Ekonomi, magazin-yaşam haberleri (24.07.20219

Türkiye’nin en iyi yönetilen aile oteli: Emre Otel

Marmaris turizminin öncü ailelerinden Deliveli ailesinin kurduğu Emre Otelleri, QM Awards’ta Türkiye’nin En İyi Yönetilen Aile Oteli seçildi. Emre Hotels’in yeni nesil CEO’su Mustafa Deliveli ‘’Mutlu çalışanlarımızla ‘mutlu tatil’i garanti ettiğimiz otellerimizin kazandığı bu yeni ödülle gururumuz bir kez daha arttı’’ dedi

‘’Mutluluk küçük detaylarda saklıdır’’ vizyonuyla bir aile işletmesi olarak 1987 yılında kurulan ve o günden bugüne bir uluslararası otel olarak gelişip büyüyen Emre Otelleri, aldığı ödüllere bir yenisini daha ekledi. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen QM (Quality Management) Awards’ın 11.’sinde Türk turizmi için büyük değer taşıyan Ege ve Akdeniz aile otellerine ödüller verildi. Aile Otelleri ana kategorisinde Marmaris dalında Türkiye’nin En İyi QM Aile Oteli Emre Hotels seçildi. Hotel Su’da gerçekleştirilen ödül töreninde Emre Otelleri adına ödülü otelin CEO’su Mustafa Deliveli aldı.

11 ülkede ve 4 dilde oylanarak binlerce yurt içi ve yurt dışı profesyonele ulaşan QM Awards Anketi web siteleri üzerinden 101 bin ziyaretciye ulaştı. Ankete katılanlar, 2020 turizminin ‘en’lerini belirledi. Yaklaşık 1 ay süren anket sonuçları, Su Hotel’de düzenlenen ödül töreninde açıklandı. Türkiye’nin En İyi Aile Oteli seçilmekten gurur duyduğunu belirten Mustafa Deliveli; şunları söyledi: ‘’Babamın açtığı yolda aile olarak yönettiğimiz otelimizle bugün bu ödülü almak hepimizi gururlandırdı.  Marmaris merkeze 3 kilometre, havalimanına 100 kilometre mesafede bulunan otelimizde misafirlerimizle gülen yüzlerimizle ağırlıyoruz; uğurlarken gülümsemeleri bizim en büyük ödülümüz. Mutlu çalışan mutlu misafir mottosuyla hizmet veriyoruz.’’

ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 10002:2014 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi, ISO 22000:2005 Gıda Yönetim Sistemi, ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemlerini kurarak belgelendiren Emre Otelleri, 2020 yılında otelpuan.com sıralamasında Türkiye’nin en beğenilen ilk 100 oteli arasına seçilmişti.

Tütün mamullerinde İran, yaprak tütünde ABD ilk sırada

Ege Tütün İhracatçıları Birliği kayıtlarına göre 2021 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16’lık azalışla 357 milyon dolarlık yaprak tütün ve tütün mamulleri ihracatı gerçekleştirildi.

Söz konusu ihracatın 108 milyon dolarını yaprak tütün, 249 milyon dolarını ise tütün mamulleri oluşturdu.

İki ana ürün grubu içinde hem yaprak tütünde hem tütün mamullerinde azalış yaşanmıştır. Geçtiğimiz yılın ilk 6 aylık döneminde 97 milyon dolar olan tütün mamulleri ihracatı, 2021 yılının aynı döneminde yüzde 16 oranında azalış göstererek 249 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Tütün mamullerinde 6 aylık dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürünler sigaralar oldu.   Bu dönemde toplam 150 milyon dolarlık sigara ihracatı gerçekleştirildi. İhracatta ön planda bulunan diğer ürünümüz bir önceki yılın ilk altı aylık dönemine göre yüzde 7’lik artışla 55 milyon dolarlık ihracat performansı yakalayan nargile tütünleri olmuştur.

Ülke olarak bakıldığında ise, Birlik üzerinden en fazla tütün mamulleri ihracatı 43 milyon dolarla İran’a gerçekleşti. İran’ı sırasıyla Irak, İsrail, ABD ve Türkmenistan takip etti. Toplam 99 ülkeye tütün mamulleri ihracatının gerçekleştiği yılın ilk yarısında ilk 10 ülkeye yapılan ihracat toplam ihracatın yüzde 62’sini oluşturdu.

Yaprak tütün ihracatına bakıldığında ise Birlik kayıtlarına göre 6 aylık yaprak tütün ihracatı, miktarda yüzde 1 azalışla 22 bin ton, değerde ise yüzde 16’lık azalışla 108 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Yaprak tütün ihracatı gerçekleştirilen ülkeleri incelediğimizde; ilk sırada 20 milyon dolar ile ABD’nin geldiğini görmekteyiz.

ABD’yi, ilk 6 aylık dönemde yüzde 44’lük artış ile 18 milyon dolar ihracat gerçekleşen Endonezya takip etmektedir. ABD ve Endonezya’nın ardından sırasıyla, 10 milyon dolarlık ihracatla Polonya, 8 milyon dolar ile Belçika ve 6 milyon dolar ile Rusya takip etmektedir.

