Ekonomi-teknoloji haberleri ve TUİK verileri (09.12.2021)

Çocuklar için aradığınız her şey burada: babybazaar.coÖzel bir kürasyonla seçilmiş bebek ve çocuk ürünlerinin bulunduğu pazaryeri platformu Babybazaar; teknolojiyi takip eden, yenilikçi ve kalite odaklı markalar ile ebeveynleri bir araya getiriyor. Platform sayesinde zamandan tasarruf sağlarken, doğru ürün seçeneklerini ebeveynler ile buluşturuyor.  Bebek ve çocuk ürünlerinin bulunduğu pazaryeri platformu Babybazaar, ebeveynlerin tüm ihtiyaçlarına cevap vermek üzere kuruldu. Yüzde 100 kadın girişimi olan babybazaar.co’da, halihazırda 35 marka bulunuyor ve 2022’nin ilk yarısında marka sayısının 250’ye çıkması hedefleniyor. Tamamına yakını yerli markalardan oluşan platformda, özellikle kadın girişimcilerin ürünleri yer alıyor. Giyim, tekstil, bakım ürünleri, aksesuar, oyuncak, kitap, beslenme ürünleri gibi kategorilerin yer aldığı platformda her bir ürün, yönetici onayından geçerek yayına alınıyor. Şu an için yalnızca yurt içi alışveriş seçeneği olan platform, 2022 yılında yurt dışına perakende ve toptan satışı yapmaya başlayacak. Tüm alışverişlerde ücretsiz kargo imkanı sunan Babybazaar’da, ayrıca 14 gün içerisinde anlaşmalı kargolar aracılığıyla ücretsiz bir şekilde ürün iadesi yapılabiliyor. “Annelerin araştırma sürecini kısaltıyoruz”Ürün ve markaları seçerken kaliteli ve güvenilir olmalarına dikkat ettiklerini belirten Babybazaar Kurucusu Efsun Günşen, “Kullanılan kumaşın kalitesi bizim için çok önemli. çoğunlukla üretim sürecini kendi yapan veya sattığı ürünü gerçek anlamda sahiplenen markalarla çalışıyoruz. Annelerin her yerde karşısına çıkmayan yeni ürünleri müşterilerimizde buluşturmak gibi bir hedefimiz var. Bu sayede çıkış noktamız olan; annelerin araştırma sürecini kısaltmak ve onlara doğru ürün seçenekleri sunma gayemize ulaşabileceğiz. Farklı tasarımlar, yerli markalar, girişimci kadınların markaları önceliğimiz ama aynı zamanda kalitesini tüm dünyaya kanıtlamış ithal ürünler de platformumuzda yer alıyor” dedi.

Lexus Tamamen Yeni Elektrikli RZ Modelinden İpuçları Paylaştı

Premium otomobil markası Lexus, yeni elektrikli modeli hakkında son detayları paylaştı. Lexus’un tamamen yeni bataryalı elektrikli modeli RZ, markanın elektrikli araçlara özel olarak yapılan platformu üzerine üretilecek ilk modeli olacak.

Avrupa’da 2025’e kadar 20 yeni veya yenilenmiş model lansmanı gerçekleştirme planı kapsamında gösterilecek modellerden biri olan RZ, Lexus’un Avrupa’daki büyümesine önemli katkılar sağlayacak.

Yıllık satışlarını 2025 yılında Avrupa’da 130 bine çıkarmayı ve yüzde 3’lük pazar payını aşmayı hedefleyen Lexus, kapsamlı bir ürün atağı başlattı.

2005 yılında dünyanın ilk hibrit SUV’unu tanıtarak premium segmente elektrik motorlu araçlardaki deneyimiyle öncülük yapan Lexus, bataryalı elektrikli araç ürün gamına RZ ile bir yenisini daha ekleyecek.

Lexus, RZ ile ilgili paylaştığı görsellerde tasarım hakkında ipuçları verdi. Yeni elektrikli RZ modeli, Lexus markasının kendine has tasarım dilini evrimleştirerek aktaracak. RZ’de Lexus’un ayırt edici ön tasarımı dikkat çekerken arka tarafta da şerit ışıklandırma grubuna yer verildi.

İnşaat sektörü güven arayışında

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2021 Kasım Ayı Raporu’nu açıkladı. İnşaat faaliyetlerinde son dört aydır devam eden hareketliliğin yerini yavaşlamaya bıraktığını ortaya koyan Rapor, Güven Endeksi’nin negatif yönlü hareketine devam ettiğine işaret etti.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2021 Kasım Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, inşaat faaliyetlerinde son dört aydır devam eden hareketlilik yerini yavaşlamaya bırakmıştır. Gelecek döneme ilişkin beklenti negatif tarafa geçmiş görünmektedir. Güven Endeksi negatif yönlü hareketine devam etmiş, Birleşik Beton Endeksi faaliyetteki gerileme ile birlikte yönünü aşağı çevirmiştir.

