Ekonomi-teknoloji haberleri (29.06.2021)

ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMİ UYGULAMALARINI TÜRKİYE’YE TAŞIYACAK

Merus Türkiye Ar-Ge Müdürü Serkan Anbar ve Merus Türkiye Satış Müdürü Elvan Aygün, enerji depolama sistemleri konusunda sektördeki gelişmeleri anlattılar.

Türkiye’nin enerji sektörü genel değerlendirmesini yapan Serkan Anbar; “Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yatırımlar yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru yöneldi. Özellikle fabrika çatılarına kurulan güneş enerji santralleri ve sahalara kurulan rüzgar enerji santralleri enerji ihtiyacımızın önemli bir kısmını karşılamaya başladı. Rüzgar ve güneş doğaya bağlı kaynaklar olduğu için şiddeti her zaman aynı oranda verimli olamıyor. Enerji santralleri de bu durumun dengesizliğini karşılayamıyor. Sistem gereksinimleri dengesiz hale geldiği için ilerleyen dönemlerde yatırımlar artacak ve bunların kontrol edilmesi kaçınılmaz olacaktır. Özellikle elektrikli ve otonom araçlar devreye girdikleri zaman enerjinin kontrolü ve yönetimi büyük önem arz edecektir. Tüm dünyada başlatılan kimyasal batarya teknolojisiyle enerji depolama, sistemdeki dengesiz yükleri kontrol edebilmek için artacaktır. Bu sistemler kullanılmadığı takdirde enerjiyi kontrol edemeyeceğiz. Bu da enerjinin sisteme doğru entegre edilemeyeceği için sistemlerin zarar görmesine neden olacaktır.”dedi.

“ODAKLANDIĞIMIZ ANA KONU ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ”

Merus Power olarak enerji sektörüne sundukları çalışmaları anlatan Elvan Aygün; “Uzun yıllardır Merus Türkiye olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve enerji sektöründe birçok faaliyette bulunuyoruz. Gündemimizde olan enerji depolama sistemleri başta olmak üzere kompanzasyon sistemleri, Aktif Harmonik Filtre, SVC, UPQ ürünlerimizle güç elektroniği konularında çözüm sunuyoruz. Merus Türkiye olarak şu anda odaklandığımız ana konu enerji depolama sistemleri. Şirket olarak uzun yıllardır bu konuyla ilgili hem yatırım hem de Ar-Ge anlamında birçok faaliyeti hayata geçirdik. Artık bu çalışmalarımızın meyvesini toplamak istiyoruz. Yakın zaman içerisinde devletimiz enerji depolama sistemleri konusunda birçok adım attı. Bizler de yönetmeliklerin detaylandırılmasını bekliyoruz. Enerji gibi güzel bir sektör içerisinde olmaktan ve bu sektöre hizmet vermekten dolayı oldukça keyifliyiz.”dedi

ŞEBEKEYE ESNEKLİK VE GÜVENİRLİK SAĞLIYOR

Enerji depolama sistemleri konusunda yapılan çalışmaların neticesinde geldiğimiz noktayı değerlendiren Aygün; “Bilindiği üzere sadece Türkiye’de değil tüm dünyada doğal kaynaklarımız tükeniyor. Bu sebepten dolayı yenilenebilir enerji sektörü gün geçtikçe önem kazanıyor, yerini sağlamlaştırıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili şöyle bir durum da yaşanıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarında değişken parametrelerden dolayı sistemin ihtiyaçları dengeli ve düzenli yapılamadığından bu sistemlerin entegrasyonunu sağlayacak yardımcı sistemlere ihtiyaç duyuluyor. Bu yardımcı sistemler neler? Dünyanın birçok şebekesinde yenilenebilir enerji sistemlerinin sisteme entegrasyonunu sağlamak adına enerji depolama sistemleri kullanılıyor. Bu sistemler şebekeye esneklik ve güvenirlik sağlıyor.” dedi.

