Ekonomi-teknoloji haberleri ve TUİK verileri (15.03.2022)

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU: MEGA PROJE 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ’NDEN ÜRETİME 5.3 MİLYAR AVRO’LUK KATKI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, mega projeler arasında yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun açılışına sayılı günler kaldığını belirterek, geçiş süresini 6 dakikaya indirecek projenin ekonomiye de büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Projenin GSYH etkisinin 2 milyar 442 milyon avro, üretime etkisinin ise 5 milyar 362 milyon avro olduğunu açıklayan Karaismailoğlu, projenin yıllık istihdama etkisinin doğrudan ve dolaylı olarak 118 bin kişi olduğunu bildirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu ile ilgili açıklama yaptı. Projenin açılışının 18 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle yapılacağını kaydeden Karaismailoğlu, mega projeler ile tarihe imza attıklarını ifade etti. Projenin yatırım tutarının 2 milyar 545 milyon avro olduğunu ve devletin kasasından bir kuruş çıkmadan bu mega yatırımın yapıldığına işaret eden Karaismailoğlu, dünyada yaşanan gelişmelere rağmen projenin 1,5 yıl önce bitirildiğine dikkati çekti.
PROJE İLE YILLIK 415 MİLYON AVRO TASARRUF
“Yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 adet iş makinesi ile gece gündüz çalışarak tamamladığımız projemizi sadece halkımızın değil, dünyanın da hizmetine sunacağız” diyen Karaismailoğlu, projenin ekonomiye de büyük katkı sağlayacağını belirtti. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Projemizle zamandan 382 milyon avro, akaryakıt tüketiminden 31 milyon 300 bin avro, 3 bin 234 ağaca eş değer karbon salınımdaki azalmayla, çevresel olarak 1 milyon 900 bin avro tasarruf edilecek. Böylece toplam tasarruf tutarı yıllık 415 milyon avroya ulaşacak. Projenin 1,5 yıl önce açılması ile ekonomiye 628 milyon avro katkı sağlanmış olacak” dedi.
1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun GSYH’ya etkisinin 2 milyar 442 milyon avro, üretime etkisinin ise 5 milyar 362 milyon avro olduğunu bildiren Karaismailoğlu, dev projenin yıllık istihdama etkisinin doğrudan ve dolaylı olarak 118 bin kişi olduğuna vurgu yaptı.
GÜZERGAH 40 KİLOMETRE KISALACAK
1915 Çanakkale Köprüsü’nün 89 kilometre otoyol ve 12 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 101 kilometre uzunluğunda olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi kapsamında yer aldığını aktaran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “en”lerin projesi hakkında şu bilgileri verdi:
“1915 Çanakkale Köprüsü 2 bin 23 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar ile beraber 3 bin 563 metre uzunluğunda. 2 bin 23 metrelik orta açıklık Cumhuriyet’imizin 100. kuruluş yıl dönümünü sembolize edecek ve ‘dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü’ unvanına sahip olacak. 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplam geçiş uzunluğu ise 4 bin 608 metreye ulaşmaktadır. Köprümüzün 318 metrelik çelik kuleleri Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart 1915’i işaret edecek. İki çelik kule arasındaki Köprümüz, dünyada ikiz tabliye olarak tasarlanan nadir asma köprülerden biri olma özelliğine de sahip. Dünyada 2 bin metre orta açıklığın üzerinde ikiz tabliye olarak dizayn ve inşa edilen ilk köprü olarak tarihe geçecek. 318 metrelik kule yüksekliği ve 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürüyle birlikte düşünüldüğünde deniz seviyesinden 334 metre yüksekliğe erişecek ve dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olacak. Malkara-Çanakkale Otoyolu da güzergahı 40 kilometre kısaltacak.”
ECDADIMIZA SAYGI, GELECEĞİMİZE ARMAĞAN
Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “1915 Çanakkale Köprü’müz ise ‘en’lerin projesi olarak Lapseki-Gelibolu arası feribot seferi ile 1.5 saat süren, feribot kuyruğundaki bekleme süreleriyle uzun saatler alan geçiş süresini 6 dakikaya indirecek. Atalarımızın kanlarıyla sulanmış Çanakkale Boğazı’na adeta mühür vuracak. Projemiz ‘Ecdanımıza saygı, geleceğimize armağandır’. Kulelerin kırmızı beyaz rengi de al bayrağımızı temsil ediyor. 1915 Çanakkale Köprüsü; dünyanın en büyük 10 ekonomisine girmek için azimle çalışan yeni Türkiye’nin, bu yolda son dönemeçte olduğunun göstergesidir. 18 Mart 1915’te kazanılan Çanakkale Deniz Zaferi’nden bugüne Türkiye’nin aldığı mesafeyi, tüm dünyaya gösterecek bir nişanedir. Pandemiye rağmen büyüyen ve ihracatta Cumhuriyet rekoru kıran, yarını değil 2053 vizyonu ile tam bağımsız Türkiye’nin bir mühürüdür” değerlendirmesinde bulundu.
Turquality, Progreen ve Yeşil Mutabakat

Progroup, 2003 yılında kurulduğu tarihten itibaren çalışanlarına, hizmet verdiği firmalara, Türk markalarına ve ekosistemine değer katan, Devlet Eski Bakanı Sayın Kürşad Tüzmen gibi Bağımsız Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan, 19 yıldır yerelde ve globalde birçok başarıya imza atan Uluslararası Yönetim Danışmanlık şirketidir.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Progroup Uluslararası Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salim Çam, şunları söyledi: “Progroup Ailesi olarak birçok alandaki danışmanlığımızın yanında, ülkemizin devlet destekli ilk markalaşma programı olan “Turquality” ile Türk markalarının dünyaya açılmasına rehberlik ediyoruz. Progroup Turquality İş Modelimiz ile bugüne kadar 60’a yakın firmanın Turquality kapsamına girmesini sağladık. 40’ı aşkın Türk firmasının Turquality kapsamına girmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 35 kişilik uzman ve danışman ekibimizle ve yüzlerce firmaya verdiğimiz hizmetimizle, bugüne kadar elde ettiğimiz tecrübeler toplamı ve yaşam miktarının 250 yılı bulduğu söyleyebiliriz. Şirketimizin temel değerleri, “sevgi” ve “doğa”dır. Yaptığımız tüm çalışmalarda, çalışanlarımız ve iş ortaklarımız ile bu değerler çerçevesinde hareket ediyoruz.” dedi.

Yeşil Mutabakat şirketlerin gündeminde yer alıyor

Son dönemlerde ülkelerin ve şirketlerin gündeminde bulunan Yeşil Mutabakat konusunu hakkında bilgiler veren Progroup Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salim Çam, şunları kaydetti: Yeşil Mutabakat, gelecek yıllarda dünyanın gündeminde daha yoğun olarak yer alacak. Progroup yönetimi ve ailesi olarak, çalışmalarımızda öncelikli değer olarak bu hususa yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Devlet Eski Bakanı ve Bağımsız Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Kürşad Tüzmen Bey ile Yeşil Mutabakat ile ilgili yaptığımız toplantıda “PROGREEN” markamızı ortaya çıkararak, daha sürdürülebilir ve dönüşüme yönelik çalışma içerikleri tasarlamaya ve danışanlarımıza verdiğimiz hizmette de, markamızın vizyonunu entegre etmeyi planlıyoruz. Bu konuda, hem ülkemizin, hem diğer ülkelerin aldığı karar ve stratejilerini yakından takip ediyoruz. Bilindiği üzere, ülkemizde alınan karar ile 4 Şubat 2020 tarihinde bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Bakanlıklarımızın yürüttüğü bu eylem planı Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmektedir ve bu çerçevede 2021 yılında bir Eylem Planı hazırlanmıştır. Bu eylem planında; sınırda karbon düzenlemeleri; yeşil ve döngüsel bir ekonomi; yeşil finansman; temiz ekonomik ve güvenli enerji arzı; sürdürülebilir tarım; sürdürülebilir akıllı ulaşım; iklim değişikliği ile mücadele; Avrupa Yeşil Mutabakatı bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri gibi konular yer almaktadır” diye konuştu.

İşletmedeki mevcut duruma, Turquality’nin sağladığı değer artışı:

*Karlılığın artışına katkısı: %14

*İhracat artışına katkısı: %15

*Verimlilik artışına katkısı: %17

*Marka bilinirliğine katkısı: %7

*İç piyasa artışına katkısı: %10

*Yeni ürün geliştirmeye katkısı: %12

*Müşteri memnuniyet seviyesi: %97

*İsraf ve maliyetleri azaltmaya katkısı: %14

İşletmelere sağlanan, Turquality destekleri:

İstihdam, sertifikasyon, yazılım ve bilişim, depo hizmetleri, gelişim yol haritası, danışmanlık, pazar araştırması, ofis depo mağaza kira ve kurulumu, tasarım, uluslararası hukuk danışmanlık, ürün hizmet ve marka tescili ve korunması ile ilgili giderler vb.

