Ekonomi-teknoloji haberleri (14.11.2021)

GİRİŞİMCİLİĞİ ARTIRARAK, TEKSTİLDE ÜRETİM ÜSSÜ OLACAĞIZ

UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, girişimcilere iş fikirlerinde yol haritası çizmek için verdikleri eğitimler sayesinde tekstil ve yan sektörlerin büyük gelişme kaydederek, üretim üssüne dönüşümü sağlayacağını ifade etti.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), TechXtile Start-Up Challenge 2021 programına başvuran girişimcilere yönelik Genel Girişimcilik Eğitimi’ni çevrimiçi olarak gerçekleştirdi.

Girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi ve nitelikli iş fikirlerinin ortaya çıkması amacıyla düzenlenen eğitim, TechXtile Program Koordinatörü Ufuk Batum moderatörlüğünde bir haftada iki gün olmak üzere toplamda dört gün sürdü. Eğitimin açılış konuşmasını yapan UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “AR-GE ve inovasyon çalışmalarının katkısıyla tekstil sektöründe bir üretim üssü olmayı amaçlıyoruz” dedi.

SEKTÖR İÇİN BÜYÜK KAZANIMLAR BEKLENİYOR

TechXtile Start-Up Challenge bünyesinde düzenlenen eğitimin, uzun soluklu bir iş birliği içerisinde ilerleyerek tekstil ve hazır giyim sektöründe girişimcilik anlayışını geliştireceğini belirten UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Techxtile Start-Up Challenge, paydaşlarımızdan ve girişimcilerimizden aldığımız geri dönüşler doğrultusunda oldukça faydalı bir program oldu. Biz de bu düşünceden hareketle sektörümüze katkı sağlamak amacıyla daha fazla proje üretmeye kararlıyız. Eğitimimiz, katılımcılarımızın projeleri sayesinde sektörümüze büyük değerler kazandıracak. Tekstil özelinde yaptığımız bu program ile sektörümüzün dirsek temasında olduğu yan dallar ve sektörler de gelişerek büyüme gösterecek. Techxtile Start-Up Challenge programında, katılımcılarımızdan aldığımız talepler doğrultusunda ödüller vermek yerine mentorlük, patent başvuru desteği, yeni şirket kurma, ofis kiralama ve muhasebe desteği gibi alanlarda girişimcilerimizi destekliyoruz. Bu kapsamda düzenlenen Akıl Fikir Buluşmaları programında müşteriler ve yatırımcılar ile buluşacak olan girişimcilerimizin iş fikirleri, gerçeğe dönüştürülmüş olacak. Katılımcılar İçin Genel Girişimcilik Eğitimi ile başladığımız bu yolculukta tüm girişimcilerimize başarılar diliyorum” diye konuştu.

TECHXTİLE START UP CHALLANGE GİRİŞİMCİLERE YOL GÖSTERİYOR

Bir haftada iki gün olmak üzere toplamda dört gün  süren eğitimde katılımcıların iş fikirlerini dinleyen ve iş modellerinden, müşteri kesitlerine kadar pek çok konuda derinlemesine bilgiler veren Ufuk Batum girişimcilere, müşteri ve çözüm odaklı olma tavsiyesi verdi. AR-GE’nin önemine bir kez daha vurgu yapan Batum, “Türkiye’nin toplam AR-GE bütçesi 8 milyar dolar. Büyük bir sayı gibi gözükse de yeterli değil. AR-Ge yatırımlarının artmasıyla yeni girişimlerin önünü açacaktır. Girişimcilerin bu işe başlarkenki tavrı çok önemli, girişimci asla karamsar olamaz. Jüriye fikrimizi sunarken yaydığımız enerjiye göre değerlendiriliş biçiminiz de değişir. Her zaman iyimser yaklaşmanızı ve planlı hareket etmenizi öneriyorum. Girişimcilik ekosistemini yaygınlaştırmak için, Techxtile Up Challenge gibi fırsatlarla dolu programlar büyük önem arz ediyor, yol gösteren ve ufuk açan nitelikte.  Bu program bir yolculuk ve bu yolculuğa katılan herkes belli kazanımlar elde ediyor. Bizler genç girişimcilere ve girişimlere destek vermeye her zaman hazırız, yeter ki yararlanılmak istensin” diye konuştu.

