Ekonomi-teknoloji haberleri (25.11.2021)

7 TRİLYON DOLARLIK ZİRVE BAŞLADI

8. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Expo ve 7. Dünya Helal Zirvesi, 25-28 Kasım tarihleri arasında dünyanın dört bir yanından 500’den fazla satın alma profesyonelini ağırlarken, 50 bine yakın ziyaretçi ve 9 bine yakın yabancı delegenin etkinliklere katılımı bekleniyor.

Yerli, milli ve helal üretimde hızla yükselen Türk şirketleri, 7 trilyon Doları bulan dünya helal pazarındaki payını Helal Expo’da artırmak için 25-28 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde buluşuyor. 25 Kasım Perşembe günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’ın katılımıyla start veren ve  küresel arenadaki en büyük “helal organizasyonu” olarak kabul edilen 7. Dünya Helal Zirvesi ve 8. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo, geçmiş yıllarda Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleşmişti.

İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) ve İslam Ticaretini Geliştirme Merkezi (ICDT) işbirliğinde, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) kararları ve yapılan işbirliği anlaşmaları çerçevesinde Discover Events, her yıl olduğu gibi 2021’de de İİT Helal Fuarı ile Dünya Helal Zirvesine başarıyla imzasını attı.

Helal üretim ve tüketimin vazgeçilmezliği

Küresel büyüklüğü 7 trilyon Doları aşan helal ekonomisi ticaret hacminin daha da artırılması, yeni pazarlara ulaşım sağlanması ve sektörel gelişmelerin yakından takip edilmesi amacıyla düzenlenen Helal Fuarı, bu yıl “Yeni Çağın Yeni Normalleri: Helal Üretim ve Tüketimin Vazgeçilmezliği” temasıyla gerçekleşiyor.

35 ülkeden milli ve bireysel katılım, 85 ülkeden 9 bine yakın yabancı delegasyon

Başta gıda olmak üzere kozmetik, ilaç, kimya, tekstil, turizm, teknoloji gibi alanlardan 500’den fazla satın alma profesyoneline ev sahipliği yapan 8. Helal Expo, 50 bine yakın ziyaretçi ve 9 bine yakın yabancı delegeyi ağırlamayı hedefliyor.

Helale ilgi yükselişte

Fuarla eş zamanlı olarak SMIIC ana paydaşlığında, Ticaret Bakanlığı ve Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) başta olmak üzere ülkenin ilgili kurum ve kuruluşlarının katkılarıyla düzenlenen 7’nci Dünya Helal Zirvesi’ne de, dünyanın dört bir yanından alanlarında profesyonel akademisyenler, araştırmacılar, iş insanları ve sektör öncüleri katılacak. Çevrimiçi de takip edilebilecek etkinlikle, İİT üyesi ülkeler arasındaki dayanışma ve işbirliğini güçlendirmenin yanı sıra teşkilata üye olmayan ülkelerde de helal sektörüne yönelik farkındalığı artırıp, ilişkileri kuvvetlendirmek amaçlanıyor.

On altı farklı ülkeden 80’den fazla konuşmacı

Sağlıklı ve hijyenik olması sebebiyle Müslümanların yanı sıra gayrimüslimlerin de ilgisini çekerek gelişen ve her geçen gün artan farkındalıkla büyüyen helal belgeli ticarete yönelik dünyanın en çok ses getiren fuarına Türkiye’nin ev sahipliği yapıyor olması; ülkenin helal kalite altyapısı alanındaki tecrübesini paydaşlara aktarılabilmesi için önemli bir fırsat teşkil ediyor.  Zirveye 16 farklı ülkeden 80’e yakın konuşmacı olarak katılacak kurum temsilcileri, 10 farklı oturumda bilgi ve tecrübelerini paylaşacak.

Renkli etkinlikler, özel moda sokakları ziyaretçilere eğlenceli anlar yaşatacak

Fuar ve konferanslar süresince birçok etkinlik yapılacak. Bu kapsamda İslam ülkelerinden katılacak WHS Uluslararası Aşçılar Yarışması organize edilecek. Bu etkinlikte şefler Taksim’den başlayarak, etkinlik alanına bir konvoy halinde ulaşacak. “Engelsiz Lezzetler Yarışması”na katılan aşçıların; işçilik, hijyen, israf, sunum değerlendirmeleri jüri tarafından yapılarak, kazananlara ödül verilecek.

Bir diğer etkinlik olan ve Modanisa işbirliğiyle hazırlanan muhafazakâr konseptteki “Moda ve Sanat Sokağı”, ziyaretçilerine görsel şölen sunacak.

Ayrıca WHS Start-Up Yarışması kapsamında 40’a yakın Start-Up projelerini tanıtacak; BTM, Bilişim Vadisi gibi yerlerden önemli isimler program içerisinde söyleşiler gerçekleştirecek.

Helal Zirvesi Cumhurbaşkanlığı Katılımıyla Start Aldı

7. Dünya Helal Zirvesi, 25 Kasım Perşembe günü İstanbul Kongre Merkezinde başladı. 28 Kasım’a kadar sürecek Zirve’nin ilk gününe, Başkan Recep Tayyip Erdoğan mesajı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise şahsen katılarak destek verdi.

7. Dünya Helal Zirvesi, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, IOFS Genel Müdürü Yerlan A. Baidaulet, Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yrd. ve Tarım ve Gıda Bakanı Marat Zyabbarov, Filistin Milli Ekonomi Bakanı Khaled Osaily, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un konuşmaları ile start aldı.

Karşılama konuşmalarını Dünya Helal Zirvesi Organizasyonu Başkan Yrd. Emre Ete, İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) Genel Müdürü Latifa El Bouabdellaoui, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Prof. Dr. Âdem Şahin, İİT Genel Sekreteri Hissein Brahim Taha ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yaptığı 7. Dünya Helal Zirvesi’ne Başkan Erdoğan’ın mesajı damga vurdu.