Revel Games, gündelik bulmaca oyuncuları alanında daha anlamlı ve ilgi çekici oyunlar yapmak hedefiyle başlattığı stüdyosuna 4,5 milyon dolarlık tohum yatırım aldı.Mobil oyun şirketi Revel Games 4,5 milyon dolarlık bir erken aşama yatırım turu kapattı. Yatırım turuna küresel çevrimiçi oyun geliştiricisi ve yayıncısı Garena liderlik ederken, Metaverse Platformu Sandbox kurucuları Sebastien Borget ve Arthur Madrid’in yanı sıra Akın Babayiğit, Ümit Boncukçu, Tolga Şen, Melih Ödemiş, Bora Uygun, Fırat Kalsın, Kenan Yılmaz, Erinç Özada, Selin Dilmener, Tom Hammond, Uğur Şeker, Tolga Esin, Murat Coşkun, Ahmet Dik, Scott Wood, Barış Alnıaçık ve Kenny Carvalho gibi melek yatırımcılar katıldı.Ekip, oyuncular için daha anlamlı ve ilgi çekici oyun deneyimleri yaratmak amacıyla yaratıcılığı ve teknolojiyi birleştirerek gündelik bulmaca türünde yeni oyunlar geliştirmeyi hedefliyor. Deneyimli ve uzman ekip ile uzun ömürlü, birinci sınıf mobil oyunlar yaratmak için yola çıktı. Bu yatırım turu, Revel Games için bir ilk olma özelliği taşıyor.Revel Games Kurucu Ortağı Ayşe İnal, “Önceliğimiz ve tutkumuz güzel bir takım oluşturmak ve oyuncular için yenilikçi oyun deneyimleri yaratmak. Yatırımcılarımızın bize duyduğu güven hepimiz için heyecan verici.”Revel Games, teknoloji ve online oyun sektöründe tecrübeli Ayşe İnal, Aycan Aracı, Emre Pehlevan ve Alican Hasırcı tarafından 2021 yılında kuruldu. Zynga, Peak Games ve Gripati dahil olmak üzere en iyi çevrimiçi oyun şirketlerinde de çalışmış olan kurucu ekibin tüm üyeleri oyun yaratma ve farklı girişimler konusunda deneyime sahip.

KAMUYA İŞ YAPAN İNŞAAT FİRMALARINA FESİH HAKKI TANINMALI

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Kayseri Başkanı Ali Özcan inşaat sektörüyle ilgili kamuda yaşanan sorunların altını çizdi.

Yüksek enflasyon ile beraber gelen zamlarla ilgili inşaat sektörleri birimiyle bir araya gelerek konuya ilişkin açıklama yapan ASKON Kayseri Başkanı Ali Özcan, “ASKON Kayseri bünyesinde çok sayıda inşaat sektör temsilcilerimiz var. Geçtiğimiz günlerde inşaat sektörleri birim başkanımız ve ekibiyle bir araya gelerek neler yapılması gerektiği üzerine istişarelerde bulunduk. Sonuç itibariyle temsilcilerimiz adil koşullarda fiyat farklarının belirlenmesi ve şartsız tasfiye hakkı gelmesi gerektiğini belirttiler. Malum olduğu üzere salgının ardından önce döviz kurlarında artış ardından savaş nedeniyle gelen artışlar inşaat sektörünü durdurdu. Fiyatlar günlük zamlı olarak değişiyor. Sektörün hammadde satıcıları günlük fiyat veriyor. Dün aldığınız fiyata bir sonraki gün alamıyorsunuz. Bu durum içerisinde kamudaki sözleşmelere dair yapılan güncellemeler son derece yetersiz kalmaktadır. Oluşan durumla birlikte firmalar işleri durdurdular. Kamu ile iş yapan inşaat firmaları batmanın eşiğine geldiler. Bunun neticesiyle inşaat sektöründe çalışanlarda işsizlik baş gösterdi. Bunun yanı sıra kamunun belirtmiş olduğu iş bitirme günlerinin gecikeceği durumlar aşikar oldu. İşlerin durması ve gecikmesi yapılan planların akim kalmasına neden olacaktır. Bu durumların devam etmemesi için müteahhitlerin yüksek enflasyon karşısında ezdirilmemesi gerektiğini vurguluyoruz.” açıklamasında bulundu.

ASKON Kayseri Başkanı Ali Özcan, “Çok basit hesaplar ile oluşan zararı görebilirsiniz. İlk sözleşme yapılırken belirlenen akaryakıt fiyatı zamlı öngörülerek 7Tl üzerinden hesaplanmış. Gelinen nokta itibariyle 20 lirayı geçen akaryakıt bedeli var. Bunu tüm ürünlere yansıtabilirsiniz. Bugün itibariyle birçok üründe %400’lere varan zamlar oluştu. Bırakın sektörde kar etmeyi, projeyi bitirme şansı kalmadı. Bunun için günü kurtarma çabası yerine sağlam temellere oturmuş, güçlü adımlar atılması gerekiyor.  Bu işi sadece fiyat farkına indirgeyip bırakmamak gerekir. Böyle olduğu sürece ne verilirse verilsin şantiyeler açılmaz sektör batar. Bu nedenle fesih hakkı kesinlikle olmalıdır. Ülkemiz genelinde kanal işleri, yol yapımları, okulların inşası, kentsel dönüşümler gibi çok sayıda yapım mevcuttur. Bu işlerde ya fiyat farkları tekrar adil şekilde hesaplanmalı ve tasfiye hakkı yasa ile çıkartılmalıdır. Bu sorunun yetkililerce bir an önce ele alınması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

İnşaat Faaliyetlerindeki Hareketlenmeye Rağmen Sektörün Beklentisi Düşük Seyrediyor

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2022 Şubat Ayı Raporu’nu açıkladı. Bütün endekslerde şubat ayında ocak ayına kıyasla bir yükseliş yaşandığını ortaya koyan Rapor, beklentinin en düşük değere sahip endeks olarak kaldığına dikkat çekti.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2022 Şubat Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, bütün endekslerde şubat ayında, ocak ayına kıyasla bir yükseliş söz konusudur. Ocak’ta 20 ayın en düşük değerini gören faaliyet endeksi, eşik değerin üstüne tırmanmıştır. Güven endeksi de eşik değerin hemen üstüne çıkmıştır. Güvendeki yükselmeye rağmen beklentinin en düşük değere sahip endeks olarak kalması dikkat çekicidir. Birleşik Hazır Beton Endeksi, faaliyet ve güvendeki artış ile birlikte yükselmiş ancak eşik değerin hemen altında kalmıştır.

Geçen yılın aynı ayına göre baktığımızda ise geçen yılın aynı ayına göre 2022 yılının şubat ayında faaliyet hariç diğer endekslerde bir gerileme görülmektedir. Şubat ayında faaliyette sınırlı bir yükseliş ortaya çıkmıştır. Endeksler içinde özellikle beklenti düzeyinin geçen yıla kıyasla oldukça düşük kaldığı anlaşılmaktadır.

“Son 3 ayda inşaat güven endeksi ciddi oranda azalmış ve inşaat ile diğer sektörler arasındaki fark 2020 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaşmıştır”

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık: “Endeks sonuçları bir bütün olarak incelendiğinde, yılın başından bu yana inşaat sektörü özelinde pozitif bir tablodan bahsetmenin çok da mümkün olmadığı anlaşılmaktadır.” dedi.

Geçen yılın ilk ayında 70 bin adet civarındaki konut satış rakamının bu yılın ocak ayında 88 bine ulaşmasına rağmen sektörün beklenti ve güveninin oldukça düşük göründüğünü söyleyen Yavuz Işık: “Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış oranının %20’nin üzerine çıkamadığı anlaşılmaktadır. TÜİK tarafından açıklanan güven endeksleri de inşaat sektörünün, diğer sektörlere kıyasla negatif ayrıştığının sinyallerini vermektedir. Şubat ayı sektörel güven endekslerinde perakende ve hizmet sektörleri 120 değerine yakın iken inşaat sektöründe bu değer 82’dir. Son 3 ayda inşaat güven endeksi ciddi oranda azalmış ve inşaat ile diğer sektörler arasındaki fark 2020 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaşmıştır. ” diye konuştu.

YERLİ VE MİLLİ SAVUNMA SANAYİ, SAHA EXPO’DA GÜCÜNÜ SERGİLEMEYE HAZIRLANIYOR.