‘HATALARINIZDAN DERS ÇIKARIN’

Eğitimin; insan sermayesine yatırım yaparak süreç içerisinde sürekli gelişim sağladığını kaydeden TechXtile Program Koordinatörü Ufuk Batum da “Hata yapmaktan korkmayın; hatalarınızdan ders çıkarın ve tekrarlamayın. Girişimcilik, mükemmelliği aradığımız bir domain değil. Ülkemizde AR-GE ekosistemi oldukça gelişti ve bu konuda yatırımcıların ve girişimcilerin iyimser yaklaşmasını şiddetle tavsiye ediyorum. Ar-Ge, gelişimin ve rekabetin temel noktasıdır. Piyasaların birbirine eklemlendiği günümüzde, bu rekabet ortamında konum olarak yükselmemiz için AR-GE çalışmaları ile ayrışmamız gerekiyor. Araştırma ve geliştirme kültürünü geliştirdikten sonra pazarlama ile birleştirmeli ve ticarileştirmelisiniz. Pazar odaklı düşünerek, müşteriyi ilk seviyeye koymalı ve bir sonraki adımlarınızı aldığınız geri bildirimler noktasında ilerletmelisiniz. Değer ürettiğimiz kişinin müşterileriniz olduğunu unutmadan onların beklentilerini önceleyerek hareket etmek çok önemli” ifadelerini kullandı.

“MÜŞTERİ SEGMENTASYONU YAPMALISINIZ”

Girişimcilerin iş modeli üretme yolunun 9 yapı taşından oluştuğu bilgisini de veren Batum, “İş planın omurgası konumunda bulunan iş modeli; piyasa değerinin tanımlandığı, üretildiği, dağıtıldığı ve tekrarlandığı davranışlar bütününü ifade eder. İş fikrinizi hayata geçirirken ihtiyaca uygun bir değeri ürün veya hizmete dönüştürmelisiniz. Piyasanın ihtiyacını belirledikten ve üretimi gerçekleştirdikten sonra doğru müşteri kanalına dağıtım yaparken müşterinin dünyasını iyi analiz etmiş olmanız gerekmektedir. Çünkü pazarlamada her şey müşterinin çevresinde dönmektedir. Müşteriler davranış, yaş, cinsiyet, coğrafi konum, satın alma gücü ve eğitim seviyesi doğrultusunda segmente edilmelidir. Bu segmentasyon sayesinde doğru müşteri kanalına yönelir ve hedef kitlenize değer sağlamaya ağırlık verebilirsiniz” şeklinde konuştu.

MICE SEKTÖRÜNÜN EN BAŞARILI MARKALARI, SES GETİREN PROJELERİ İLE YARIŞTI

İş, turizm ve MICE sektörü ACE of MICE ile Antalya’da buluştu

Uzunca bir aradan sonra iş, turizm ve MICE dünyasını Türkiye turizminin başkenti Antalya’da buluşturan Masters of Events ACE of M.I.C.E. Awards görkemli bir törenle sona erdi. Turizm Medya Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte, B2B toplantılar yeni iş birliklerinin başlangıcı olurken, MICE sektörünün en iyileri de ödüllendirildi.

Sahip oldukları potansiyel ile Türkiye turizminin en önemli unsurlarından birini oluşturan MICE (Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions – Toplantı, Teşvik, Kongre ve Sergi) sektörü Antalya’da buluştu. Turizm Medya Grubu tarafından düzenlenen Masters of Events ACE of M.I.C.E. Awards, MICE sektörünü turizm ve iş dünyası temsilcileri ile bir araya getirirken, iki gün süren B2B (Business to Business) toplantılar yeni iş birliklerinin temelini oluşturdu. İki gün süren toplantıların ardından gerçekleşen jüri sunumlarını gerçekleştiren MICE firmaları, büyük ödülü almak için yarıştı. Görkemli bir tören ile sona eren Masters of Events ACE of M.I.C.E. Awards ile MICE sektörünün en başarılı markaları ödüllendirildi.

