Ekonomi-teknoloji haberleri ve TUİK verileri (05.02.2022)

AgroExpo Fuarı’na alım heyeti dopingi

Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın dört büyük tarım fuarından biri olan AgroExpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 100’ü aşkın ülkeden katılımcıyı buluştururken, Ege İhracatçı Birlikleri 7 ülkeden 20 ithalatçıyla, tarım ihracatçılarımızı “Alım Heyeti Organizasyonu”nda buluşturdu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türk tarımına 2 milyar dolarlık katma değer sağlaması beklenen AgroExpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı için Ticaret Bakanlığı’nın Koordinatörlüğünde düzenlenen 2022 yılının ilk Alım Heyeti Organizasyonu olduğunu söyledi.

“Birliğimizce düzenlenen Kırgızistan, Moritanya, Nijerya, Yunanistan, Irak, Nijer ve Gana’dan ithalatçıların katıldığı Alım Heyeti Organizasyonunda 30 Türk firmamız 200’den fazla ikili iş görüşmesi yaptı. Bu 7 ülkeye 2020 yılında EİB’den yapılan ihracat 528 milyon dolarken 2021 yılında yüzde 37 artış göstererek 727 milyon dolara yükseldi. Kısa vadede bu ülkelere 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirebilecek potansiyel var. Bu organizasyonun olumlu çıktılarını önümüzdeki süreçte göreceğiz.” dedi.

Eskinazi, Türkiye’nin 2021 yılında 23 milyar dolarlık tarım ürünleri ihraç ettiğini Ege İhracatçı Birlikleri’nin ise 5 milyar 100 milyon dolarlık ihracatla; Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 22’sini tek başına gerçekleştirerek, tarım ürünlerinde Türkiye ihracat lideri olduğunu hatırlattı.

“İzmir, Türkiye’de organik üretim ve ihracatın başladığı yer. Organik ürün ihracatında Ege İhracatçı Birlikleri olarak 37 yıldır koordinatör birliğiz. Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’ini Ege Bölgemizden yapıyoruz. Kuru üzüm, kuru incirle başladığımız organik ürün üretiminde bugün 250’den fazla ürüne ulaştık. Ege İhracatçı Birlikleri olarak; gerek, akademinin gerek ulusal/uluslararası paydaşlarımızın işbirliğiyle sürdürülebilirlik perspektifinde birçok projeye yatırım yapıyoruz. Fuarın da ana teması olan; Tarım ve İklim Stratejilerini şekillendiren, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamında gerçekleşen “dekarbonizasyon” süreci bizim öncelik alanımız. Günümüzde 5,1 milyar dolar seviyesinde olan Ege Bölgesi tarım ürünleri ihracatının orta vadede; Türk üreticileriyle dünya pazarları arasında köprü görevi gören AGROEXPO gibi uluslararası fuarlar, yüksek teknoloji yatırımlar ve sürdürülebilirlik vizyonuyla 10 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz.”

BAŞKAN İMAMOĞLU’NA İKAF’22 DAVETİ

Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcıları ve Erciyes Teknopark Genel Müdürü, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yunus İmamoğlu’nu ziyaret etti. Ziyarette Başkan İmamoğlu, Erciyes Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından düzenlenecek olan İç Anadolu Kariyer Fuarı’na (İKAF’22) davet edildi.

Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Sıtkı İlkay ve Prof. Dr. Recai Kılıç ile Erciyes Teknopark Genel Müdürü Serhat Dalkılıç, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yunus İmamoğlu’nu ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerinde bulundular. Ziyarette Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından Erciyes Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 16-17 Mart 2022 tarihlerinde düzenlenecek olan İç Anadolu Kariyer Fuarı hakkında bilgi veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıtkı İlkay, Başkan İmamoğlu’nu Erciyes Üniversitesi Kültür Merkezi’nde yapılacak fuara davet etti. Fuara Erciyes Üniversitesi ile birlikte 12 üniversitenin daha katılacağını ifade eden Prof. Dr. İlkay, bu fuarın nitelikli genç istihdamının sağlanması amacıyla düzenlendiğini ve öğrenci ile işverenin bir araya geleceğini kaydederek, fuara sanayicilerin ilgi göstermesi konusunda destek istedi.