“ULUSLARARASI TİCARET DOLAŞIMI KOLAYLAŞTIRILMALI”

Başkan Erdoğan: “Helal belgeli ürün ve hizmetler, temiz ve sağlıklı olmaları sebebiyle gerek Müslümanlar, gerekse diğer inançlara mensup insanlar tarafından giderek daha fazla tercih edilmektedir. Devasa bir büyüklüğe ulaşan bu sektörde hem tüketicinin helal belgeli ürün ve hizmetlere güvenilir bir şekilde erişimini sağlamamız hem de bu ürün ve hizmetlerin uluslararası ticarette dolaşımını kolaylaştırmamız gerekiyor” dedi.

Başkan Erdoğan yazılı mesajında şu ifadelere yer verdi: “’Yeniçağın yeni normalleri: Helal Üretim ve Tüketimin Vazgeçilmezliği’ temasıyla düzenlenen zirvenin başarılı geçmesini diliyorum. Helal belgeli ürün ve hizmetler, temiz ve sağlıklı olmaları sebebiyle gerek Müslümanlar, gerekse diğer inançlara mensup insanlar tarafından giderek daha fazla tercih edilmektedir. Devasa bir büyüklüğe ulaşan bu sektörde hem tüketicinin helal belgeli ürün ve hizmetlere güvenilir bir şekilde erişimini sağlamamız hem de bu ürün ve hizmetlerin uluslararası ticarette dolaşımını kolaylaştırmamız gerekiyor.

“BU MESELEYE ÖNEM VERİYORUZ”

Bu amaçla 2010 yılında faaliyete geçen İslam Ülkeleri Standartlar ve Teknoloji Enstitüsünün çok önemli roller oynadığını görüyoruz. İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerinin tamamını enstitüye üye olmaya, böylece helal belgelendirmedeki ayrılıkları, uyuşmazlıkları güvensizlikleri ortadan kaldırmaya davet ediyoruz. Helal belgeli ürün ve hizmetlerin ticaretinde işbirliğimizi artırdıkça bundan vatandaşlarımızla beraber tüm insanlıkta kazançlı çıkacaktır. Nitekim Türkiye olarak yaklaşık 3 sene önce ülkemize kazandırdığımız Helal Akreditasyon Kurumu’yla bu meseleye verdiğimiz önemi gösterdik.

“İSLAM DÜNYASI’NIN HİZMETİNE SUNACAGIZ”

Yine bu çerçevede İstanbul’da enstitünün kullanımına tahsis edeceğimiz hizmet binasının inşaatından son aşamaya geldik, en kısa sürede fiziki, beşeri ve teknik hazırlıkları tamamlayarak bu binayı İslam Dünyası’nın hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Tüm dünyada salgınla birlikte sağlıklı, temiz ve güvenilir gıdaya dair endişelerin arttığı bir dönemde düzenlenen bu zirvenin kendi alanında bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum. Bu önemli organizasyona öncülük eden kurumlarımızı tebrik ediyor, her iki etkinliğinde hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

TamTeşvik ile SGK’nın istihdam teşviklerinden TAM yararlanın

TamTeşvik yazılımı ile sektör ve ölçek bağımsız tüm işletmeler, SGK’nın farklı istihdam teşviklerinden faydalanarak ne kadarlık bir kazanç elde edeceğini eksiksiz olarak hesaplıyor. İster bir çalışanı olsun, ister binlerce çalışanı olsun tüm firmaların faydalanacağı bir yazılım hizmeti olan “TamTeşvik”, çalışanları tek tek uygun oldukları aktif teşviklere göre analiz edip, personelin farklı kanunlardan yararlanabileceği teşvik kalemlerini en yüksek miktardan en düşük miktara göre akıllı yazılım algoritması ile otomatik olarak hesaplıyor. Böylece işletmeler, devletin farklı kanun ve uygulamalarındaki SGK teşviklerinden sağlayabilecekleri kazançtan hızlıca haberdar olurken, her bir çalışanın SGK beyannamesini yaptığında teşvikle ilgili kanun maddesini beyannamede belirterek, daha az SGK primi ödemiş oluyor. Devlet ilgili teşvik kapsamında, çalışanın SGK priminin belli bir bölümünü işveren adına karşılıyor.

TamTeşvik “akıllı yazılım algoritması”, SGK teşviklerini hesaplıyor

TamTeşvik’te, farklı kanun ve uygulamalar kapsamında, farklı iş kollarına yönelik verilen teşvik kalemleri, akıllı yazılım algoritması sayesinde, hızlı ve güvenilir bir şekilde, doğru sonuçlarla anında ekrana geliyor. Özellikle, yüzlerce çalışanı olan orta ve büyük ölçekli şirketler, her bir çalışanı için SGK’nın sitesinden tek tek hangi teşvikten yararlanabileceğini saatlerce incelemek yerine, tüm çalışanlarının yararlanacağı teşvik kalemlerini TamTeşvik yazılım hizmeti sayesinde anında görüyor. Böylece işletmelerdeki iş yükü ve zaman kaybı azalıyor. Özellikle yöneticiler, TamTeşvik sayesinde daha verimli ve katkı sağlayan bir zaman yönetimine sahip oluyorlar.

Tam Teşvik ile zamanı kaçırma, teşviklerden TAM yararlanarak kazancı yakala

İşletmede, doğru hesaplama ve zaman artık çok daha önemli. TamTeşvik yazılımı sayesinde, işletmeler anında teşvik tutarlarını hesaplayabiliyor, SGK’ya bildirebiliyor ve böylece daha az SGK primi ödedikleri için tasarruf ediyorlar. Diğer bir ifadeyle, eksik hesaplanan istihdam teşviklerinden doğabilecek kayıplar da sona eriyor.

