Ekonomi-teknoloji haberleri (21.09.2021)

Yüksek faiz inşaat sektörünü olumsuz etkiliyor

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2021 Ağustos Ayı Raporu’nu açıkladı. Temmuz ayında faaliyetteki bayram tatili kaynaklı gerilemeden sonra ağustosta bir yükselme yaşanırken Beklenti Endeksi pozitif tarafta devam ediyor. Güven Endeksi’nde sınırlı bir artış görülmekle birlikte, pandemi koşullarındaki iyileşme ve ekonomik normalleşmeye rağmen inşaatta uzun dönemli toparlanma için gerekli koşulların ortaya çıkmadığı görülüyor.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2021 Ağustos Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, temmuz ayında faaliyetteki bayram tatili kaynaklı gerilemeden sonra ağustosta bir yükselme söz konusudur. Beklenti Endeksi pozitif tarafta devam etmiştir. Güven Endeksi’nde sınırlı bir artış görülmekle birlikte, pandemi koşullarındaki iyileşme ve ekonomik normalleşmeye rağmen inşaatta uzun dönemli toparlanma için gerekli koşulların ortaya çıkmadığı görülmektedir. Aynı zamanda Güven Endeksi’nin diğer endekslere göre düşük kalması, inşaat sektörü özelinde güven tesisinin diğer sektörlere kıyasla çok daha zor olduğuna işaret etmektedir.

Hazır Beton Endeksi Ağustos Ayı Raporu verilerine göre beklenti dışındaki diğer endeksler, pandemi sonrasında Türkiye ekonomisinde toparlanmanın etkilerinin görüldüğü geçen yılın ağustos ayına kıyasla yüksek görünmektedir.

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Ekonomideki genişleme göstergelerine rağmen inşaatın görece geri kalmasının temel nedeni, yüksek faiz olarak görülebilir. Temmuz ayında ipotekli ilk el konut satışları 5 bine kadar gerilemiş görünmektedir. Geçen yılın ocak-temmuz döneminde 128 bin olan ipotekli ilk el satışları bu yılın aynı döneminde 33 bine düşerek %74 gerilemiştir.” diye konuştu.

İnşaat sektörü için planlı ve sürdürülebilir bir büyümeye ihtiyaç var

İkinci çeyrekte %21,7 büyüyen Türkiye ekonomisindeki sektörler içerisinde inşaatın, tarımdan sonra en düşük pozitif büyüme oranına sahip olan sektör olduğunu belirten Yavuz Işık, “13 çeyrektir inşaat sektörü %3’ten yüksek bir büyüme performansı ortaya koyamamaktadır. İnşaat sektörünün 2009 küresel krizi öncesinde çeyrekler bazında ortalamada %9,8 ve kriz sonrasında 2010-2017 döneminde %11 olan büyüme rakamı, 2018’den bugüne -%4’e inmiştir. Bu boyutta bir düşüş, inşaat sektörü için planlı ve sürdürülebilir bir büyüme ihtiyacını ortaya koymaktadır.” dedi.

İlk 1000 ihracatçının 157 tanesi Egeli

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan 1000 ihracatçı listesinde Ege Bölgesi’nden 157 firma yer aldı. TİM İhracat Ödül Töreni’nde de 38 ödülün 11 tanesi Egeli firmaların oldu.

Ege Bölgesi, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2020 yılında da Marmara Bölgesi’nden sonra 1000 ihracatçı listesinde ikinci sıradaki yerini korudu. İzmir 80 firmayla İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer aldı.

Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan açıklamaya göre Vestel Ticaret A.Ş. Ege Bölgesi’nde en çok ihracat yapan firma olurken, Türkiye listesine dördüncü sıradan girdi.