Türk Hava Yolları’nın (THY) isim sponsorluğunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) katkıları ile düzenlenen Masters of Events ACE of M.I.C.E. Awards 7-9 Kasım tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşti. Uzunca bir aradan sonra iş, turizm ve MICE sektörünü NEST Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi’nde buluşturan organizasyon iş, turizm ve MICE sektörü yöneticileri ile sanat dünyasından ünlü davetlilerin katıldığı ödül töreni ile sona erdi.

EN ÖNEMLİ DESTİNASYON

Turizm Medya Grubu Başkanı Volkan Ataman Masters of Events ACE of M.I.C.E. Awards’ı ilk kez Antalya’da düzenlediklerini belirtirken, şu değerlendirmeyi yaptı: “Uzunca bir aradan sonra böyle büyük bir etkinliği Türkiye turizminin başkenti olan Antalya’da gerçekleştirmenin heyecanını ve gururunu yaşadık. Antalya, altyapısı, 200 bin koltuk kapasitesi, muhteşem tesisleri ve güzelliği ile Türkiye’nin en önemli M.I.C.E destinasyonu olduğunu bir kez daha gösterdi. Pandemi nedeniyle durgunlaşan sektörümüzü yeniden atağa kaldırmak için Antalya’dan daha iyi bir seçim olamazdı. Ülkemiz turizmine büyük katkıları olan kongre, toplantı ve etkinlik sektörünün bilinirliğini dünya çapında artırmayı hedefleyen organizasyonumuzla aynı zamanda sektörün yeni iş birlikleri geliştirmesine vesile olduk ve bu zorlu süreçte üretmekten vazgeçmeyen sektörümüzün başarılı işlerine ödüllerini sunduk.”

AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ

NEST Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi Genel Müdürü Zafer Alkaya ise şu açıklamayı yaptı: “Kongre, turizm ve etkinlik sektörünün en büyük buluşması olan Masters of Events ACE of M.I.C.E. Awards bu yıl Antalya’da yapılmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Antalya kongre turizminin uluslararası merkezi olmayı hak ediyor. Her şey dahil sisteme göre 4-5 kat daha fazla gelir bırakan bir turizm potansiyelden bahsediyoruz. Bizler de bu potansiyelin farkındayız ve buna yatırım yapıyoruz. Avrupa’nın en gelişmiş ve en büyük kongre merkezi olan NEST Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi tüm turizmcilerimizin hizmetindedir.”

ÖDÜL KAZANANLAR

Bu arada Masters of Events ACE of M.I.C.E. Awards’da 23 farklı kategoride onlarca proje yarıştı. En iyi etkinlik prodüksiyonundan en iyi dijital etkinliğe, en iyi incentive etkinliğinden en iyi kültür sanat etkinliğine kadar pek çok ödül sahiplerini buldu. 9’uncu ACE of M.I.C.E. Awards Onur Ödülü THY Yurtiçi Satış Başkanı Emre Menevşe’ye takdim edilirken, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya da Başarı Ödülü’nün sahibi oldu.

Gecede ödül kazanan marka ve projeler ise şunlar:

