İstatistikleri, 2020
Türkiye İstatistik Kurumu, atık istatistikleri kapsamında Türkiye’deki; tüm belediyelerden, 50 ve üzeri çalışanı olan imalat sanayi işyerlerinden, kurulu gücü 100 MW ve üzeri olan tüm faal termik santrallerden, altyapısı tamamlanmış tüm organize sanayi bölge müdürlüklerinden, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne referans yıl için üretim beyan eden maden işletmelerinden, lisanslı veya geçici faaliyet belgeli tüm atık bertaraf ve geri kazanım tesisleri ile lisansı olmasa da belediyeler tarafından ya da belediyeler adına işletilen düzenli depolama, yakma ve kompost tesislerinden veri derlemektedir.
Sağlık kuruluşlarına ilişkin tıbbi atık verileri, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin Ek-1’inde yer alan büyük miktarda atık üreten üniversite, genel maksatlı ve doğum hastaneleri ve klinikleri kapsamakta olup Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı idari kayıtlarından elde edilmektedir.
Oluşan atık miktarı 104,8 milyon ton olarak hesaplandı(1)
Araştırma kapsamındaki imalat sanayi işyerleri, maden işletmeleri, termik santraller, organize sanayi bölgeleri (OSB), sağlık kuruluşları ve hanehalklarında 2020 yılında 30,9 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 104,8 milyon ton atık oluştu. Toplam atık miktarı 2018’e göre %10,5 arttı.
İmalat sanayi işyerlerinde 4,6 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 23,9 milyon ton atık oluştu. Toplam atığın %56,3’ü satıldı veya lisanslı atık işleme tesislerine gönderildi, %24,2’si düzenli depolama tesislerine gönderildi, %7,1’i işyeri sahasında depolandı, %7’si tesis bünyesinde geri kazanıldı, %3,2’si belediye veya OSB yönetimleri tarafından toplandı, %1,7’si beraber yakma (ko-insinerasyon) veya yakma tesislerine gönderildi, %0,4’ü dolgu malzemesi olarak kullanıldı/doğaya yeniden kazandırıldı, %0,1’i ise diğer yöntemlerle bertaraf edildi.
Maden işletmelerinde dekapaj malzemesi/pasa hariç 27,6 milyon ton atık oluştu. Dekapaj malzemesi/pasa dahil oluşan 896,4 milyon ton toplam atığın %99,995’ini mineral atıklar oluşturdu. Toplam atığın %71,3’ü pasa sahalarında, atık barajlarında veya düzenli depolama tesislerinde bertaraf edildi, %26,4’ü ocak içine geri dolduruldu, %2,3’ü ise diğer yöntemlerle geri kazanıldı ya da bertaraf edildi.
Termik santrallerde 10 bin tonu tehlikeli olmak üzere toplam 24,4 milyon ton atık oluştu. Toplam tehlikesiz atığın %79,5’ini kül ve cüruf atıkları, %20,5’ini ise metal, kâğıt, plastik atıklar, atıksu arıtım çamurları ile evsel ve benzeri atıklar oluşturdu. Toplam atığın %85,9’u kül dağı, kül barajı veya düzenli depolama tesislerinde bertaraf edilirken, %13,2’si lisanslı tesislere gönderildi ve maden/taş ocaklarının geri doldurulmasında kullanıldı, %0,9’u ise diğer yöntemlerle bertaraf edildi.
OSB müdürlüklerinin altyapı hizmetleri, atıksu arıtımı vb. idari faaliyetleri sonucu 117 bin tonu tehlikeli olmak üzere 279 bin ton atık oluştu. Oluşan atığın 6 bin tonu OSB bünyesinde geri kazanıldı veya geçici depolandı, 208 bin tonu OSB dışında geri kazanıldı, 66 bin tonu ise OSB bünyesinde veya OSB dışında bertaraf edildi. Bertaraf edilen atıkların %59,4’ü düzenli depolama tesislerinde, %40,6’sı ise belediye/OSB çöplüklerinde bertaraf edildi.
Sağlık kuruluşlarından 110 bin ton tıbbi atık toplandı. Toplam tıbbi atığın %23,7’si İstanbul, %7,8’i Ankara ve %5,8’i İzmir olmak üzere, %37,3’ü bu üç büyükşehirde bulunan sağlık kuruluşlarından toplandı. Toplanan tıbbi atığın %90,6’sı sterilize edilerek depolama alanlarına, %9,4’ü ise yakma tesislerine gönderilerek bertaraf edildi.