Ziyarette ayrıca Erciyes Teknopark Genel Müdürü Serhat Dalkılıç tarafından iki ayrı etkinlikle ilgili bilgi verildi. 23 Şubat 2022 tarihinde Summit Erciyes Geleceğe Yatırım Yapanlar Zirvesi’ni gerçekleştireceklerini dile getiren Dalkılıç, 24 Mart 2022 tarihinde de Uluslararası Havacılık ve Uzay Teknolojileri Sempozyumu’nun yapılacağını kaydetti.

Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus İmamoğlu, her üç etkinliğin de Kayseri’ye katkı sağlayacağını ifade ederek, sanayicilerimizin yoğun şekilde katılmaları için gerekli çalışmayı yapacaklarını söyledi.

KAYSERİ ŞEKER PERSONELİNE TRAFİK EĞİTİMİ 

Kayseri Şeker Kalite Yönetim ve Eğitim Müdürlüğü ile Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü iş birliği ile Kayseri Şeker personeline genel trafik kuralları, güvenli sürüş, araç güvenliği ve yaya önceliği konularında eğitim verildi.

Kayseri Şeker 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü eğitmenleri tarafından; ‘2021-2023 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı’ kapsamında gerçekleştirilen eğitim iki oturum hâlinde yapıldı.

Eğitim de kazalarda hayat kurtarma bakımından en önemli güvenlik sistemlerinden olan emniyet kemeri  kullanımı, yaya geçitlerinde sürücülerin, üst geçitler de yayaların uyması gereken kurallar, hem yayanın, hem de sürücünün trafikte araç kullanırken ya da yürürken telefon kullanması durumunda oluşan  riskler  üzerinde özenle duruldu. Emniyet kemeri simülasyon aracı ile örnek kaza anı gösterildi.

 Faturam24 ile e-arşiv faturalarınızı oluşturun

 Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) e-arşiv uygulamasında, 1 Mart 2022 tarihinde yeni bir dönem başlıyor. Alıcısı vergi mükellefi ise kdv dahil 2000 TL, alıcısı vergi mükellefi değilse kdv dahil 5000 TL ve üzeri olan tüm faturalar, artık e-arşiv fatura olarak düzenlenmek zorundadır. e-arşiv faturalarının kolayca oluşturulması ve yönetilmesi için Muhasebe Bilenler Topluluğu tarafından “Faturam24 Portalı” hayata geçirildi.

Bilindiği üzere 509 No’lu Vergi Usul Kanun Genel Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair 535 No’lu Tebliğ 22 Ocak 2022 Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlandı ve buna göre 1 Mart tarihinden itibaren, vergi mükellefi olanlara düzenlenecek faturalar için 2.000 TL, vergi mükellefi olmayanlara düzenlenecek faturalar için 5.000 TL ve üzeri faturalara, e-arşiv fatura oluşturulması zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda, mükelleflerin dijital dönüşüm süreçlerindeki ilk yardımcısı olan mali müşavirlere ve muhasebecilere, yeni dönemde ciddi bir e-arşiv fatura kullanılması nedeniyle, daha fazla iş düşecek gibi gözüküyor.

Yaklaşık 10 yıl önce Serkan Atasoy öncülüğünde kurulan, Türkiye’nin alanında en aktif ve en fazla üyeye sahip grubu Muhasebe Bilenler Topluluğu, mali müşavirlerin ve muhasebecilerin üzerindeki yükü hafifletmek adına, Türkiye’nin köklü yazılımevi Kolaysoft Teknoloji AŞ ile anlaşarak “Faturam24 Portalı” uygulamasını geliştirdi.