Rusya’nın ardından gelen Ukrayna ise yüzde 52’lik ilerlemeyle en fazla artış oranı yakalayan ülke oldu ve bu ülkeye 5.7 milyon dolarlık yaprak tütün ihracatı gerçekleştirildi.

İlk 6 aylık dönemde hem yaprak tütün hem de mamul ihracatımız bir önceki yıla nazaran düşük kalmış olsa da, kalan yarıda bir önceki yıl gerçekleştirdiğimiz 900 milyon dolarlık ihracat tutarını aşarak 1 milyar dolar hedefine ulaşacağımıza inanıyoruz.

Türk ihraç ürünleri Kore’de tanıtıldı

Türkiye yıllık 4,5 milyar dolar dış ticaret açığı verdiği Güney Kore’ye ihracatını artırmak ve dış ticaret açığını azaltmak için harekete geçti.

Kore İthalatçılar Birliği tarafından organize edilen ve Güney Kore’nin tek ithalat fuarı olan Kore İthal Ürünler Fuarı’nda Türkiye katılımını Ticaret Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle Ege İhracatçı Birlikleri organize etti. Pandemi nedeniyle iki yıl ertelenen organizasyonda Türkiye ilk kez yer aldı.

Kore Cumhuriyeti’nin 1,2 trilyon dolarlık dış ticaret hacmiyle ihracatta dünya beşincisi, ithalatta ise dünya sekizinci olduğu bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasında Serbest Ticaret Anlaşması olduğunu, iki ülke arasındaki tarihi dostluğun dış ticaretin gelişimi için uygun bir iklim oluşturduğunu kaydetti.

Türkiye ile Kore Cumhuriyeti arasındaki dış ticaretin Türkiye aleyhine bir seyir izlediğine işaret eden Eskinazi, “2020 yılında Türkiye, Güney Kore’den 5 milyar 735 milyon dolarlık ithalat yaparken, 1 milyar 103 milyon dolarlık ihracat yaptı. Kore İthal Ürünler Fuarı’nı bu tablonun daha dengeli olması adına bir fırsat olarak görüyoruz. Güney Kore, Çin, Japonya, Endonezya, Avustralya, Malezya gibi dünya devlerinin aralarında yer aldığı 15 Asya Pasifik ülkesi bir araya gelerek Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasına imza attı. Güney Kore pazarında konumumuzu güçlendirdiğimizde RCEP ülkelerine de ihracatımızı artıracağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Celep: Türk gıda ürünlerini TURQUALITY Projesiyle Korelilere sevdireceğiz

Ege İhracatçı Birlikleri’nin Güney Kore’ye yaptığı ihracatın 2021 yılının Ocak – Haziran döneminde yüzde 102’lik artışla 22,2 milyon dolardan 44,8 milyon dolara yükseldiğine vurgu yapan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, Ege Bölgesi’nin ihracatta güçlü olduğu gıda ürünlerinin Güney Kore’de tanınırlığını artırmak ve ihracatını geliştirmek istediklerini bu amaçla Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle TURQUALITY Projesi yürüttüklerini dile getirdi. Celep, “TURQUALITY Projesiyle Ege Bölgesi’nin ihracatında güçlü olduğumuz çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, meyve sebze mamulleri, zeytin ve zeytinyağı, baharatlar, odun dışı orman ürünleri, sert çekirdekli meyveler, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatımızı geliştirmek istiyoruz. Kore İthal Ürünler Fuarı bu anlamda bize büyük fırsatlar sunuyor” diye konuştu.

Ege İhracatçı Birlikleri; Kore İthal Ürünler Fuarı’ndaki standında; zeytin ve zeytinyağı, kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, şekerleme, meyve sebze mamulleri, dondurulmuş gıda ürünleri, konserveler, baharatlar, odundışı orman ürünleri, hazırgiyim ve konfeksiyon, deri ve deri mamulleri tanıttı.

Türkiye standının açılışına Türkiye adına Türkiye’nin Seul Büyükelçisi Durmuş Ersin Elçin katılırken, Seul Ticaret Müşaviri Ayşe Ferdağ Tekin Türkiye standında Güney Korelilere ve fuar ziyaretçilerine Türkiye’nin ihraç ürünleri hakkında bilgi verdi.

EİB’nin Güney Kore’ye ihracatı ikiye katlandı

Türkiye’nin Güney Kore’ye yaptığı ihracat 2021 yılının Ocak – Haziran döneminde yüzde 31’lik artışla 208 milyon dolardan, 273 milyon dolara yükselirken, aynı dönemde Ege İhracatçı Birlikleri’nin Güney Kore’ye yaptığı ihracat yüzde 102’lik artışla 22,2 milyon dolardan 44,8 milyon dolara çıktı.

Türkiye’den Güney Kore’ye yapılan ihracatta ilk sırayı 57 milyon dolarla kimya sektörü alırken, otomotiv endüstrisi 40 milyon dolarlık, Maden sektörü 27 milyon dolarlık ihracat performansı gösterdi. Ege Bölgesi’nden Güney Kore’ye yapılan ihracatta kimya sektörü 21,3 milyon dolarla lider sektör olurken, ikinci sırada 4 milyon dolarla çelik sektörü, üçüncü sırada ise; 3,6 milyon dolarla tütün sektörü yer aldı.