Belediyelerde 32,3 milyon ton atık toplandı
Toplam 1 389 belediyenin 1 387’sinde atık hizmeti verildiği tespit edildi. Atık hizmeti verilen belediyelerde toplanan 32,3 milyon ton atığın %69,4’ü düzenli depolama tesislerine, %17’si belediye çöplüklerine ve %13,2’si geri kazanım tesislerine gönderilirken, %0,4’ü ise açıkta yakılarak, gömülerek, dereye veya araziye dökülerek bertaraf edildi. Belediyelerde toplanan kişi başı günlük ortalama atık miktarı 1,13 kg olarak hesaplandı.
Belediyeler tarafından işletilen atıksu arıtma tesislerinde, 314 bin ton (kuru madde bazında) atıksu arıtma çamuru oluştuğu tespit edildi.
Atık işleme tesislerinde 127,4 milyon ton atık işlendi(2)
Atık bertaraf ve geri kazanım tesislerinde işlenen 127,4 milyon ton atığın 78,3 milyon tonu bertaraf edildi, 49,1 milyon tonu ise geri kazanıldı. Toplam işlenen atık miktarı 2018’e göre %22 arttı.
Düzenli depolama tesislerinin toplam kapasitesi 1,2 milyar m3 olarak tespit edildi. Toplam 174 düzenli depolama tesisinde 31,9 milyon tonu tehlikeli olmak üzere 77,8 milyon ton atık bertaraf edildi.
Atık geri kazanım lisansı olan beraber yakma (ko-insinerasyon) tesislerinde 1,3 milyon ton atık yakılarak enerji geri kazanımı gerçekleştirildi. Kompost ve beraber yakma tesisleri hariç lisansı olan diğer atık geri kazanım tesislerinde ise toplam 47,6 milyon ton metal, plastik, kâğıt, mineral vb. atık geri kazanıldı.

Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması, 2021
Çocukların kullandıkları bilişim teknolojileri konusunda yürütülen “Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması”, COVİD-19 salgın etkisinin sürdüğü 29 Mart-21 Mayıs 2021 tarihleri arasında Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması kapsamında 6-15 yaş grubundaki çocuklara uygulanmıştır.
Çocukların kullandığı bilişim teknolojileri hakkında veri derlemek amacıyla ilk kez 2013 yılında 6-15 yaş grubundaki çocuklara bilişim teknolojileri kullanımı, kullanım sıklıkları ve kullanım amaçları sorulmuştur. Araştırma, çocukların bilgisayar, İnternet, cep telefonu, dijital oyunlar ve sosyal medya kullanımları konusundaki değişimi izleyebilmek amacı ile 2021 yılında tekrarlanmıştır. Bu haber bülteninde geçen “çocuk” ifadesi belirli bir yaş grubu belirtilmediği sürece 6-15 yaş grubundaki çocukları ifade etmektedir.
Çocukların İnternet kullanım oranı %82,7 oldu
İnternet kullanımı, 6-15 yaş grubundaki çocuklar için 2013 yılında %50,8 iken 2021 yılında %82,7 oldu. İnternet kullanımı cinsiyete göre incelendiğinde; 2013 yılında %53,7 olan erkek çocukların İnternet kullanım oranının 2021 yılında %83,9’a, 2013 yılında %47,8 olan kız çocuklarının İnternet kullanım oranının ise 2021 yılında %81,5’e yükseldiği görüldü.
Düzenli İnternet kullanan çocukların oranı arttı
İnternet kullanan çocukların %90,1’i hemen her gün, %8,5’i haftada en az bir defa, %1,4’ü ise haftada bir defadan az İnternet kullandığını beyan etti. Hemen her gün veya haftada en az bir defa olmak üzere düzenli İnternet kullandığını beyan eden çocukların oranı ise %98,6 oldu. Bu oran, 2013 yılında %91,8 idi. Düzenli İnternet kullanan erkek çocukların oranının 2013 yılında %92,8 iken 2021 yılında %98,9, kız çocukların oranının ise 2013 yılında %90,7 iken 2021 yılında %98,4 olduğu görüldü.
