Ekonomi-teknoloji haberleri (04.02.2021)

e-Ticaret sektöründe Turquality destekleri nelerdir?

e-Ticaret firmaları, ülkemizdeki başarılarının ardından rotalarını yurtdışına çeviriyor. Birçok e-Ticaret şirketi, dünyaya ihracat yapmak için kolları sıvadı. Global bir marka olma yolunda ilerleyecek firmaların, hedef ülke veya ülkelerde ofislerini açması veya depolarının bulunması gerekiyor.

Türkiye’nin devlet destekli ilk marka programı olan Turquality, e-Ticaret sektörüne de destek veriyor. Bu sayede ülkemizdeki ürünler, e-ticaret aracılığı ile yurtdışında satılıyor olacak. Pazaryeri konumundaki e-ticaret sitelerinin yanı sıra, örneğin bir tekstil firması da ürünlerini kendi e-ticaret altyapısı üzerinden ihraç edebiliyor. Ayrıca artık firmaların, yurtdışında mağazalar açmadan ve sadece ilgili ülkede depo kurarak, e-ticaret aracılığıyla sattığı ürünleri deposundan göndermesi de mümkün. Kısaca, Turquality diğer sektörlere vermiş olduğu desteklerin hepsini, yurtdışına e-ticaret yapacak şirketlere de veriyor. Son dönemlerde e-Ticaret firmaları, Turquality ile maliyetlerini düşürmek, farklılaşmalarını sağlamak, sürdürülebilirliklerini oluşmak ve bunun gibi birçok konuda fayda sağlamaya başladılar.

Turquality iş modeli” işletmede hangi konuları kapsıyor

Progroup Uluslararası Danışmanlık olarak, “Turquality İş Modeli”ni oluşturduklarını anlatan Progroup Başkanı Dr. Salim Çam, şunları kaydetti:

19 yıldır Türk firmalarının, stratejik, fonksiyonel ve operasyonel yönetim düzeylerini uluslararası şirketlerin seviyesine çıkararak, globalde rekabet etmelerine rehberlik ediyoruz. Turquality, bir iş modelidir. Bu model işletmelerde, stratejik planlamadan bütçe yönetimine, satış pazarlama yönetiminden marka yönetimine, kurumsal performansın yönetiminden tedarik zincirinin yönetilmesine ve dijitalleşmeye kadar tüm konuları kapsıyor. Günümüzün yoğun rekabet ortamında, Turquality iş modelini hayata geçiren firmalar, işlerini doğru verilerle etkin bir şekilde yönetirken, yurtiçi ve dünya pazarlarında marka olmalarına da hız katıyorlar. Kısaca, Türkiye’nin markalarını büyüterek ve potansiyel olanı markalaştırarak ilerlemesini hedefleyen Turquality, şirketlerin global pazarlarda rekabet edebilecek değere ve kurumsal yapıya ulaşabilmesi için yol gösterici olarak konumlanıyor” diye konuştu.

Turquality’nin, işletmelere sağladığı değer nedir?

*Mevcut karlılığın artışına katkısı: %14

*Mevcut ihracat artışına katkısı: %15

*Mevcut verimlilik artışına katkısı: %17

*Mevcut marka bilinirliğine katkısı: %7

*Mevcut iç piyasa artışına katkısı: %10

*Mevcut yeni ürün geliştirmeye katkısı: %12

*Müşteri memnuniyet seviyesi: %97

*İsraf ve maliyetleri azaltmaya katkısı: %14

Turquality programının, işletmelere sağladığı destekler şunlardır:

1-İstihdam Giderleri,

2-Sertifikasyon Giderleri,

3-Yazılım ve Bilişim Giderleri,

4-Depo Hizmetleri Giderleri,

5-Gelişim Yol Haritası,

6-Danışmanlık Giderleri,

7-Pazar Araştırması Çalışması ve Raporlama Giderleri,

8-Ofis, Depo, Mağaza Kira ve Kurulum Giderleri,

9-Tasarım Giderleri,

10-Uluslararası Hukuk Danışmanlık Giderleri,

11-Ürün, Hizmet ve Marka Tescili ve Korunması ile İlgili Giderler,

Panasonic, AVID 2021’de yeni PT-MZ880 LCD Lazer Projektör Serisini piyasaya sürüyor
Yeni seri, Kenar Kaynaştırma ve yeni sıfır ofset UST yakınlaştırma lensiyle uyumluluğu sayesinde kurumsal, eğitim ve müze ortamları için ideal.