YERLİ SAVUNMA SANAYİ, YENİ DÜNYA DÜZENİNDEKİ GÜCÜNÜ CUMHURBAŞKANLIĞI HİMAYELERİNDE DÜZENLENEN SAHA EXPO’DA SERGİLEYECEK.

 Yerli ve Milli Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Sanayi, gücünü ve kapasitesini arttırmaya devam ediyor. Yeni dünya düzeninde Türkiye’nin bu alandaki başarıları konuşulmaya devam ederken, Rusya-Ukrayna savaşında yerli ve milli savunma sanayi, dünya basınının da gündeminde. Sektörün, en büyük buluşması olan ve önemli iş birlikleri için etkin bir platform oluşturan SAHA EXPO Fuarı, 50’nin üzerinde ülkeden 250 yabancı, 750 yerli 1.000’e yakın firmayı bir araya getirmeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl 18 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi ağırlayan SAHA EXPO, bu yıl 30 bin profesyonel ziyaretçi hedefliyor.  25-28 Ekim 2022 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde Fiziki olarak, 1 Kasım 2022 – 15 Şubat 2023 tarihlerinde Sanal olarak daha geniş katılımla düzenlenecek.

 Türkiye’nin Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Sanayi, dünyanın gündeminde. Geçtiğimiz yıl fuar kapsamında içeriği paylaşılabilen 4 sözleşmeyle 123,5 milyon dolar değerinde projeye imza atılan ve bunun haricinde 27 ayrı sözleşme, anlaşma ve protokolün imzalandığı SAHA EXPO, bu yıl, daha geniş bir alanda, daha fazla katılımcı ve Uluslararası iş birlikleri hedefiyle düzenlenecek. 723 üyesi ile Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük savunma, havacılık ve uzay sanayi kümesi olan SAHA İstanbul tarafından düzenlenen SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı; Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yeni dünya düzeninin en güçlülerinin buluşacağı bir platform olacak.

Türkiye’nin gururu olan dev savunma sanayi firmalarından KOBİ’lere, üniversitelerden tedarikçilere, Ar-Ge merkezlerine kadar savunma, havacılık ve uzay endüstrisinin içinde yer alan tüm paydaşların bir araya geleceği SAHA EXPO hem katılımcılara hem de ziyaretçilere önemli iş birliği fırsatları sunacak, savunma, havacılık, denizcilik ve uzay sanayinde stratejik öneme sahip pek çok ürün ilk kez tanıtılacak.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı katılım ve destekleriyle düzenlenen, Türkiye’nin yerli üretim potansiyelindeki artışın ve bağımsız üretim gücünün sergileneceği SAHA EXPO Fuarı, bu yıl 50’nin üzerinde ülkeden 1.000’e yakın firmayı bir araya getirmeyi hedefliyor.

Bakanlıkların ve T.C Savunma Sanayii Başkanlığı’nın davet edeceği heyetler SAHA EXPO 2022’de yer alacak. 2021 yılı organizasyonuna göre daha geniş bir alanda gerçekleşecek olan ve uluslararası pek çok anlaşmanın yapılacağı SAHA EXPO’ya, Avrupa, Amerika, Afrika, Ortadoğu ve Asya’dan profesyonel ziyaretçiler ve alım heyetleri katılacak.

Bu yıl, dünyada ilk defa, şehir planlaması mantığıyla tasarlanan fuar salonları katılımcılara ve ziyaretçilere farklı bir fuar deneyimi sunacak. Tüm stantlara erişimin kolaylaşmasının yanı sıra şehir meydanları ile keyifli vakit geçirilecek alanlar yaratılacak.

Geniş çaplı bir eko sistemi kapsayan SAHA EXPO fuarı büyük şirketlerin yanı sıra küçük işletmeler ve Start-Up firmalara da kendilerini ve ürünlerini tanıtma imkânı verecek. Fuar süresince uluslararası paneller ve imza törenleri düzenlenecek. SAHA Girişim programı kapsamında girişimciler fuar boyunca sundukları projeleri ile kendilerini tanıtırken çok sayıda sanayici ve yatırımcı ile bir arada olma imkânı bulacaklar.

2022 yılında 60.000 m2’de ve 6 salonda gerçekleştirilecek olan ve 30 bin profesyonel ziyaretçinin beklendiği fuarda, önceki deneyimlerden 10 bin civarında B2B, B2G ve G2G görüşmenin de yapılacağı tahmin ediliyor.

SAHA EXPO SANAL FUAR,TÜM DÜNYADAN PROFESYONELLERİN FUARI 7/24 ZİYARET ETMESİNİ SAĞLAYACAK.

SAHA EXPO katılımcıları, fiziki fuardan hemen sonra başlayacak olan, 3 Boyutlu Sanal Savunma ve Havacılık Fuarı, “SAHA EXPO Sanal Fuarı’na” da katılma hakkı kazanacaklar. Dünyanın her bölgesinden sektör profesyonelleri, 7/24 ziyaret edebilecekleri Sanal Fuarda katılımcı firmaların 3D ürünlerini gerçeğe en yakın şekilde inceleyebilecek, broşürlerini okuyup indirebilecek, firmaların ve ürünlerin videolarını izleyebilecek, kartvizitlerini bırakabilecek, çevrimiçi yazışabilecek ve firma iletişim bilgilerine erişebilecekler.

SAHA EXPO Sanal Fuarda, video konferans üzerinden görüşme talepleri katılımcılar tarafından onaylanan firma temsilcileri, görüşmelerini gerçekleştirebilecekler. Katılımcılar fuara davet edilen yabancı delegasyon ve alım heyetlerine görüşme talebi gönderebilecekler. Ayrıca katılımcılar sanal fuarın istatistik bölümünden, hangi ülkelerden stantlarındaki hangi ürünlerin incelendiğini, hangi broşürlerin indirildiğini görebilecek, kartvizit bırakan ziyaretçilerle iletişim kurabilecekler.

Gıda ve tarım sektörü ihracatı 2021 yılında 23 milyar dolara ulaştı!
03/02/2022

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Dış Ticaret Verileri baz alınarak Agrimetre tarafından hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli’ne göre 2021 yılında tarım, gıda ve içecek sektörü 22,9 milyar dolar ihracat, 17,2 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. 01 ile 24 fasılları arasındaki tüm GTIP kalemleri ile 29. ve 35. fasıllardan seçili ürünlerin dahil edildiği hesaplamalara göre, 2021 yılında sektörün dış ticaret fazlası önceki yıla kıyasla %17,2 arttı.

Özel Ticaret Sistemi (ÖTS) çerçevesinde yayınlanan dış ticaret verilerine göre 2021 yılında ihracat, önceki yıla göre %20,9 oranında artarak 22,94 milyar dolara, ithalat %22,2 artarak 17,18 milyar dolara ulaştı. İhracatın önemli bir artışla 23 milyar dolar seviyesine ulaşması sektör açısından önemli bir başarı olarak değerlendirilirken, ithalatın da yüksek oranda artmış olması dikkat çekti.

Aylık ihracat ve ithalatta belirgin artışlar

Aylık bazda bakıldığında Aralık 2021’de ihracat, önceki yılın aynı ayına göre %23,1 artarak 2,5 milyar dolar, aylık ithalat ise %36 artarak 2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aylık ithalat ve ihracat rakamlarının önceki yıla göre benzer oranlarda yüksek olması dikkat çekti.

Yıl geneline bakıldığında ithalat, 2021 yılının ilk aylarında belirgin bir artış eğilimi sergiledi. Nisan ayında, önceki yılın aynı ayına göre %25 artan aylık ihracat ve ithalat artış hızının yavaşlaması ile bu trendde değişim görüldü. İhracat Mayıs ayında da belirgin şekilde artarken, 2021 yılında ilk kez Mayıs ayında ithalatın önceki yılın aynı ayına kıyasla gerilemesi, yılın başından bu yana devam eden yüksek ithalat trendini değiştirdi. İhracatın artması, ithalatın yavaşlaması yönündeki olumlu trend, Haziran’da da güçlenerek devam etti. Temmuz – Aralık döneminde ise bu trend değişti ve ithalatta yine önemli artışlar kaydedildi.

İhracat ise yıla yavaş bir giriş yaptıktan sonra toparlandı ve yılın devamını güçlü artışlarla geçirdi. Özetle, 2021 yılı, ihracatın ve ithalatın %20’nin üzerinde artışlarla tamamladığı bir yıl olarak kayda geçti.
2021 yılı dış ticaret fazlası 6 milyar dolara yaklaştı

2021 yılının başlarında ithalatın artış eğiliminde olmasından olumsuz etkilenen dış ticaret dengesi, yılın ilk dört ayında önceki yılın aynı döneminin gerisinde kalmıştı.