Türkiye’de bu konuyla ilgili önemli adımlar atıldığını belirten Aygün; “Yakın zamanda Enerji Piyasası Denetleme Kurulu enerji depolama sistemlerinin yönetmeliğini yayınladı. Bu gelişmeyle birlikte bu alandaki kuralların temeli atıldı. Sektörde de yeni bir beklenti oluştu. Artık enerji depolama sistemleriyle ilgili teknik özellikler açıklanmalı. Çünkü bundan sonra şebekeye maksimum fayda sağlayacak enerji depolama sistemleri için sistemin şartlarını hazırlamak gerekiyor. Bu sistemin şartları hazırlandığında artık enerji depolama sistemleri günlük yaşantımıza girmiş olacak.” dedi.

Dünya’nın kekiğini Türkiye üretiyor

Kekik ihracatında hedef 150 milyon dolara ulaşmak

Dünya’nın kekiğini Türkiye üretiyor. Dünyada en çok talep gören tıbbi ve aromatik ürünler arasında yer alan ve pandemiyle birlikte önemi bir kez daha anlaşılan kekiğin Dünya üretiminin yüzde 80’lik kısmını Türkiye karşılıyor.

Kekik ihracatında hedef 150 milyon dolar

Pandemi her ne kadar insanoğlunu eve hapsetmiş olsa da unutulan veya geri planda kalan bazı konuların tekrar gündeme gelmesine de aracılık ettiğini belirten Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, özellikle sağlıklı yaşam için doğal ürünlere olan talebin arttığını, kekiğin de bu ürünlerin en başında geldiğine işaret etti.

“Dünya kekik ticaretinin yüzde 80’ini yaparak bu üründe ciddi söz sahibiyiz” tespitinde bulunan Yağcı, “Kekik ihracatımız 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13 ‘lük ihracat artışı ile tıbbi ve aromatik ürünler arasında en çok talep gören ürün oldu. Türkiye kekik ihracatından 60 milyon dolar ihracat geliri elde etti. Pandeminin etkisiyle dünya genelinde kekiğe olan talep daha da arttı. Kekik ürününde önümüzdeki yıllarda yeni üretim alanlarının devreye girmesiyle birlikte 150 milyon dolarlık ihracat hedefinin yakalanmasının çok da zor olmadığı değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Kekik ihracatımızın yüzde 95’ini Ege’den yapıyoruz

Türkiye kekik ihracatının yaklaşık yüzde 95’inin Ege Bölgesi’nden yapıldığı bilgisini veren Yağcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de 20 bin tonu aşan kekik üretiminin tamamına yakını ihraç edilmektedir. Bu da kekik ürününün önünün açık olduğuna işaret etmektedir. Kekik ihracatı 2020 yılını pandemi etkisiyle % 13 artışla kapatırken, 2021 yılının ilk 5 ayında 4’lük gelişim gösterdi. Arz sorununu çözerek uluslararası standartlara uygun, sürdürülebilir üretim odaklı projeler hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığı, Üretici Kuruluşları, İl Tarım Müdürlükleri, Üniversiteler ve firmaları ortak paydada buluşturarak doğal kekik üretiminin arttırılması amaçlıyoruz.”

Kekik hasadında yabancı ot karışımını önlememiz şart

Kekik üretim alanlarının arttırılması yanında hasat sırasında meydana gelen yabancı ot karışımının da önüne geçmeyi de amaçladıklarını belirten Yağcı, “Kekik çiftçimiz için altın niteliğinde, talep yüksek ve arz yetersiz olduğu için ürünün müşteri bulma sorunu yok, üretimi de kolay” dedi.

Kekiğin, Denizli’nin Pamukkale, Güney, Buldan ve Çal ilçeleriyle başta olmak üzere çoğunluğu Ege bölgesinde yetiştiği bilgisini veren Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kekik, kolay yetişmesi, bir kez ekim yapıldıktan sonra 7-8 yıl boyunca ürün elde edilebilmesi, ürüne talebin yüksek olması ve daha karlı bir ürün olması nedeniyle çiftçinin tercih ettiği ürünlerin başında yer alarak çiftçinin önemli geçim kaynaklarından birisi haline geldi. Kekik, yemeklerin yanı sıra gıda ve ilaç sanayiinde ham madde olarak kullanılıyor. Kekiğin üretim süreci çiftçinin Mart-Nisan döneminde kekik tohumların toprağa atmasıyla başlıyor. Üreticinin imece usulüyle Temmuz ve Ağustos aylarında hasat ettiği kekik, işleme tesislerinde paketlenerek ihraç pazarlarına sevk ediliyor.”

