Ekonomi haberleri.. Turhal Şeker açıklamaları..

Başbakan, Kayseri Şeker’in satın aldığı Turhal Şeker’i savundu

 ŞEKER ÜRETECEK, KOTASI ARTACAK, İSTEYEN ORADA ÇALIŞACAK

Başbakan Binali Yıldırım, ihalede Kayseri Şeker Fabrikasının satın aldığı, ‘kapatılacak, tüm işçiler çıkartılacak’ iddiaları üzerine Turhal Şeker Fabrikası ile ilgili  ‘tam aksine, şeker üretimi devam edecek, pancar kotası artacak, çalışanlardan isteyenler orada çalışacak’ açıklaması yaptı. Yıldırım bu konuda şunları söyledi.

“Birileri dillerine, ‘şeker fabrikası satıldı orası kapatılacak’ sözlerini doladı. Turhal şeker fabrikası çalışmaya devam edecek. Daha fazla üretimini kotasını arttıracağız. Şeker pancar alım fiyatını da geçtiğimiz günler Amasya’da açıkladım. 2.35 kuruş, rekor bir fiyat verdik. Kapatılacak bir fabrika için böyle bir fiyat verilir mi? Bunlar külleyen yalandır. Çalışanlardan  isteyen orada devam edecek. İstemeyen başka bir devlet dairesine geçiş yapabilecekler. Yalana, dolana, kafa karışıklığına asla itibar etmeyelim.”

ŞEKER-İŞ SENDİKASI KAYSERİ ŞUBESİNDEN MOBBİNG İDDİALARINA YANIT

Kayseri Şeker Fabrikası tarafından Turhal Şeker Fabrikasında “Türk şeker işçilerine mobbing uygulandığı” haberlerine yönelik Şeker-İş Sendikası Kayseri Şubesinden yapılan açıklamada, haberlerin tamamen asılsız, mesnetsiz olduğuna dikkat çekildi.

Şeker-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı İbrahim Dayı yaptığı açıklamada; Turhal Şeker’i bünyesine katan Kayseri ŞekerFabrikası, Kampanya döneminde 3500 çalışanıyla Bölgede istihdamın ve sanayinin lokomotifidir. Kayseri Şeker bünyesinde sendikal faaliyet sürdürmek bir onurdur. Kayseri Şeker Fabrikası ve Şeker-İş Sendikası Kayseri Şubesi işçi haklarının korunması, sendikal faaliyetlerin yürütülmesi, işçi maaş ve ikramiyelerinin zamanında ödenmesi, çalışanlara sendika sözleşmelerinde yer almamasına rağmen teşvik ikramiyesi ödemesi, sosyal hakların zamanından önce verilmesi gibi bir çok alanda şeker sektöründe yapılan toplu iş sözleşmelerinde örnek gösterilmektedir.

“Kayseri Şeker Fabrikası, Özelleştirme İdaresi Başkanlığından satın aldığı Turhal Şeker Fabrikası ile ilgili olarak ulusal bir televizyon kanalında 12.06.2018 tarihinde ’Türk Şeker işçilerine mobbing uyguladığına’ dair asılsız ve mesnetsiz bir haber yayınlamıştır.

Kayseri Şeker Fabrikasının yetkililerinin 07.06.2018 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığında yapılan ihale aşaması ile  08.06.2018 tarihinde de Turhal Şeker Fabrikasında yapılan törenlerde Sendika yönetimi olarak bizler de hazır bulunduk.

Törende yapılan açıklamada  Türk şeker işçilerine yönelik olarak Kayseri Şeker Şirketi ile çalışmak isteyen personelin aynı özlük hakları ile işlerine devam edebileceği tüm çalışanlar, basın mensupları ve televizyonlardan canlı olarak yayınlanarak ilan edildi.

11.06.2018 tarihi itibariyle fabrikada revizyon çalışmalarına başlandığından dolayı Kayseri Şeker Şirketi ile  devam etmek istemeyen çalışanlar, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından, kendilerine ait olan makine fabrikalarına nakledildi.