Faturam24 Portalının mükellefleri ve daha önemlisi tüm mali müşavirleri ve muhasebecileri rahata kavuşturacak bir portal projesi olduğunu anlatan Muhasebe Bilenler Topluluğu Kurucu Başkanı Serkan Atasoy, şunları söyledi:

“e-dönüşümün ilk adımları 2013 yılında e-Fatura ile atıldı. Geçen dönemde, faturalandırma süreçleri birçok yenilikle dijitale dönüştü. e-fatura, e-arşiv, e-defter gibi uygulamalarda yaşanan bu dönüşüm, mali müşavirlerin ve muhasebecilerin iş süreçlerini kolaylaştırırken, zamandan tasarruf yapmalarını sağladı. Bilindiği üzere, geçtiğimiz yıl kağıt faturayı hayatımızdan ciddi oranda çıkaran Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) “5000-30000 portalı” olarak da bilinen GİB e-arşiv portalı uygulamaya alındı. e-fatura kullanmayan tüm mükellefler, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunmuş olduğu bu portaldan faturalarını oluşturdular. 1 Mart tarihi  itibariyle ise, eğer alıcı bir vergi mükellefi ise kdv dahil 2000 TL, alıcı bir vergi mükellefi değilse kdv dahil 5000 TL ve üzeri faturalar ve alt limit olmaksızın tüm faturalar e-arşiv fatura olarak oluşturulabilmektedir. Başkanlığın portalında bu süreci takip ediyor olmak, hem mükellefler için, hem mali müşavirleri için zaman ve emek kaybına sebep olabiliyordu. Bu nedenle, meslek mensuplarımız için Faturam24 Portalını hayata geçirdik. Faturam24 sayesinde, e-arşiv faturaları uçtan uca kolay ve konforlu şekilde yönetilmektedir.” dedi.

Resmi Gazete’de, 22 Ocak 2022 tarihinde, 509 No’lu Vergi Usül Kanun Genel Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair yayınlanan Tebliğe göre;

*Brüt satış hasılatı, 2021 yılı için 4 Milyon TL ve üzeri olanlar, 01.07.2022 tarihinde e-fatura’ya geçmek zorundadır.

*Elektronik ortamında mal ve hizmet satışı yapanlar, 2020 veya 2021 dönemlerde 1 Milyon TL ve üzeri satış yapanlar, 01.07.2022 tarihinde e-fatura’ya geçmek zorundadır.

*Gayrimenkul / motorlu araçlar  mal ve hizmet satışı yapanlar, 2020 veya 2021 dönemlerinde  1 Milyon ve üzeri satış yapanlar, 01.07.2022 tarihinde e-fatura’ya geçmek zorundadır.

*Konaklama hizmeti veren otel işletmeleri, 01.07.2022 tarihinde e-fatura’ya geçmek zorundadır.

*GİB e-arşiv portalından düzenlenecek faturalarda, 01.03.2022 tarihinden itibaren, vergi mükellefi olmayanlara düzenlenecek faturalar için 5.000 TL, vergi mükellefi olanlara düzenlenecek faturalar için 2.000 TL olarak düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.

Faturam24 Portalı’nın sunduğu avantajlar şunlardır:

*Faturaları, Defter Beyan Sistemi (DBS)’ye kolay aktarım yapabilme,

*Sınırsız fatura düzenleyebilme,

*Sınırsız mail gönderebilme,

*Tarafınıza kesilen faturaları görüntüleyebilme,

*Faturayı düzenleyen firma, mali müşavirine yetki verdiğinde, mali müşavirin toplu olarak firmalarının listelerine hızlıca ulaşabilme özelliği,

*Faturaların, 10 yıl yasal zemine göre saklanması,

*Faturaların, bilgisayar, tablet ve cep telefonundan düzenlenebilmesi ve görüntülenebilmesi ile GİB iptal itiraz talepleri görüntüleyebilme,

*Cari ve stok bilgilerini otomatik olarak kaydedebilme,

*Tüm muhasebe programlarına uygun Excel desenleri hazır olarak alabilme,

*Vergi / TC Kimlik Numarası girildiğinde bilgilerin otomatik gelmesi ve istenildiği zaman bütün faturaların tek seferde pdf olarak indirebilme,

*Faturalar istenirse, alıcısına otomatik olarak mail olarak gönderebilme,

*Faturalara; logo, kaşe, iban bilgileri ve sabit notlar ekleyebilme,

*Muhasebe Bilenler Topluluğu Üyelerine özel geliştirilen indirim kodu sayesinde, avantajlı fiyatlarla uygulamadan yararlanılması ve Faturam24 Portalı ile e-arşiv sürecinin uçtan uca kolay ve konforlu bir şekilde yönetilmesi gerçekleşmektedir.