Kekiğin Akdeniz mutfağı başta olmak üzere dünya mutfaklarının vazgeçilmez bir baharatı olduğu bilgisini veren Yağcı, “Kekik, özellikle et yemeklerinde ve pizzalarda, sos, çorba ve salatalarda kullanılıyor. Alternatif tıp uygulamaları dahil olmak üzere, solunum sistemi rahatsızlıklarında, iştah açıcı ağrı giderici özelliklerinden dolayı sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılmasının yanısıra, yüksek miktarda fenol içermesi nedeniyle antibakteriyal, antispazmodik ve antiseptik özellikleri de çok önemli. Yöresel adı Bilyeli kekik olan İzmir kekiği yanında kekik yağı da çok değerli ve tercih ediliyor. Bu çerçevede, ürün çeşitlendirilmesi çalışmalarına yoğunlaşmamız gerekiyor” dedi.

Kekikten elde edilen dövizin yüzde 100’e yakınının Türkiye’de kaldığını, ithal girdi kullanımının çok sınırlı olduğunun altını çizen Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı sözlerini şöyle tamamladı:

“İstihdam ve ihracata önemli katkı sağlayan, kekik ürünü için çiftçilere eğitimler verilerek ürünün doğru yöntemlerle üretilmesi, çiftçinin ve ihracatçının ürettiği ürünlerin niteliğini arttırarak ürünün ekonomik değerinin artırılmasını amaçlıyoruz. Pandemi öncesinde kekik üretiminin yoğun olduğu bölgelerde çiftçilerimize yönelik eğitim çalışmaları yapılırken, pandeminin etkisiyle 2021 yılı için eğitim yerine hem kalıcı olması hem de daha fazla çiftçiye ulaşabilmek amacıyla tematik bir TV kanalı ile iş birliği yaparak 3 bölümlük bir video serisi hazırladık. Ege İhracatçı Birlikleri’nin youtube kanalından ulaşabilen bu video serisinde hem kekik bitkisi, kekik bitkisinin tarımında dikkate alınması gereken doğru uygulamaları anlatarak üretici ile sıcak temas sağladık.”

Tekne tatilinde de hızlı internet hep yanınızda

Bu yıl koronavirüs aşılamasının hız kazanması ile normalleşmeye geçiş süreci başladı. Tatil sezonunun da önceki seneden daha hareketli geçmesiyle tatilcilerin öncelikli tercihlerinden birinin tekne ya da yat tatili olması bekleniyor. Zyxel’in taşınabilir LTE router çözümleri ise, tekne kiralayıp ailesi ya da sevdikleriyle birlikte sakin ve güvenli tatil yapmak isteyenlerin hayatını kolaylaştırıyor.

COVID-19 pandemisi sebebiyle en ciddi daralmayı yaşayan sektörlerin başında turizm geliyor. Geçtiğimiz yıl, salgın dolayısıyla uygulanan kısıtlamalar nedeniyle milyonlarca insan yaz sezonunda dahi seyahat edemedi. Ancak bu yıl aşılamanın hız kazanması ile nispeten normalleşmeye geçişle birlikte daha hareketli bir turizm sezonu olacağı kesin. Yine de sosyal mesafe ve izolasyona dikkat ederek tedbirli davranmaya devam etmek isteyenlerin bu yıl da öncelikli tercihlerinden biri, geçen yılın trendi olan tekne ve yat kiralama olacak.

