Ekonomi-teknoloji haberleri, TUİK verileri (18.07.2022)

İnşaat faaliyetleri yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2022 Haziran Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre Mayıs ayında eşik değerin altına inen faaliyet yükselmiş durumdadır. Sınırda hareket eden ve geçen ay eşik değerin üstüne çıkan Güven Endeksi haziranda yeniden sınırın altına inmiştir. Beklenti hâlen en düşük endeks olmaya devam etmektedir.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2022 Haziran Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, Mayıs ayında eşik değerin altına inen faaliyet yükselmiş durumdadır. Sınırda hareket eden ve geçen ay eşik değerin üstüne çıkan Güven Endeksi haziranda yeniden sınırın altına inmiştir. Beklenti hâlen en düşük endeks olmaya devam etmektedir, faaliyetteki artışa rağmen beklenti iyileşmemiş görünmektedir. Birleşik Beton Endeksi, faaliyetteki yükselme neticesinde yukarı yönlü hareket göstermiş ve bu yılın en yüksek düzeyine çıkmıştır.

Faaliyet Endeksi’nin haziran ayında yılın en yüksek düzeyine ulaşmasına rağmen, geçen yılın aynı ayına göre düştüğü görünmektedir. Bu durum faaliyetteki yükselişin, geçen yıla kıyasla düşük kaldığını ortaya koymaktadır. Ekonomiye olan güvenin yükselmiş görünmesine rağmen beklentinin zayıflaması, inşaat sektörü özelinde olumlu bir senaryonun bu yıl için hâlen gerçekleşmediğini ortaya koymaktadır. 3 endeksin bileşeni olan Hazır Beton Endeksi de önceki yıla kıyasla düşüş göstermiştir.

“Artan maliyetler sektör açısından beklentiyi olumsuz etkilemektedir.”

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “TÜİK tarafından son açıklanan İnşaat Maliyet Endeksi nisan ayı itibarıyla yıllık bazda %106 düzeyine ulaşmıştır. Malzeme maliyetinde %130’un üzerine çıkan artış rakamı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ile paralel bir görünüm sergilemektedir. Son uygulamaya konulan inşaat sektörüne yönelik destek paketlerinin etkisi ile inşaat sektöründe bir hareketlilik beklenmekle birlikte özellikle artan maliyetler sektör açısından beklentiyi olumsuz etkilemektedir.” dedi.

Konut kredi faiz düzeyinin diğer kredi türlerine kıyasla düşük seyretmesinin konut talebini pozitif etkilemeye devam ettiğini belirten Yavuz Işık “Artan konut talebine rağmen inşaat sektörü oyuncularının beklentisinin buna paralel yükselmemesi sektör açısından önemli bir göstergedir.” diye konuştu.