PERGAMON STATUS DIŞ TİC.A.Ş. İzmir şampiyonu

İzmir’de üretim tesisleri bulunan TÜPRAŞ, HABAŞ, Star Rafineri listede üst basamaklarda yer bulurken, PERGAMON STATUS DIŞ TİC.A.Ş. İzmir merkezli firmalar arasında 698 milyon dolarlık ihracatla İzmir birincisi oldu. PERGAMON STATUS DIŞ TİC.A.Ş., Türkiye sıralamasındaki yerini de iki basamak yukarı taşıyarak 17. sıranın sahibi oldu.

BAŞAK METAL TİC.VE SAN.A.Ş. Denizli lideri

Denizli merkezli BAŞAK METAL TİC.VE SAN.A.Ş. 2020 yılında 389 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırırken Denizlili firmalar arasında birinci oldu. Başak Metal Türkiye listesindeki yerini de 38. sıradan 32. sıraya yükseltti.

Türkiye su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ihracat şampiyonu KLC GIDA ÜRÜNLERİ İTH.İHR.VE TİC.A.Ş. 2020 yılında gerçekleştirdiği 199 milyon dolarlık ihracatla Muğla’nın da ihracat şampiyonu olarak kayıtlara geçti. KLC Gıda, Türkiye genelinde de 82. sıradan, 64. sıraya çıktı.

Aydın’da ihracat şampiyonu olan firma adının açıklanmasını istemezken, JANTSA JANT SANAYI VE TIC.A.Ş. 63 milyon dolarlık ihracatıyla öne çıktı.

Kütahya’da da ihracat şampiyonu gizemini korurken, NG KÜTAHYA SERAMİK PORSELEN TURİZM A.Ş. 49 milyon dolarlık ihracatla kente en çok katkı sağlayan ikinci firma oldu.

2020 yılında Türkiye’ye 56 milyon dolar döviz kazandıran BALTA ORIENT TEKSTİL SAN.VE TİC.A.Ş. ilk 1000 ihracatçı listesinde Uşak’ı temsil etme başarısı gösterdi.

Balıkesir’den 6 firma ilk 1000 ihracatçı listesine girerken, BANVİT BANDIRMA VİTAMİNLİ YEM SAN. A. Ş. 84 milyon dolarlık ihracat performansıyla Balıkesirli firmaların lideri konumunda.

BATI ÇİM 592 basamak birden atladı

TİM 1000 ihracatçı listesinde en hızlı yükselen Egeli firma BATI ÇİM BATI ANADOLU ÇİMENTO SAN.A.Ş. oldu. 2019 yılında yaptığı 23 milyon dolarlık ihracatla 917. sırada yer alan firma, 2020 yılında ihracatını 54 milyon dolara taşıyınca 592 basamak birden atlayarak 325. sıraya tırmandı.

İzmir merkezli TUKAŞ DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ, 2019 yılında 973. sıradayken, 2020 yılında 438 sıra yükselerek 535. basamağa çıktı. TUKAŞ, 2019 yılında 21,8 milyon dolar ihracat yapmışken, 2020 yılında yüzde 69’luk artışla 36,9 milyon dolara yükseldi.

Ege Bölgesi’nden en hızlı yükseliş gösteren üçüncü firma ise; EGE SERAMİK SAN.VE TİC.A.Ş. oldu. 2019 yılında 869. olan Ege Seramik, 2020 yılında 409 basamaklık artışla 460. sırannı yeni sahibi oldu. Firmanın ihracatı, 24 milyon dolardan 42 milyon dolara çıktı.

Egeli 9 firma, 11 ödül kazandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi, 2020 yılı ihracat şampiyonlarına ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle verirken, 38 ödülün 11’i Egeli ihracatçılara gitti.

VESTEL ve TÜPRAŞ ikişer ödül kazandı

Vestel Ticaret A.Ş., genelde Türkiye 4.’sü, Elektrik-Elektronik Sektöründe ise birinci oldu. Vestel’in ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu aldı.

İhracatının önemli bölümünü İzmir Aliağa’daki rafinerisinden gerçekleştiren TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Türkiye genelinde 9.’luk, Kimya sektöründe 1.’lik mutluluğu yaşadı. Firmanın ödüllerini Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç’a, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takdim etti.