TamTeşvik uygulamasının avantajları şunlardır:

*İşletmeler, tüm teşvikleri tek tıklama ile kolay ve hızlı şekilde analiz ederek, tam hesaplıyor.

*Uygulamadaki “akıllı yazılım algoritması” sayesinde, tüm çalışanlar tek tek uygun oldukları teşvik kanuna göre analiz ediliyor ve teşvikler en yüksek miktardan en düşük miktara doğru hesaplanıyor.

*Güncel ve yenilenen mevzuata hızlı uyum sağlayan TamTeşvik, bünyesinde bulunan uzman ekip sayesinde, işletmelere mevcut ve yeni tüm SGK teşvikleri hakkında anında güncel bilgiler sunuyor.

*TamTeşvik yazılımını yöneten uzman ekip, işletmelere SGK teşvik mevzuatı ve diğer konulara dair danışmanlık hizmeti verebiliyor.

*Uygulama, kullanıcı dostu ekranları ve menüleri ile işletmeler tarafından hızlı ve kolay şekilde kullanılıyor.

“Eksik sigorta” riskine dikkatDöviz kurunda meydana gelen dalgalanmalar, TL bedelli sigorta poliçelerinde eksik sigorta riskini de beraberinde getiriyor. Can Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve İcra Kurulu Başkanı Meral Sürücü Toraman, özellikle TL para birimiyle sigortalanan bina, eşya, emtia, makine gibi kıymetlerin poliçe teminat kapsamında meydana gelecek herhangi bir hasarda eksik sigortaya uğramamaları adına bedellerinin güncel olarak kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor. Poliçede gösterilen sigorta bedelinin sigortalı menfaatinin hasara uğradığı tarihteki gerçek değerinin altında kalması durumuna “eksik sigorta” deniyor. Prosedür gereği eksik sigortanın tespit edilmesi halinde sigortacı, sigorta bedelinin sigorta değerine olan oranı kadar hasarı eksik ödüyor. Son dönemde döviz kurunda meydana gelen dalgalanmalar, TL bedelli sigorta poliçelerinde eksik sigorta riskini de beraberinde getiriyor. Özellikle TL para birimiyle sigortalanan bina, eşya, emtia, makine, teçhizat elektronik cihazlar, tekne gibi kıymetlerin poliçe teminat kapsamında meydana gelecek herhangi bir hasarda eksik sigortaya uğramamaları adına bedellerinin güncel olarak kontrol edilmesinin ve gerekirse bedel artışının yapılmasının oldukça önem taşıdığını belirten Can Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve İcra Kurulu Başkanı Meral Sürücü Toraman sözlerine şöyle devam ediyor: “Dövize endeksli ithal makine ve teçhizatların alındığı veya ham madde ve emtiaların döviz bazında ithal edildiği durumlarda bedel artışının yapılması son derece önemli. Ticari işletmelerin hasar anında sıkıntı yaşamamaları ve eksik sigortaya yenik düşmemeleri için emtia stoklarına, makinelerine, ekipmanlarına, elektronik cihazlarına tek tek bakıp, döviz kuruna göre yeniden değerleyip sigortacılarına bilgi vermeleri ve gerekli bedel artışlarının yapılması gerekiyor” dedi. “Dövize bağlı olan bedel artışlarınızı güncellemeyi unutmayın”Bir diğer kontrol edilmesi gereken riskin uzun dönemli inşaat poliçeleri olduğunu belirten Meral Sürücü Toraman, “İnşaat sigortalarında toplam sigorta bedeli, proje bitiminde oluşacak nihai projenin bedeline eşit olacak şekilde hesaplanmalıdır, aksi takdirde eksik sigorta uygulanır. Proje süresince inşaat birim maliyet artışlarının geldiği nokta takip edilerek, TL poliçelerde bedel artışları yapmak önemlidir” ifadesini kullandı. Uzmanlar, hasar anında eksik sigortaya maruz kalmamak için, özellikle dövize bağlı olan bedel artışlarının güncellenmesinin unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor.

İhracatın yıldızlarına 5,3 milyar dolarlık teşekkür 

Ege İhracatçı Birlikleri, 2020 yılında gerçekleştirdiği 13 milyar dolarlık ihracata 5 milyar 331 milyon dolarlık katkı sağlayan 58 üyesini geçen sene pandemi koşullarında ertelenen “EİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”yle ödüllendirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, “2020 gibi, belirsizliklerin had safhaya ulaştığı bir yılı 169 milyar dolarla hedeflerimizin üzerinde kapatmayı başardık. Pandemide hem geleneksel pazarlarımızdan, Hem de hedef pazarlarımızdan önemli tutarlarda siparişler aldık. Küresel tedarik zincirlerindeki kırılma sonucunda ülkemize yönelen bu ilgiyi lehimize kullanmayı başardık.  Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki ihracatçılarımız, pandemi yılında, bir önceki yılda gerçekleştirdikleri rakamı korumayı başararak, önemli bir istikrar gösterdi.” dedi.

Gülle, “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye’ye ancak ve ancak ihracat yıldızlarımızın başarılı performansları, ve katma değerli üretime yapacakları yeni yatırımlarla ulaşabiliriz. Önümüzdeki süreci yeni yatırımlarla, katma değerli ürünlerle süslemeli; ve 5 yıl içerisinde, 300 milyar dolarlık hedefimize ulaşmalıyız. Son 12 ayda, 215 milyar doları aşmayı başardık. Ben bu yolda, Egeli ihracatçılarımıza sonuna kadar güveniyorum.” diye konuştu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Sektöründe öncü, sürdürülebilirliğe yatırım yapan firmalarımız; 2020 yılı EİB’nin toplam 13 milyar dolarlık ihracatının 5 milyar 331 milyon dolarlık kısmını gerçekleştirdi. Sürdürülebilirlik tartışmasında çevre ile ekonomik kalkınma arasında güçlü bir ilişki var. İklim krizi; 21’inci yüzyılın çok cepheli, en çetin, en derin hesaplaşması ve bizi etiğin yeni cephelerine doğru itiyor.” dedi.