Mayıs verilerinin gelmesiyle birlikte 2021’de ilk kez dış ticaret fazlası, önceki yılın aynı döneminin üzerine çıkmış; 2021’in ilk 5 ayında, önceki yılın aynı dönemine kıyasla %32,1 artarak 1,63 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

2021 yılı tamamında dış ticaret fazlası önceki yıla göre %17,2 artışla 5,76 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Birim ihracat değeri 2021 yılında önceki yıla göre %3,7 artarak 1.097 dolar/ton olarak gerçekleşti. İthalat birim değeri ise önceki yıla göre %28,2 artışla 606 dolar/ton’a yükseldi. Birim ithalat değerinin 2021 yılının genelini yüksek seviyede geçirmesi olumsuz bir gelişme olarak değerlendirildi.

Dış ticarette en yüksek hacimli ürünler: Fındık, Un ve Makarna

2021 yılında ihracatta öne çıkan ürünler sırasıyla Fındık İçi (1,3 milyar dolar), Un (1,1 milyar dolar) ve Makarna (0,80 milyar dolar) olurken bu ürünler toplam ihracatın yaklaşık %13,9’unu oluşturdu.

2021 yılında en çok ithal edilen ürünler ise sırasıyla Buğday (2,3 milyar dolar), Soya Fasulyesi (1,5 milyar dolar) ve Ham Ayçiçeği Yağı (1,1 milyar dolar) oldu. Bu 3 ürün, toplam ithalatın yaklaşık %28,5’in, yani 4’te 1’inden fazlasını oluşturdu.

2021 yılında en fazla ithal edilen ürün olan buğdayın Ağustos (263 milyon dolar), Eylül (367 milyon dolar), Ekim (237 milyon dolar), Kasım (265 milyon dolar) ve Aralık (307 milyon dolar) aylarındaki yüksek ithalat rakamları dikkat çekti.

2 yıla yakın süredir yurt içinde fiyat artışları ile sıkça gündeme gelen ve 760 milyon dolarlık ithalat ile 2020’de en fazla ithal edilen 3. ürün olan Ayçiçek yağında ithalat 2021’de de devam etti. Ayçiçek ve Ayçiçek yağı 2021 yılında da en çok ithal edilen ürünler arasında yer aldı. 2021 yılında 1,1 milyar dolarlık Ham Ayçiçek yağı ithalatı yapıldı.

Büyük ölçüde yem sektörü tarafından kullanılan Soya Fasulyesi’nin Haziran (246,9 milyon dolar), Temmuz (150,6 milyon dolar) ve Ağustos (158,1 milyon dolar) aylarındaki yüksek seviyedeki ithalatı dikkat çekmişti. Eylül ve Ekim ayında önceki aylar kadar yüksek ithalat gerçekleştirilmezken, Kasım ve Aralık aylarında 250 milyon dolara yakın ithalat gerçekleştirildi. Yıl toplamında ise 1,5 milyar dolardan fazla ithalat yapıldı.

2021 yılı Aralık ayında en çok ihraç edilen ürünler Fındık içi, Mandalina ve Un olarak sıralanırken, en çok ithal edilen ürünler Buğday, Ham Ayçiçeği yağı ve Soya Fasulyesi oldu.

En çok ihracat yapan sektörler

2021 genelindeki dış ticaret verileri sektörlere göre incelendiğinde Sert Kabuklu Meyveler (2.413 milyon dolar), Şeker ve Şekerli Mamuller (2.301 milyon dolar), Yaş Meyve (2.299 milyon dolar), Bitkisel Yağ (1.721 milyon dolar) ve Balıkçılık ve Su Ürünleri (1.276 milyon dolar) Sektörleri en fazla ihracat yapan sektörler olarak sıralandı. Toplam ihracatın %43,6’sı bu 5 sektör tarafından gerçekleştirildi.

2021 yılında Hayvan Yemi (4.779 milyon dolar), Bitkisel Yağ (3.077 milyon dolar), Un (2.669 milyon dolar), Kakao-Çikolata (706 milyon dolar) ile Tütün ve Mamülleri (513 milyon dolar) sektörleri ise en çok ithalat yapan sektörler olarak sıralandı. Toplam ithalatın %68,4’ü, yani 3’te 2’sinden fazlası bu 5 sektör tarafından gerçekleştirildi. Bu oranın yüksek olması, ithalatın az sayıda sektörde yoğunlaştığını gösterdi.

Tek başına Hayvan Yemi Sektörü, 2021 yılında 4,8 milyar dolara yaklaşan hacim ile toplam ithalatın %27,8’ini, yani 4’te 1’inden fazlasını oluşturdu.

Fiyat artışları ile gündemde yer bulan Bitkisel Yağ Sektörü, 2021 yılında 3 milyar doları aşan ithalat ile toplam ithalatın %17,9’unu oluşturdu. Küresel piyasalardaki fiyatın Mart 2020 – Mart 2021 döneminde 2 katından fazla artması ve döviz fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketlilik, ithalata bağlı bu sektörde ülke içi fiyatların belirgin bir biçimde artması ile sonuçlandı.

İhracatın arttığı ve azaldığı sektörler

2021 yılında önceki yıla göre ihracatını değer olarak en fazla arttıran sektörler Bitkisel Yağ Sektörü (581 milyon dolar artış), Şeker ve Şekerli Mamuller Sektörü (484 milyon dolar artış), Beyaz Et Sektörü (376 milyon dolar artış), Sert Kabuklu Meyveler Sektörü (370 milyon dolar artış) ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Sektörü (284 milyon dolar artış) oldu.

2021 yılında ihracatın gerilediği sektörler Tütün ve Mamulleri Sektörü (103 milyon dolar düşüş) ve Pirinç Değirmenciliği Sektörü (250 bin dolar düşüş) oldu. Kuru Meyve/Sebze ve Un Sektörleri ihracatı yılın ilk 4 ayında önceki yıla kıyasla gerideydi. Bu sektörlerdeki ihracatın yıl içerisinde toparlanması dikkat çekti.

2021 yılında önceki yıla göre ithalatı değer olarak en çok artan sektörler Hayvan Yemi Sektörü (1.324 milyon dolar artış), Bitkisel Yağ Sektörü (833 milyon dolar artış), Un Sektörü (387 milyon dolar artış), Bakliyat Sektörü (137 milyon dolar artış) ve Kakao ve Çikolata Sektörü (100 milyon dolar artış) oldu.

İthalatın en çok düştüğü 5 sektör Makarna (235 milyon dolar düşüş), Canlı Hayvan Ticareti Sektörü (137 milyon dolar düşüş), Şeker ve Şekerli Mamuller (79 milyon dolar düşüş), Sert Kabuklu Meyveler Sektörü (50 milyon dolar düşüş) ve Tütün ve Tütün Mamulleri (48 milyon dolar düşüş) oldu.

Dış ticarette öne çıkan ülkeler

2021 yılına ait dış ticaret verileri ülkeler bazında incelendiğinde en çok ihracat yaptığımız 5 ülke Irak (2.818 milyon dolar), Almanya (1.786 milyon dolar), Rusya (1.489 milyon dolar), ABD (1.241 milyon dolar) ve İtalya (1.016 milyon dolar) oldu. Bu 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatımızın %36,4’ünü oluşturdu.

Ülkelere göre en çok ihraç ettiğimiz ürünler Irak için un, tavuk eti, gofret ve waffle; Almanya için fındık içi, ambalajlı fındık ve kiraz; Rusya içinse mandalina, alabalık ve şeftali oldu.

Ülke bazında ithalat verileri incelendiğinde, 2021 yılında en fazla ithalat yaptığımız ülkeler Rusya (3.912 milyon dolar), Brezilya (1.491 milyon dolar), Ukrayna (1.438 milyon dolar), ABD (959 milyon dolar) ve Malezya (873 milyon dolar) oldu. Bu 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %50,5’ini oluşturdu.

Rusya’dan yapılan ithalatta öne çıkan ürünler buğday, ham ayçiçeği yağı ve arpa; Brezilya’dan yapılan ithalatta soya fasulyesi, kahve, tütün; Ukrayna’dan yapılan ithalatta buğday, arpa ve dane mısır oldu.