Panasonic Görsel Sistem Çözümleri, bugün kurumsal, eğitim ve müze ortamları için özel olarak tasarlanan PT-MZ880 LCD Lazer Projektör Serisi’nin Mayıs 2021’den itibaren satışa sunulacağını duyurdu.
Almanya’nın Lindlar şehrinde düzenlenen AVID 2021 kapsamında görücüye çıkarılan yeni Solid Shine Serisi, PT-MZ770 serisinin bir güncellemesi olup, üstün görüntü kalitesi, kolay kurulum ve çevre dostu tasarım sunuyor. Bu seride yüksek parlaklık, canlı renk ve az bakım gerektiren kullanım özelliklerinin birbiriyle uyumlu bir şekilde kullanılabilmesi için geliştirilmiş Çoklu Lazer Sürücü Motoru’na sahip PT-MZ880 (8.000 lm), PT-MZ780 (7.000 lm) ve PT-MZ680 (6.000 lm) WUXGA modelleri bulunuyor.
Projektörün öne çıkan özelliklerinden biri olan yerleşik Kenar Kaynaştırma, birden çok ekran arasında kesintisiz görüntü sunuyor. Bu seri, 2021 yılının sonbaharında piyasaya sürülmesi planlanan yeni Panasonic sıfır ofset Ultra Kısa İzdüşüm yakınlaştırma lensiyle uyumlu olması sayesinde projektörler, müze gibi ortamlarda nefes kesici izleme deneyimi sunmak için uygun hale geliyor.
Yeni seri hem çevre dostu hem de yüksek derecede güvenilir özellikleriyle dikkat çekiyor. Enerji tüketimi önceki modellere kıyasla yaklaşık yüzde 20 daha düşük. Yıkanabilir Eko Filtre ve yük devretme korumalı Çoklu Lazer Sürücü Motoru, bakım gerektirmeden tahmini 20.000 saatlik bir kullanım süresi sunuyor. Crestron Connected, Art-Net DMX ve PJLink uyumlu projektörler, 4K giriş kapasitesiyle entegre olmaya hazır ve gelecekteki ihtiyaçları da karşılayabilecek bir yapıya sahip.
Bu seri, cihaz yönetimini kolaylaştırmak ve sistem güvenilirliğini artırmak amacıyla opsiyonel Erken Uyarı özelliklerine sahip Panasonic Çoklu İzleme ve Kontrol Yazılımı’nı desteklemektedir. Smart Projector Control uygulaması, bekleme modunda Ekran Üzerinde Görüntü menüsünün ayarlanmasına ve uyumlu akıllı telefon ile tabletlerde sezgisel bir şekilde kontrol edilmesine olanak sağlıyor.
Panasonic Business Avrupa Pazarlama Müdürü Hartmut Kulessa: “Çok çeşitli ortamlarda tek veya birden çok ekranlar arasında olağanüstü kaliteli görüntü sunan bu yeni çok yönlü projektör serisi ve UST Yakınlaştırma lensleri, kullanıcıların kullanım alanlarında yaratıcılıklarını son derece iyi kullanabilmesini sağlıyor.”

ÜLKE EKONOMİSİ 2021’E İYİ BAŞLAMADI

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği(ASKON) Kayseri Başkanı Ali Özcan, ticaret verilerine bakıldığında ekonomide 2021 yılına etkili giriş olmadığını belirtti.