Yükselişin en önemli parçası öğretiyi almak ve döngüyü kırmaktır

2022 yılı İklim Değişikliği Performansı Endeksi’ne göre Türkiye’nin geçen yıl olduğu gibi yine 42’inci sırada ve genel performansının yine ‘düşük’ olduğunu açıklayan Eskinazi şöyle devam etti:

“Yüzyıllık argüman şöyle gelişiyor; İnsan ihtiyaç ve arzuları sonsuzdur, o nedenle bunları karşılama süreci de sonsuz olmalıdır. Peki sadece kendi ihtiyacımızı karşılamak için yapılan “üretim” üretim midir? Kendi rolümüzü; mekanistik bir dünya görüşüne, endüstriyel ve sermaye merkezli rekabetçi bir ekonomiye, tahakküm, şiddet, savaş, ekolojik ve insani sorumsuzluk kültürüne dayalı, miadı dolmuş statükocu paradigma çerçevesinde kurgulamaya devam edersek, artan iklim felaketleri, türlerin yok oluşu, ekonomik çöküş, insani adaletsizlik ve eşitsizliğin en hızlı yükselişine şahit olacağız. Yükselişin en önemli parçası öğretiyi almak ve döngüyü kırmaktır.”

EİB’nin ihracatı 16 milyar doları aştı

Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almayı hedeflediğine dikkat çeken Jak Eskinazi, “Biz türbülanslı ve belirsizliklerle dolu 2020 yılını; Yeni dünya düzeninin tohumu olarak gördük.” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son 1 yıllık dönemdeki ihracatını yüzde 25’lik artışla 16 milyar 24 milyon dolara ulaştıran, 2021 yıl sonu 15 milyar dolar ihracat hedefine 5 ay önceden ulaşan,  2021 yıl sonu 16 milyar dolara yükselttiği hedefini ise haftalar öncesinden yakalayan, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme alanında yaptığı projelerle, atılımlarla, dünyada ilkleri gerçekleştirerek Türkiye’de İhracatçı Birlikleri arasında öncü, Ege İhracatçı Birlikleri olarak şunu çok net bir şekilde söyleyebiliriz; 2023 hedefinin gerçekleşmesi için eğitim, ekonomik özgürlük, entelektüel sermayenin bir an önce güçlendirilmesi gerekiyor.”

Döviz kuru çağrısı: Politikacılar birlikte çözüm üretmeli

Eskinazi, döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma ihracatı durduracak boyuta ulaştığını ve acilen önlem alınması gerektiğine değindi.

“İhracatçılar olarak fiyat veremiyoruz, mal alamaz noktaya geldik. Üretim ve ihracat durmak üzere. Dövizde bir günde yüzde 10-15 aralığındaki dalgalanma baş edilebilecek bir oran değil. Politikacılar birlikte çözüm üretmeli. Gelinen nokta iş dünyasının çözüm bulabileceği noktayı çoktan geçti. Bizim ihtiyacımız olan itici kuvvet; yaratıcılık, endüstriyel inovasyon ve emek verimliliği. Dikkat çekilmesi gereken nokta ise şu; Türkiye, OECD ülkeleri arasında 2020’de devlet bütçesinden Ar-Ge yatırımları payını azaltan tek ülke.”

Yapay zeka teknoloji start-up’ları rekor kırdı, Greentech yani yeşil teknoloji endüstrisi büyüyor

Jak Eskinazi, Ar-Ge yatırımı yapılırsa inovasyon, inovasyon olursa nitelikli sürdürülebilir ekonomik büyüme olacağını, yeşil yatırım seferberliği için gerekli katkının verilmesi gerektiğini ve Ar-Ge kaynağının fazlalaştırılmasını vurguladı.

“Her sene teknoloji trendleriyle ilgili ciddi öngörüler veren Hype Cycle 2020 grafiğine göre sosyal mesafe teknolojileri geçen sene dünyanın en zirvesindeydi. 2021 yılında ise 25 çığır açan teknoloji içerisinde NFT’ler yani blok zinciri tabanlı dijital metaların artık sahiplendirildiği bir dünya trendde. Öte yandan yapay zeka teknoloji start-up’ları 2021 yılı 3’üncü çeyreğinde 18 milyar dolar fonlama elde etti. Greentech yani yeşil teknoloji endüstrisi büyüyor. Küresel çevre teknolojileri pazar hacminin 2020’de 4,6 trilyon eurodan 2030’da 9,4 trilyon euroya yükselmesi öngörülüyor. Agtech yani ziraat teknolojisi start-up’larına fonlama büyüklüğü ise 2021’in 3’üncü çeyreğinde yıllık yüzde 82 artarak 4 milyar dolara ulaştı.”

Nesnelerin interneti sera gazı salınımlarını 9,1 milyar ton azaltacak

Eskinazi’ye göre Dördüncü Sanayi Devrimini; Great Reset, Avrupa Yeşil Mutabakatı örneğinde olduğu gibi, kısa sürede norm ve etik standart haline gelen değişkenler karakterize ediyor.