  • 9. Ace OF M.I.C.E. Awards Başarı Ödülü: Go Türkiye
  • En İyi Davet Etkinliği: Reflections Istanbul – Zamansız Sofralar Sergisi
  • En İyi Spor Etkinliği: Heymo ®️ The Experience Design Company – Red Bull M.E.O Season 3 World Finals 2021
  • En İyi Spor Etkinliği Jüri Özel Ödülü: Prems Art – Rally Bodrum
  • Limak Hotels En İyi Etkinlik: Figür Turizm – Turkcell Elçiler Zirvesi 2020
  • En İyi Etkinlik Jüri Özel Ödülü: HeyMo The Experience Design Company – Red Bull M.E.O Season 3 World Finals 2021
  • En iyi Gerilla Etkinliği: Decibel Organizayon Dcbl Group – Tazesi ya Denizde Ya Carrefour Sa’da Galata Köprüsü Balıkçı Etkinliği
  • En İyi Çıkış Yapan Etkinlik Toplantı Yönetim Firması: HeyMo The Experience Design Company
  • 9. Ace of M.I.C.E. Awards Başarı Ödülü: Klass Magazin
  • En İyi Belediye Etkinliği: Dimi Reklam Ajansı – Kalamış Yaz Festivali
  • Susesi Luxury Resort En İyi Lansman Etkinliği: BRF Turizm – Hyundai Tuscon
  • Gloria Hotels & Resorts En İyi Roadshow: Kotex Kızlar Sahaya
  • ACE of M.I.C.E. Exhibiton by Turkish Airlines En İyi Stant Ödülü: EMN Production
  • Sunexpress En İyi Zirve: Manastır Etkinlik – Zirve 23- 23 Yetenek Derneği
  • Lujo Hotel En İyi Kültür & Sanat Etkinliği: HeyMo The Experience Design Company – Festtogether Evde 2020 İhtiyaç Haritası
  • EMN Teknoloji En İyi Incentive Etkinliği: Semtur – Ageon Emeklilik ve Hayat Acentalar Toplantısı ve Satış Konferansı
  • Polisan Kansai Boya En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi: Kansersiz Yaşam Derneği
  • 9. Ace of M.I.C.E Awards Başarı Ödülü: Magical Night MAG Dergi
  • Çelebi Havacılık En İyi Ses, Işık, Görüntü Uygulaması: Ouchhh Studio – Parallel Unıverse Exhıbıtıon By Ouchhh
  • Daikin En İyi Stant ve Etkinlik Alanı Tasarımı: 19 Organizasyon – Lexus LC500 Lansman ve Atakule Sergileme
  • Tanfer Sağlık Grubu En İyi Etkinlik Prodüksiyonu: İmagina Productions – 29 Mayıs İstanbul’un Fethi Kutlaması
  • Gen İlaç ve Sağlık Ürünleri En İyi Hibrit/Dijital Etkinlik: HeyMo The Experience Design Company – Autoshow 2021 Mobility
  • En İyi Hibrit/Dijital Etkinlik Jüri Özel Ödülü: SMG EVENT – Turkish Cargo- Cargo Talks

GLOBAL YAZILIM DEVİ MICRO FOCUS’UN INTERNATIONAL YÖNETİM EKİBİNE TÜRKİYE’DEN ÜST DÜZEY ATAMA

Hayata geçirdiği ilklerle Türkiye’yi global operasyonun en başarılı ülkelerinden biri olarak ön plana çıkaran Micro Focus Türkiye ve Yunanistan Genel Müdürü Deniz Kırca’nın sorumluluk alanı genişledi. Kırca, Kasım ayı itibarıyla, International (Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Latin Amerika) bölgesinde, yönetim ekibinin üyesi olarak Micro Focus International İş Stratejileri ve Pazara Gidiş Dönüşüm Direktörü olarak atandı. Yeni görevinde Kırca, Micro Focus’un geniş bir coğrafyada pazara gidiş model ve stratejisinin belirlenmesi ve gerçekleştirilmesinden sorumlu olacak.