Çelik sektöründe, İzmir Aliağa’da üretim yapan HABAŞ SINAİ VE TIBBİ GAZLAR İSTİHSAL ENDÜSTRİSİ A.Ş., İklimlendirme sektöründe BOSCH TERMOTEKNİK ISITMA VE KLİMA SAN. VE TİC. A.Ş., fındık sektöründe FERRERO FINDIK İTHALAT İHRACAT VE TİCARET A.Ş. şampiyonlar ligine isimlerini yazdırdı.

KLC Gıda Muğla’nın gururu oldu

Türkiye ihracat şampiyonları listesinin gediklisi KLC GIDA ÜRÜNLERİ İTH. VE TİC. A.Ş. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe geçen yıllarda olduğu gibi 2020 yılında da ihracat şampiyonluğunu kimseye bırakmadı. Tütün sektöründe BRİTİSH AMERİCAN TOBACCO TÜTÜN MAMULLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 2019 yılında olduğu gibi 2020 yılında da ihracatta ilk sıranın sahibi oldu. Yaş meyve sebze sektöründe UÇAK KARDEŞLER GIDA SER.ULUS.NAK.PLAS. SAN.VE TİC. LTD. ŞTİ. ihracat şampiyonluklarını dörtledi. 2017 yılında Türkiye şampiyonluğu mutluluğunu ilk kez yaşayan Uçak Kardeşler, 2018 ve 2019 yıllarından sonra 2020 yılında da ihracat şampiyonluğunu kazandı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği üyesi S.S. MARMARA ZEYTİN TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ, Zeytin ve zeytinyağı sektörünün ihracat şampiyonu oldu.

Eskinazi: “İhracat şampiyonları listesindeki güçlü konumumuzu koruyoruz”

Ege Bölgesi’nin Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ilk 1000 ihracatçı listesinde güçlü konumunu koruduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Ege Bölgesi’nden yapılan aylık ihracatımız 2021 yılında 2,5 milyar dolar bandına oturdu. 2021 yılı sonunda 30 milyar dolar ihracat rakamına ulaşacağımıza inanıyoruz. İhracat şampiyonlarımız bu hedefe en büyük katkıyı sağlayacak” diye konuştu.

Pandeminin ticaretin seyrini olumsuz etkilediğini, ticaretin seyrinde henüz normalleşmenin sağlanamadığını dile getiren Eskinazi sözlerini şöyle tamamladı: “Hammadde, navlun fiyatlarında anormal artışlar oldu. Fuarlar, seyahatler fiziki yapılamadı, son dönemde fiziki fuarlar ve seyahatler başlasa da, eski günlere dönmek zaman alacak. Bütün olumsuzluklara rağmen 2022 yılında 35 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek için sürdürülebilirlik, inovasyon, Ar-Ge, Tasarım ve dijitalleşme öncelikli çalışma konularımız olacak. TİM 1000 İhracatçı Listesi’nde daha fazla firmamızla yer alma çabamız sürecek.”

Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü Fransa’ya ihracatını 1 milyar dolara çıkaracak

Türk moda endüstrisi, ticari bağlantılarını artırmak için sektörde dünyanın önde gelen fuarları arasında yer alan 21-23 Eylül 2021 tarihlerinde düzenlenen Premiere Vision Manufacturing Paris Fuarı’na katılıyor.

Fuarın mili katılım organizasyonu 11’inci kez Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından gerçekleştiriliyor.

30 ülkeden yaklaşık bin 700’ün üzerinde katılımcı yer alan fuar, yüzde 71’i uluslararası alıcı olmak üzere yaklaşık 120 ülkeden 45 binin üzerinde profesyonel tarafından ziyaret ediliyor.

Sertbaş: 11’inci kez milli katılım organizasyonu düzenliyoruz

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Avrupa’da ve dünyada hayatın normalleşmesi, seyahat engellerinin kalkmasıyla birlikte PV Manufacturing Paris Fuarıyla fiziki etkinliklerine başladıklarını söyledi.