“Cisco’nun tahminleri oldukça dikkat çekici; 10 yıl içinde nesnelerin interneti teknolojisinden elde edilecek 14,4 trilyon dolarlık ekonomik yararın 2,7 trilyonluk kısmı, atık tasfiyesinden ve tedarik zincirleriyle lojistik süreçlerin iyileştirilmesinden sağlanabilecek. Nesnelerin interneti teknolojisine dayalı çözümler sera gazı salınımlarını önümüzdeki senelerde 9,1 milyar ton azaltacak. Bu gelişmeler; ilerlemenin başlıca belirleyicisinin, bir toplumun inovasyonu kucaklama derecesi olduğunu açıkça gösteriyor.”

Yenilenebilir Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin hazırlıkları başladı

Türkiye’nin kapsamlı bir yapısal reform programını düşünmekten bir adım öteye, uygulamaya geçmesi gerektiğine değinen Jak Eskinazi, İhracatçı birliklerin sektörel aksiyon planları ile düşük karbonlu ekonomi sürecini hızlandırması ve dijital dönüşümde kazanılan ivmeyi korumasının öneminden bahsediyor.

“Özellikle enerji dönüşümü son yıllarda küresel çapta daha fazla önem kazanan, birçok ülkenin aksiyon aldığı ve son zamanlarda bizim de ciddi anlamda kafa yorduğumuz kritik bir konu. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’na göre Türkiye, yenilenebilir enerji kurulu gücüyle dünyada 12’nci sırada. Ege Bölgesi yenilenebilir enerjide önemli bir üretim ve ihracat üssü olma yolunda hızla ilerliyor. Biz Türkiye’nin ilk Yenilenebilir Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin kurulmasına yönelik çalışmalarımızı başlattık. Bu hamle yenilenebilir enerji üreticilerinin tek bir elden desteklenmesi için oldukça önemli. Çünkü GTİP’lerin belirlenmesi, ayrıştırılması ve bir araya toplanması gerekiyor.”

EİB bünyesinde Yeni Birlikler temsil edilmeli

Eskinazi, EİB’nin ihracatının yüzde 35’inin de EİB bünyesinde birliği olmayan sektörler tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

“EİB çatısı altında kimya, elektrik-elektronik, çimento, seramik ve toprak ürünleri, otomotiv yan sanayi ve makine sektörleri öncelikli olmak üzere yeni ihracatçı birliklerinin kurulmasının gerekliliğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum. Bir diğer konuşmamız gereken konu ise Trans-Pasifik’te yükselen yeni ticari ittifaklar… 15 Asya Pasifik ülkesinin imza attığı RCEP ile ilk kez bir ticaret bloğunun içinde yer alan ve kısa süre önce AB ile uzlaştığı yatırım anlaşmasıyla elini iyice güçlendiren Çin’in Trans Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşması’na (CPTPP) hamlesine dikkat çekmek istiyorum. İnovasyon ekosistemlerini inşa etmeye odaklanmak, rekabet gücümüzü koruyabilmek için inovasyonun ön saflarında yer almak zorundayız.”