Geçen yılın aynı ayına göre baktığımızda ise ekim ayında faaliyet hariç bütün endekslerde bir artış görülmektedir. Faaliyette görülen gerilemenin de sınırlı olduğu anlaşılmaktadır. Beklenti Endeksi’ndeki yükseliş, sektörün önümüzdeki dönemde pozitif bir beklenti içinde olduğunu göstermektedir. Güven Endeksi’nde bir yükselme görülse de endeksin hâlen eşik seviyenin altında kaldığı unutulmamalıdır.

Geçen yılın aynı ayına göre bakıldığında ise kasım ayında bütün endekslerde bir artış görülmektedir. Faaliyette hâlen eşik değerin üzerinde olunmasına rağmen diğer üç endeks eşik değerin altındadır. Geçen yıla kıyasla bütün endekslerde görülen pozitif tablo, endekslerin mutlak değeri ve eğilimleri ile birlikte okunduğunda inşaat sektöründe, henüz belirginleşmemiş olsa da bir yavaşlamanın yaşanabileceğine işaret etmektedir.

“Piyasa oyuncularının güvenini, motivasyonunu yukarı çekecek her türlü gelişme bu noktada inşaat sektörü için önemlidir”

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Özellikle son dönemde para piyasalarında yaşanan baş döndüren hareketlilik ekonominin bütün sektörlerini derinden etkilemektedir. Enflasyondaki yükseliş, girdi fiyatlarındaki artış, enerji maliyetlerindeki sıçrama, fiyatlama sorunu, para piyasalarına ilişkin beklentilerin tamamı hem üretici hem de tüketicinin beklentilerini şekillendirmektedir. Son Tüketici ve Sektörel Güven Endeksleri, yalnızca kısa dönemli beklentilerin değil aynı zamanda uzun dönemli güven sorununun piyasanın her iki tarafında başladığını göstermektedir.” dedi.

İnşaat sektörünün gelişmelerden çok daha hızlı etkilenmesi yönüyle diğer sektörlerden ayrıştığını ifade eden Yavuz Işık, “Geride bıraktığımız kasım ayında inşaatın yavaşladığı görülmektedir fakat inşaat sektörünün ekonominin genelinden olumlu ya da olumsuz ayrıştığı henüz söylenmemektedir. Piyasa oyuncularının güvenini, motivasyonunu yukarı çekecek her türlü gelişme bu noktada inşaat sektörü için önemlidir.” diye konuştu.

TEKSTİL VE HAZIR GİYİMİN LİDERLERİ TECHXTILE’DE BULUŞTU

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen TechXtile Start-Up Challenge, genç girişimcileri sektöre kazandırırken, Türkiye genelindeki sektör paydaşları ve ihracatçı birlik başkanlarını da bir araya getirerek, sektörün “güçbirliği” oluşturmasını sağladı.

On iki yıldır genç girişimcilerin kariyerlerine yön vermesine destek olduklarını belirten UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Techxtile Start-Up Challenge, gelecek güzel günler için tohumları toprağa ektiğimiz bir platform. Toprağın veriminden hiç şüphemiz yok. Eğer hava şartları da uygun olur, üzerine bir de sulamasını iyi yaparsak bu tohumlardan nefis çiçekler açacağına yürekten inanıyorum” dedi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdikleri girişimcilik programı Techxtile Start-Up Challenge, tekstil ve hazır giyim sektörünü buluşturan zirveye dönüştü. UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin ve UHKİB Başkanı Nüvit Gündemir’in ev sahipliğinde; TİM Başkanı İsmail Gülle ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın yanı sıra Türkiye genelindeki Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçı Birliklerinin başkanlarının yer aldığı gecede dereceye girenler ödüllerine kavuştular.

İnovasyon Ligi’nin Şampiyonu Sun Tekstil Oldu.

Gecenin ilk ödül töreninde; 8 yıldır firmaların katılarak inovatif çalışmalarını sergilediği İnovasyon Ligi’nin kazananları ödüllerini aldılar. T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’ın video konferans yoluyla bağlanarak girişimcilere başarılar dilediği ödül töreninde kazanan firmaların ödüllerini UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin ile Birlikte TİM Başkanı İsmail Gülle, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, UHKİB Başkanı Nüvit Gündemir, İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe birlikte verdiler. Geceye katılan GAİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, ATHİB Başkanı Fatih Doğan, AHKİB Başkanı Gürkan Tekin, DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, EHKİB Başkanı Recep Burak Sertbaş ve BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak, İnovasyon Ligi kazananları ile birlikte aile fotoğrafında yer aldılar.