Schaeffler eğitimleri pandemide de hız kesmeden devam ediyor

Yaklaşık iki yıldır devam eden pandemi, alışagelmiş tüm iş süreçlerini değiştirmeye, dönüştürmeye ve iş dünyasına yeni alışkanlıklar kazandırmaya devam ediyor. Bu durum özellikle müşteri memnuniyeti için çalışan sektörler için zorlayıcı olsa da dijitalleşmeye yatırım yapan şirketler mevcut şartlara uygun çözümler geliştiriyor. Schaeffler Group çatısı altında faaliyet gösteren Schaeffler Automotive Aftermarket Türkiye, bu anlamda otomotiv satış sonrası sektöründe faaliyet gösteren müşterilerine sektörde öncü olan bir eğitim modeli sunuyor.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yüksek müşteri memnuniyeti için çalışan ve her koşulda teknik desteğe hazır olan Schaeffler Automotive Aftermarket, katma değerli bir hizmet yaratmak amacıyla sektörel bilgilendirmeye büyük önem veriyor. Bu doğrultuda müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik düzenlediği eğitimlerle yüksek kaliteli ürün ve hizmetleri hakkında bilgiler paylaşıyor. İki yıldır devam eden pandemi sebebiyle müşterileriyle fiziken bir araya gelemeyen şirket, dijitalizasyon çalışmaları sayesinde sektöre öncülük eden bir uzaktan eğitim modeli uygulamayı başardı. Schaeffler Automotive Aftermarket Türkiye çatısı altında İstanbul’daki Schaeffler Teknoloji Merkezi’nde online canlı olarak düzenlenen eğitimler, özel olarak hazırlanan kurgusuyla en az yüz yüze gerçekleşen eğitimler kadar interaktif geçiyor.

Schaeffler online eğitimlerini de fiziki eğitimler kadar verimli hale dönüştürmeyi başardı

Eğitimler konusunda bilgi paylaşan Schaeffler Automotive Aftermarket Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Pazarlama Müdürü Şenay Bayram, “Şirket olarak iş ortaklarımıza teknik destek sağlamaya büyük önem veriyoruz. Bu anlamda sunduğumuz eğitimler hizmetimizin bir parçası haline geldi. Ansızın hayatımıza giren pandemi sebebiyle fiziki olarak bir araya geldiğimiz eğitimlere son vermek zorunda kalsak da bu süreçte düzenlediğimiz online eğitimleri fiziki eğitimler kadar verimli hale dönüştürmeyi başardık. Bu eğitimleri planlarlarken sunum formatında olmasını özellikle istemedik. Ürünlerin tüm detaylarının farklı açılardan en ince ayrıntısına kadar gösterilebilmesi ve pratik eğitim formatında olması bizim için oldukça önemliydi. Benzer şekilde müşterilerimizin edilgen bir durumda yalnızca anlatılanları dinleyip eğitimden çıkmasının fayda sağlamayacağını biliyorduk. Bu anlamda karşılıklı soru cevap şeklinde ilerleyen, son derece dinamik, interaktif bir kurgu oluşturduk. Bu düzende müşterilerimiz eğitim esnasında akıllarına gelen her soruyu eğitmenlerimize hemen sorabiliyor, anında yanıt alabiliyor. Hem teorik bilgilere hem de pratik uygulamalara ulaşabiliyor.” dedi.

Eğitimler 2022 yılında da devam edecek

Online eğitim programının yüz yüze eğitimler kadar verimli olabilmesi için oldukça yoğun bir çaba harcadıklarını ve tüm teknik altyapılarını buna göre hazırladıklarını belirten Şenay Bayram sözlerini şöyle tamamladı: “2021 yılında düzenlediğimiz toplam 15 online eğitim ile ürün ve hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgiler paylaştık. Teknik uzmanlarımız, onarım çözümlerimizin çalışma prensipleri ve ilgili arıza teşhisi konusunda da detaylı teorik ve pratik bilgiler verdi. Eğitim esnasında katılımcılarımızla birlikte kahve molaları veremesek de onlar için seçtiğimiz kahve molası paketlerini adreslerine ulaştırdık. Eğitim sertifikalarını kendileriyle paylaştık. Müşterilerimizin teknik yetkinliklerini artırmak ve onları Schaeffler ürünleri hakkında güncel bilgilerle donatmak için düzenlediğimiz eğitimlerimiz 2022 yılında da devam edecek.”

Mevzuat değişikliklerinin finteklere etkisiSon yıllarda fintek sektörüne yeni yetkiler, kolaylıklar ve beraberinde yükümlülükler de getiren düzenlemelerle yeni bir döneme girildi. Bu dönemin sarf edilecek efor ve katlanılacak maliyetler sonucu sektörün var olan gücüne güç katacağını dile getiren TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Eliaçık, sürecin ödeme hizmetleri kullanıcısının da memnuniyetiyle neticeleneceğini belirtti.Hayatımızdaki yerini günbegün hız kesmeden artıran dijitalleşme, dünyada olduğu gibi ülkemizde de fintek sektörünü her geçen gün geliştirmeye ve dönüştürmeye son sürat devam ediyor.Ödeme hizmetleri ve elektronik paraya ilişkin usul ve esaslar, ülkemizde ilk defa 6493 sayılı Kanun ile ayrı bir mevzuat şeklinde düzenlendi ve lisanslı şirketlere bahse konu hizmetleri sunma imkanı getirilerek fintek dünyasında çığır açıcı bir adım atılmış oldu.Türkiye’deki fintek dünyasının omurgasını sağlam bir mevzuat temeline oturan TÖDEB üyelerinin, yani ödeme ve elektronik para kuruluşlarının oluşturduğunu söyleyen TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Eliaçık, “Sektörde dönüm noktası sayılabilecek bu adımı, üyelerimizin uymakla yükümlü olduğu bu Kanunun alt düzenlemeleri ve ilgili diğer mevzuatta yapılan muhtelif değişiklikler izledi. Yapılan Kanun değişikliği ile kısaca “açık bankacılık” olarak adlandırdığımız hesap bilgisi ve ödeme emri başlatma hizmetlerinin faaliyet izni alınarak sunulabilen ödeme hizmeti şeklinde düzenlenmesi son derece önemli bir gelişmeydi. Bu adımın, yeni oyuncuların da sektöre girmesinin sağlanmasıyla bireylerin fiyat, kalite gibi hususlarda daha avantajlı ürün ve hizmetlerle karşılaşması ve buna bağlı olarak sektörün gelişimiyle sonuçlanması bekleniyor” dedi. “Fintek sektörünü uzun ve zorlu bir uyum süreci bekliyor”Merkez Bankasınca 2021 yılının son aylarında 6493 sayılı Kanunun alt düzenlemelerinde ödeme ve elektronik para faaliyetlerinin yürütülmesinde hayati rol oynayacak nitelikte değişikliklerin yapıldığını dile getiren Burhan Eliaçık, finansal sistemin istikrarının korunması ve tüketici güven endeksinin yükseltilmesi amaçlarına hizmet edeceği ve gerek mali güç ve kurumsallaşma gerekse inovasyon noktasında sektörü destekleyeceği kanaati taşınan bu düzenlemelerle birlikte, fintek sektörünü uzun ve zorlu bir uyum sürecinin beklediğini söyledi.Eliaçık sözlerine şöyle devam etti: “Söz konusu düzenlemelerle kuruluşların faaliyet izni sürecinin son derece detaylandırıldığı, asgari özkaynak yükümlülüğünün artırıldığı, teminat yükümlülüğü ve iş modelleri bazında yeni kuralların getirildiği görüldüğü gibi, ödeme hizmetlerinde kullanıcının ergin olmadığının beyan edilmesi, yasal temsilcilerin onayının alınması ve yapılan harcamaları takip edebilmeleri için kuruluşların sistem kurması, mobil ödemede işlem sınırlarının dikkate alınması, yabancı kuruluşlarla yapılacak işbirlikleri, dövizle yapılabilecek işlemler, temsilcilerde aranacak nitelikler, ortaklık edinimi ve daha birçok başlıkla detaylandırılabilecek yeni ve sıkılaştırılmış düzenlemeler de mevcut. Şüphesiz tüm bu yükümlülüklere uyum sağlanabilmesi için üyelerimizce maliyetli ancak uzun vadede tüm sektörün gelişimine fayda sağlayacak ve yön verecek altyapı yatırımlarının yapılması gerekecek.”“Düzenlemelerle finansal işbirliği süreçleri daha etkin ve verimli yönetilecek”Ödeme hizmeti sağlayıcıları arasında hesap ve altyapı hizmetlerinin sunulmasının öngörülmesi, bu kapsamda açık bankacılığa ilişkin usul ve esasların belirlenmesi, ödeme hizmeti kapsamına giren bir ödeme yöntemiyle mal ve hizmet sunan işyerine Bankalararası Kart Merkezi işyeri kayıt sisteminden işyeri kodu tesis edilmesi ve uzaktan kimlik tespiti yöntemleri gibi ödeme işlemlerine ilişkin süreçlerin iyileştirilmesine ilişkin olarak 6493 sayılı Kanunun yeni alt düzenlemeleriyle getirilen benzeri yeniliklerin, sektörün ilerlemesi açısından son derece olumlu ve kıymetli olduğunu belirten Eliaçık, “Bu düzenlemelerin finansal işbirliği süreçlerinin daha etkin ve verimli yönetilmesinin yanı sıra kurulacak yeni finansal işbirlikleriyle de gelişen teknolojiyle birlikte artan ve çeşitlenen müşteri taleplerinin bile ötesinde yeni ürün ve hizmetlerin sunulabilmesine imkan sağlayacağı açıkça görülebilir” dedi.“Mevzuatsal gelişmeler yeni iş modellerinin hayata geçirilmesini sağlayacak”Ödeme hizmetlerinde ulusal bir karekod standardının geliştirilmesinin mümkün kılınması, ödeme ve elektronik para kuruluşlarına da para transferine konu müşteri hesapları için IBAN oluşturabilme yetkisinin verilmesinin, TÖDEB üyelerinin FAST Sistemine erişiminin ve entegrasyonunun mümkün kılınmasıyla servis bankacılığı modelinin mevzuat sisteminde yerini almasının da kullanıcıları yepyeni ürün ve hizmetlerle buluşturabileceğini söyleyen Eliaçık, tüm bunların müşteri memnuniyetini odaklayan yeni iş modellerinin hayata geçirilmesini sağlayacak ve finansal sistemde yapısal değişiklikler doğurabilecek potansiyele sahip mevzuatsal gelişmeler olduğunu ifade etti.Konut Satış İstatistikleri, Şubat 2022
Türkiye genelinde Şubat ayında 97 bin 587 konut satıldı
Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %20,1 artarak 97 bin 587 oldu. Konut satışlarında İstanbul 18 bin 752 konut satışı ve %19,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 8 bin 464 konut satışı ve %8,7 pay ile Ankara, 5 bin 575 konut satışı ve %5,7 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 23 konut ile Ardahan, 40 konut ile Hakkari ve 47 konut ile Bayburt oldu.
Konut satışları Ocak-Şubat döneminde %22,5 arttı
Konut satışları Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %22,5 artışla 185 bin 893 olarak gerçekleşti.
İpotekli konut satışları 19 bin 888 olarak gerçekleşti
Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %35,6 artış göstererek 19 bin 888 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %20,4 olarak gerçekleşti. Ocak-Şubat döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %49,9 artışla 38 bin 71 oldu.
Diğer satış türleri sonucunda 77 bin 699 konut el değiştirdi
Türkiye genelinde diğer konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,7 artarak 77 bin 699 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı %79,6 olarak gerçekleşti. Ocak-Şubat döneminde gerçekleşen diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %16,9 artışla 147 bin 822 oldu.
İlk el konut satış sayısı 28 bin 897 olarak gerçekleşti
Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,8 artarak 28 bin 897 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı %29,6 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %19,3 artışla 56 bin 100 olarak gerçekleşti.
İkinci el konut satışlarında 68 bin 690 konut el değiştirdi
Türkiye genelinde ikinci el konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %21,6 artış göstererek 68 bin 690 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı %70,4 oldu. İkinci el konut satışları Ocak-Şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %23,8 artışla 129 bin 793 olarak gerçekleşti.
Yabancılara Şubat ayında 4 bin 591 konut satışı gerçekleşti
Yabancılara yapılan konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %54,9 artarak 4 bin 591 oldu. Şubat ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %4,7 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 958 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla bin 99 konut satışı ile Antalya, 288 konut satışı ile Ankara izledi.
Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %55,6 artarak 8 bin 777 oldu.
Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı İran vatandaşlarına yapıldı
Şubat ayında İran vatandaşları Türkiye’den 711 konut satın aldı. İran vatandaşlarını sırasıyla 633 konut ile Irak, 509 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşları izledi.