BİRLİK TAM SIRALAMA UNVAN
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği birinci BAŞAK METAL
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ikinci KOCAER HADDECİLİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM  ŞİRKETİ
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği üçüncü KARDEMİR DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliğiİ birinci SEPİCİ GRUBU DERİ PAZ.A.Ş.
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliğiİ ikinci AGAMODA DERİ KONFEKSİYON SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliğiİ üçüncü NARİNBEBE AYAKKABI VE TEKSTİL SAN.TİC.LTD.ŞTİ.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği birinci SUN TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ikinci ÜNİTEKS TEKSTİL GIDA     MOTORLU ARAÇLAR  SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği üçüncü ROTEKS TEKSTİL İHR.SAN.TİC.A.Ş.
Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği birinci ABALIOĞLU YAĞ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ikinci KÜÇÜKBAY YAĞ VE DETERJAN SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ
Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üçüncü YONCA GIDA SANAYİ İŞLETMELERİ İÇ VE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği birinci ÖZGÜR TARIM ÜRÜNLERİ İNŞAAT SAN. VE TİC. A. Ş.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ikinci IŞIK TARIM ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üçüncü OSMAN AKÇA TARIM ÜRÜN.İTH. İHR.SAN.VE TİC.A.Ş.
Ege Maden İhracatçıları Birliği birinci KALTUN MADENCİLİK SANAYİ NAKLİYE VE AKARYAKIT TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Ege Maden İhracatçıları Birliği ikinci DİMİN MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Ege Maden İhracatçıları Birliği üçüncü İNTER ABRASİV SAN.VE TİC.A.Ş.
Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri  İhracatçıları Birliği birinci TETRA PAK PAKETLEME SANAYI VE TICARET LTD.STI.
Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri  İhracatçıları Birliği ikinci KUTAS TARIM URUNLERI DIS TIC. VE SAN.A.S.
Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri  İhracatçıları Birliği üçüncü MAYR-MELNHOF GRAPHIA İZMİR KARTON SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği birinci KLC GIDA ÜRÜNLERİ İTH.İHR.VE TİC.A.Ş.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ikinci GÜMÜŞDOĞA SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM İHRACAT VE İTHALAT ANONİM ŞİRKETİ
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği üçüncü AGROMEY DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği birinci MENDERES TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ikinci BALTA ORIENT TEKSTİL SAN.VE TİC.A.Ş.
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği üçüncü İŞBİR SENTETİK DOKUMA SAN.A.Ş
Ege Tütün İhracatçıları Birliği birinci BRITISH AMERICAN TOBACCO TÜTÜN MAMÜLLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Ege Tütün İhracatçıları Birliği ikinci JTI TÜTÜN ÜRÜNLERİ SANAYİ A.Ş.
Ege Tütün İhracatçıları Birliği üçüncü PHILSA PHILIP MORRİS SABANCI SİGARA VE TÜTÜNCÜLÜK SAN. VE TİC. A. Ş.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği birinci UÇAK KARDEŞLER GIDA SERACILIK ULUSLARARASI  NAKLİYE PLASTİK SAN. VE TİC.  LTD. ŞTİ.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ikinci EURO İHRACAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üçüncü TUKAŞ DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Ege Zeytin ve Zeytinyağı     İhracatçıları Birliği birinci VERDE YAĞ BESİN MADDELERİ SAN. VE TİC.ANONİM ŞİRKETİ
Ege Zeytin ve Zeytinyağı  İhracatçıları Birliği ikinci SAVOLA GIDA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
Ege Zeytin ve Zeytinyağı     İhracatçıları Birliği üçüncü SURTAŞ İŞLETMECİLİK İNŞAAT SAN.VE NAKLİYAT LTD. ŞTİ.
çimento birinci GRANİSER İÇ VE DIŞ TİCARET A.Ş
çimento ikinci BELENCO DIŞ TİCARET A.Ş.
çimento üçüncü ANATOLİA DOĞALTAŞ SERAMİK ANONİM ŞİRKETİ
elektrik/elektronik birinci ARÇELİK ÜRETİM VE TEKNOLOJİ A.Ş
elektrik/elektronik ikinci SCHNEIDER ELEKTRIK SAN.VE TIC. A.Ş.
elektrik/elektronik üçüncü ELTAS TRANSFORMATOR SAN.TIC. A.S.
iklimlendirme birinci MITSUBISHI ELECTRIC TURKEY KLİMA SİSTEMLERİ ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİ
iklimlendirme ikinci UĞUR SOĞUTMA MAKİNALARI SANAYİ VE TİC.A.Ş.
iklimlendirme üçüncü KLİMASAN KLİMA SAN. VE TİC. A.Ş.
kimya birinci PETKİM PETROKİMYA HOLDİNG ANONİM ŞİRKETİ
kimya ikinci AKDENİZ CHEMSON KİMYASAL ÜRÜNLER PAZARLAMA İÇ VE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
kimya üçüncü POLİBAK PLASTİK FİLM SAN. VE TİC. A.Ş.
makina birinci TPI-KOMPOZİT KANAT SAN. VE TİC. A.Ş.
makina ikinci GİMAS GİRGİN DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
makina üçüncü DİRİNLER DÖKÜM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
otomotiv birinci CMS JANT VE MAKİNA SANAYİİ     ANONİM ŞİRKETİ
otomotiv ikinci BMC OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
otomotiv üçüncü JANTSA JANT SANAYI VE TIC.A.Ş.
savunma ve havacılık birinci HEPER METAL DÖKÜM SANAYİ VE TİCARET A. Ş.
savunma ve havacılık ikinci KATMERCILER ARACUSTU EKIPMAN SAN.VE TIC.A.S.
savunma ve havacılık üçüncü BMC OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
EN FAZLA İHRACAT GERÇEKLEŞTİREN DIŞ TİCARET SERMAYE ŞİRKETİ PERGAMON STATUS DIŞ TİC
EN FAZLA İHRACAT GERÇEKLEŞTİREN BİRİNCİ PERGAMON STATUS DIŞ TİC
ikinci PETKİM PETROKİMYA HOLDİNG ANONİM ŞİRKETİ
üçüncü ARÇELİK ÜRETİM VE TEKNOLOJİ A.Ş

Dövizin ateşini düşürmek politikacıların elinde

 Türkiye, döviz kurlarının Türk Lirası karşısında aşırı değerlenmesi nedeniyle büyük tedirginlik yaşıyor. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’den, “Döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma ihracatı durduracak boyuta ulaştı. Dövizin ateşini düşürmek için politikacılar çözüm üretmeli” çıkışı geldi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmadan dolayı toplumun her kesimi gibi, ihracatçıların da büyük tedirginlik yaşadığını vurguladı.

“Ticari hayat çok gerildi, İhracatçılar olarak fiyat veremiyoruz, mal alamaz noktaya geldik. Üretim ve ihracat durmak üzere” tespitinde bulunan Eskinazi, “Türk ekonomisinde hammadde, enerji, lojistik başta olmak üzere pek çok girdi dövize endeksli. Dövizde bir günde yüzde 10-15 aralığındaki dalgalanma baş edilebilecek bir dalga değil. Bu dalgalanma hem işletmelerimize, hem de ekonomimize büyük yaralar açar. “İşletmelerimizin özsermayeleri eridi. Kahin olmaya gerek yok bundan sonraki aşamada bankalar kredi veremez noktaya gelecek. Gelinen nokta iş dünyasının çözüm bulabileceği noktayı çoktan geçti. Acil önlem alınmalı. Politikacılar birlikte çözüm üretmeli” çağrısında bulundu.

Türkiye’nin ihracatla büyüme modelini seçtiğine dikkati çeken Eskinazi sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’ye son 1 yıllık dönemde 216 milyar dolar döviz kazandırdık. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde ihracatımızı 300 milyar dolara çıkarabilecek potansiyele sahibiz. Kamuoyunda, döviz kurlarının TL karşısında değer kazanmasından ihracatçıların mutlu olduğu ile ilgili bir yanlış algı var. Biz Türkiye’nin bir parçasıyız, Türkiye’nin eli kanarsa bizim de kanar. Merkez Bankası’nın arka arkaya aldığı faiz indirimi kararları ateşin üzerindeki külü kaldırdı. Acil soğutma önlemleri alınmalı, dövizin ateşi söndürülmeli.”

Eylül sonunda 8,88 TL seviyesinde olan Amerikan Dolar Kuru, 21 Ekim’de Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 18’den yüzde 16’ya düşürmesi sonrasında Türk Lirası karşısında hızla yükselmeye başladı. 18 Kasım’da faizin yüzde 15’e düşmesiyle birlikte doların freni koparak 13 TL’nin üzerini gördü. Dolar kuru yaklaşık 1,5 aylık süreçte yüzde 50’ye yakın seviyede değişime uğradı.