Toplam 48 ülkede 12 binden fazla çalışanı, 7 bin 500 global partneri ve 40 binin üzerindeki müşterisiyle 3 milyar dolarlık ciro yaratan dünyanın en büyük kurumsal yazılım sağlayıcılarından Micro Focus, Türkiye pazarında yaptığı başarılı yenilikçi uygulamalarla ön plana çıkan Micro Focus Türkiye ve Yunanistan Genel Müdürü Deniz Kırca’nın görev tanımını genişletti. 2014 yılından itibaren HP Yazılım Ülke Müdürü ve ardından Micro Focus ve HP Yazılım birleşmesiyle Türkiye ve Yunanistan’dan sorumlu ülke genel müdürü görevlerini yürüten Deniz Kırca, Kasım ayı itibarıyla, International (Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Latin Amerika) bölgesinde, uluslararası yönetim ekibinin üyesi olarak “Micro Focus International İş Stratejileri ve Pazara Gidiş Dönüşüm Direktörü” olarak atandı. Kırca, yeni görevinde Micro Focus International Başkanı ile çalışarak, global operasyonun gelecek dönemde planladığı dönüşüm için farklı ülkelerde pazara gidiş model ve stratejilerinin, müşteri memuniyetini artıracak şekilde ve çeşitlikte verilebilmesinin belirlenmesi ve gerçekleştirilmesinden sorumlu olacak. Bu atama, şirkette Türkiye’den bu seviyede üst düzey ilk atama oluyor.

Yenilikçi hızlı büyümeyle pilot ülke oldu

2017 yılında Micro Focus’un Hewlett Packard Enterprise’ın (HPE) yazılım bölümüyle birleşmesiyle birlikte dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden biri haline gelen Micro Focus, birleşme sürecinin yaşandığı en kritik yıl olan 2018’de Türkiye’de yüzde 15 büyüdükten sonra, 2019’da da hedeflerinin yüzde 120 üzerine çıkarak yüzde 40 büyüme gerçekleştirdi. Pandeminin damga vurduğu 2020 yılında da hızlı büyüme performansını sürdüren şirket bir yandan da Türkiye’ye yatırım yaparak ve AtarLabs’ı bünyesine katarak, Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki en büyük global satın almasına imza attı. İzleme, güvenlik ve KVKK projeleriyle tüm dünyada yenilikçi ve alanında ilk olan projeleri çıkaran Micro Focus Türkiye, 2020 yılında global ölçekte ilkleri başaran ülke olarak pazara gidiş modelinde (GTM) pilot ülke seçildi. Pilot ülke olarak da tüm başarı hedeflerine ulaştı ve Micro Focus’un global 2020 değerlendirmesinde “en başarılı ülke” olarak gösterildi. Birçok Micro Focus Türkiye çalışanı bulundukları pozisyonda “yılın en iyi çalışanı” olarak ödül alırken, bu başarının mimarı ve lideri Deniz Kırca da “yılın yöneticisi” ödülüne layık görüldü.

“Kadınlara örnek olabilirsem bundan büyük gurur olamaz”

Micro Focus International (EMEA ve LATAM) Strateji ve Dönüşüm Direktörü Deniz Kırca, yeni görevine atanmaktan büyük gurur duyduğunu belirtiyor. Kırca, yeni görevinde neler yapacağını şöyle paylaşıyor: “Yeni görevimle Türkiye’de başarıyla gerçekleştirdiğimiz pilot GTM (Go To Market)’i örnek alacağız. Avrupa, Orta Doğu ve Latin Amerika ülkelerinde birbirinden tamamen bağımsız ve farklı kültürlerde değerli müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmeye odaklanacağız. Bu doğrultuda Micro Focus’un en doğru pazara gidiş model ve stratejilerini yönetim ekibiyle belirleyip, geniş bir coğrafyada uyarlayacağız. Dünyanın en büyük global yazılım markalarından birinin stratejilerine katkı sağlamak gibi büyük bir sorumluluk beni oldukça heyecanlandırıyor. Bununla beraber Türkiye’deki kadınlara pozitif örnek olabilirsem benim için bundan büyük gurur olamaz.” Micro Focus global strateji ekibinin bir parçası olarak Türkiye’nin de daha stratejik bir konumda temsil edileceğini vurgulayan Kırca, bir kadın yönetici olarak bu birimde görev almaktan büyük heyecan duyduğunu da ekledi.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin ihracatı 2 milyar doları aştı

 Çelik sektörü, 2021 yılının Ocak-Ekim döneminde ihracatını yüzde 81’lik artışla 10 milyar 30 milyon dolardan, 18 milyar 120 milyon dolara taşırken, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (EDDMİB), son 1 yıllık dönemde ihracatını yüzde 61’lik artışla 1 milyar 310 milyon dolardan, 2 milyar 108 milyon dolara taşıdı.