Düzenli İnternet kullanan 6-15 yaş grubundaki çocuklar, haftalık ortalama 12 saat 25 dakika ders içi, 6 saat 59 dakika ders dışı zamanlarında İnternet kullandı.
İnternet kullanım amaçları arasında %86,2 ile çevrimiçi derse katılma ilk sırada yer aldı
Düzenli İnternet kullanan 6-15 yaş grubundaki çocukların İnternet aracılığı ile yürüttüğü faaliyetlerde, çevrimiçi derse katılma %86,2 ile ilk sırayı alırken %83,6 ile ödev veya öğrenme amacıyla İnternete başvurma ikinci sırada yer aldı. Bunu, %66,1 ile oyun oynama veya oyun indirme, %61,0 ile paylaşım sitelerinden video izleme, %55,5 ile İnternet üzerinden sesli veya görüntülü arama yapma izledi. Çocukların İnternette en az yürüttüğü faaliyet ise %9,1 ile İnternet üzerinden alışveriş yapmak oldu.
Düzenli İnternet kullanan çocukların İnternet kullanım amaçları, 2021
Düzenli İnternet kullanan çocukların %31,3’ü sosyal medya kullandı
Düzenli İnternet kullanan çocukların %31,3’ü İnterneti sosyal medya için kullandığını belirtti. Sosyal medyayı kullanan 6-15 yaş grubundaki çocukların %77,7’sinin hemen her gün, %16,5’inin haftada en az bir defa, %5,8’inin ise haftada bir defadan az sosyal medya kullandığı görüldü. Düzenli İnternet kullanıp hemen her gün veya haftada en az bir defa olmak üzere düzenli sosyal medya kullandığını beyan eden çocukların oranı %94,2 oldu. Bu oran, 6-10 yaş grubundaki çocuklarda %84,6 iken 11-15 yaş grubundaki çocuklarda %95,9 oldu.
Çocuklar günde yaklaşık 3 saat sosyal medyada vakit geçirdi
Düzenli sosyal medya kullanan çocuklar, sosyal medyayı hafta içi günde ortalama 2 saat 54 dakika, hafta sonu günde ortalama 2 saat 44 dakika kullandı. Hafta içi ve hafta sonu sosyal medya kullanımı cinsiyete göre incelendiğinde ise; sosyal medya kullanımının hafta içi erkek çocuklar için günde ortalama 2 saat 54 dakika, kız çocuklar için 2 saat 53 dakika, hafta sonu erkek çocukları için günde ortalama 2 saat 37 dakika, kız çocukları için 2 saat 52 dakika olduğu görüldü.
Çocukların %64,4’ü cep telefonu/akıllı telefon kullandı
Cep telefonu/akıllı telefon kullandığını belirten 6-15 yaş grubundaki çocukların oranı, 2021 yılında %64,4 oldu. Cep telefonu/akıllı telefon kullanma oranı, erkek çocukları için %65,7, kız çocukları için %63,0 oldu. Cep telefonu/akıllı telefon kullanma oranı yaş gruplarına göre incelendiğinde ise bu oranın 6-10 yaş grubundaki çocuklarda %53,9 olduğu, 11-15 yaş grubundaki çocuklarda ise %75,0’a yükseldiği görüldü.
Cep telefonu/akıllı telefon en fazla çevrimiçi derse katılma amacı ile kullanıldı
Cep telefonu/akıllı telefon kullanan çocukların %84,6’sı hemen her gün, %13,3’ü haftada en az bir defa, %2,1’i ise haftada bir defadan az cep telefonu/akıllı telefon kullandığını beyan etti. Cep telefonu/akıllı telefon kullanıp hemen her gün veya haftada en az bir defa olmak üzere düzenli cep telefonu/akıllı telefon kullandığını beyan eden çocukların oranı ise %97,9 oldu.
Düzenli cep telefonu/akıllı telefon kullanan çocukların telefonu kullanım amaçları incelendiğinde; 6-15 yaş grubundaki çocukların en fazla %77,7 ile çevrimiçi derse katılma amacı ile cep telefonu/akıllı telefon kullandıkları görüldü. Bunu, %77,4 ile ders çalışma, ödev/sunum hazırlama, %68,7 ile görüntülü veya görüntüsüz konuşma ve %66,9 ile çevrimiçi/çevrimdışı oyun oynama amaçları izledi.