“Premiere Vision Manufacturing Paris Fuarı’na 2015 yılından bu yana 11’inci kez milli katılım organizasyonu düzenliyoruz. Pandemi öncesinde 2020 yılı Şubat ayında yapılan fuarda EHKİB milli katılım organizasyonu ile 28 firma yer alırken, bu yıl pandemi nedeniyle 7 firmayla katılıyoruz. Önümüzdeki dönemde katılım sağlayan firmalarımızın sayısı eski seviyeye gelecektir.”

Konfeksiyon ihracatında 5’inci büyük pazarımız

Türkiye’nin Çin, Bangladeş ve İtalya’dan sonra Fransa’nın en çok konfeksiyon ithalatı yaptığı ülke konumunda olduğuna dikkat çeken Sertbaş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Fransa’nın, 2020 yılında 30 milyar dolar konfeksiyon ürünü ithalatı var. Ülkemiz Fransa konfeksiyon pazarından yüzde 4,8 pay alıyor. Aynı zamanda Türkiye genelinde en çok konfeksiyon ihracatı yaptığımız 5’inci büyük pazarımız. 2020 yılında Fransa’ya 809 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Biz bu rakamı 1 milyar dolara taşımak istiyoruz.”

Seyfeli: Fransa’ya hazır giyim ihracatı yüzde 23 arttı

PV Manufacturing Paris Fuarı’nın iplik, kumaş, deri, hazır giyim, aksesuar, tasarım sektörlerini bir araya getirdiğini anlatan EHKİB Başkan Yardımcısı ve Dış Pazar Stratejileri Geliştirme Komitesi Başkanı Seray Seyfeli ise şunları söyledi:

“Türkiye’nin Fransa’ya yaptığı hazır giyim ihracatı 2021 yılının sekiz aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artırarak 624 milyon dolar olurken, Ege bölgesinden Fransa’ya yapılan hazır giyim ihracatı 2021 yılının 8 aylık döneminde yüzde 42 artışla 31 milyon dolara yükseldi. Konfeksiyon sektörünün en prestijli fuarında firmalarımız 2022-23 sonbahar-kış sezonu koleksiyonlarını sunacak.”

KATILIMCI FİRMALAR
APAZ TEKSTIL DIS TICARET SAN.LTD.STI
BAGGI TEKS.ITH.IHR.SAN.TIC.VE.A.S.
BETA KONF.TEKSTİL İHR.İTH.SAN.
IYA TEKSTIL SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETI
MODALT TEKSTIL KONFEKSIYON SAN.VE TIC. LTD STI
RAL TEKSTİL A.Ş.
SEYFELI DIS TICARET LTD STI

Zaxe son teknolojiler ile donattığı xLite + Z2 ve Z3 3D yazıcılarını dünya pazarına sunuyor

3D yazıcı firması Zaxe, teknoloji dünyasında çığır açacak üç yeni modele imza attı. Ar-Ge ekibiyle uzun süredir geliştirdikleri yazılım, donanım ve yenilenmiş tasarımları ile Zaxe ‘xLite+’, ‘Z2’ ve ‘Z3’ modellerini, dünya pazarları ile aynı anda Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde tüm kullanıcılarına tanıtacak.

Sayısı 600’e ulaşmış eğitim kurumu ve binlerce sanayi kuruluşunda ürünleri kullanılan 3D yazıcı firması Zaxe, 3 yeni ürününü tüketiciyle buluşturmaya hazırlanıyor. Zaxe Ar-Ge ekibinin iki yıldır büyük inanç, özveri ve bilgi ile becerisini koyduğu; Türkiye’yi teknoloji alanında gururlandıracak 3 yeni ürünü, hem yurt dışı pazarlara sunulmak üzere hem de Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji fuarında tüm 3 Boyutlu yazıcı kullanıcılarına tanıtmak üzere hazır edildi. Kurucu Baki Gezgen “Yeni yazıcılarımız ile hedefimiz, yazılımından donanımına, ana kartından tasarımına kadar uçtan uca yepyeni bir 3D ekosistemi yaratmak” dedi.