Türk Şeker’e ait sendikalı işçiler Kayseri Şeker bünyesine geçmek istemedikleri görüldü.Yarım kalan Revizyon çalışmalarının aksatılmaması, pancar üreten binlerce çiftçinin mağdur edilmeden yetiştirdikleri pancarın zamanında teslim alınarak işlenmesi için, Kayseri Şeker Fabrikası  kadrosunda bulunan, konusunda uzman ve teknik personelin geçici olarak Turhal Şeker Fabrikasında görevlendirildiği gözlemlenmiştir.Üstelik Türk Şeker’de çalışmaya devam etmek isteyen işçilere her gün belirli saatlerde fabrikaya giriş için izin verilmektedir.

Ancak; Kayseri Şeker tarafından Turhal Şeker Fabrikasında “Türk şeker işçilerine mobbing uygulandığı” şeklinde ulusal bir kanalda tamamen asılsız, mesnetsiz bir haber yayınlanmıştır.Söz konusu haber tamamen asılsız ve gerçeği yansıtmamaktadır. Kayseri Şeker Fabrikası faaliyet gösterdiği her alanda Devletin, çiftçinin, Sendikanın  ve çalışan personelimizin yanında yer almıştır denildi.

ELİTAŞ; PANCAR ÇİFTÇİSİ İÇİN ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERECEĞİZ.

Ak Parti Gurup Başkan vekili Mustafa Elitaş Kayseri Şeker tarafından geleneksel olarak düzenlenen  Kayseri Şeker ailesi Bayramlaşma törenine katılarak, Pancar çiftçisi için  elinden gelen gayreti göstereceğini belirtti.

Kayseri Şeker Fabrikası Şeker Gölü tesislerinde düzenlenen bayramlaşma törenine;  Ak Parti Gurup Başkan vekili Mustafa Elitaş, Ak Parti İl Başkanı Fatih Hasyüncü,  Kocasinan İlçe İlçe Başkanı Muammer Kılıç, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri Şeker ve Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Osman Canıtez, Genel Müdür yardımcıları ve Kayseri Şeker çalışanları, aileleri ile birlikte katıldılar.

Ak Parti Gurup Başkan Vekili Mustafa Elitaş konuşmasında, Şeker sektörünün ve pancarı çiftçisinin sorunları ile  Bölgede tarım hayvancılığın geliştirilmesi konularında görüşlerini paylaştı.

Elitaş; Şeker pancarı tarımında en önemli konunun Şeker pancarı kotası olduğuna da dikkat çekerek, Sayın Başbakanımız Tokat’ta konuşurken Turhal şeker fabrikasının kotası hem Turhal şeker Fabrikası çalışacak. Hem de kotası artacak diye bir beyanda bulunmuş bu. Kayseri şekerin kotasının artmasının yolunu açan bir düzenlemedir. Pancar çiftçisi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz dedi.

Elitaş Konuşmasını şöyle sürdürdü; Kayseri Şeker Fabrikası, Turhal şeker fabrikasını alarak özelleştirilen on dört fabrika içerisinden  çiftçi kuruluşu Fabrikalara yenisini daha ilave etme imkanı bulmuş oldu.Şuanda Türkiye’de bir çiftçi kuruluşu olarak çalışan Konya, Çumra, Kayseri, Boğazlıyan ve  Amasya var. Bunlara Turhal’da ilave edilmiş oldu. Bir tarafta çiftçi kardeşlerimiz toprakta alın terlerini  döküp  ürünlerini değerlendirmeye çalışırken aynı çiftçilerin ortak olduğu şeker fabrikaları, kendi ürünlerinin tüketiciye en iyi şekilde gitmesiyle de umarım gurur duyuyorlardır.