Çocukların %32,3’ü her yarım saate bir cep telefonu/akıllı telefonunu kontrol etti
Düzenli cep telefonu/akıllı telefon kullanan 6-15 yaş grubundaki çocukların %32,3’ü cep telefonu/akıllı telefonunu en az 30 dakikada bir kontrol ettiğini belirtti. Bu oran, erkek çocuklarında %32,8 iken kız çocuklarında %31,7 oldu. Düzenli cep telefonu/akıllı telefon kullanan ve her yarım saatte bir cep telefonu/akıllı telefonunu kontrol ettiğini belirten 11-15 yaş grubundaki çocukların oranı %43,5 iken 6-10 yaş grubundaki çocukların oranı %16,5 oldu.
Düzenli cep telefonu/akıllı telefon kullanıp en az 30 dakikada bir telefonunu kontrol eden, uyumadan önce en son ve uyandıktan sonra ilk yaptığı şey telefonunu kontrol etmek olan, televizyon izlerken ve başkalarıyla yemek yerken dahi telefon kullanan çocukların oranı %3,7 iken bunlardan en az birini yapan çocukların oranı %52,4 oldu.
Düzenli cep telefonu/akıllı telefon kullanan çocukların yaş grubuna göre telefon kullanımı davranışları (%), 2021
Çocukların %55,6’sı bilgisayar kullandı
Çocukların %55,6’sı bilgisayar (masaüstü/dizüstü/tablet) kullandığını belirtti. Bilgisayar kullanan çocukların oranı, 2013 yılında %60,5’ti. Bilgisayar kullandığını belirten çocukların yaş grubu incelendiğinde; 2021 yılında 6-10 yaş grubundaki çocukların %53,4’ü, 11-15 yaş grubundaki çocukların %57,8’i bilgisayar kullandığını beyan etti.
Tablet bilgisayar %57,2 ile çocukların en fazla kullandığı bilgisayar türü oldu
Bilgisayar kullanan 6-15 yaş grubundaki çocukların en fazla %57,2 ile tablet bilgisayar kullandığı görüldü. Tablet bilgisayar kullanan çocukların oranı 2013 yılında %7,3’tü. Dizüstü bilgisayar (laptop, netbook vb.) kullanan çocukların oranı 2013 yılında %34,4 iken 2021 yılında %47,4, masaüstü bilgisayar kullanan çocukların oranı ise 2013 yılında %76,6 iken 2021 yılında %27,2 oldu.
Sadece kendi kullanımında en az bir bilişim teknoloji ürünü olan çocukların oranı arttı
Bilgisayar (masaüstü/dizüstü/tablet), cep telefonu/akıllı telefon, TV/akıllı TV, akıllı saat ve oyun konsolu teknoloji ürünlerinden en az birinin sadece kendi kullanımında olduğunu beyan eden 6-15 yaş grubundaki çocukların oranı, 2021 yılında %66,6 oldu. Sadece kendi kullanımında en az bir bilişim teknoloji ürünü olan çocukların oranı cinsiyete göre incelendiğinde; bu oranının 2021 yılında erkek çocuklarda %67,8, kız çocuklarda ise %65,4 olduğu görüldü.
Sadece kendi kullanımında bilgisayarı olan çocukların oranı 2013 yılında %24,4 iken 2021 yılında %46,3, cep/akıllı telefonu olan çocukların oranı ise 2013 yılında %13,1 iken 2021 yılında %39,0 oldu.
Dijital oyun oynayan erkek çocuk oranı dijital oyun oynayan kız çocuk oranından daha fazla
Çocukların %36,0’ı dijital oyun oynarken bu oran 6-10 yaş grubundaki çocuklarda %32,7, 11-15 yaş grubundaki çocuklarda ise %39,4 oldu. Dijital oyun oynama oranı cinsiyete ve yaş grubuna göre incelendiğinde; 6-15 yaş grubundaki erkek çocukların dijital oyun oynama oranı %46,1 iken kız çocuklarının dijital oyun oynama oranı %25,4 oldu. Bu oran, 6-10 yaş erkek çocuklarda %38,7, kız çocuklarda %26,4, 11-15 yaş erkek çocuklarda %53,7, kız çocuklarda %24,4 oldu.