Tekne tatilinde temel ihtiyaçlardan biri de kaliteli internete erişim olarak dikkat çekiyor. Bu hem eğlence hem de uzaktan çalışmaya alışan kişiler için her an her yerde internete bağlı olabilme açısından bir gereklilik. Yat ya da tekne gibi hareket halindeki alanlarda tatilini geçirenlere öncelikli çözüm ise LTE teknolojisini destekleyen router’lar. Bu taşınabilir router’lar internet bağlantısını arkadaşlarınızla ve ailenizle de paylaşma olanağı sunuyor.

Gittiğiniz her yere cebinizde taşıyın

Zyxel’in LTE2566-M634 2.4GHz / 5GHz Portable 4G Router’ın sunduğu 300 Mbps’ye kadar ağ hızlarına sahip 4G LTE-Advanced kablosuz geniş bant, saniyeler içinde dosyalarınızı indirmenize, kesintisiz video konferans toplantıları yapmanıza ve çevrimiçi oyunlar oynamanıza olanak sağlıyor. Mini entegre USB bağlantı noktası üzerinden bilgisayarınız ile çevrimiçi bağlanabileceğiniz cihaza, yalnızca bir SIM kart (3FF / 4FF) takarak anında kablosuz internetin keyfini çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Tatil demek dijital çağın bireyleri için yaşanan keyifli anları sosyal medyada anlık olarak paylaşmak demek. Teknede kaliteli ve hızlı internet bağlantısı bu anlamda sadece uzaktan işlere erişim için değil, sosyal ağlara da her yerden erişim sayesinde seyahate çıktığınız aile üyeleri ve sevdiklerinizle keyifli vakit geçirebilmeniz adına da önemli.

Zyxel LTE2566-M634’inQR kodunu tarayarak WiFi bağlantınızı 32 cihazla aynı anda paylaşmanızın mümkün olduğunun altını çizmek gerek. Bu özellik, denizin ortasında video platformlarından müziğe teknedeki tüm kullanıcılar için dijital dünyanın sunduğu tüm içeriklere erişimi mümkün kılıyor.

Hızlı interneti sizinle her yere taşıyan ve online eğlence alışkanlıklarınızı kesintisiz devam etmeniz için denizde eliniz ayağınız olacak Zyxel LTE2566-M634 güçlü pil ömrü özellikleri de sizi yarı yolda bırakmaz. Bağlantınızı bir kere kurup uzun süre kullanabilmek için 3.000 mAh kapasiteli pili bulunan router, tek şarjla 10 saate kadar sürekli kullanım ve 300 saate kadar bekleme süresi sağlıyor.

Sezgisel 2,4”TFT LCD renkli ekranı, veri kullanımınızı, pil ömrünü, sinyal gücünü, indirme ve yükleme hızlarını, servis sağlayıcıyı, WiFi durumunu, WiFi parolasını, SSID’yi, bağlı kullanıcıları ve daha fazlasını kontrol etmenizi kolaylaştırıyor. Ayrıca, taşınabilir şarj cihazına veya adaptöre bağlı bir micro USB kablosu ile de kolayca şarj edebilirsiniz. Dikkat çekici, modern, kompakt tasarımı ile kolayca bir el çantasına veya cebinize rahatlıkla sığabilen bu router, gittiğiniz her yerde yanınızda olacak.

Zyxel WAH7601ile teknede daha uzun ve güvenli bağlantı

Zyxel’in yazı tekne üzerinde geçirecek kişilere bir diğer önerisi ise Zyxel WAH7601 4G LTE Taşınabilir Router. Akıllı telefon paylaşım özelliğinden daha uzun servis süresi ve daha yüksek WiFi sinyal kapasitesi sunan cihaz, Cat-4 desteği ile 150 Mbps’ye varan veri hızlarıyla anında ve istikrarlı internet bağlantısı sağlar. Bu hız, oyun tutkusundan denizin ortasında da ödün vermeyecek çocuklar ve yetişkinler için daha fazla eğlence anlamına geliyor. Kompakt, tak ve çalıştır tasarımı ile istediğiniz zaman, istediğiniz yerden çevrimiçi olmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Pille çalışan Zyxel WAH7601’i kullanmak için ihtiyacınız olan sadece mini SIM kart. WAH7601 ile WiFi paylaşımı sadece akıllı telefonunuzu diğer etkinlikler için serbest bırakmakla kalmıyor, aynı zamanda veri iletmeye odaklandığından, çok daha iyi performans sağlıyor. Zyxel WAH7601’de güvenlik amacıyla yüksek sıcaklıklara dayanabilen lityum polimer piller kullanılıyor. Bu dahili pili ile 8 saate kadar kesintisiz kullanılabilen cihaz, çoğu operatörün ihtiyacını karşılamak için TDD bandı 38 ve 40’ı içeren 4G / 3G / 2G çok modlu ve çok bantlı özellikleri destekliyor.