Ücretli Çalışan İstatistikleri, Ocak 2022 Ücretli çalışan sayısı yıllık %6,8 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2022 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %6,8 arttı. Ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayında 12 milyon 676 bin 268 kişi iken, 2022 yılı Ocak ayında 13 milyon 536 bin 984 kişi oldu.
Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2022 yılı Ocak ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe %5,4, inşaat sektöründe %0,2 ve ticaret-hizmet sektöründe %9,0 arttı.
Ücretli çalışan sayısı aylık olarak değişmedi
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2022 Ocak ayında bir önceki aya göre değişmedi.
Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2022 yılı Ocak ayında ücretli çalışanlar aylık olarak sanayi sektöründe değişmedi, inşaat sektöründe %1,0 azaldı ve ticaret-hizmet sektöründe %0,2 arttı.

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, Şubat 2022
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %68,49, aylık %13,74 arttı
Tarım-ÜFE’de (2015=100), 2022 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %13,74, bir önceki yılın Aralık ayına göre %30,61, bir önceki yılın aynı ayına göre %68,49 ve on iki aylık ortalamalara göre %30,88 artış gerçekleşti.
Sektörlerde bir önceki aya göre balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde %7,40, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %13,49 ve ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %26,22 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %4,67, çok yıllık bitkisel ürünlerde %11,72, tek yıllık bitkisel ürünlerde %19,95 artış gerçekleşti.
Yıllık Tarım-ÜFE’ye göre 8 alt grup daha düşük, 3 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %20,86 ile turunçgiller ve %26,19 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %196,22 ile lifli bitkiler, %112,15 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ve %92,00 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu.
Aylık Tarım-ÜFE’ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
Bir önceki aya göre artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %0,77 ile yağlı meyveler ve %3,36 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %26,81 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ve %20,97 ile lifli bitkiler oldu. Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup ise %5,54 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler oldu.
Şubat 2022’de, endekste kapsanan 86 maddeden, 7 maddenin ortalama fiyatında azalış olurken 4 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 75 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

Kümes Hayvancılığı Üretimi, Ocak 2022
ZONGULDAK -KİLİMLİ ARASI 35 DAKİKA KISALDI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Zonguldak-Kilimli Yolu Projesiyle, Zonguldak ile Kilimli ilçesini bölünmüş yol standardında birbirine bağladıklarını belirterek, 40 dakikada geçilen güzergahın 35 dakika kısaldığını ve seyahat süresinin 5 dakikaya indiğini kaydetti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, “Zonguldak-Kilimli Yolu Projesi” ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Türkiye’nin önemli sanayi tesislerinin bulunduğu Zonguldak, kara, deniz, demir yolu ulaşım modlarını buluşturan konumuyla Batı Karadeniz’in ihracat kapısı konumunda bulunuyor. Ayrıca şehir, bölgeyi İç Anadolu ve Marmara’ya bağlaması bakımından stratejik öneme sahip. Bölgede doğu-batı yönünde ulaşım sağlayan Zonguldak-Amasra-Kurucaşile-Cide yolu aynı zamanda uluslararası ulaşım akslarındaki Karadeniz Sahil Yolu’nun da bir bölümünü oluşturuyor. Yolun Zonguldak ile Kilimli, Hisarönü, Saltukova ilçe ve beldelerinin bağlandığı sahil şeridinde yoğun nüfuslu yerleşimler, sanayi tesisleri, Filyos Serbest Bölgesi yer alırken güzergahtaki trafiğin düzenlenmesi önem arz ediyor” denildi.
HIZLI VE GÜVENLİ ULAŞIM TESİS EDİLDİ
11. Kalkınma Planı kapsamında Filyos Limanı’na da ulaşım sağlayacak şekilde projelendirilen 34 kilometre uzunluğundaki Zonguldak-Kilimli yolunun 6,5 kilometrelik kesiminin, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında tamamlanarak hizmete sunulduğu kaydedilen açıklamaya şöyle devam edildi;
 “Açılışı yapılan kesimde tamamı çift tüplü inşa edilen 1546 metre Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı-1 Tüneli, 337 metre Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı-2 Tüneli, 237 metre Uzunkum Tüneli ve 382 metre Aslankayası Tüneli olmak üzere toplam 2502 metre tünel imalatı ile toplam uzunlukları 457 metre olan Karaelmas-1 ve Uzunkum Köprülü Kavşakları bulunuyor. Proje ile yerleşim alanlarından geçen transit trafiğin şehir dışına alınarak bölgedeki ulaşımın düzenlenmesi amaçlandı. Ağır sanayisi olan Zonguldak ile Kilimli’yi birbirine bağlayan yolun fiziki ve geometrik standartları yükseltilerek trafik hacmi rahatlatılırken, yolda inşa edilen tüneller ve bağlantı yollarıyla hızlı, konforlu ve güvenli ulaşım tesis edildi.”
GÜZERGAH 4,5 KİLOMETRE KISALDI
Projenin tamamlanmasıyla Zonguldak ile Kilimli ilçesini bölünmüş yol standardında birbirine bağlayan güzergahta 4,5 kilometre kısalma sağlandığı vurgulanan açıklamada, “40 dakikada geçilen güzergah 35 dakika kısaltılarak seyahat süresi 5 dakikaya indirildi. Zonguldak-Kilimli kesimi ile zamandan 135 milyon lira, akaryakıttan 20,2 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 155,2 milyon lira tasarruf elde edilecek, karbon salınımı 4225 ton azaltılacak. Ayrıca, projenin tamamının hizmete sunulmasıyla Filyos Limanı’na yüksek standartlı erişim imkanı tesis edilecek. Batı Karadeniz Sahil Yolu projesinin önemli bir bölümünü oluşturan güzergah ile Sinop, Bartın ve Zonguldak illerinin Düzce, Sakarya, Kocaeli ve İstanbul’a ulaşım kolaylaşacak” ifadeleri kullanıldı.