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 2 milyar dolar ihracat barajını geçen tek birlik olan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin yeni hedefi, 2011 yılına ait 2 milyar 445 milyon dolarlık ihracat rekorunu kırmak.

2021 yılının Ocak – Ekim döneminde yüzde 68’lik artışla 1 milyar 837 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirten Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, ihracatlarında en büyük dilimi 1 milyar 326 milyon dolarla çeliğin temsil ettiğini, bakır ihracatının 277 milyon dolar, metallerin 154 milyon dolar ve aluminyum ihracatının 79,4 milyon dolar olduğunu dile getirdi.

Pandemi sonrasında dünya genelinde hammadde fiyatlarında yaşanan yükselişin Demir ve demirdışı metaller sektöründe de kendini gösterdiğine dikkati çeken Ertan, “Çelik ihracatımız miktar bazında yüzde 37’lik artışla 965 bin ton’dan, 1 milyon 322 bin ton’a çıkarken, değer bazındaki artış yüzde 79’luk sıçramayla 740 milyon dolardan 1 milyar 326 milyon dolara çıktı. Benzer artışlar bakırda, aluminyumda ve metallerde de görüldü” diye konuştu.

2021 yılı ihracat artış rekoru çelik sektörünün

Demir-çelik sektörünün Türkiye geneli ihracatta Eylül ayında 2 milyar 613 milyon dolarlık tutarla zirvede yer aldığı bilgisini paylaşan Başkan Ertan, Ekim ayında Türkiye genelinde 2 milyar 294 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sektör olduklarını 10 aylık dönemde yüzde 81’lik ihracat artışıyla, ihracat kaydı tutulan 27 ana sektör içerisinde ihracat artış rekortmeni olduklarını sözlerine ekledi.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği üyeleri 2021 yılının 10 aylık döneminde 175 ülkeye ihracat yaparken, ilk sırada 202 milyon 105 bin dolarlık tutarla Almanya yer aldı. 2020 yılında 42,7 milyon dolarlık ihracatla 6. sırada yer alan İngiltere, 2021 yılında yüzde 188’lik ihracat artışıyla 123,4 milyon dolarlık Türk çeliği aldı ve ikinci sıraya yerleşti. Listenin üçüncü sırasında ise; 104,7 milyon dolarlık taleple Yemen yer aldı. Ege’den demir ve demirdışı metaller ihracatında en çarpıcı artışsa Hong Kong’a oldu. Hong Kong’a ihracat yüzde 6633’lük artışla 980 bin dolardan, 66 milyon dolara fırladı.

Toyota Çekya’da da Yaris Üretimine Başladı

Toyota, “2021 Yılın Otomobili” Yaris’in üretimine Çekya’daki Kolin fabrikasında da başladı. Toyota’nın Çekya’daki tesisi, büyük ilgi gören Yaris’in Fransa fabrikası ile birlikte ikinci Yaris üretim merkezi oldu.

Ocak 2021’de tamamen Toyota Avrupa’ya geçen fabrikadaki ikinci modelin üretimi, tesis için önemli bir kilometre taşını temsil ediyor. Toyota, bu fabrikada TNGA B-platformu üzerine yapılan A ve B segmenti araçları üretmek adına gerçekleştirilen dönüşüm için 180 milyon Euro’nun üzerinde bir yatırımda bulundu. Böylece fabrikanın kapasitesi genişletildi ve üç vardiyayla birlikte Yaris üretiminin artırılması, ayrıca 2022’de yeni Aygo’nun üretilmesi planlanıyor.

Toyota’nın burada gerçekleştirdiği yatırımlar sayesinde hibrit araçların üretimi de gerçekleştirilebiliyor. Yaris’in Avrupa satışlarının yüzde 80’inin hibrit olduğu düşünüldüğünde Çekya’daki fabrikanın adetlere önemli bir katkı yapması hedefleniyor. Fransa ve Çekya’da üretilen araçlar için kullanılan hibrit güç ünitesi ise Polonya’da üretiliyor.