Yavuz Işık, Yeniden Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Seçildi

Türkiye’de standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması için 33 yılı aşkın süredir uğraş veren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 24 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirdiği 34. Olağan Genel Kurulunda yeni Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerini seçti. İstanbul’da pandemi kurallarına uygun olarak yapılan Genel Kurulda seçilen yeni Yönetim Kurulu, yapmış olduğu görev dağılımında Yavuz Işık’ı yeniden Yönetim Kurulu Başkanlığına seçti.

Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) yeni Yönetim ve Denetim Kurulu Üyelerinin seçildiği 34. Olağan Genel Kurul Toplantısı pandemi kurallarına uygun olarak 24 Haziran 2021 tarihinde İstanbul’da yapıldı. Genel Kurulda konuşan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Türkiye Hazır Beton Birliğinin hazır beton sektörüne yön vermesinin yanı sıra ülkemizi ulusal ve uluslararası bütün platformlarda başarıyla temsil eden çok önemli sektörel bir kuruluş olduğunu ifade ederek “Ülkemizin en köklü sektörel kuruluşlarından biri olan Birliğimiz, 33 yıldır sektörün gelişimi için var gücüyle çalışıyor.” dedi.

Konuşmasında 2020 yılını değerlendiren Yavuz Işık, “Hazır beton sektöründeki son durumu gösteren 2 veriden biri TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretimi, biri de THBB tarafından gerçekleştirilen ve sektörün öncü göstergesi olan Hazır Beton Endeksi’dir. Sanayi üretimi rakamlarından en son nisan ayını, THBB Hazır Beton Endeksi’nden ise mayıs ayındaki sektörün durumunu görebiliyoruz. Sanayi Üretimi Endeksi’ne göre pandeminin başladığı 2020 nisan ayında sanayi üretimimiz 50 parametreli rakamlara geriledikten sonra temmuz ayında 89 parametre değeri ile son 1 yılın en yüksek değerine ulaşmıştır. 2020 temmuz ayından bugüne kadar geçen sürede hazır beton üretiminin yerinde saydığını, sektör rakamlarında kayda değer bir yükselişin olmadığını söyleyebiliriz. Diğer taraftan her ay gerçekleştirdiğimiz Hazır Beton Endeksi çalışmasına göre, mayıs ayında hazır beton faaliyetlerinde önemli bir hareket olmadığını görüyoruz.” dedi.

“Hazır beton sektörü 2020 yılında 95 milyon metreküp üretimle yüzde 23 büyümüştür ancak önceki yılların üretim miktarlarının hâlâ gerisindedir”

Hazır beton sektörünün 2017 yılına kadar istikrarlı bir büyüme trendi gösterdiğini ve 2017 yılında yıllık 115 milyon metreküp üretim ile zirveye ulaştığını vurgulayan Yavuz Işık, “2018 yılında inşaat sektörünün daralması ve bunun devam etmesi ile 2019 yılında keskin bir düşüş yaşanmıştır. 2019 yılındaki üretim değeri ile 10 yıl geriye dönülmüştür. Sektörümüz 2020 yılında 95 milyon metreküp üretimle yüzde 23 büyümüştür ancak önceki yılların üretim miktarlarının hâlâ gerisindedir. Diğer taraftan her ay gerçekleştirdiğimiz Hazır Beton Endeksi çalışmasına göre, mayıs ayında hazır beton faaliyetlerinde önemli bir hareket olmadığını görüyoruz. Geçen yıla göre iyiyiz ancak bu yıl inşaat sektörünün gerçek gücünde ve performansında olmadığı anlaşılmaktadır.” diye konuştu.