Roche 2021 yılı finansal sonuçlarını açıkladı
Roche’un grup satışları 2021 yılında 62,8 milyar İsviçre Frangı seviyesine ulaştı Roche’un, İlaç ve Diagnostik bölümlerinin yıl boyunca gerçekleştirdiği çalışmalarla 2021 yılındaki grup satışları %9’luk artışla 62,8 milyar İsviçre Frangı düzeyinde gerçekleşti. Roche, İlaç Bölümü’nde yüzde 3 ve Diagnostik Bölümü’nde yüzde 29’luk büyüme kaydedildiği bilgisini paylaştı.

2021 yılı itibarıyla sağlık hizmetleri sektöründeki 125. yılını kutlayan, dünyanın önde gelen biyoteknoloji şirketlerinden ve kişiye özel tanı ve tedavinin öncü firmalarından Roche, İsviçre’nin Basel kentinde dijital olarak gerçekleştirilen konferansta 2021 yılının finansal sonuçlarını açıkladı. Sağlık hizmetleri sektöründe gerçekleştirdiği faaliyetlerle önceki yıllarda elde ettiği finansal başarılarını 2021 yılı sonuçlarında da ortaya koyan Roche’un grup satışları, yüzde 9 oranında artışla 62,8 milyar İsviçre Frangı seviyesinde gerçekleşti. Verilere göre, İlaç Bölümü piyasaya sürülen yeni tedavilere gösterilen yoğun talep ile birlikte yüzde 3 artış göstererek, yaklaşık 45 milyar İsviçre Frangına ulaştı. Diagnostik Bölümü’nün satışları ise yüzde 29 oranında artarak, 17,8 milyar İsviçre Frangı olarak gerçekleşti. Diagnostik Bölümü’ndeki bu büyümede Roche’un temel alanlarının güçlü bir ivme kazanmasının yanı sıra COVID-19 testlerine yönelik talebin sürekliliği etkili oldu.  Şirket 2021 yılında 16 yeni klinik araştırma başlattıklarını ve 14 yeni molekül için Faz III deneme ve onay çalışmalarına devam ettiklerini açıkladı. “Büyümemizi sürdürebilmek açısından oldukça iyi bir konumdayız”Grubun 2021 yılı finansal sonuçlarını değerlendiren Roche Grup CEO’su Severin Schwan, “2021’de başarılı sonuçlara ulaştık. Hem tanı hem de tedavi alanlarında yeni girişimlerimize talep oldukça yüksek. Ürün hattımızın onkoloji, oftalmoloji ve nörolojik hastalıkları da kapsamak üzere genişlemesinden oldukça memnunuz. Tanı ve tedavi alanlarımızdaki güçlü çözümlerimize ve ürün portföyümüze dahil olacak yeni ürünlerimize baktığımızda, büyüme trendimizin sürdürülebilirliği açısından oldukça güçlü bir konumdayız.” ifadelerini kullandı. Roche, COVID-19 varyantları ile mücadeleye destek olmaya devam ediyor Roche, pandeminin başlangıcından bu yana tanı ve tedavi alanlarında bilimsel faaliyetlerini sürdürürken, virüsün yayılması ve özellikle yeni varyantların ortaya çıkması ile yüksek kaliteli, güvenilir testlere olan ihtiyaca yanıt vermek üzere çalışmalarına 2021’de de devam etti. Bu kapsamda, Roche’un satın alarak bünyesine dahil ettiği iş ortağı TIB Molbiol, Omicron varyantında mutasyonların tespit edilmesini ve diğer varyantlara karşı yayılımını tespit eden 6 yeni test geliştirdi. 2021 Aralık ayı sonunda FDA, Omicron dahil tüm bilinen varyantlarda hızlı ve güvenilir sonuçlar veren kişisel kullanım için COVID-19 Evde Hızlı Antijen Testi için acil kullanım izni (EUA) verdi. Tedavi çözümlerine olan taleple birlikte tedavi alanında büyüme devam ediyorRoche’un İlaç Bölümü finansal sonuçları, önceki yıla kıyasla artış göstererek yüzde 3 büyüme ile 45 milyar İsviçre Frangına ulaşırken; şirketin hemofili, multipl skleroz, kanser ve spinal musküler atrofi gibi hastalıklara yönelik fayda sağlayan tedavilere olan güçlü talep bu büyümede önemli bir paya sahip oldu. Genel değerlendirmeye göre şirketin son 10 yıl içerisinde piyasaya sürdüğü tedavilerin büyümeye katkısı 5,7 milyar İsviçre Frangı düzeyinde gerçekleşti. Avrupa’da İlaç Bölümü satışlarının yüzde 7 arttığını gösteren finansal sonuçlara göre yakın zamanda piyasaya sürülen tedavilere talebin artışı, biyobenzerlerin ve COVID-19 pandemisinin güçlü etkisini fazlasıyla karşıladığı ifade edildi. Tanı alanında dünya genelinde başarılı performans ve büyüme devam ediyorAçıklanan finansal rapora göre Roche Diagnostik Bölümü’nün büyümesi yüzde 29 oranında belirlenirken, Roche’un pandeminin başlangıcından bu yana üzerinde çalışmalarını ve geliştirmelerini sürdürdüğü COVID-19 testleri portföyü ise 2021’de toplamda 4,7 milyar İsviçre Frangı düzeyindeki satışla bölümün genel satışlarına önemli katkı sağladı. 2022 yılı öngörüleriRoche, 2022 yılında satışlarının istikrarlı olarak devam etmesini bekliyor. Aralık ayında Novartis’in elindeki Roche hisselerinin 19,0 milyar İsviçre frangı düzeyindeki geri alımını tamamlayan Roche, hisse başına kazancını da bu geri alımının artış getiren etkisi de dahil olmak üzere düşük ila orta tek haneli aralıkta artırmayı hedefliyor. Şirket bu yıl ayrıca İsviçre Frangı cinsinden daha da yüksek temettü artışı gerçekleştirmeyi öngörüyor.