Avrupa’da en çok satan otomobili Yaris için üretim adetlerini artıran Toyota, markanın 2025’te Avrupa’da 1.5 milyon adetlik satışa ulaşması için önemli bir adım attı. Yaris ise bu hedefte kilit bir rol oynayacak. Çekya’daki fabrika da Avrupa satışlarını desteklemek adına Toyota markası için önemini artırmış oldu.

ŠKODA Yeni KAROQ’u 30 Kasım’da Tanıtacak

ŠKODA’nın 2017 yılında tanıttığı KAROQ modeli ilk günden bu yana markanın istikrarlı bir şekilde büyümesine katkı sağladı. ‘Büyük kardeşi’ KODIAQ ile birlikte sayısız ödül alan KAROQ modeli, ŠKODA’nın son yıllardaki başarısında da kilit rol oynadı.

ŠKODA, büyük başarıya imza atan ve iddiasını daha da artıracak yenilenen KAROQ modelini, dijital bir medya sunumuyla 30 Kasım tarihinde ilk kez sahneye çıkaracak.

2017’den bu yana 500 binin üzerinden satış rakamı elde eden KAROQ, 2020’de yılında markanın en çok satan SUV modeli oldu. Aynı zamanda OCTAVIA’nın ardından markanın en popüler üçüncü modeli olarak yoluna devam ediyor.

Markanın bilindik fonksiyonelliğini ve geniş iç hacmini SUV karoserde sunan KAROQ, aynı zamanda yeni müşterilerin de markaya ilgi göstermesini sağladı. Markanın KODIAQ’tan sonra ikinci SUV atağı olan KAROQ kısa zamanda markanın ana modellerinden biri haline geldi ve böylece ŠKODA’nın global SUV satışları tüm ürün gamında yüzde 44’e çıktı. Şu anda dünya çapında 60 civarında ülkede satılan KAROQ, Çekya, Slovakya, Rusya ve Çin’de üretiliyor.

KOP Proje Havuzu 2022 Yılı Başvuruları Başladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, 2022 yılı Mali Destek Programları kapsamında Tarım ve Hayvancılık alanlarında proje başvurularını almaya başladı. Başvuruda bulunmak isteyen kamu kurum ve kuruluşları ‘KOP Proje Havuzu Sistemi’nden online olarak müracaat edebilecek.

Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat illerinden oluşan KOP Bölgesindeki kamu kurum ve kuruluşları tarafından bölgenin önceliklerine uygun, yenilikçi ve özellikle istihdama yönelik hazırlanacak projeler KOP Proje Havuzunda toplanıyor. KOP İdaresi tarafından yürütülen Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (KOP TEYAP), Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma (KOP KIRSAL), KOP Bölgesinin Hayvancılık Altyapısının İyileştirilmesi Programı ve Tarımsal Araştırmalar Programları kapsamında hazırlanacak proje başvuruları 08 Kasım / 03 Aralık 2021 tarihleri arasında proje.kop.gov.tr adresinden online olarak yapılabilecek.

“Önceliğimiz, Yenilikçi ve Katma Değer Katan Projeler”

KOP Bölgesinin gelişen ve değişen ekonomik yapısının tarım, sulama ve hayvancılık projeleri başta olmak üzere çok sektörlü olarak şekillendiğini, bu nedenle katma değeri yüksek faaliyetlere oldukça önem verdiklerini belirten KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, 2020 yılından uygulanmaya başlanan ‘KOP Proje Havuzu’ sistemi sayesinde proje yürütücüsü kurumlardan daha yenilikçi, farkındalık oluşturan, katma değeri yüksek, insan hayatına dokunan, bölgenin ihtiyaçlarına dönük yatırım ve desteklemeler içeren proje tekliflerinin geldiğini belirterek, 2022 yılında da aynı azim ve kararlılıkla proje desteklerini devam edeceğini ifade etti.