TOYOTA PLAZA KUZEN EDREMİT’TE HİZMETE GİRDİ

Toyota’nın Türkiye’deki 62’nci ve en yeni plazası Balıkesir’in gözde ilçelerinden biri olan Edremit’te açıldı. Toyota’nın 3S Plaza konseptine uygun olarak satış, servis ve yedek parça hizmeti verecek olan Toyota Plaza Kuzen, 1400m2’si servis ve 450 m2’si Toyota 1. el, 250 m2’ si 2. el showroom olan 5.500 m2’lik arsa içinde yaklaşık 5.000 m2 kapalı bir alana sahip bulunuyor. Edremit ve bölgeye hizmet vermek amacıyla açılan Toyota Plaza Kuzen’de satış ve satış sonrası hizmetler için 24 kişilik uzman bir ekip bulunuyor.

Kuzen Motorlu Araçlar Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atlı, Edremit’e layık olan modern bir plazayı hizmete açtıklarını belirterek “Toyota’nın Türkiye’deki 62’nci plazasını Edremit’e kazandırdığımız için mutluyuz. Dünyanın lider otomotiv üreticisi olan Toyota’yı Edremit’te temsil ediyor olmak gurur verici. Burada hizmete sunduğumuz plazamız ile halkımızın her türlü beklenti ve ihtiyaçlarına cevap vereceğiz. Satış ve satış sonrası servis hizmetlerinde müşterilerimize en iyiyi sunmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Su ürünleri sektöründen üniversite ile iş birliği

 Türkiye’ye 2021 yılının Ocak – Ekim döneminde 1 milyar 97 milyon dolar döviz kazandıran Su ürünleri sektörü, ihracat rakamlarını daha yukarı taşımak için Üniversite-İhracat iş birliğine yeni bir halka ekledi.

Türkiye’nin su ürünleri ihracatının yüzde 70’ten fazlasını tek başına gerçekleştiren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’yle iş birliğinde, su ürünleri ihracatında öne çıkan levrek, çipura, Türk somonu ve alabalık türleri için besin değerlerini analiz etti.

Levrek, çipura, Türk somonu ve alabalıktaki besin değerleriyle ilgili analiz sonuçları, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Ufuk Atakan Demir, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Aksoy, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tolga Dinçer’in katılımıyla basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

2021 yılı Ocak-Ekim döneminde 1,09 milyar dolar su ürünleri ihracatı

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, “Son 20-25 yıllık dönemde su ürünleri sektöründe dünyanın en modern ve entegre tesislerini Türk girişimcileri ülkemize kazandırdı. Bu tesislerde üretilen, protein yönüyle zengin su ürünlerimizi 90’den fazla ülkeye ihraç eder konuma geldik. 2021 yılı Ocak-Ekim döneminde 1,09 milyar dolar değerinde su ürünleri ihracatı gerçekleştirdik. Ocak- Ekim 2021 döneminde Türk levreği 383 milyon dolarlık ihracat tutarıyla yine tüm dünyanın gözdesi oldu. Ocak- Ekim 2021 döneminde Türk levreği 383 milyon dolarlık ihracat tutarıyla yine tüm dünyanın gözdesi oldu. Türkiye, çipura balığının ihracatından 311 milyon dolarlık döviz elde ederken; alabalık ihracatı 123 milyon dolar, orkinos ihracatı 20 milyon dolar olarak kayıtlarımıza geçti.” dedi.

Amacımız pazara yakın, kontrollü üretim ile yetiştiriciliğin gelişmesini sağlamak

Dünyada özellikle yetiştiricilik alanında ciddi bir büyüme yaşandığını vurgulayan Bedri Girit, bunun Türkiye pazarına da yansıdığına değiniyor.

“Denizlerde kirlilik, aşırı ve yanlış avlanma gibi nedenlerden dolayı avcılık azalıyor. Dünya genelinde su ürünleri yetiştiriciliği payı yüzde 50 düzeyinde. Bugün Türkiye’de bu oranın yüzde 47 sevilerine geldiğini görüyoruz. Burada amaç pazara yakın, kontrollü üretim ile yetiştiriciliğin gelişmesini sağlamak. Tüm bunların farkındalığı ile, sektörümüzün ihracatını artırmak ve Türk su ürünleri sektörünün dünyadaki bilinirliğini geliştirmek ve imajını güçlendirmek için bir dizi tanıtım projelerimizle de ihracatçılarımıza destek olmaya çalışıyoruz.”

Su ürünleri yetiştiriciliği, protein kaynaklarını güvence altına almak için hayati önemde

Girit, “Bilindiği gibi, 2050 yılında 9,8 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusu ile birlikte protein ihtiyacının da %35’ten fazla artması öngörülüyor. Bu anlamda, su ürünleri yetiştiriciliği, protein kaynaklarını güvence altına almak için hayati önem taşıyor. Son dönemde Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Paris Anlaşması gibi çevreci politikalar oldukça gündemde. Avrupa Yeşil Mutabakatı ile sera gazı emisyonlarının 2030 yılında %50’ye düşürülmesi, 2050 yılında ise iklim nötr olması hedefleniyor.” diye konuştu.