Dijital oyun oynama süresi erkek çocuklarda daha fazla oldu
Dijital oyun oynadığını belirten 6-15 yaş grubundaki çocukların %94,7’si hemen her gün veya haftada en az bir defa olmak üzere düzenli olarak dijital oyun oynadığını beyan etti. Düzenli dijital oyun oynadığını belirten 6-15 yaş grubundaki erkek çocukların oranının %96,2 ve kız çocukların oranının %91,8 olduğu görüldü.
Düzenli dijital oyun oynadığını belirten erkek çocukları hafta içi günde ortalama 3 saat 2 dakika, kız çocukları 2 saat 18 dakika, hafta sonu ise erkek çocukları 2 saat 59 dakika, kız çocukları 2 saat 11 dakika dijital oyun oynadığını beyan etti.
En fazla oynanan dijital oyun türü savaş oyunu oldu
Düzenli dijital oyun oynadığını belirten 6-15 yaş grubundaki çocukların %54,3’ü savaş oyunlarını oynadığını belirtti. Bunu %52,0 ile macera/aksiyon, %41,8 ile strateji, %27,5 ile simülasyon ve %26,5 ile spor oyunları izledi. Rol yapma %19,1 ile en az oynanan oyun türü oldu.
Düzenli dijital oyun oynadığını belirten çocukların oynadıkları dijital oyun türleri cinsiyete göre incelendiğinde; 6-15 yaş grubundaki erkek çocukların en fazla oynadığı oyun türünün %68,4 ile savaş oyunu, kız çocukların ise %44,3 ile macera/aksiyon olduğu görüldü. Dijital oyun oynadığını belirten çocukların oynadıkları oyun türü yaş grupları ayrımında ele alındığında ise 6-10 yaş grubunda en fazla oynanan dijital oyun türü %49,6 ile macera/aksiyon olurken 11-15 yaş grubunda %66,3 ile savaş oyunları oldu.
Ebeveynler çocuklarının çok fazla dijital oyun oynadığını düşündü
Düzenli dijital oyun oynayan çocukların dijital oyunlarla ilgili kişisel düşünceleri sorulduğunda; 6-15 yaş grubundaki çocukların %58,4’ünün ebeveynlerinin kendisi hakkında çok fazla oyun oynadığını düşündüklerini belirtti. Düzenli dijital oyun oynayan çocukların %47,3’ü planladığı süreden daha fazla oyun oynadığını, %42,6’sı fazla oyun oynamanın sorumluluklarını aksatmaya neden olduğunu, %42,3’ü oyun oynamak için çok fazla zaman harcadığını ve %28,0’ı dijital oyun oynamadığı zaman kendisini huzursuz ve mutsuz hissettiğini ifade etti.
Çocuklar ekran başında daha fazla kalabilmek için daha az kitap okudu
Çocuklara; bilgisayar, cep telefonu/akıllı telefon, İnternet ve sosyal medya kullanımı, dijital oyun oynama, TV izleme gibi faaliyetler için ekran başında geçirdikleri sürenin neden olduğu durumlar sorulduğunda, 6-15 yaş grubundaki çocukların %35,9’u ekran başında daha fazla zaman geçirdiği için daha az kitap okuduğunu belirtti. Bunu sırasıyla %33,5 ile daha az ders çalışmak, %27,7 ailesi ile daha az vakit geçirmek, %25,4 ile arkadaşlarıyla yüz yüze daha az görüşüp daha az oyun oynamak ve %17,2 ile daha az uyumak takip etti.

Motorlu Kara Taşıtları, Kasım 2021
Kasım ayında 88 bin 743 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı
Kasım ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların %49,4’ünü otomobil, %21,5’ini motosiklet, %17,0’ını kamyonet, %8,0’ını traktör, %3,1’ini kamyon, %0,5’ini otobüs, %0,4’ünü minibüs ve %0,1’ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.
Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre %3,6 arttı
Kasım ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre traktörde %19,4, kamyonette %13,6, kamyonda %10,3, otobüste %9,9, otomobilde %0,7 artarken özel amaçlı taşıtlarda %36,0, minibüste %14,6 ve motosiklette %2,0 azaldı.
Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı ayına göre %13,5 azaldı
Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı motosiklette %55,5, kamyonda %35,4, traktörde %18,0, kamyonette %3,0 artarken otomobilde %34,1, özel amaçlı taşıtlarda %23,0, minibüste %22,2 ve otobüste %20,2 azaldı.
Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Kasım ayı sonu itibarıyla 25 milyon 188 bin 967 oldu
Kasım ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların %54,3’ünü otomobil, %16,3’ünü kamyonet, %14,8’ini motosiklet, %8,0’ını traktör, %3,5’ini kamyon, %2,0’ını minibüs, %0,8’ini otobüs ve %0,3’ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.
Kasım ayında 1 milyon 135 bin 228 adet taşıtın devri yapıldı
Kasım ayında devri(1) yapılan taşıtların %71,7’sini otomobil, %15,8’ini kamyonet, %4,8’ini motosiklet, %3,6’sını traktör, %1,9’unu kamyon, %1,6’sını minibüs, %0,5’ini otobüs ve %0,1’ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.
Kasım ayında 43 bin 837 adet otomobilin trafiğe kaydı yapıldı
Kasım ayında trafiğe kaydı yapılan otomobillerin %15,2’si Renault, %11,1’i Fiat, %9,7’si Peugeot, %8,8’i Toyota, %7,4’ü Hyundai, %7,0’ı Volkswagen, %5,8’i Citroen, %5,7’si Honda, %3,5’i BMW, %3,2’si Opel, %2,6’sı Dacia, %2,6’sı Skoda, %2,4’ü Audi, %2,3’ü Ford, %2,2’si Mercedes-Benz, %1,9’u Volvo, %1,7’si Nissan, %1,3’ü Kia, %1,0’ı Seat, %0,9’u Suzuki ve %3,6’sı diğer markalardan oluştu.
Ocak-Kasım döneminde 1 milyon 87 bin 603 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı
Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı %14,1 artarak 1 milyon 87 bin 603 adet olurken, trafikten kaydı silinen taşıt sayısı %11,1 azalarak 37 bin 770 adet oldu. Böylece Ocak-Kasım döneminde trafikteki toplam taşıt sayısında 1 milyon 49 bin 833 adet artış gerçekleşti.
Ocak-Kasım döneminde trafiğe kaydı yapılan otomobillerin %61,9’u benzin yakıtlıdır
Ocak-Kasım döneminde trafiğe kaydı yapılan 584 bin 479 adet otomobilin %61,9’u benzin, %23,8’i dizel, %9,1’i elektrikli veya hibrit olup %5,2’si LPG yakıtlıdır. Kasım ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 13 milyon 676 bin 615 adet otomobilin ise %37,7’si dizel, %36,0’ı LPG, %25,5’i benzin yakıtlı olup, %0,7’si elektrikli veya hibrittir. Yakıt türü bilinmeyen(2) otomobillerin oranı ise %0,3’tür.
Ocak-Kasım döneminde en fazla 1401-1500 silindir hacimli otomobil kaydı yapıldı
Ocak-Kasım döneminde trafiğe kaydı yapılan 584 bin 479 adet otomobilin %28,8’i 1401-1500, %27,4’ü 1300 ve altı, %21,7’si 1301-1400, %14,4’ü 1501-1600, %6,4’ü 1601-2000, %0,7’si 2001 ve üstü motor silindir hacmine sahiptir.
Ocak-Kasım döneminde kaydı yapılan otomobillerin 238 bin 390’ı beyaz renklidir
Ocak-Kasım döneminde trafiğe kaydı yapılan 584 bin 479 adet otomobilin %40,8’i beyaz, %27,7’si gri, %11,0’ı mavi, %7,7’si kırmızı, %6,4’ü siyah, %2,2’si turuncu, %1,1’i kahverengi, %0,6’sı sarı, %0,5’i yeşil renkli iken %2,0’ı diğer renklerdedir.

Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, Ekim 2021
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık %29,58, aylık %4,17 arttı
Tarım-GFE’de (2015=100), 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %4,17, bir önceki yılın Aralık ayına göre %22,19, bir önceki yılın aynı ayına göre %29,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %23,60 artış gerçekleşti.
Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %2,37, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %4,46 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %23,17, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %30,64 artış gerçekleşti.
Yıllık Tarım-GFE’ye göre 8 alt grup daha düşük, 3 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %12,11 ile tohum ve dikim materyali ve %14,81 ile malzemeler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %90,15 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve %43,94 ile çiftlik binaları (ikamet amaçlı olmayanlar) oldu.