2022 Yılı Mali Destek Programları kapsamında finansman desteği sağlanacak projelerle kırsalda en ücra yerleşim yerlerine kadar ulaşılarak, bölge halkının maksimum seviyede faydalanması, üreticilerin refahının arttırılmasının hedeflendiğine dikkat çeken Başkan Şahin, “Bu çerçevede İdaremizce yürütülen KOP TEYAP, KOP Kırsal, KOP Hayvancılık ve Tarımsal Araştırmalar programları için finansman desteği sağlanacak projelerin kabullerine başladık” dedi. Valilikler, İl Özel İdareleri, Kaymakamlıklar, Üniversiteler, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, DSİ Bölge-Şube Müdürlükleri, Orman Müdürlükleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri ve bağlı kuruluşları, Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı Tarım Meslek Liseleri ile Araştırma Kuruluşlarının proje sahibi olarak başvurada bulunabileceklerini kaydeden Başkan Şahin; STK’lar ve üretici örgütlerinin de projelerde ortak olarak yer alabileceklerini hatırlattı.

“Son Gün 3 Aralık”

KOP Proje Havuzda toplanacak projeler arasında yapılacak değerlendirmeler sonucunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenmeye uygun bulunan projelere mali destek sağlanacak. Programlara ilişkin ayrıntılı başvuru bilgilerinin yer aldığı Başvuru Rehberleri proje.kop.gov.tr adresinden ulaşıma açıldı. Kurumlar aynı adresten proje başvuruları 3 Aralık 2021 Cuma günü mesai bitimine kadar yapılabilecek.

Öte yandan kısa adı KOP KÖSİP olan KOP Bölgesi Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı 2022 yılı çağrı başvuruları ise hala devam ediyor. Bölgenin sulama altyapısının akıllı ve tasarruflu sulama sistemlerine dönüşümüyle bölge tarımının sürdürülebilirliğini amaçlayan KOP KÖSİP 2022 Yılı Proje başvuruları 30 Kasım 2021 Salı günü mesai bitimine kadar proje.kop.gov.tr adresi üzerinden online yapılabilecek.

Lexus Zirvede Uçan Otomobil  Sergilemesiyle “En İyi Stant ve Etkinlik Alanı Tasarımı” Ödülü Aldı

Premium otomobil markası Lexus, Türkiye’nin zirvesi Ankara Atakule’de “Zirvede Uçan Otomobil” mesajı vererek sergilediği LC 500 süper coupe modeliyle yeni bir ödülün daha sahibi oldu.

Her yıl dünyaca ünlü markaları ve etkinlik profesyonellerini ağırlayan ACE of M.I.C.E. Awards Etkinlik ve Toplantı Ödülleri’nde 2021 kazananları açıklandı. Lexus, sektörün en iyilerinin 23 ayrı kategoride ödüllendirildiği organizasyonda “En İyi Stant ve Etkinlik Alanı Tasarımı” dalında ödülün sahibi oldu.

Lexus, görsel olarak dikkat çekici ve heyecan verici sergileme için 3 ay öncesinden çalışmalara başlayarak detaylı mühendislik çalışmaları gerçekleştirmişti. Projenin tasarım ve kurulum aşamasında, 8 ayrı tedarikçi, 5 ayrı ajans işbirliği ile yaklaşık 70 kişilik bir ekip çalıştı ve sadece bu proje için yurtdışından getirilen özel bir konstrüksiyon kullanıldı. Ayrıca otomobilin görünümünü öne çıkarabilmek için lastiklerin basma alanı dışında herhangi bir bağlantı yapılmadan gravitasyonel etkiyle havada kalması sağlandı.

Lexus markası ile aynı yaşta olan Atakule’de sergilenen LC 500 süper coupe modelinin konumlandırılması, sergilendiği süreçte ziyaretçiler tarafından büyük ilgi toplarken ACE of M.I.C.E. Awards jürisi tarafından da ödülle taçlandırıldı.