Yeni dijital platform, insanların ve gezegenin yararına olacak Türkiye’deki yatırımları teşvik ediyor

UNDP’nin desteğiyle oluşturulan SKA Yatırımları Türkiye platformu, yatırımcılara fonlarının sürdürülebilir kalkınmaya nasıl katkı sağladığını gösteriyor.Bugün tanıtılan yeni dijital platform, yatırımcıları Türkiye’de Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA’lar) yönelik ölçülebilir ilerleme sağlayan girişimlere yönlendirecek. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) finansal desteği ve Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) iş birliği ile oluşturulan SKA Yatırımları Türkiye platformu,  gezegeni ve insanları korumayı hedefleyen etki yatırımları için özel sektör finans kaynaklarını harekete geçirmeyi amaçlıyor.  Yatırımcılar, girişimciler ve fon sağlayan kuruluşlar için tek durak noktası olarak tasarlanan platform, Türkiye’deki SKA yatırım fırsatlarını belirlemek için gereken birleşik standartları, araçları, hizmetleri ve iyi uygulamaları sunmayı amaçlıyor.UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton; “Özel sektörün dahiliyeti olmadan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmamız mümkün değil. Bu nedenle, iyi bir getiri sağlarken gezegenimizi ve insanların refahını korumaya yardımcı olmak isteyen yatırımcılara yol gösterici olacak bu yeni platformu tanıtmaktan çok memnunuz” dedi.EYDK Başkanı Şafak Müderrisgil; “Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de sürdürülebilir kalkınma gündeminin gerçekleştirilmesi sürecinde özel sektöre önemli rol düşüyor. SKA Yatırımları Türkiye Platformu ile yatırımcılara etki verilerine ve standartlarına bağlı yatırım fırsatlarının sunulması ve denetimden geçmiş başarı hikayelerinin paylaşılması, SKA’lara uyumlu etki yatırımları konusunda gereken bilincin oluşması sağlanacaktır. Özel sektörü harekete geçirmeyi hedefleyen bu platformun etki ölçümü ve yönetiminin önemine de ışık tutacağını ve etki yıkamasına karşı bilinçlenme noktasında önemli bir referans noktası olacağını düşünüyoruz. Bu platform ile, SKA’lara bağlı etki odaklı yatırımların artarak çoğaldığını ve her geçen gün daha çok başarı hikayesinin yayınlandığını görmeye başlayacağız” dedi.SKA Yatırımları Türkiye platformu, Türkiye’de SKA odaklı yatırımlar için gelecek vaat eden alanları gösteriyor ve SKA etkisi yüksek belirli yatırımları listeliyor. Yatırımcılar platformda; ilgili bölge, sektör, beklenen etki, etki gösterge getirisi, yatırım zaman dilimi ve yatırımın pazar büyüklüğü gibi bilgilere ulaşılabilecek. Etki yatırımlarına ilişkin platformda yer alan sektörler ise şöyle: Tüketim ürünleri, eğitim, mineral işletmeleri, finans, yiyecek ve içecek, sağlık hizmetleri, altyapı, yenilenebilir kaynaklar, kaynak dönüşümü, hizmetler, ulaşım, teknoloji ve iletişim. Platformda; yatırım fırsat alanları ve SKA yatırım listesi, UNDP Türkiye ve UNDP İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi (IICPSD) iş birliğinde