KARAİSMAİLOĞLU: BU YILIN İLK YARISINDA HEM ELLEÇLENEN YÜK HEM DE KONTEYNER MİKTARI ARTTI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bu yılın ilk yarısında limanlarda elleçlenen yük miktarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 artarak 273 milyon 479 bin tona yükseldiğini, aynı dönemde elleçlenen konteyner miktarının da yüzde 2,7 artışla 6 milyon 387 bin TEU olduğunu duyurdu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, denizcilik verilerini değerlendirdi. Ulaşımın her alanında olduğu gibi denizcilik sektöründe de yatırımların devam ettiğini aktaran Karaismailoğlu, deniz taşımacılığının küresel ticaretin belkemiği olduğunu kaydetti. Önce Ulaştırma 2053 Körfez Lojistik Çalıştayı’nı, daha sonra ise 2. Denizcilik Zirvesi’nin düzenlediklerini anımsatan Karaismailoğlu, denizcilik sektörünün geleceğinin tüm detaylarıyla ele alındığına vurgu yaptı.
Artan deniz ticaretinden Türkiye’nin de payını aldığını ifade eden Karaismailoğlu, “Ocak-Haziran döneminde limanlarımızda elleçlenen yük miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 artarak 273 milyon 479 bin tona yükseldi. Bu yılın haziran ayında limanlarımızda elleçlenen yük miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 artarak 45 milyon 245 bin ton olarak gerçekleşti. Haziran ayında limanlarımızda gerçekleştirilen ihracat amaçlı yükleme miktarı yüzde 4,3 azalarak 12 milyon 900 bin ton oldu. İthalat amaçlı boşaltma miktarı ise yüzde 9,6 artarak 19 milyon 955 bin ton olarak gerçekleşti. Haziran ayında dış ticaret taşımaları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 artışla 32 milyon 855 bin ton oldu” dedi.
EN FAZLA YÜK ELLEÇLEME KOCAELİ BÖLGE LİMAN BAŞKANLIĞI’NDA GERÇEKLEŞTİ
Limanlarda denizyolu ile yapılan transit yük taşımaları yüzde 1 artarak 6 milyon 317 bin ton olarak gerçekleştiğini ifade eden Karaismailoğlu, Haziran ayında kabotajda taşınan yük miktarının ise 6 milyon 72 bin ton ile yüzde 6,7 arttığına dikkati çekti. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “En fazla yük elleçleme 6 milyon 980 bin ton ile Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarında faaliyet gösteren liman tesislerinde gerçekleşti. Kocaeli Bölge Liman Başkanlığını; Aliağa Bölge Liman Başkanlığı ve Ceyhan Bölge Liman Başkanlığı takip etti. Limanlarımızda 4 milyon 529 bin ton 20’lik konteyner elleçlemesi gerçekleşti. 20’lik dolu konteyner elleçlemesi yüzde 10,2’lik artış ile en fazla artış gösteren yük cinsi oldu. Denizyolu ile en fazla ihraç edilen yük cinsi Portland Çimento olurken, en fazla ithal edilen yük cinsinin ham petrol olduğu belirlendi. İhracatta en fazla yük elleçlemesi 1 milyon 628 bin ton ile Amerika’ya yapılan taşımalarda gerçekleşti. Amerika’yı; İtalya ve İspanya izledi. İthalatta ilk sırayı Rusya aldı” değerlendirmesinde bulundu.
EN FAZLA KONTEYNER ELLEÇLEME AMBARLI BÖLGE LİMAN BAŞKANLIĞI’NDA GERÇEKLEŞTİ
Elleçlenen konteyner miktarları hakkında da bilgi veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Ocak-Haziran döneminde elleçlenen konteyner miktarının geçen yılın dönemine göre yüzde 2,7 artarak 6 milyon 387 bin TEU olarak gerçekleştiğini ifade etti. “Haziran ayında limanlarımızda elleçlenen konteyner miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 artarak 1 milyon 61 bin TEU olarak gerçekleşti” diyen Karaismailoğlu, açıklamasına şöyle devam etti;
“Haziran’da elleçlenen dış ticarete konu konteyner miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 artarak 829 bin 92 TEU oldu. İhracat amaçlı konteyner yüklemeleri yüzde 1,7 artarak 407 bin 587 TEU, ithalat amaçlı konteyner boşaltmaları da yüzde 7,2 artarak 421 bin 505 TEU oldu. Elleçlenen transit konteyner miktarının yüzde 16,2 azalarak 158 bin 177 TEU olduğu belirlendi. Aynı ayda kabotajda elleçlenen konteyner miktarı da yüzde 2,4 azalarak 74 bin 529 TEU oldu. Haziran ayında Ambarlı Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarında faaliyet gösteren liman tesislerinde toplam 226 bin 681 TEU konteyner elleçlemesi gerçekleşti. Ambarlı Bölge Liman Başkanlığı’nı Mersin ve Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı takip etti. En fazla konteyner elleçlemesi Mısır ile yapılan taşımalarda gerçekleşti.”