3D yazıcı sektörü, Zaxe’nin yeni 3D yazıcılarının teknik ve tasarımını konuşacak

Zaxe Kurucuları Baki Gezgen ve Aydonat Atasever “Yeniliklerin öncüsü olmak aynı zamanda da küresel bir oyuncuya dönüşme vizyonumuz gereğince; yatırımcılarımız, yöneticilerimiz, Ar-Ge ve mühendis ekiplerimizle iki yıllık çok yoğun bir çalışma dönemi sonucunda xLite+, Z2 ve Z3 adlı yeni modellerimizi oluşturduk. Zaxe, bu üç ürünü hayata geçirirken teknoloji ithal eden bir pozisyonda olmak yerine kendi teknolojisini üreten ve yurt dışına ihraç eden bir noktada olmayı hedefledi. xLite+, Z2 ve Z3 modellerimizin dış görünüşünden, ancak servis uzmanlarının bakım sırasında karşılaşacağı en küçük parçasına kadar Zaxe yeniden tasarladı ve hayata geçirildi” dediler.

Video ile kurulum ve kullanım hizmeti

Yeni ürünleri hayata geçirirken mottolarının ‘sadelik’, ‘uzun ömürlülük’ ve ‘kolay kullanım’ olduğunu ifade eden Zaxe Yönetici Ortağı Emre Akıncı “Yeni xlite+ modelimize eklediğimiz wi-fi özelliği sayesinde 3D yazıcı konusunda hiç bilgisi olmayan ve nasıl kullanacağına dair kaygı yaşayan kişiler ister uzaktan video yöntemiyle isterse de ofisimizden kurulum ve kullanıma ilişkin bizden destek alabilecekler.”

Zaxe 3D yazıcılar ile 3 basit adımda baskı alınabilecek

Xlite +, wi-fi özelliğinin ve şık görüntüsünün yanında, aynı zamanda çok kolay bir kullanıma sahip olması için yüzlerce fikirden yola çıkarak bir teknoloji ürettiklerini anlatan Zaxe Ar-Ge ekibi , xLite+ yazıcımızın benzerleriyle kıyaslandığında onların bir baskı alabilmesi için gereken onlarca adımı yerine, xLite+’ın sadece 3 adımda baskı alabilmesini sağlayan çok kolay bir kullanıma sahip olduğunu belirtti. Tüm öğrencilerimizin rahatlıkla kullanabilecekleri ve 3 Boyutlu dünyalarını yazıcımıza dökebilecekleri bir imkân sağladık.

KOBİ ve sanayi üreticileri için Z2 ve Z3 erişilebilir fiyatlarla

Z2 ve Z3 modelleri hakkında bilgi veren Kurucu Baki Gezgen, şunları söyledi: “Zaxe’nin halihazırda kullanılan ve çok sevilen Z1 ve Z1 Plus modelleri Z2 ve Z3 modellerine dönüştü. Burada önemli bir fark var; Z2 ve Z3 modellerimiz sanayi üretiminin ihtiyaç duyduğu ürünleri muadili yabancı menşeli rakiplerine göre geliştirdiği yeni yazılımı ve donanımı sayesinde çok daha hızlı şekilde üretiyorlar. Öte yandan ticaret dünyasının çok seveceği başka bir özelliği ise; bu ürünlerin Avrupa ve Amerika’daki eş değerlerine göre fiyat avantajı sunmasından geliyor. Zaxe olarak, sadece ürünlerimizin tasarımından donanımına kadar yüksek teknoloji ile üretmekle kalmadık, aynı zamanda bu teknolojinin erişilebilir olması için de çalıştık. Üreticilerimizin bu fiyat avantajını çok seveceğini, üstün kaliteli yerli teknolojiyle donatılmış 3D yazıcılarımıza olan ilgilerinin daha da artacağını düşünüyor ve bunun için adımlarımızı atıyoruz.”