 Kayseri şeker Fabrikası Pancar Ekicileri Kooperatifi sadece şeker pancarıyla değil, diğer tarım ürünlerinden Mısır konusunda nohut konusunda piyasa oluşturmak, çiftçinin hakkını koruyabilmek için onları teşvik edebilmek. Tarım ürünlerinden hangi yöne doğru gideceği konusunda önceden bir bilirkişilik yaparak onlara yol gösterme gayretini de yapıyor.  Böylesine bir gayret içerisinde bulunan değerli Kayseri Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay’ı  tebrik ediyor, üyelerine de başarılar diliyorum.

Seçim çalışmaları sürecinde Kayseri’nin ilçelerini gezmeye gayret ediyoruz. İlçelerde en önemli konulardan birisi tarım sektörünün ne olacağı hayvancılıkla ilgili gelecek konularıdır. Tarım sektöründe pancar şekeri eskiden bu en önemli gündem maddesiydi. Biz iki bin iki yılında Milletvekili aday olduğumuz dönemde pancar fiyatları, üzerinde en çok spekülasyon yapılan tıpkı fındık fiyatları, çay fiyatları gibi bir siyasi mesele haline getirilip, bir tarafın istediği öbür tarafın veremediği, Devletin görev zararlarıyla bu ihtiyaçları karşıladığı bir süreç vardı. Her sene Devlet pancar et fiyatlarındaki verdiği ekstrayı  hazineye görev zararı yazar, tüketici şekeri daha ucuza kullansın diye bir strateji bir politika takip ederdi. AK Parti ile birlikte artık görev zararının değil, üretimin verimli olması, ihtiyaçların en iyi şekilde karşılanması ve şirketlerin har vurup harman savurmak yerine daha uygun şartlarla üretim maliyetlerini oluşturması arzu edildi. Bu uygulamadan çiftçi de memnun tüketici inşallah bundan sonra memnun olacak.

Bakın siz benden daha iyi bilirsiniz. Bu özelleştirmeden önce Türkiye’de yirmi beş’i Türk Şeker’e yani devlete ait fabrika vardı. Az önce saydığım fabrikalar Konya Kayseri ve Amasya olmak üzere Çiftçi kuruluşu çok ortaklı şirketlerin dışından iki tane daha üç tane daha özel sektör Fabrikası vardı. Türkiye’deki iki milyon dört yüz bin ton pancar şekeri üretiminin, Bir milyon üç yüz bin tonu Türk Şeker tarafından üretilir, bir milyon yüz bin tonu da  özel sektör fabrikaları tarafından üretildi. Ortalama olarak özel sektör fabrikalarının yüzde elli’den fazlasını Türk şeker fabrikaları üretir  bundan dolayı dört seksen bir milyon tüketici iki buçuk milyon tona yakın Pancar şekerine yaklaşık iki buçuk milyar lira fazla bedel öderdi.

 İnşallah bu on dört fabrikayla birlikte şekerde rekabet ortaya çıkacak Türk Şeker’in üretim maliyeti umuyorum ki tüketicinin alım fiyatına tekabül edecek. Kar yüksek, ürün verimli ama Devlet tam manasıyla nitelikli bir şekilde üretim yapamadığından dolayı, seksen bir milyon tüketicinin fazla bedel ödemesi ile ilgili bütçesinden çıkan rakam vardı. İşte  bu sayede bütün bunların önüne  de geçilmiş olacaktır.

 Bilindiği  üzere, Şeker kanununda Türkiye büyük millet Meclis kapanmadan önce önemli bir değişiklik yaptık. Hem Kayseri pancar Ekicileri Kooperatifi, hem de bu konuyu iyi bilen arkadaşlarımız, Bin dokuz yüz doksan dokuz yılında çıkarılmış şeker Kanunu’ndaki bir maddeye istinaden. Pancar şekerinin ve pancar üreticisinin önünde önemli bir engel oluşturan Nişasta bazlı şekerlerin kotasının yüzde on Artı yüzde elli daha artırılabilmesi ile ilgili bir madde vardı. Bugüne kadar bir kere yüzde on beş nişasta bazlı şeker fazlası uygulanmış ama önceki yıllarda toplam şeker ihtiyacının yüzde on üçünün NBŞ tarafından karşılanması ile ilgili düzenleme vardı. Onu Cumhurbaşkanımızın talimatıyla en son çıkardığımız kanunda düzelttik.