İnovasyon Ligine katılan firmalar arasında Ar-Ge ve İnovasyona yaptıkları yatırımlar ve sektöre katkıları nedeniyle ilk 10 sırayı Almaxtex Yeşim Tekstil, Berteks Tekstil, Bossa, Elyaf Tekstil, FG Tekstil Konfeksiyon, Kipaş Mensucat, Polyteks Tekstil, Sun Tekstil, Tepar Tekstil ve Yünsa Yünlü Sanayi firmaları paylaşırken, En Sürdürülebilir Proje Ödülünü FG Tekstil, En İnovatif Projesi ile gecenin şampiyonluğunu ise Sun Tekstil kazandı. Gecede ayrıca Akbaşlar Tekstil, Bursalı Tekstil, Ebruzen Tekstil, Gamateks Tekstil, Işıksoy Tekstil, İskur Tekstil, Maritaş Denim, Ozanteks firmaları mansiyon ödülü aldılar.

On iki yıldır genç girişimcilerin kariyerlerine yön vermesine destek olduklarını belirten UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Techxtile Start-Up Challenge, gelecek güzel günler için tohumları toprağa ektiğimiz bir platform. Toprağın veriminden hiç şüphemiz yok. Eğer hava şartları da uygun olur, üzerine bir de sulamasını iyi yaparsak bu tohumlardan nefis çiçekler açacağına yürekten inanıyorum” dedi.

Törende konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BEBKA bünyesinde oluşturulacak fon ile girişimcilere destek olacaklarını açıklarken, TİM Başkanı İsmail Gülle ise Girişimcilerin projelerini sanayiciler ile buluşturma ve ortak bulmaları açısından destek vereceklerini vurguladı.

Bahar Korçan adına özel ödül

Gecede yakın zamanda hayatını kaybeden Moda Tasarımcısı Bahar Korçan adına verilen “Sürdürülebilirlik Özel Ödülü’nü GreenSus Projesi ile Emrah Özbakır kazanırken, bu yıl ikinci kez verilen Kadın Girişimci Özel Ödülünü kazanan Reyhan Miray Reyhan’a ise ödülünü UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcıları, Adalet İnanç, Jale Tunçel, Nilgün Özdemir, Sultan Tepe ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Bursa Şube Başkanı Sevgi Saygın birlikte verdiler.

Level-Up birincisi Bora Mert Tığlı ve ekibi

İki kategoride toplam 16 projenin yarıştığı finalde, girişimleri henüz fikir aşamasında olan projelerin yarıştığı Fikir Aşaması Girişimci Kategorisi’nin (Level-Up) birincisi On Of Out isimli projesiyle Bora Mert Tığlı ve ekibi oldu. Bu kategoride ikinciliği SES (Sustainable Energy Services) isimli proje ile Göksel Güler ve ekibi kazanırken, üçüncülüğü ise Robocam Techxtile projesiyle Doğa Nalcı ile Yama isimli projesiyle Mahmure Nur Bayram ve ekibi paylaştı.

Scale-Up Birincisi Reyhan Miray Reyhan iki ödül birden aldı

Girişimleri fikir aşamasını geçmiş, ticarileşme ve ölçeklenme potansiyeline sahip ürün veya hizmeti geliştirmiş girişimcilerin yarıştığı Hizmet Geliştirmiş Girişimci Kategorisi’nin (Scale- Up) galibi ise En Güzel Günüm Her Günüm isimli projesi ile Reyhan Miray Reyhan oldu. İş ve akademi dünyasının önemli isimlerinden oluşan jürinin değerlendirmesi sonucunda Yapay Zeka Tabanlı Desen ve Doku Yazılım Teknolojisi isimle proje ile Özgecan Üstgül ikinci sırada yer alırken, Virtual Try isimli projesi ile Melih Ünsal ve Nazife Nur Köksal üçüncülük ödülünü kazandı.

Gelecek yıl e-belge uygulamalarında kapsam genişliyor

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 509 sıra nolu VUK (Vergi Usul Kanunu) Genel Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair, Kasım ayında yeni bir Tebliğ taslağı yayınlandı. Yayımlanan tebliğ taslağına göre, e-belge uygulamalarında gelecek yıl kapsam genişliyor. Buna göre, 2022 yılında e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye’de yeni bir dönem başlıyor.