Aylık Tarım-GFE’ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
Aylık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %1,36 ile malzemeler ve %1,54 ile veteriner harcamaları oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %14,97 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve %5,50 ile tohum ve dikim materyali oldu.

Tüketici Güven Endeksi, Aralık 2021
Tüketici güven endeksi 68,9 oldu
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre %3,1 oranında azaldı; Kasım ayında 71,1 olan endeks, Aralık ayında 68,9 oldu.
Hanenin maddi durumu endeksi 54,1 oldu
Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi Kasım ayında 56,1 iken, Aralık ayında %3,6 oranında azalarak 54,1 oldu.
Hanenin maddi durum beklentisi endeksi 65,2 oldu
Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi Kasım ayında 68,9 iken, Aralık ayında %5,3 oranında azalarak 65,2 oldu.
Genel ekonomik durum beklentisi endeksi 66,7 oldu
Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi Kasım ayında 68,2 iken, Aralık ayında %2,2 oranında azalarak 66,7 oldu.
Dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi 89,6 oldu
Geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi Kasım ayında 91,4 iken, Aralık ayında %1,9 oranında azalarak 89,6 oldu.

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi, Kasım 2021
Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) yıllık %47,89, aylık %13,49 arttı
YD-ÜFE (2010=100) 2021 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %13,49, bir önceki yılın Aralık ayına göre %49,02, bir önceki yılın aynı ayına göre %47,89 ve on iki aylık ortalamalara göre %36,19 artış gösterdi.
Sanayinin iki ana sektöründen imalat yıllık %48,03 arttı
Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında %40,43, imalatta %48,03 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında %59,34, dayanıklı tüketim malında %39,07, dayanıksız tüketim malında %33,87, enerjide %136,64, sermaye malında %33,92 artış olarak gerçekleşti.
Sanayinin iki ana sektöründen imalat aylık %13,48 arttı
Sanayinin iki sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında %13,74, imalatta %13,48 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara malında %14,95, dayanıklı tüketim malında %13,47, dayanıksız tüketim malında %12,86, enerjide %7,54, sermaye malında %13,52 artış olarak gerçekleşti.
Yıllık YD-ÜFE’ye göre 18 alt sektör daha düşük, 7 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
YD-ÜFE sektörlerinden temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları %25,64, giyim eşyası %27,67, içecekler %29,15 ile endekslerin en az arttığı alt sektörler oldu. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri %136,64, ana metaller %81,48, kimyasallar ve kimyasal ürünler %68,04 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Aylık YD-ÜFE’ye göre 9 alt sektör daha düşük, 16 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
YD-ÜFE sektörlerinden kok ve rafine petrol ürünleri %7,54, basım ve kayıt hizmetleri %8,32, içecekler %10,24 ile endekslerin en az arttığı alt sektörler oldu. Buna karşılık tekstil ürünleri %16,11, kimyasallar ve kimyasal ürünler %15,83, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) %15,81 ile endeksin en çok arttığı alt sektörler oldu.

Sektörel Güven Endeksleri, Aralık 2021 Güven endeksi hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde düştü
Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Aralık ayında Kasım ayına göre; hizmet sektöründe %0,5, perakende ticaret sektöründe %0,4 ve inşaat sektöründe %3,9 azaldı.
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Aralık ayında %0,4 oranında azalarak 121,5 değerini aldı. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş hacmi satışlar alt endeksi %2,4 artarak 133,6 oldu. Mevcut mal stok seviyesi alt endeksi %2,9 azalarak 96,9 değerini aldı. Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksi ise %1,3 azalarak 133,8 oldu.
İnşaat sektörü güven endeksi 90,0 oldu
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 93,6 iken, Aralık ayında %3,9 oranında azalarak 90,0 değerini aldı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi %3,2 azalarak 79,2 oldu. Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi ise %4,4 azalarak 100,9 değerini aldı.
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven ve eğilim endeksleri, Aralık 2021

İnşaat sektöründe Aralık ayında girişimlerin %52,0’ı faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını, %48,0’ı ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu belirtti. İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel faktörlerden; “finansman sorunları” Kasım ayında %28,6 iken Aralık ayında %33,8, “talep yetersizliği” Kasım ayında %19,6 iken Aralık ayında %17,3 ve “diğer faktörler” Kasım ayında %13,3 iken Aralık ayında %18,9 oldu.