Ekonomi-teknoloji haberleri (14.05.2021)

Otomotivde “Hareketlilik” temalı projelere 500 bin TL ödül

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) otomotiv sektöründe katma değerli ürün ve teknolojilerin geliştirilerek ihracatın artmasına katkı sunmak amacıyla düzenlediği 10. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması için başvurular sürüyor. Bu yıl “Hareketlilik Ekosisteminde Çözümler” temasıyla sektörde fark yaratacak yenilikçi projelere toplamda 500 bin TL ödül verilecek.

 OİB, 2012 yılından bu yana düzenlediği yarışmada, bugüne kadar 4 binden fazla projeyi değerlendirdi, 193 projeye destek oldu ve 51 projeyi ödüllendirdi. İTÜ Çekirdek’ten kuluçka desteği de alan girişimcilerin, yüzde 46’sı şirketleşerek toplamda 537 kişiye istihdam sağladı. Ciroları 96 milyon TL’ye ulaşan bu girişimlerin aldığı toplam yatırım tutarı ise 61 milyon TL oldu.

 Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) otomotiv sektöründe katma değerli ürün ve teknolojilerin geliştirilerek ihracatın artmasına katkı sunmak amacıyla düzenlediği 10. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması için başvurular sürüyor. OİB’in Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde 2012 yılından bu yana düzenlediği Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması, bu yıl 18 Ekim 2021 tarihinde online olarak gerçekleştirilecek. Geleceğin otomotiv trendleri ve mobilite teknolojilerini belirleyecek yarışma için 3 Eylül 2021 tarihine kadar başvuru yapabiliyor. Yarışma sektör profesyonelleri, akademisyenler, Ar-Ge-Teknopark çalışanları, tasarımcılar, girişimciler, serbest çalışanlar ve öğrencilerin katılımına açık olacak ve 18 yaşını tamamlayan adaylar başvurabilecek.

Bu yılki teması “Hareketlilik Ekosisteminde Çözümler” olan Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmasında, sektörde fark yaratacak yenilikçi projelere toplamda 500 bin TL ödül verilecek. Bu kapsamda yarışmada birinciye 140 bin TL, ikinciye 120 bin TL, üçüncüye 100 bin, dördüncüye 80 bin TL ve beşinciye 60 bin TL ödül takdim edilecek.

Nakdi ödüllere ek olarak, projelerin hayat bulması ve yeni girişimciler yetişmesi için OİB’in İTÜ ARI Teknokent ile yaptığı iş birliği kapsamında, dereceye giren projelerin İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezinde geliştirilmesine destek olunacak. Ayrıca girişimciler, sanayileşme yolunda danışmanlıktan prototipe, laboratuvardan sanayi ile buluşmaya kadar birçok fırsattan yararlandıracak, ek olarak İTÜ BigBang sahnesinde yarışmaya hak kazanacak. OİB sayesinde girişimciler, aynı zamanda otomotiv sanayinin deneyiminden ve geniş ağından faydalanma ayrıcalığı da elde edecek.

Ayrıca yarışmada dereceye girerek ödül almaya hak kazanacak beş finalistin bu yılki ödülleri arasında Adres Patent iş birliğinde Patent Tescili de yer alıyor. Yarışmayı kazanan beş proje sahibine ayrıca Ticaret Bakanlığı onayları ile Yurtdışı Eğitim Bursu verilmeye devam edecek.

Çelik: “Türkiye’nin Ar-Ge merkezi olmasına katkı sunuyoruz”

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması ile dünyada sürücüsüz, yapay zekaya sahip, birbiriyle bağlantılı ve elektrikli araçların kullanımının giderek yaygınlaştığı bir dönemde Türkiye’nin sadece üretim değil, aynı zamanda Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Merkezi olmasını ve ihracat artışına katkı sunmayı amaçlıyoruz” dedi.

OİB’in desteklediği projeler 537 kişiye istihdam sağladı

OİB, bugüne kadar 4 binden fazla projeyi değerlendirdiği yarışmada 193 projeye destek olurken, 51 projeyi de ödüllendirdi. İTÜ Çekirdek’ten kuluçka desteği de alan girişimcilerin, yüzde 46’sı şirketleşerek toplamda 537 kişiye istihdam sağladı. Ciroları 96 milyon TL’ye ulaşan bu girişimlerin aldığı toplam yatırım tutarı ise 61 milyon TL oldu.

OİB’in geçen yıl ekim ayında “Elektrikli Araçlar” teması ile dokuzuncusunu düzenlediği Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda 40 proje ile en çok proje gönderen üniversite Bursa Uludağ Üniversitesi oldu. Toplam 291 proje arasından Büyütech-Forsight ile Ömer Orkun Düztaş’ın projesi ise birinci seçildi. Dereceye giren başarılı proje sahiplerine toplam 250 bin lira ödül verildiği yarışmada, ikinciliği Syntonym projesi ile alan Batuhan Özcan, üçüncülüğü ise Algae Biodiesel projesinin yürütücüsü Selen Şenal aldı.