hazırlanan SKA Yatırım Haritası Türkiye ile uyumlu bir şekilde geliştirildi. Platformda genel bilgilerin yanı sıra Türkiye’de SKA’lara uyumlu etki yatırımlarına yönelik başarı hikayeleri yer alıyor ve etki yatırımları ile ilgili oluşturulan bilgi havuzu ile eğitim araçlarına ücretsiz ulaşılabilecek bir açık kaynak sağlanıyor. Platformdaki eğitim içerikleri UNDP IICPSD ile iş birliği içinde hazırlanıyor.Platformun hedef kitlesinde, SKA’ların başarılı olması için sermaye sunmak isteyen yatırımcılar, SKA’ları etkinleştiren etkiyi ölçmek isteyen vakıflar, dahili karar verme mekanizmalarını SKA’lar ile uyumlu hale getirerek bu sağlanacak katkıyı doğrulamak ve bağımsız güvence yoluyla iletmek isteyen özel sermaye fonları, tahvil ihraççıları ve teşebbüsleri bulunuyor. Ayrıca, SKA’ların etki standartlarının karar verme çerçevesini geliştirebilecek etki yönetimi ve ölçümü eğitiminden yararlanmak isteyen akademisyenler, akredite ve bağımsız güvence verenler olarak hareket etmek isteyen danışmanlık firmaları, yerel yatırım fırsatlarını veya SKA ile ilgili projeleri desteklemek için ortaklar bulmak isteyen kalkınma finansmanı kurumları ve özel yatırımları ülkesine çekerek toplumun gelişmesini hedefleyen kamu kuruluşlarına fayda sağlanması bekleniyor.Türkiye’de etki yatırımı modelinin gelişmesini ve iyi işleyen bir etki yatırımı ekosisteminin oluşturulmasını sağlamak amacı ile kurulan ve UNDP’nin de içinde yer aldığı EYDK, tüm paydaşları buluşturarak etki yatırımını Türkiye’de ana akım bir yatırım modeli haline getirmeyi amaçlıyor.

UİB’İN OCAK İHRACATI 2,4 MİLYAR DOLAR

Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan ikinci birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) 2022 yılı ocak ayı ihracatı, 2 milyar 354 milyon 17 bin dolar olarak gerçekleşti.

UİB’in 2022 Ocak ayı ihracat rakamları açıklandı. Ocak ayındaki ihracatı 2 milyar 354 milyon 17 bin dolar olan UİB’in, geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracat tutarı ise önceki döneme göre yüzde 15’lik artışla 30 milyar 754 milyon 706 bin dolar olarak gerçekleşti.

OİB’in ihracatı ocak ayında 1.9 milyar dolar

Ocak ayında 1 milyar 905 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB), geriye dönük 12 aylık performansı ise bir önceki döneme göre yüzde 12’lik artışla 25 milyar 250 milyon dolar olarak açıklandı.

 UTİB’in ihracatı ocakta 116 milyon dolar oldu

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19 artışla 116 milyon 198 bin dolar ihracata imza attı. UTİB’in geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artışla 1 milyar 373 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 UHKİB’ten ocakta  80 milyon dolar ihracat

Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 artışla  80 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB), geriye dönük 12 aylık ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artışla 982 milyon 767 bin dolar seviyelerinde gerçekleşti.