“İlk çeyrekte en düşük iki büyüme, %2,4 ile gayrimenkul faaliyetleri ve %2,8 ile inşaatta görülmektedir”

Büyüme verilerini değerlendirerek konuşmasına devam eden Yavuz Işık, “İlk çeyrek büyüme rakamlarına baktığımızda, sektörler içinde, zincirlenmiş hacim endeksi olarak en düşük iki büyüme, %2,4 ile gayrimenkul faaliyetleri ve %2,8 ile inşaatta görülmektedir. Daha da ilginç olanı, geçen yılın ilk çeyreğinde bütün sektörler içinde küçülen (-%2,8) yegâne sektör inşaat sektörüdür. Yani baz etkisi ile bu yıl inşaatın diğer sektörlere kıyasla çok daha yüksek oranda büyümesi gerekirken bu gerçekleşmemiştir. Bunun anlamı, inşaat sektörü büyümenin nimetinden en az yararlanan sektör durumundadır. Bundan dolayı beklentilerimiz hâlen istenilen seviyede değildir.” dedi.

“Sektörümüz, 95 milyon metreküpü bulan üretimiyle Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü açısından çok önemli bir yerde durmaktadır”

Türkiye Hazır Beton Birliği ve çalışmaları hakkında bilgiler veren Yavuz Işık, 2020 yılında Hazır Beton Sektör Raporu hazırladıklarını ifade ederek, “2020 yılında %23 büyüyen sektörümüz, 95 milyon metreküpü bulan üretimiyle Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü açısından çok önemli bir yerde durduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Ülkemiz beton üretiminde 2009’dan bu yana Avrupa’nın lideridir. Sektörümüz, inşaat sektörüne ve buna bağlı olarak ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Bu durum, hazır beton sektörünün, inşaat sektörünün en temel kolu olduğunu göstermektedir.” şeklinde konuştu.

“Sürdürülebilirliğe gündemimizde öncelikli olarak yer veriyoruz”

THBB’nin sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarına değinen Yavuz Işık, “Sürdürülebilirliğe gündemimizde öncelikli olarak yer veriyoruz. Bölgesel Sistem Operatörü olduğumuz İsviçre merkezli Beton Sürdürülebilirlik Konseyi (CSC) ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. 2020 yılında CSC’nin Belgelendirme Kuruluşu olan KGS tarafından 2 çimento ve 4 hazır beton tesisi belgelendirilmiş, ayrıca yurt dışında da ilk CSC belgelendirmesi yapılmıştır. Yetkilendirme yapılan tarihten bu yana 4 çimento, 8 beton üretim tesisi olmak üzere toplam 12 tesise belgelendirme hizmeti verilmiştir. Bir önemli gelişme de yıl sonunda yaşanmış ve Birliğimiz, CSC’nin Yönetim Kurulu’nda 2021 yılından itibaren ülkemizi ve sektörümüzü temsil etmeye başlamıştır.” dedi.

“Deprem Performans Analizi hizmetimize devam ediyoruz”

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle kurdukları Türkiye Hazır Beton Birliği Beton Araştırma Geliştirme ve Danışma Merkezi ile sektöre AR-GE ve teknoloji danışma hizmeti vermeye devam ettiklerine dikkat çeken Yavuz Işık, “Beton ve beton bileşenleri ile ilgili bütün deneyleri yaptığımız ve kalibrasyon hizmeti verdiğimiz laboratuvarımız, genişleyen kapasitesiyle birlikte ülkemizdeki ve yurt dışındaki önemli projelere hizmet vermektedir. 2019 yılında başlattığımız Deprem Performans Analizi hizmetimize devam ediyoruz. Bu kapsamda İstanbul’daki 35 kamu binasının deprem performans analizini yapıyoruz.” dedi.