Toyota GAZOO Racing Estonya Rallisi’ni İlk İki Sırada Tamamladı

Toyota GAZOO Racing Dünya Ralli takımı, Estonya Rallisi’nde kendi arasında galibiyet mücadelesi vererek ilk iki sırayı elde etti. Kalle Rovanperä son altı yarıştaki beşinci galibiyetini alarak 2022 FIA Dünya Ralli Şampiyonası’ndaki üstün formunu sürdürdü. Estonya’da ikinci sırayı ise bir başka Toyota pilotu Elfyn Evans aldı.

Bazı zorlu toprak rallilerinin ardından hızlı ve akıcı etaplarıyla öne çıkan Estonya Rallisi, GR Yaris Rally1 Hybrid yarış aracının yüksek performansının sınanmasını sağladı. Tüm hafta sonu boyunca üstün bir performans ortaya koyan GR Yaris Rally1 Hybrid, 22 uzun etabın tamamında en hızlı zamana imza attı.

Estonya Rallisi’nde sağanak yağışlarla birlikte hava şartları da pilotların işini zorlaştırdı. En kuru geçen Cuma günü ilk bölümlerde Evans liderliği alırken yağmurun artmasıyla birlikte Rovanperä ön sırayı geçti. Bu avantajını rallinin sonuna kadar taşıyan genç pilot, Evans’ın 1 dakika önünde bitiş çizgisine ulaşarak yeni bir zafere daha imza attı. Rovanperä Güç Etabı’nda da 22.5 saniye farkla en iyi zamanı yaparak maksimum puanları almayı başardı. Toyota’nın üçüncü WRC aracında yarışan Lappi ise yaşadığı sorunların üstesinden gelerek iyi bir geri dönüşe imza attı ve genel klasmanda altıncı sırayı aldı.

Rovanperä bu sonuçlarla birlikte 13 yarışlık takvimde yedi yarışın ardından 83 puan farkla şampiyonada liderliğini devam ettiriyor.  Toyota GAZOO Racing ise, Markalar Şampiyonası’nda puan farkını artırarak en yakın rakibine göre 87 puan farkla ilk sıradaki yerini korudu.

TGR WRT Next Generation takımıyla rallide yarışan Toyota’nın genç pilotu Takamoto Katsuta ise 2022’de her yarışta puan alma rekorunu sürdürdü ve zorlu şartlara karşın beşinci olarak güven veren bir performans ortaya koydu.

Takım kaptanı Jari-Matti Latvala, Rovanperä’nın başardıklarıyla kendilerini şaşırtmaya devam ettiğini ifade ederek, “Şartlar çok zorlaşmıştı ama Rovanperä böylesi anlarda daha güçlü oluyor. Ama aynı zamanda bu başarının bir takım çalışması olduğunu da hatırlamamız gerek. Bu kadar etabı kazanmak ve dört aracın ilk 6’da yer alması, GR Yaris Rally1 Hybrid’in ne kadar hızlı olduğunu kanıtlıyor” dedi.

Bir başka etkileyici hafta sonu geçirdiğini belirten Rovanperä ise zaman zaman takım arkadaşı Evans’ın temposunu yakalamakta zorlandığını belirtse de, yoğun yağmur altında fark yaratmayı başardığını söyledi.

WRC takviminde bir sonraki yarış, 4-7 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek Finlandiya Rallisi olacak. Takvimin en hızlı rallisi olarak öne çıkan Finlandiya Rallisi, aynı zamanda Toyota GAZOO Racing Dünya Ralli takımının kendi evindeki yarışı olacak. Rallinin Jyväskylä’daki servis alanı takımın merkezine çok yakın bir yerde bulunuyor. Toyota, burada yapılan son dört ralliyi de kazanmayı başarmıştı ve 2022’de de bunu tekrarlamayı hedefliyor.

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, Haziran 2022
Ücretli Çalışan İstatistikleri, Mayıs 2022