UMSMİB’in ihracatı ocak ayında 22 milyon dolar

Ocak ayında bir önceki yılın ocak ayına göre yüzde 54 artışla 22 milyon dolar ihracat yapan Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), geriye dönük 12 aylık dönemde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde  26 artışla 241 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiş oldu.

UYMSİB’ten ocakta 9 milyon dolarlık ihracat

Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artışla 8 milyon 987 bin dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), geriye dönük 12 aylık dönemde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 160 milyon dolar seviyelerinde dış satışa imza attı.

Öte yandan, UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve ‘diğer’ başlığı altında listelenen sektörlerin ocak ayı ihracatı, 221 milyon dolar olarak açıklandı.

Zeytin ve zeytinyağı ihracatında yüzde 245’lik rekor artış

Türkiye, Ocak ayında yüzde 17 artışla, 17,6 milyar dolarla aylık bazda tarihin en yüksek rakamına ulaştı. Ege İhracatçı Birlikleri bu rekora, ihracatını yüzde 29 yükselterek 1 milyar 372 milyon dolarlık katkı sağladı.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin Ocak ayında gerçekleştirdiği 1 milyar 372 milyon dolarlık ihracatta sanayi ürünleri yüzde 32 artışla 811 milyon dolarlık payla, tarım ürünleri ise yüzde yüzde 27’lik artışla 473 milyon dolarla temsil edildi. Egeli maden ihracatçıları ise; yüzde 16 artışla 87 milyon dolarlık dövizi ülkeye kazandırdı.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, yüzde 245’lik rekorla Ocak ayının en yüksek ihracat artışına ulaşarak, 26 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, Ocak ayında ihracatını yüzde 83 ivmeyle 209 milyon dolara çıkardı.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ise yüzde 8 artışla 129 milyon dolarla en fazla ihracat yapan ikinci Birlik olarak kayıtlara geçti.

Tarım ve Gıda Birlikleri arasında en fazla ihracat gerçekleştiren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, yüzde 28 artışla 109 milyon dolarla Ocak ayını geride bıraktı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise Ocak ayında yüzde 22 artışla 92 milyon dolar, Ege Maden İhracatçıları Birliği yüzde 16 yükselişle 87 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin Ocak ayı ihracatı yüzde 65 artışla, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin 27 artışla, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin ihracatı yüzde 11 ivmeyle 63 milyon dolara ilerledi.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği yüzde 8’lik düşüşle 51 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ise ihracatını yüzde 6 gelişimle 30 milyon dolara çıkardı.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ise yüzde 16 artışla 15 milyon dolar ihracat yapma başarısı gösterdi.

EİB’nin ihracat artışı Türkiye ortalamasının üzerinde

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ocak ayında 11 Birliğin ihracatını artırdığını, 1 Birliğin ise geçtiğimiz dönemki performansının gerisinde kaldığını söyledi.

“Türkiye’nin Ocak ayında ihracatı yüzde 17 artış gösterirken, Ege İhracatçı Birlikleri olarak ihracatımızı yüzde 29 yükselttik. İhracat artışımız ülke ortalamasının üzerinde. İthalatın ihracatı karşılama oranı 2022’nin ilk ayında yüzde 62,8 seviyesinde. İthalat, Ocak ayında yüzde 55 artışla 28 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı 10,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu artış bize ithalatın alarm verdiğini ve üretimin Türkiye’de zorlaştığına işaret ediyor. Bu oranlar ihracatın ithalata bağımlılığını daha da artırıyor. Bizim yerli üretimle ihracatımızı artırmamız gerekiyor. İhracatçılarımızın finansmana erişimindeki engellerin ortadan kaldırılması gerektiği beklentimizi iki aydır her platformda dile getiriyoruz. Merkez Bankası’nın Reeskont Kredilerindeki tıkanıklığı gidermesi gerekiyor. İhracata dönük yeni yatırımlar için TCMB kaynaklı orta ve uzun vadeli reeskont kredileri ihracatçılara yeniden sunulup artırılmalı. Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 14 iken bankalar yüzde 30-35’le kredi kullandırıyor. 2023 hedefini 2021’de tutturan Ege İhracatçı Birlikleri olarak, bu oranın ihracatçının ödeyebileceği şekilde güncellenmesi ve ihracatçıları rahatlatıcı önlemler alınması en büyük temennimiz.”