“Son depremler Birliğimizin misyonunun önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir”

2020 yılında yaşadığımız bazı depremlerin THBB’nin misyonunun önemini bir kez daha gözler önüne serdiğine dikkat çeken Yavuz Işık konuşmasını şöyle sürdürdü: “Elâzığ, Van ve İzmir illerimizde depremler yaşanmıştır. Elâzığ ve İzmir’de hasar görmüş yapıları incelemek üzere, uzmanlarımızdan oluşan ekipler gönderdik. Bazı ağır hasar almış binaların incelenmesi ve alınan numunelerin deneye tabi tutulması sonucu raporlar hazırlayarak kamuoyuyla paylaştık. Raporlarımız, zayıf zemin yapısının yanı sıra binalarda ciddi mühendislik ve uygulama zafiyetleri ile birlikte düşük kalitede beton ve standartlara uymayan donatı çeliği kullanımının yıkıma neden olduğunu ortaya koymuştur.”

“Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip çalışan sayısının artması ülkemiz için çok değerlidir”

THBB Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezinin 2020 yılında 85 kişiyi Beton Pompa Operatörü alanında belgelendirdiğini ifade eden Yavuz Işık, “Beton Santral Operatörü ile ilgili kapsam genişletme çalışmalarımıza devam ediyoruz. Gerçekleştirilecek denetim sonrası bu meslek grubunda da MYK Belgesi vermeye başlayacağız. Beton Transmikser Operatörü meslek standardı çalışmalarımız da tamamlanmış olup, MYK İnşaat Sektör Komitesine sunularak Resmî Gazete’de yayımlanması beklenmektedir. Bu eğitimlerin yaygınlaşması ve Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip çalışan sayısının artması ülkemiz için çok değerlidir.” diye konuştu.

Gelecekte hazır beton sektörünün daha çok gündeminde olacak konulara değinen Yavuz Işık, “İklim değişikliği ile mücadele kapsamında düşük karbon salınımlı üretime hazırlanmak ve sektörümüzü bu yönde bilinçlendirmek amacıyla Beton Yaşam Döngüsü konusuna ağırlık veriyoruz. Bir diğer önceliğimiz ise sektörümüzün dijital dönüşüme ayak uydurması olmaktadır. Verimlilik ve rekabetçilik açısından son derece önemli olan dijital dönüşüm sektörümüz için de fırsatlar sunmaktadır. Anlık sevkiyat takibi, akıllı muhasebe, beton dayanımının takibi, veri analitiği, enerji optimizasyonu vb. birçok konuda sensörlerin, yazılımların, yapay zekânın ve diğer teknolojik gelişmelerin sektörümüze her geçen gün daha çok girdiğini göreceğiz.” dedi.

Genel Kurulda yeni Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri seçildi. Genel Kurul sonrasında yapılan Yönetim Kurulu toplantısında yapılan görev dağılımında Yavuz Işık yeniden Yönetim Kurulu Başkanlığına, Halit İnci Başkan Vekilliğine, Cemalettin Danış Muhasip Üyeliğe seçildi. Denetim Kurulunun da yapmış olduğu görev dağılımında Ali Ergölen Denetim Kurulu Başkanlığına seçildi.

Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri
Yiğit Hazır Beton San. Tic. Ltd. Şti. Yavuz Işık
İnciler İnş. Tic. ve San. AŞ Halit İnci
Danış Beton Sıva İnş. San. Tic. AŞ Cemalettin Danış
Onur İnş. Malz. San. ve Tic. AŞ Mehmet Ali Onur
Batıbeton San. AŞ Kamil Grebene
Miltaş Beton ve İnş. Mad. San. Tic. AŞ Adem Genç
Akçansa Çimento San ve Tic AŞ Barış Karahüseyin
Çimko Çimento ve Beton AŞ Mustafa Demirci
Oyak Beton San. ve Tic. AŞ Erhan Turan
Orbetaş Beton San. İnş. Taah. ve Tic. AŞ Ender Kırca
Nuh Beton AŞ Onurhan Kiçki
Kibsaş Karadeniz İnş. ve Beton San. Tic. AŞ Şenol Üçüncü
Özgüven Müh. Tur. Taah. San ve Tic. Ltd. Şti. Elif Özgüven
Bursa Beton San. ve Tic. AŞ Barbaros Onulay
Paksoy Hazır Beton San. ve Tic. AŞ Mustafa Kemal Paksoy
Türkiye Hazır Beton Birliği Denetim Kurulu Üyeleri
Ulu Beton İnş. ve Taah. San. Tic. Ltd. Şti. Mustafa Ulucan
Asdur Beton San. ve Tic. Ltd. Şti. M. Ali Durmaz
Çimsa Çimento San. ve Tic. AŞ Ali Ergölen

Kanatlı sektörü ihracatta rekora kanat çırptı

Kanatlı sektörü ihracatta rekora kanatlandı. 2020 yılının Ocak – Mayıs döneminde 347 milyon dolar dövizi ülkemize kazandıran Kanatlı sektörü, 2021 yılının ilk beş aylık döneminde ihracatını yüzde 27’lik artışla 440 milyon 778 bin dolara taşıdı.

Yumurta sektörü 5 aylık dönemde damızlık yumurtaya özellikle Rusya, Irak ve Türki Cumhuriyetlerden gelen taleple ihracatını yüzde 63’lük artışla 93 milyon dolardan, 151,4 milyon dolara çıkardı. Türkiye’nin Rusya’ya yumurta ihracatı 14 kat artış gösterdi.

Kanatlı sektörü, 2021 yılı sonunda ihracatta 1 milyar dolar barajını geçmeyi hedefliyor.

Mayıs ayında 100 milyon dolar aşıldı

Türkiye, 2020 yılı Mayıs ayında kanatlı sektöründen 50 milyon dolar döviz geliri elde etmişken, 2021 yılı Mayıs ayında yüzde 101’lik yükselişle 100 milyon 305 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı.

Pandemi sürecinde sağlıklı gıda tüketiminin daha da yükselen değer konumuna geldiğine işaret eden Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, kanatlı etine dünyanın her tarafından talep artışı olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin kanatlı eti üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığını, yumurtada ise dünya ikincisi olduğunu anlatan Girit, “Kanatlı sektörü olarak 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız yıllar oldu. 2021 yılında da bu performansımızı devam ettirerek ihracatta 1 milyar doların üzerine çıktığımız yıllar arasına 2021 yılını da eklemek ve 1 milyar doların üzerinde dövizi ülkemize kazandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Damızlık yumurta talebi arttı

2021 yılının Ocak – Mayıs döneminde Türkiye’nin yumurta ihracatının yüzde 63’lük artışla 93 milyon dolardan 151,4 milyon dolara çıktığının altını çizen Girit, sofralık yumurta ihracatında sorunlar yaşansada, 2021 yılında dünya genelinde damızlık yumurta talebinde bir artış olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin yumurta ihracatında damızlık yumurta talebinin Rusya’dan yoğun bir şekilde geldiğine işaret eden Girit sözlerini şöyle sürdürdü; “Damızlık yumurta talebindeki artışla birlikte Rusya en çok yumurta ihraç edilen ülke konumuna yükseldi. 2021 yılının Ocak – Mayıs döneminde yumurta ihracatımızda Rusya 26,5 milyon dolarlık tutarla birinci sırada yer alırken, Birleşik Arap Emirlikleri 23,3 milyon dolarla ikinci oldu. Damızlık yumurta ihraç edebildiğimiz Irak’a ise; 20,3 milyon dolarlık yumurta ihraç ettik. Bu ülkeleri Suriye, Katar, Umman, Kuveyt, Kazakistan, Bahreyn ve Dubai izledi. Damızlık yumurta ihracatında Türki Cumhuriyetlerden de yoğun talep aldık. 2021 yılının ilk beş ayında 38 ülkeye yumurta ihraç ettik.”