Su ürünleri sektörü düşük karbonlu ekonomi için çalışıyor

AB’nin sınırda karbon uygulaması ile birlikte önümüzdeki yıllarda ihracata karbon vergisi geleceğini hatırlatan Bedri Girit sözlerini şöyle noktaladı;

“Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği olarak, su ürünleri sektörünün karbon salınımını azaltmak konusunda üyelerimiz nezdinde farkındalık yaratmak ve girişimlerde bulunmak amacıyla projeler hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda öncelikli olarak sektörün karbon salınımına yönelik mevcut durum analizinin yapılması (karbon ayak izinin hesaplanması, hangi faktörlerin ne kadar artırdığının tespit edilmesi vs.) ve sonrasında bir yol haritası belirlenmesi konusunda yine değerli Üniversitemiz Ege Üniversitesi ile iş birliği yapıyoruz. Bu konuda çalışmalarımıza Gıda Sektörü Sürdürülebilirlik Ur-Ge projemiz ile devam etmeyi planlıyoruz.”

Sanayi ve üniversite işbirliği kuvvetleniyor

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu da sanayi ve üniversite arasındaki iş birliğinin her geçen gün artması gerektiğine değindi.

Ege Üniversitesi ve EİB’nin bu noktada çok güzel bir örnek olduğuna işaret eden Sunlu, yaklaşık 4 yıldır uyum içinde çalıştıklarını dile getirdi.

Türkiye’de yıllık balık tüketiminin yaklaşık 6 kilogram olduğunu anımsatan Sunlu, “Bizim amacımız 6 kilogram tüketimi 24 kilogramlara kadar çıkarmak. Balık tüketiminde istediğimiz rakamların çok uzağındayız. Bazı uzak doğu ülkelerinde 70 kiloya kadar çıkıyor. Amacımız su ürünleri halkımıza doğru bir şekilde anlatabilmek ve tüketimi artırmak.” dedi.

“Genel anlamda doğadaki balık örneklerinden benzer ve yüksek değerler tespit edilmiştir”

Konuşmalarının ardından Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Dinçer, Doğa ve Çiftlik Balıkları (Levrek, Çipura, Türk Somonu ve Atlantik Somonu) Arasındaki Besinsel İçerik ve Farklılıkların Tespiti ile ilgili çalışmasının detaylarını paylaştı.

Çalışmada çipura, levrek ve somon üzerine eğildiklerini belirten Dinçer, yetiştiricilik balıklarının hem Tarım ve Orman Bakanlığı hem de Avrupa Birliği tarafından sürekli denetlendiğini aktardı.

Söz konusu çalışmada kimyasal kompozisyon değerleri, yağ asit kompozisyon dağılımları, omega 3 ve omega 6 oranları, vitamin, mineral ve ağır metal içeriklerini incelendiğini aktaran Dinçer, “Yetiştiricilik yolu ile üretilmiş olan çipura ve levrek türlerinde kimyasal kompozisyon, yağ asit kompozisyonu, mineral madde ve vitamin değerleri açısından genel anlamda doğa örneklerinden benzer ve yüksek değerler tespit edilmiştir.” diye konuştu.

Türk somonu ve Atlantik somon numuneleri arasında yapılan incelemede de genel anlamda benzer sonuçlar elde edildiğine vurgu yapan Dinçer, “Günümüzde yetiştiricilik sektörü son teknolojiyi kullanarak ürün elde etmekte ve neredeyse dünyanın bir çok ülkesine bir çok test ve incelemeden geçerek ürün ihraç etmekte. Bu kadar değerli bir besin maddesinin sağlıklı bir yaşam için ülkemizdeki tüketim miktarlarının artması çok önemli bir husustur.” ifadelerini kullandı.

NOVEXX SOLUTIONS’DAN EN YENİ PRINT&APPLY

Novexx Solutions, değişken verileri işleyebilen ve etiketleri her tür ürüne hızlı ve hassas bir şekilde uygulayabilen güvenilir bir Print&Apply Sistemi sunuyor.

Novexx Solutions XPA 93x, yüksek uygulama hızlarında bile mükemmel baskı sonuçları sunuyor ve ürünleri gerçek zamanlı olarak 4”, 5” veya 6” baskı genişliğinde etiketliyor. Piyasadaki en kompakt Print&Apply Sistemi, tüm üretim hatlarına esnek bir şekilde entegre edilebiliyor. Her türlü endüstriyel tanımlama ve tedarik zinciri uygulamalarındaki ihtiyaçları karşılayabiliyor.

SEZGİSEL EKRAN

XPA 93x; yüksek kontrastlı, geniş, renkli ekran, sezgisel, simge ve Karekod yönlendirmeli, müşteriye özel “favoriler” menüsü sunuyor. Kapak açık ve kapalıyken okunabiliyor.

RIBON TASARRUF FONKSİYONU

Termal transfer Ribon’un kullanımı, etiketin yazdırılması olmayan alanlarda durur ve daha az Ribon kullanımı sağlayarak maliyetleri azaltır.

Daha uzun baskı kafası ömrü ve daha az zaman kesintisi sağlar. Atık ve kimyasal oluşumunu azaltarak çevreyi korur.

EKSTRA KOMPAKT VE ESNEK

XPA 93x, çok az yer kaplayan en kompakt Print&Apply Sistemidir ve üretim hattında akla gelebilecek herhangi bir konuma monte edilebilir (üst, yan, alt yüzey etiketleme).

Opsiyonel aksesuarların çeşitli montaj olanaklarına da sahip. Örneğin; uygulamanıza mükemmel şekilde uyması için etiket yükleyici veya aplikatörler gibi.

UZAKTAN AKILLI ERİŞİM

XPA 93x, herhangi bir PC, mobil cihaz veya endüstriyel panel PC ile uzaktan kontrol ve komuta edilebiliyor. Bu sayede uzaktan kurulum, yedekleme, teşhis ve onarım olanağı sağlıyor.

300 dpi baskı çözünürlüğü, NE (Near Edge) termal transfer teknolojisi sayesinde yüksek uygulama hızlarında bile mükemmel baskı sonuçları sağlıyor.