ASKON Kayseri Başkanı Ali Özcan, “Ülke ekonomisine dair verilere baktığımız zaman önceki aylara oranla bir düşüş yaşadığımızı görüyoruz. Hemen hemen tüm illerde ihracat kaleminde azalma mevcut. Geçen yılın aynı ayına baktığımızda ise büyük çaplı olmasa da bir ilerleme kaydettiğimizi görüyoruz. Bu aylarda yaşanan kayıplar telafi edilemeyecek bir yekûnu oluşturmuyor. Doğru adımlarla ekonomi iyi noktalara gelecektir. İthalat ile ihracatın birbirine yaklaşması ve ekonomiye değer katacak ürünlerin artırılması için bizler iş adamları olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Ali Özcan, Kayseri özelinde de ekonominin Türkiye genelindeki durumla aynı doğrultuda seyrettiğini belirtti. Özcan, “Kayseri yükseliş eğrisi olarak Türkiye lokomotiflerinden bir tanesi olmaya gidiyordu. Maalesef ufak bir tökezleme yaşamış olduk. Bu durumun geçici olmasını temenni ediyoruz. Eksiklerimizi net olarak belirleyip buna göre hareket etmemiz gerekiyor. Malumunuz üzere bizler gördüğümüz açıkları kapatmaya gayret gösteriyoruz. Son olarak Baltık ülkeleri ile bir buluşma gerçekleştirmiştik.  Şimdi de genel merkezimiz önderliğinde 3’lü Formül: Pazarlama, Dijital Dönüşüm, Global E-Ticaret başlıklı bir konferansımız olacak. Bu ve benzeri etkinliklerle faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Egeli ihracatçılar pandemiye dijital ayak izini bıraktı

Covid-19 virüsü, insanlığın sağlığını tehdit etmesinin yanında, pek çok alışkanlığını da değiştirdi. Teknolojinin gelişimiyle hız kazanan dijitalleşme ve e-ticaret pandemiyle birlikte boyut atladı.

Dünya mal ticaretinin yüzde 7 daraldığı 2020 yılında e-ticaret Türkiye’de yüzde 65, dünya genelinde ise; yüzde 88 büyüme gösterdi. 2023 yılında dünya genelinde 6,5 trilyon dolarlık hacme ulaşması bekleniyor.

Pandemi öncesinde e-ticaretle tanışmamış yüzmilyonlarca tüketici alışverişini internetten yapar, kredi kartıyla öder oldu. Evine temassız teslimat diye bir kavramla tanıştı.

Seyahatlerin yasaklandığı, fiziki fuarların ve ticaret heyetlerinin yapılamaz olduğu 2020 yılında ihracatçılarda dijital pazarlamaya yöneldi. Bu süreçte Türk ihracatçısına, Egeli ihracatçılar öncülük yaptı. Başka bir ifadeyle, 2020 yılında Egeli ihracatçılar pandemiye dijital ayak izlerini en belirgin bırakanlar oldu.

Ticaret Bakanlığı’nın desteğini arkasına alan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, 1-4 Haziran 2020 tarihlerinde Türkiye’nin ilk sanal fuarı Shoedex2020 Ayakkabı ve Saraciye Fuarı’nı düzenledi.

Ayakkabı ve saraciye sektörlerinden 31 ihracatçı firma 59 ülkeden 300’ün üzerinde ithalatçıyla binden fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği 13-23 Ekim 2020 tarihlerinde bu sefer, Shoedex2020 Deri Ürünleri Fuarı’nı düzenleyerek daha geniş bir ürün gamı ve 71 firmayla gövde gösterisi yaptı.

Shoedex2020 Ayakkabı ve Saraciye Fuarı sonrasında gıda, otomotiv, mobilya, savunma sanayi, hazır giyim sektörlerine örnek oldu. Türkiye, 2020 yılını 8 sanal fuarla geride bıraktı.

Egeli ihracatçıların 2020 yılına ilişkin dijital ayak izi deri sektörü ile sınırlı kalmadı.

Pandemi döneminde güvenli gıdaya yaşanan talep artışını fırsata çevirmek isteyen Ege İhracatçı Birlikleri 7-9 Temmuz 2020 tarihlerinde Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle, “Dubai Gıda Ürünleri Sanal Sektörel Ticaret Heyeti”ne imza attı. 21 gıda ihracatçısı yaş meyve sebze, kuru meyveler, zeytin-zeytinyağı, konserve ürünler, deniz ürünleri, süt ürünleri sektörlerinde yaptıkları üretimleri Dubai ve Körfez ülkelerinde yerleşik önemli alıcılara tanıttı, ikili iş görüşmeleri yaptı.

Dünya’nın ilk sanal gıda fuarı The Fource’a da Egeli ihracatçılar imza attı

Türkiye’nin gıda ihracatında en önemli merkezlerinden biri olan ve 2020 yılını 5 milyar 100 milyon dolar tarım ürünleri ihracatıyla geride bırakan Ege İhracatçı Birlikleri, 23-25 Kasım 2020 tarihlerinde dünyanın ilk sanal gıda fuarı The Fource’u düzenledi.