Türkiye’nin ilk 500 bilişim şirketi araştırması 2020 yılı sonuçlarına göre, Sistem entegratörü iş ortağı kategorisinde ‘Yılın e-fatura, e-defter, e-arşiv hizmeti’ birincisi olduklarını anlatan Kolaysoft Teknoloji AŞ Operasyon Yetkilisi Serpil Şahin, işletmelerin e-belge süreçlerine rehberlik ettiklerini belirterek “Kolaysoft Teknoloji olarak, binlerce mutlu müşterilerimize yenilerini ekleyerek yolumuza devam ederken, sektörlere öncülük etmeye devam ediyoruz.” dedi.

GİB tarafından yayınlanan Tebliğ taslağını ve 2022 yılında kimlerin mükellef olacağını anlatan Kolaysoft Teknoloji Operasyon Yetkilisi Serpil Şahin, şunları kaydetti:

*e-fatura dahil e-arşiv, e-defter, e-irsaliye gibi tüm e-belge uygulamaları uzun zamandır işletmelerin hayatında yer alıyor. Bugüne kadar yaklaşık 500 bin işletme, e-belge uygulamalarına dahil olarak paradan ve zamandan tasarruf ederken, aynı zamanda sürdürülebilir bir gelecek için ormanların korunmasına katkı sağladılar.

*2022 yılında, brüt satışları 2021 hesap dönemi için 4 milyon TL ve üzeri, 2022 yılı için 3 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler, e-fatura uygulamasına geçecektir.

*Gerek kendi siteleri, gerekse başka bir uygulama üzerinden e-ticaret yaparak, 2020-2021 yılı cirosu 1 milyon TL olan ve 2022 yılı ve müteakip hesap dönemlerinde 500 bin TL ve üzeri cirosu olan e-Ticaret firmaları, e-fatura uygulamasına geçecektir.

*Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşaat, imalat, alım, satım, kiralama işlemlerini yapan ve bu işlemlere aracılık eden mükelleflerden, 2020-2021 yılı cirosu 1 milyon ve üzeri, 2022 yılı hesap döneminde 500 bin TL cirosu olan firmalar, e-fatura uygulamasına geçecektir.

*Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyelerden izin alarak konaklama faaliyetinde bulunan turizm işletmeleri, e-fatura uygulamasına geçecektir.

*Bununla beraber e-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarı 10 bin TL’yi aşması halinde, e-arşiv fatura olarak düzenleme zorunluluğu getirilmesi öngörülmektedir.

*Demir-çelik ve demir çelik eşyaların imalatı, ithalatı veya ihracatını yaparak, 2020 hesap dönemi itibari ile 10 milyon TL ve üzerinde ciro yapan mükelleflerin, e-fatura uygulamasına dahil olma şartı aranmaksızın e-irsaliyeye geçiş yapması öngörülmektedir.

*Ayrıca, bu maddelerin dışında kalan tüm mükellefler, e-belge uygulamalarına istekleri doğrultusunda geçiş yaparak, paradan ve zamandan tasarruf etmeye başlayabilirler.

Etki yatırımları için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu “Etki Ölçümlemesi ve Yönetimi Çerçeve Metni” tanıtıldı

Etkiyap ve UNDP Türkiye tarafından hazırlanan “Etki Ölçümlemesi ve Yönetimi Çerçeve Metni”, İstanbul’da düzenlenen 12. Boğaziçi Zirvesi’nde Etki Yatırım Paneli’nde tanıtıldı.

Etki yatırımları, finansal getirinin yanında ölçülebilir pozitif sosyal ve çevresel etki yaratma niyetiyle yapılan yatırımlar olarak tanımlanıyor. Etki Ölçümü ve Yönetimi ise, etki yatırımcılarının yatırımlarının sosyal ve çevresel konular üzerindeki etkilerini anlayabilecekleri ve ardından süreçleri uyarlamak ve sonuçları iyileştirmek için harekete geçebilecekleri süreç. “Etki Ölçümlemesi ve Yönetimi Çerçeve Metni”, yatırımcılar, işletmeler ve diğer paydaşlar tarafından olumlu ve olumsuz etki hususlarının yatırım ve iş kararlarına dahil edilmesi ve ayrıca ilgili alandaki değişiklikler ve gelişmeler hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi için kullanılmasını amaçlıyor.