Bize gelen bilgiler ve hakikaten yapılanın yanlış olduğuyla ilgili net şekilde aktarılan bilgiler doğrultusunda nişasta bazlı şekerin toplam şeker talebinin yüzde beşine düşürülmesini sağladık. Yani yüzde on üçün sekizlik kısmını aldık. Pancar şekeri üretenlere tahsis ettik. Bunun da kanunda. Türk Şeker’in bünyesine bıraktık dedi.

Başkan Akay ise konuşmasında; Turhal şeker Fabrikasının Kayseri Şeker’in gücüne güç katacağını belirtti. Başkan Akay konuşmasını şöyle sürdürdü; Kayseri şeker Fabrikası bünyesine Turhal Şeker Fabrikasını katmakla ne kadar büyük bir yükün altına girdiğinin farkındadır. Ama büyük Kayseri şeker ailesinin gücüne inanıyoruz biz hep birlikte bunu başaracak öncelikle insan kaynağı gücümüze inanıyoruz ve  güveniyoruz.

İnsan kaynağı birikimimiz ve diğer pek çok zorlukların da bugüne kadar üstesinden geldi. İnanıyoruz ki Turhal şeker fabrikasında da en iyi şekilde revizyonu bitirecek kampanya hazırlayacak, kampanyada başarılı bir çalışma ortaya koyacaktır. Turhal şeker Fabrikası Kayseri Şeker’in gücüne güç katacaktır dedi.

Öte yandan Bayram günü ve Babalar günü olması nedeniyle Elitaş, Başkan Akay ve diğer yöneticiler bayramlaşma törenine katılan çocuklara çeşitli hediyeler takdim ettiler.

KTO’DA BAYRAMLAŞMA

 Kayseri Ticaret Odası’nda, KTO üyelerine yönelik düzenlenen bayramlaşma programı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımı ile gerçekleşti.

Bayramın 2. günü gerçekleşen bayramlaşma programına;Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki KTO Başkanı Ömer Gülsoy ve yönetim kurulu üyeleri, KTO Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan ve meclis üyeleri,  AK Parti Kayseri İl Başkanı Fatih Hasyüncü, MHP İl Yönetimi ve Milletvekili Adayları ileçok sayıda üye katıldı.

Programda konuşma yapan Başkan Gülsoy; “Rahmet, merhamet ve bereket ayı olan Ramazan-ı Şerif’i ardından bayrama erişmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bayramlar gönüllerimizin sevinçle huzurla dolduğu, bu sevinç ve huzurun, kalplerimizden evlerimize, evlerimizden memleketimize buradan tüm İslam Âlemine yayıldığı özel günlerdir. Bu özel günlerde hatır almak, eş dostu ziyaret etmek, birlikteliğimizi daha da pekiştirecektir. Geleneklerimizi kuşaktan kuşağa aktarmak bizlerin elinde, örf ve adetlerimize ne kadar bağlı kalırsak değerlerimize ne kadar sahip çıkarsak millet olarak o kadar güçlü kalırız. Bilindiği üzere uzun süredir gerçekleşmeyen bayramlaşma programlarına yönetimimizle yeniden start verdik. Bayram demek birlik beraberlik, dayanışma ve kaynaşma demektir. Biz de bu bilinçle üyelerimizle aramızdaki bağı daha da güçlendirmek için bu programı organize ettik. Sloganımızda verdiğimiz mesajdan da anlaşıldığı üzere ‘birlikte daha güçlüyüz’ diyor ve hep birlikte nice güzel bayramlar görmeyi temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Düzenledikleri program dolaysıyla Başkan Gülsoy ve yönetimine teşekkür eden Çevre ve şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise; “Tüm İslam aleminin mübarek Ramazan Bayramını tebrik ediyor, yüce Mevlam’dan bizlere sevgi ve muhabbetle geçireceğimiz bir bayram yaşatmasını niyaz ediyorum. Allah hep birlikte huzur içinde nice bayramlara erişmeyi nasip eylesin” dedi.