TAŞIMA VE ETİKETLEME OTOMASYON ÇÖZÜMLERİ SEMİNERİ BURSA’DA DÜZENLENDİ

Novexx Solutions, Schmalz ve Universal Robots’un Bursa’da düzenlediği “Taşıma ve Etiketleme Otomasyon Çözümleri” semineri yoğun ilgi gördü.

Novexx Solutions, Schmalz ve Universal Robots’un yenilikçi teknoloji alanındaki güç birliği devam ediyor. “Taşıma ve Etiketleme Otomasyon Çözümleri” isimli SUN (SCHMALZ-UR-NOVEXX) Seminerler Serisi’nin ilki 8 Mart’ta Bursa’da gerçekleşti.

SEMİNERLER DEVAM EDECEK

Seminerde cobot, vakum ve etiketleme teknolojileriyle üretim süreçlerini otomasyona geçirilmesine ilişkin tüm konular uygulamalı olarak ele alındı. Demo şeklinde uygulama örneklerinin yer aldığı seminerde; güvenli, hızlı ve verimli üretim için “Tak-Çalıştır ve Üretime Başla!” konseptiyle cobot, tutucu ve etiketleme otomasyon çözümleri için doğru seçimin nasıl yapılacağı, nelere dikkat edilmesi gerektiği ve sağlayacağı avantajları detaylıca katılımcılarla paylaşıldı.

Lojistik, otomotiv, gıda, makine, ambalaj, plastik gibi her sektörden her büyüklükteki firma ve yan sanayi şirketleri için uygun olan seminer serisi Ankara ve İstanbul’da da sektör katılımcılarına yönelik olarak düzenlenecek.

PayTR, avantajlı ödeme dünyasını Shopify kullanıcılarına açıyorTürk mühendislerinin geliştirdiği yenilikçi ürün ve çözümler sunan, Türkiye’nin en köklü ödeme kuruluşu PayTR, dünyanın en büyük hazır e-ticaret platformlarından biri olan Shopify ile entegrasyonunu tamamladı. Bundan böyle PayTR ödeme altyapısını tercih eden Shopify kullanıcıları ihtiyaç duydukları tüm kanallar üzerinden ödeme alma ve yönetme imkanına sahip olacak.  Geliştirdiği inovasyon odaklı çözümleriyle, üye iş yerlerine yenilikçi ve sürdürülebilir ödeme deneyimi yaşatarak hayatlarını kolaylaştıran ödeme kuruluşu PayTR, dünyanın 175 ülkesinden milyonlarca işletmenin online satış yaptığı e-ticaret platformu Shopify ile entegrasyonunu tamamlayarak, avantajlı ödeme dünyasının kapılarını Shopify’lılara açtı. Günümüzde hem dünyada hem de Türkiye’de en çok kullanılan popüler e-ticaret programlarından biri olan Shopify e-ticaret uzmanlarının tüm ihtiyaçlarına cevap verdiği gibi, girişimciler için de sıfırdan online satışa başlamalarına olanak tanıyan eksiksiz bir e-ticaret altyapısı sunuyor. Shopify ile kullanıcılar, yazılım ya da programlama bilgisine gerek olmadan sanal mağazalarını kolayca açarak, ürün ve hizmetlerini Türkiye ve dünyanın her yerindeki müşterileri ile buluşturabiliyor. Shopify kullanıcıları için avantajlı ödeme altyapısı; PayTRGeliştirdiği yeni ürün, yüksek teknoloji ve yaptığı iş birlikleriyle hizmet çeşitliliği sağlayan PayTR, işletmelerin ihtiyacı olan tüm ödeme yöntemlerini tek çatı altında toplayarak, ödeme süreçlerinin tek noktadan yönetilmesini sağlıyor. PayTR ve Shopify iş birliği ile kolayca gerçekleştirilen ödeme entegrasyonun ardından Shopify altyapısı kullanan mağazalar müşterilerine, PayTR altyapısının tüm ödeme kanalları üzerinden ödeme yapabilme imkanı sunuyor. PayTR’la çalışan Shopify’lı sanal mağazalar, ödeme adımına gelen müşterilerine diledikleri bankanın kredi kartıyla tek çekim veya taksitle ödeme yapma imkanı sağlıyor. Sadece bununla da kalmıyor; banka kartları, ön ödemeli kartlar, alternatif ödeme kanalları (American Express, BKM Exspress, Masterpass ve Visa Card On File, Troy, Tosla) ve PayTR’ın kart saklama ürünü de müşterilerine sundukları diğer ödeme çözümleri arasında yer alıyor. Ödemenin en pratik yöntemi ‘PayTR kart saklama’PayTR Kart saklama Shopify’lıların müşterilerine sunduğu en pratik ödeme çözümü. Bu çözüm sayesinde müşteriler ödeme adımında her seferinde kart bilgisi girmekle uğraşmıyor, ödeme formuna kart bilgilerini bir kez girmeleri yeterli oluyor. Sonraki alışverişlerinde müşteriler saklı kartları sayesinde tek tıkla saniyeler içerisinde ödeme yapabiliyor. Farklı para birimleriyle de ödeme alınabiliyorPayTR ayrıca farklı para birimleriyle de ödeme alma imkanı sağlıyor. Shopify kullanıcıları sanal mağazaları üzerinden dünyanın her yerine yaptıkları online satışlarının ödemelerini dolar, euro, GBP gibi farklı para birimleriyle alabiliyor. PayTR’ın avantajlı ödeme dünyasına adım atmak çok kolayShopify üzerinden ödeme alma altyapısı iFrame API ile çalışıyor ve PayTR’ın kurulum kılavuzları ve teknik ekiplerinin de desteğiyle ödeme entegrasyon kısa bir sürede kolayca yapılabiliyor. PayTR ödeme altyapısını kullanmak için Shopify’lıların, www.paytr.com web sitesi üzerinden online başvurularını gerçekleştirmeleri yeterli. Mevcut üye iş yerleri ise PayTR mağaza paneli üzerinden Shopify ödeme entegrasyonu talebinde bulunabiliyorlar. Başvuru sonrasında gerçekleşecek hızlı ödeme entegrasyonun ardından Shopify’lılar PayTR’ın sağladığı tüm ödeme kanalları üzerinden PayTR güvencesiyle ödeme almaya başlayabiliyorlar. Ödeme sürecinin merkezinde ‘Güvenlik’ yer alıyorPayTR’ın PCI DSS sertifikası, yapay zekayla çalışan fraud önleme sistemleri, SSL sertifikalı ödeme sayfaları ve uzman risk ekipleri sayesinde, Shopify sanal mağazaları ve müşteri arasında gerçekleşen ödeme akışı en güvenli şekilde gerçekleşiyor. Yedekli donanım ve sistemler ödeme süreçlerinin kesintisizliğini sağlarken, 7/24 operasyon ve teknik destek hizmeti veren PayTR ekipleri de Shopify’lılara kusursuz bir müşteri deneyimi yaşatmak üzere çalışıyor. PayTR Genel Müdürü Tarık Tombul, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:“PayTR olarak bugün işletmelere ihtiyaç duydukları tüm kanallar üzerinden ödeme alma ve yönetme imkanını sunuyoruz. Dünyanın en fazla tercih edilen e-ticaret platformlarının başında gelen Shopify’la gerçekleştirdiğimiz iş birliği ile artık Shopify kullanıcılarının da PayTR’ın avantajlı ödeme dünyasına katılmalarından dolayı mutluyuz. Ayrıca 7/24 operasyon ve destek ekiplerimizle ödemeyle ilgili baştan sona tüm süreçlerinde destek vermeye hazırız. 60 binden fazla üye iş yerimiz gibi Shopify kullanıcılarına da yenilikçi ve sürdürülebilir ödeme deneyimi yaşatmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için çalışıyoruz.”