Etki yatırımını Türkiye’de ana akım bir yatırım modeli haline getirmek, uluslararası ve iç ortaklıklar içeren önemli aktörleri bir araya getirmek amacıyla Etki Yatırımı Platformu (Etkiyap), UNDP Türkiye ile birlikte bir panel gerçekleştirdi. 7 Aralık 2021’de Boğaziçi Zirvesinde gerçekleşen panelde, Türkiye’de Etki Ölçümü ve Yönetimi standartlarının teşvik edilmesi ve geliştirilmesi için neden ve nasıl bir duruş edinileceği konusunda kilit paydaşlar arasında görüş alışverişinde bulunmayı amaçlıyor.

Etkiyap İcra Kurulu Başkanı ve Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) Başkanı Şafak Müderrisgil, kurumların etki hedefleri belirlemesi, etki performansını izlemesi ve etki değerlendirmesi için Etki Ölçümü ve Yönetiminin gerekliliğine değindi.

“Türkiye’deki Etki Ölçümü ve Yönetimi çalışmaları, son on yılda oluşturulan küresel girişimlerin envanterini çıkarmalı ve Etki Ölçümü ve Yönetimi uygulamalarını genel kabul görmüş ilke, çerçeve ve standartlara uygun olarak tasarlayıp uygulamalıdır. Tüm amaçlara hizmet edecek tek bir metodoloji veya standart olmadığı için farklı bağlamlarda ve farklı amaçlar için kullanılabilecek bir dizi çerçeveye sahip olmak amaç olmalıdır. EYDK olarak, veri şeffaflığının ve kullanılabilirliğinin önemli olduğu etki ölçüm sürecinin tasarım, uygulama, değerlendirme ve gözden geçirme aşamalarında bilgi ve kapasite oluşturmak için “Etki Ölçümlemesi ve Yönetimi Çerçeve Metni”ni referans olarak kabul ediyoruz” dedi.

“Etki Ölçümlemesi ve Yönetimi Çerçeve Metni” EYDK’nın eydk.org online platformunda 31 Ocak 2022 tarihine kadar tüm paydaşların inceleme ve yorumlarına açık olacak. Daha sonra ise düzenli aralıklarla gözden geçirilecek ve yayınlanacak.

On katılımcının yedisi kişisel verilerini web siteleriyle paylaşıyorGelişen teknolojiler sayesinde araştırma dünyasında öne çıkan online anketlerin daha fazla kişiyle, daha kısa sürede ve daha az maliyetle yapılmasını sağlayan Havucum.com, siber güvenlik alışkanlıklarına dair anket düzenledi. Sonuçlara göre katılımcıların yüzde 91’i şifre oluştururken büyük harf ve/veya noktalama işareti kullanıyor. Online anketlerle daha geniş bir kitleye ulaşarak araştırmaların daha kısa sürede ve daha az maliyetle gerçekleşmesini sağlayan Havucum.com, özellikle pandemiyle birlikte önem kazanan siber hijyen alışkanlıklarına dair anket gerçekleştirdi. Ankete göre katılımcıların yüzde 91’i şifre oluştururken büyük harf ve/veya noktalama işareti kullanıyor ve yüzde 68’i de farklı web sitelerindeki üyeliklerinde farklı şifreler kullanıyor. Şirketlerin kişisel verileri yeterince korumadığı düşünülüyorAnkete göre katılımcıların yüzde 70’i telefon numarası ve adres gibi kişisel verilerini web siteleri ile paylaştığını belirtiyor. Ancak şirketlerin paylaşılan kişisel verilerin güvenle koruduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 44’te kalıyor. Katılımcıların yüzde 32’si farklı platformdaki üyeliklerinde aynı şifreyi kullanırken, yüzde 68’i farklı şifreler kullandıklarını aktarıyor. Katılımcıların yüzde 37’si de şifre yönetimini kolaylaştıran uygulamaları kullanmayı tercih ediyor. Katılımcılara bankacılık veya alışveriş gibi önemli bilgilerin paylaşılması gereken işlemlerini güvenilir olmayan ağlar (restoran veya kafedeki WiFi ağları, şifresiz ağlar gibi) üzerinden yapıp yapmadıkları sorulduğunda da yüzde 29’u evet, yüzde 71’i ise hayır yanıtını veriyor. Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Havucum.com Kurucu Ortağı Deniz Alpay, “Pandemi sonrasında fiziksel yapılan birçok işin dijitale taşındığı, dijital olarak işleyen süreçlerin de daha fazla kişi tarafından tercih edildiği artık herkesin bildiği bir gerçek oldu. Bu değişim sonrasında siber güvenliğin de önemi gözle görülür ölçüde arttı. Havucum.com olarak gerçekleştirdiğimiz siber güvenlik alışkanlıklarına dair anketimiz, bu konuda bilincin arttığını gösteriyor.” diyor.

Kümes Hayvancılığı Üretimi, Ekim 2021