Bayramlaşma programı sonunda günün anısına hatıra fotoğrafı çekildi.

“Çiftçimiz, emeğinin karşılığını almak, tüketicinin de makul  fiyatlarla ürün tüketebilmesini istiyor”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üretici fiyatları endeksinin, Nisan ayının ardından Mayıs ayında da gerilediğini bildirerek, “Ocak ayında yüzde 1,62, Şubat’ta yüzde 0,86, Mart’ta yüzde 0,52 artan tarım ÜFE, Nisan’daki yüzde 1,56 gerilemenin ardından Mayıs’ta da yüzde 0,55 indi. Kasım ayında yüzde 17,95’e kadar yükselen tarımda üretici fiyatları endeksi artışı, Mayıs ayında yüzde 8,47 oldu” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2017 yılının Ocak ayında yüzde 6,03 olan tarım ÜFE’nin, Şubat’ta yüzde 8,60’a, Mart’ta yüzde 14.05’e, Nisan’da yüzde 16,94’e çıktığını, Temmuz ayında yüzde 8,67’e kadar geriledikten sonra Kasım ayında yüzde 17,95’e kadar yükseldiğini, bu yıl Ocak ayında yüzde 9,69, Şubat ayında yüzde 8,98, Mart’ta yüzde 7,70, Nisan’da yüzde 6,39, Mayıs’ta ise yüzde 8,47 olduğunu vurguladı.

4 Haziran 2018 tarihinde açıklanan tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) verilerine göre gıda ve alkolsüz içeceklerde aylık artış oranının yüzde 1,45 olduğuna, genel TÜFE’nin yüzde 1,56 arttığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Mayıs ayı itibarıyla TÜFE’de genel enflasyon yıllık bazda yüzde 12,15, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 11 ile çift hanelerde olmasına karşın, tarım ÜFE’de enflasyon tek hanelerde devam ediyor. Aynı ay yurtiçi ÜFE ise aylık bazda yüzde 3,79, yıllık bazda yüzde 20,16 düzeyinde.

Ocak ayında yüzde 1,62, Şubat’ta yüzde 0,86, Mart’ta yüzde 0,52 artan tarım ÜFE, Nisan’daki yüzde 1,56 gerilemenin ardından Mayıs’ta da yüzde 0,55 indi.”

-“Tarladan markete ürün fiyatları katlanarak artıyor”-

Mayıs ayı itibarıyla gıda ve alkolsüz içeceklerdeki yıllık artış yüzde 11’i, TÜFE’de yüzde 12,15’i, yurtiçi ÜFE’de yüzde 20,16’yı bulurken tarım ÜFE’de yüzde 8,47’de kaldığını, yıllık artışlar bazında tarım ÜFE ile gıda ve alkolsüz içecekler arasındaki fark 2,53’e, TÜFE ile 3,68’e, yurtiçi ÜFE ile 11,69’a ulaştığını belirten Bayraktar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Çiftçimiz, gecesini gündüzüne katarak makul fiyatlarla üretmeye devam ediyor. Yalnız tarladan markete ürün fiyatları katlanarak artıyor. Bugün karpuz 4,8 kat, elma 4,4 kat, kabak 4,2 kat, maydanoz 3,8 kat, kırmızı mercimek ve kuru kayısı 3,6 kat fazlaya tüketiciye satılıyor.

Üreticiden 42 kuruşa alınan karpuz 2 lira 1 kuruşa, 1 lira 23 kuruş olan elma 5 lira 41 kuruşa, 70 kuruş olan kabak 2 lira 94 kuruşa, 33 kuruş olan maydanoz 1 lira 25 kuruşa, 2 lira 3 kuruş olan kırmızı mercimek 7 lira 30 kuruşa, 9 lira olan kuru kayısı 31 lira 97 kuruşa tüketiciye ulaşıyor.

Çiftçimiz, emeğinin karşılığını almak, tüketicinin de makul fiyatlarla ürün tüketebilmesini istiyor.”