Endüstri 4.0 ve çok daha fazlası Manufacturing Innovation Forum’da

İmalatçılar ve teknoloji liderleri verilerin ve dijital çözümlerin imalat sektörünü nasıl dönüştürdüğünü 17 Mart Perşembe günü, saat 12.00 – 14.00’te gerçekleşecek Manufacturing Innovation Forum‘da gösterecek.Lamborghini gibi imalatçılar ve Panasonic, Deloitte, Librestream, Zetes ve Logiscend gibi teknoloji liderleri Endüstri 4.0 verisinin ve dijital çözümlerinin üretim süreçlerini nasıl dönüştürdüğünü 17 Mart Perşembe günü, saat 12.00 – 14.00’te online gerçekleşecek Manufacturing Innovation Forum’da anlatacak.Panasonic Kurumsal Mobil Çözümler Saha Pazarlama Avrupa Müdürü Luca Legnani, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Verilerin ve dijital çözümlerin gücünden yararlanarak kolay ve kârlı üretim operasyonlarını yürütmek, artık hiç olmadığı kadar önemli. Online gerçekleştirilecek bu forum, Endüstri 4.0 çözümlerini uygulayan müşterileri ve teknoloji uzmanlarını bir araya getiriyor. Bu müşteriler ve uzmanlar deneyimlerini diğer imalat liderleriyle ve yöneticilerle paylaşacak.”Konuşmacılar da teknolojilerin ürün girişleri, üretim ve tedarik zinciri gibi üretimin her alanında verimliliğin artmasına nasıl yardımcı olabileceğini ele alacak. Forum kapsamında markaların düzenleyeceği etkinlikler arasında ise aşağıdakiler yer alıyor:

Deloitte, en gelişmiş teknolojilerle donatılmış Geleceğin Akıllı Fabrikası’nda (Smart Factory of the Future) imalatçılara yönelik tüm olasılıkların görülebileceği bir tur düzenleyecek.

Lamborghini akıllı fabrika yolculuğu hakkında konuşma yapacak.

Zetes bağlantılı depoda ürün girişinden sevkiyata kadar birçok aşamada gerçek zamanlı görünürlük ve envanter kontrolünün eksiksiz bir şekilde nasıl sağlanacağını göstereceği bir sunum yapacak.

Librestream de sunumunda verimliliği artırmak için Artırılmış Gerçeklik (AR) özelliğine sahip olan ve uzaktan birlikte çalışmayı sağlayan teknolojisinin nasıl kullanılacağını aktaracak.

Panasonic Connect Europe, kalite kontrol için akıllı mobilite, akıllı fabrika çözümleri ve akıllı konteyner yönetimi gibi birçok alanı kapsayan çözüm yelpazesinin imalatçılara nasıl anında geri dönüş sağlayabileceğini gösterecek.

İhracatçılar, Türkiye ihracatına 4 yıl süreyle yön verecek kadroları seçecek

Türkiye’ye 2021 yılında 225 milyar doların üzerinde döviz kazandıran, 2022 yılı için 250 milyar dolar ihracat hedefleyen sayıları 103 bini aşan ihracatçılar, 2022-26 yılları arasında Türkiye’nin ihracatına yön verecek kadroları belirlemek için Nisan ayında sandığa gidiyor.

2021 yılında 16 milyar 325 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya koyan Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinde de Nisan ayında seçim heyecanı yaşanacak. Ege İhracatçı Birlikleri Genel Kurul takvimini ilan etti. EİB’de 12 ihracatçı birliğinde yönetim kurulları denetim kurulları yenilenecek.

Genel kurulların ihracatçı birliklerinin en üst karar ve istişare mekanizması olduğuna işaret eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, genel kurullara katılma hakkı olan tüm ihracatçıları genel kurullara katılmaya ve ihracatın artması için görüş ve önerilerini paylaşmaya beklediklerini vurguladı.

İlk kez online başvuru yapılabiliyor

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinde 5 bin 409 firmanın genel kurullara katılım hakkı olduğunu aktaran Eskinazi, “Katılımı artırmak ve başvuruları kolaylaştırmak için bu yıl ilk kez elektronik imza sahibi firmalardan online başvuru kabul ediyoruz. Bu yöntemle başvuru kabul eden ilk ihracatçı birliği olduk” dedi.

Dünya genelinde 2 yıldır pandemi yaşandığını, pandeminin dünya ticaretinde dengeleri sarstığını anlatan Eskinazi sözlerini şöyle sürdürdü: “Son günlerde de Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle dünyanın tansiyonu daha da yükseldi. Türkiye ihracata dayalı bir ekonomik model benimsemiş durumda, ekonomik hedeflere ulaşabilmek için ekonomi politikalarını dünyadaki tansiyonu hesaba katarak, ihracatın önündeki taşları temizleyecek şekilde oluşturmak gerekiyor. Genel kurullarımız, bu beklentimizi dile getireceğimiz bir zemin oluşturacak. Türkiye, 2022 yılında 250 milyar dolar ihracat hedefini tutturmak istiyorsa Ankara ihracatçıların sesine kulak vermeli.”

Maraton Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğiyle başlayacak

Ege İhracatçı Birlikleri’nde seçim maratonu, 2017-2021 yılları arasında ihracatını yüzde 60’lık artışla 740 milyon dolardan, 1,2 milyar dolar seviyesine çıkaran Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’yle başlayacak. Birlik üyesi 514 ihracatçı 1 Nisan 2022 tarihinde genel kurulda buluşacak.

2022 yılının ilk iki ayında ihracat rekorları kıran, 5 kg. üzeri ambalajlardaki zeytinyağı ihracatına getirilen yasakla sarsılan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Genel Kurul için ilk toplantı tarihini 5 Nisan 2022 olarak belirlerken, ilk toplantıda çoğunluğun sağlanamaması durumunda 12 Nisan 2022 tarihinde genel kurulunu gerçekleştirecek.

Pandemi döneminde Türkiye’nin ilk sanal fuarını gerçekleştiren Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, genel kurul için ilk toplantı tarihi olarak 6 Nisan 2022 tarihini tayin etti. EDDMİB ilk toplantıda gerekli çoğunluğu sağlayamazsa, 14 Nisan 2022 tarihinde genel kurulunu yapmış olacak.

7 Nisan’da üç genel kurul olacak

2021 yılında gerçekleştirdiği 2 milyar 241 milyon dolarlık ihracatla EİB bünyesinde ihracat lideri olan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin, seçimli genel kurulu 7 Nisan 2022 tarihinde yapılacak. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nde genel kurula katılma hakkına sahip 907 firma bulunuyor.

Ege Bölgesi Moda Endüstrisini temsil eden, 2021 yılında 1,9 milyar dolarlık ihracata imza atan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin genel kurulları da 7 Nisan 2022 tarihinde arka arkaya yapılacak. EHKİB’in 583, ETHİB’in ise; 206 üyesinin genel kurula katılma hakkı bulunuyor.

Türkiye’nin su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatında lider konumdaki Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin genel kurulunun 8 Nisan 2022 tarihinde gerçekleşmesi bekleniyor.

2022 yılına ihracat rekorları kırarak giren Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, önümüzdeki 4 yıl birliği yönetecek kadroları seçmek için 14 Nisan 2022 tarihinde buluşacak. Çoğunluk sağlanamazsa belirlenen ikinci tarih ise; 21 Nisan 2022 oldu.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’de, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’yle eş zamanlı tarihlerde genel kurul yapmak için hazırlıklarını sürdürüyor.

Türkiye’de sektöründe tek ihracatçı birliği olan Ege Tütün İhracatçıları Birliği’nde genel kurul toplantısının 15 Nisan 2022 tarihinde yapılması hedefleniyor. Çoğunluk sağlanamazsa tütün ihracatçıları 18 Nisan 2022’de bir araya gelecekler.

Türkiye’nin ilk ihracatçı birliği Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nde ilk toplantı tarihi 13 Nisan 2022, ikinci toplantı tarihi 20 Nisan 2022 olarak tespit edildi. EKMMİB’te 8 yıldır başkanlık yapan, aynı zamanda EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı olan Birol Celep, kanun gereği başkanlık görevini başka bir ihracatçıya devredecek.

EİB bünyesindeki 11 ihracatçı birliğinin genel kurul toplantıları, Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapılırken, Ege Maden İhracatçıları Birliği bin 123 üyesinin yoğun katılımını organize edebilmek adına Genel Kurul Toplantısını Tarihi Havagazı Fabrikası’nda yapma kararı aldı.

EMİB’in genel kurulunu ilk toplantı tarihi olan 19 Nisan 2022 Salı günü yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin 6. Başkanı olarak 8 yıldır görev yapan, EİB Koordinatör Başkan Yardımcılığı görevinide sürdüren Mevlüt Kaya 2 dönem kuralı gereği aday olamıyor, Kaya başkanlığı başka bir ihracatçıya bırakacak.