Toyota Yeni Proace City’nin Elektrikli Versiyonu Sahnede

 Toyota, hibrit başta olmak üzere çevreci ve alternatif yakıt enerji kaynaklarını otomobillerine taşırken, hafif ticari araç segmentinde de sıfır emisyonlu seçeneklerini artırıyor. Yeni Toyota Proace CITY Electric, Avrupa’da yüksek satış adetleri olan kompakt van segmentinde güçlü bir model olarak öne çıkacak. 2021’in son çeyreğinde ilk olarak Avrupa’da; Norveç, Fransa, Hollanda, İsviçre ve İngiltere’de satışa sunulacak Proace CITY Electric daha sonra kademeli olarak diğer pazarlardaki yerini de alacak.

Yeni elektrik motorlu hafif ticari araç, hem panel van hem de 5 ya da 7 kişilik Proace CITY versiyonlarıyla sunulacak. Kullanıcının tercihine göre 4.4 metrelik standart ve 4.75 metrelik uzun dingil mesafeli versiyonlar da model ürün gamı içinde yerini alacak.

Pratiklik konusunda da iddialı olan Proace CITY Electric, konvansiyonel Proace CITY modellerinin yükleme kapasitesine ulaşıyor. Buna göre elektrikli versiyonlarda 800 kg yükleme ve 750 kg çekme kapasitesini müşterilerinin kullanımına sunacak.

Tüm Proace CITY Electric modelleri 136 HP güç (100 kW) üreten elektrik motoruna ve önden çekişli sürüşe sahip. 50 kWh kapasiteli batarya ile birlikte tek şarjla 280 km civarında menzile ulaşılırken aracın maksimum hızı ise 135 km/s olarak açıklandı. Güç modu açık olduğunda 0-100 km/s performansı 11.2 saniye olan Proace CITY Electric, hafif ticari araç sınıfında performans beklentilerini de karşılamayı başarıyor.

Filolar ve küçük ölçekli işletmeler için güvenilir bir tercih olarak öne çıkan Proace CITY Electric, aynı zamanda Avrupa genelinde giderek artan düşük ve sıfır emisyonlu bölgelerde kullanılabilmesiyle de ideal bir çözüm sunacak.Proace CITY Electric, Toyota’nın 2025’te Avrupa’da sıfır emisyonlu araç satış oranını marka içerisinde yüzde 10’dan fazlaya çıkarma hedefinin de bir parçası olacak.

ŠKODA AUTO Başarıyla Kapattığı İlk Çeyrek Raporunu Açıkladı

ŠKODA AUTO müşterilerine global teslimatlarını 2020’ye göre 2021’in ilk üç ayında yüzde 7.2 artırdı. Bununla birlikte satış geliri, geçen yılın aynı dönemine göre % 4.1 artışla 5.049 milyar Euro’ya ulaştı. ŠKODA’nın bu dönemde toplam üretimi ise yüzde 7.3 artarak 240 bine yaklaştı.

Bu dönemde ŠKODA AUTO’nun işletme karı ise, önceki yılın ilk üç ayına göre yüzde 46.1 daha yüksek oldu. ŠKODA bu pozitif gelişimin 2020’nin ikinci yarısında da devam etmesini bekliyor.

Yıla iyi bir başlangıç yapan ŠKODA, pandemi ve çip konusunda yaşanan kıtlığa rağmen dikkat çekici bir ilk çeyrek elde etmeyi başardı. Önümüzdeki aylarda yeni nesil FABIA’nın satışa sunulmasının yanı sıra yeni modeller tanıtılması ve elektrikli SUV ENYAQ iV modelinin daha fazla pazarda sunulmasıyla markaya olan talebin daha da artması bekleniyor.

Pazarlara bakıldığında Batı Avrupa’da 111 bin 600 adetle rekor bir ilk çeyreğe imza atan ŠKODA, burada yüzde 4.6’lık büyüme gerçekleştirdi. Bununla birlikte ilk ay verilerine göre ŠKODA, geçen yıla göre en büyük ikinci pazarı olan Almanya’da yüzde 2.3 büyürken, İtalyan yüzde 39.2, Fransa’da yüzde 44.3, İspanya’da yüzde 32.6 ve Belçika’da yüzde 10.6 büyüme elde edildi.

ŠKODA’nın Türkiye’deki büyümesi global olarak da dikkat çekti. İlk dört ayda Türkiye’de 12 bin 42 adetlik satış gerçekleştiren geçen yıla göre adetsel olarak yüzde 195.9 büyüme kaydederek başarısını devam ettirdi ve bu dönemde pazar payını en çok artıran 2. marka oldu.

Global olarak ilk çeyrekte en çok satan modelleri ise 63 bin 600 adetle OCTAVIA, 36 bin 600 adetle KAROQ, 34 bin 700 adetle KAMIQ, 33 bin 300 adetle KODIAQ, 25 800 adetle FABIA, 21 bin 900 adetle SUPERB oldu. Elektrikli SUV ENYAQ’dan ise 500 adetlik satış gerçekleşti.