Anadolu topraklarında 7 bölgede yetişen lezzetler 55 Türk gıda ihracatçı firması tarafından dünyanın dört tarafından ithalatçıların beğenisine sunuldu.

Egeli gıda ihracatçıları, dünya mal ticaretinin daraldığı 2020 yılında ihracatlarını yüzde 4 arttırmayı başardı.

Ege Bölgesi Moda Endüstrisi’ni temsil eden Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2020 yılında dijital ortamda yoğun mesai harcadı.

Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu (IAF), Sourcing Journal yayımları ve Türkiye’de 1200’e yakın üyesi bulunan Foursource B2B dijital platformunun işbirliği ile 15 Temmuz – 14 Ağustos 2020 tarihlerinde Global Apparel Sourcing Expo 2020 Fuarı’na 30 üyesinin katılımını organize eden Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2015 yılından beri milli katılım düzenlediği Premiere Vision Manufacturing Paris fuarına bu kez 15-16 Eylül 2020 tarihlerinde dijital ortamda destek verdi. Geçmiş yıllarda fuara katılım sağlayan hazırgiyim üreticileri ‘Premiere Vision Marketplace’de yerlerini aldı.

Egeli hazırgiyimciler, 27-28 Ekim 2020 tarihlerinde AegeanHasApparel Projesi’yle Hollandalı ve çevre ülkelerden alıcılarla dijital ortamda buluştu. EHKİB “SUSTAINEIBILITY TALKS” ismini verdiği, moda endüstrisindeki firmaların sürdürülebilirlik yetkinliklerini arttırmayı hedeflediği toplantıları da 2020 yılında dijital ortamda 3 defa gerçekleştirdi. “SUSTAINEIBILITY TALKS” webinarları 2021 yılında da devam ediyor.

Pandemi öncesinde Amerika’dan Çin’e, İtalya’dan Avustralya’ya, Katar’dan İngiltere’ye kadar dünyanın dört bir tarafındaki fuarlara katılarak, sektörel ticaret heyetleri düzenleyerek Türkiye’nin renk ve desen bakımından dünya lideri olduğu doğal taşlarını tanıtan Egeli maden ihracatçıları, 2020 yılında dijital pazarlamaya yöneldi.

Doğal taş ihracatında Türkiye’nin lideri Ege Maden İhracatçıları Birliği, 17 Türk doğal taş ihracatçısı firmayla 20 Vietnamlı ithalatçıyı Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle 24-26 Kasım 2020 tarihlerinde “Vietnam Sanal Doğal Taş Sektörel Ticaret Heyeti”nde buluşturdu. 191 ikili iş görüşmesine sahne olan organizasyonda, Türk doğal taş ihracatçıları, arttırılmış gerçeklik teknolojisiyle doğal taşlarını ithalatçılara tanıttı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, dijitalleşme hamlelerinin 2000’li yılların başında başladığını pek çok hizmeti EİBKolay uygulamasıyla pandemi öncesinde dijital ortama taşıdıklarını, pandemi sürecinde de dijital pazarlamaya yoğunlaştıklarını kaydetti.

“2020 yılına dijital ayak izimizi bıraktık” diyen Eskinazi, “Pandemi nedeniyle yapacağımız projeleri dijitale taşıdık. Üyelerimizin dijital dönüşüme uyumlarını hızlandırmak için Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde Dijital Dönüşüm Grubu kurduk. 2020 yılındaki tüm eğitimlerimizi online gerçekleştirdik. Sanal fuarlar ve sanal sektörel ticaret heyetleriyle Türk ihracatçısına örnek olduk. 2020 yılında ihracatımızın yüzde 55’ini yaptığımız 30 ülkedeki ticaret müşavirlerimizle ihracatçılarımızı buluşturduk. Video konferans görüşmeleri için bir stüdyo oluşturduk. Üyelerimizin online etkinliklerde ürettikleri ürünleri optimum tanıtabilmeleri için 360 derece çekim yapabilen stüdyo kurduk. 2021 yılında da dijital pazarlama ile çalışmalarımız sürecek. İhracatçılarımızın e-ticaret ve e-ihracat altyapılarını güçlendirecek adımları arka arkaya atıyoruz. Pandemi projelerimizi gerçekleştirmemize ve hedeflerimize ulaşmamıza engel olamayacak” diye konuştu.