Ege Bölgesi illerinin ihracat rakamı Ocak ayında 2 milyar 82 milyon dolara ulaştı. Türkiye geneli en fazla ihracat yapan iller sıralamasında yer alan İzmir, Ocak ayında 1 milyar 104 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Manisa 339 milyon dolar, Denizli 351 milyon dolar, Aydın 67 milyon dolar, Balıkesir 62 milyon dolar, Muğla 59 milyon dolar, Kütahya 37 milyon dolar, Uşak 33 milyon dolar, Afyonkarahisar 30 milyon dolar ihracat yaptı.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Ocak 2022 Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %93,53, aylık %10,45 arttı
Yİ-ÜFE (2003=100) 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %10,45 bir önceki yılın Aralık ayına göre %10,45, bir önceki yılın aynı ayına göre %93,53 ve on iki aylık ortalamalara göre %49,93 artış gösterdi.Sanayinin dört ana sektöründen imalat yıllık %90,29 arttı
Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %86,51, imalatta %90,29, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %138,48, su temininde %25,88 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında %106,40, dayanıklı tüketim malında %58,49, dayanıksız tüketim malında %65,25, enerjide %142,06, sermaye malında %63,25 artış olarak gerçekleşti.Sanayinin dört ana sektöründen imalat aylık %10,16 arttı
Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %17,36, imalatta %10,16, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %10,62, su temininde %8,61 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara malında %9,84, dayanıklı tüketim malında %13,14, dayanıksız tüketim malında %10,66, enerjide %11,92, sermaye malında %9,59 artış olarak gerçekleşti.
Yıllık Yİ-ÜFE’ye göre 20 alt sektör daha düşük, 9 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
Yıllık en düşük artış; %25,88 ile su ve suyun arıtılması ve dağıtılması, %28,08 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları, %29,95 ile giyim eşyası alt sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri %180,75, ham petrol ve doğal gaz %162,84, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı %138,48 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Aylık Yİ-ÜFE’ye göre 16 alt sektör daha düşük, 13 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
Aylık en düşük artış; %2,40 ile metal cevherleri, %2,86 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları, %5,39 ile ana metaller alt sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık kömür ve linyit %32,33, diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri %24,48, ham petrol ve doğal gaz %21,17 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Tüketici Fiyat Endeksi, Ocak 2022Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %48,69, aylık %11,10 arttı
TÜFE’de (2003=100) 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %11,10, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,10, bir önceki yılın aynı ayına göre %48,69 ve on iki aylık ortalamalara göre %22,58 artış gerçekleşti.
Yıllık TÜFE’ye göre 8 ana grup daha düşük, 4 ana grup daha yüksek değişim gösterdi
Yıllık en düşük artış %10,76 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla %18,67 ile eğitim, %25,32 ile giyim ve ayakkabı ve %28,63 ile sağlık oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %68,89 ile ulaştırma, %55,61 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %54,53 ile ev eşyası oldu.
Aylık TÜFE’ye göre 7 ana grup daha düşük, 5 ana grup daha yüksek değişim gösterdi
Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Ocak ayında aylık düşüş gösteren ana grup %0,24 ile giyim ve ayakkabı oldu. En az artış gösteren ana gruplar ise %1,19 ile eğitim, %2,16 ile haberleşme ve %8,09 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu. Buna karşılık, 2022 yılı Ocak ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %21,90 ile alkollü içecekler ve tütün, %18,91 ile konut, %12,82 ile ev eşyası oldu.
TÜFE ana harcama gruplarına göre aylık değişim oranları (%), Ocak 2022
Ocak 2022’de, endekste kapsanan 409 maddeden, 38 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 17 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 354 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık %42,66, aylık %7,49 arttı
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’de 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %7,49, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,49, bir önceki yılın aynı ayına göre %42,66 ve on iki aylık ortalamalara göre %21,91 artış gerçekleşti.