Ekonomi haberleri (30.04.2018)

Dış Ticaret İstatistikleri, Mart 2018 (Kayseri, Sivas, Yozgat)
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kayseri Bölge Müdürlüğünden alınan verilere göre; Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2018 yılı Mart ayında, 2017 yılının aynı ayına göre %7,7 artarak 15 milyar 587 milyon dolar, ithalat %12,7 artarak 21 milyar 442 milyon dolar olarak gerçekleşti.
En fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu
Almanya’ya yapılan ihracat 2018 Mart ayında 1 milyar 511 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla 1 milyar 45 milyon dolar ile İngiltere, 961 milyon dolar ile İtalya ve 738 milyon dolar ile Irak takip etti.
İthalatta ilk sırayı Rusya aldı
Rusya’dan yapılan ithalat, 2018 yılı Mart ayında 2 milyar 147 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla 2 milyar 101 milyon dolar ile Almanya, 2 milyar 1 milyon dolar ile Çin ve 1 milyar 35 milyon dolar ile İngiltere izledi.
TÜİK Kayseri Bölge Müdürlüğünden alınan verilere göre Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre Kayseri’ de; ihracat 2018 yılı Mart ayında, 2017 yılının aynı ayına göre % 30,2 artarak 192 milyon 81 bin dolar, ithalat % 29,7 azalarak 125 milyon 618 bin dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre ise Kayseri’ de ihracat % 16,6 artarken, ithalat % 18 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre Sivas’ ta; ihracat 2018 yılı Mart ayında, 2017 yılının aynı ayına göre % 39,8 artarak 8 milyon 339 bin dolar, ithalat % 150,1 artarak 8 milyon 989 bin dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre ise Sivas’ ta ihracat % 28,1 artarken, ithalat % 103,2 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre Yozgat’ ta; ihracat 2018 yılı Mart ayında, 2017 yılının aynı ayına göre % 66,2 azalarak 630 bin dolar, ithalat % 26,9 artarak 1 milyon 552 bin dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre ise Yozgat’ ta ihracat % 9,3 azalırken, ithalat % 26,8 azaldı.

4. ISTRADE ENERJİ TİCARETİ VE TEDARİĞİ ZİRVESİ

NİSAN 2019’DA İSTANBUL’DA DÜZENENECEK

Enerji ticareti ve tedariki alanında Türkiye’deki yegane platform olma özelliği taşıyan ISTRADE Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesinin 4.’sü Nisan 2019’da İstanbul’da düzenlenecek. Enerji ticaretindeki sorunlar, güncel gelişmeler, beklentiler ve organize piyasaların geleceği, konuyla ilgili önde gelen üst düzey isimler tarafından tartışmaya açılacak.

Enerji Fuarcılık A.Ş. tarafından düzenlenen 3. Enerji Ticareti ve Tedariki Zirvesi ISTRADE 2018  ise 9-10 Nisan  tarihlerinde İstanbul Raffles Otel’de gerçekleştirildi.

35’in üzerinde sponsor şirketin destek verdiği zirvede, enerji ticaretinde faaliyet gösteren tüm paydaşlar ve ilgili Kamu Kurumları bir araya gelerek sektördeki güncel gelişmeleri değerlendirme ve gelecek beklentilerini paylaşma fırsatı buldu.

“Enerji Ticaretinde Dijital Dönüşüm”, “Perakende Elektrik Piyasaları ve Dağıtım”, “Elektrik Piyasalarında Ticaret ve Tedarik”, “Akaryakıt Ticareti ve Depolama”, “Türkiye’de Doğal Gaz Ticareti”, “Petrol Piyasalarında Ticaret ve Dijitalleşme”, “Balkanlar’da Bölgesel Gaz Ticareti” oturumları gerçekleştirildi. ISTRADE 2018’de kapsamında ayrıca “ETD İstanbul Traders Meeting” oturumu ile “Blockchain 101”, “EPİAŞ Enerji Ticareti ve Risk Yönetimi”, “Son Kaynak Tedarik Tarifesi” ve “Organize Olmayan Enerji Piyasalarında Türev İşlemler ve Hukuki Boyutları” başlıklı çalıştaylar da yapıldı.

Zirve’ye, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, EPDK Kurul Üyeleri başta olmak üzere, ETD, PETDER, GAZBİR, GAZİD, ELDER, PETFORM, EÜD, GAZİD, ADER, AKADER, PÜİS, TABGİS, TLPGD, gibi sektörün önde gelen meslek kuruluşlarının yöneticileri de katıldı.

2 gün süren 3. Enerji Ticareti ve Tedariki Zirvesi ISTRADE 2018’e yurtiçi ve yurtdışından 750’nin üzerinde kayıtlı delege katılımı gerçekleşti. Zirvede düzenlenen 8 oturum ve 4 çalıştayda Türkiye ve yurtdışından 40’ın üzerinde konuşmacı ve moderatör yer alırken zirvedeki oturumlar internet üzerinden canlı olarak yayınlandı.

İster şehirde ister denizde: Timberland Tideland ve Camden Falls

 Timberland’in ikonik ayakkabıları hem tekne hem de şehir tatilleri için konforlu bir seçim olmaya devam ediyor. Klasik tekne stili ve el dikişi mokasen detaylarıyla erkek Tidelands serisi mükemmel rahatlık için en üst kalite deriden üretiliyor. Bu serinin farklı üst yüzeyleri, ham deri ve koton bağcıklar ve geri dönüşümlü kauçuktan üretilmiş kaymayan tabanlarla tamamlanıyor. Timberland’in zamansız stili, yaz mevsimine canlı renklerdeki süet ve deri alternatifleriyle göz kırpıyor.  Isınan havaların gözdesi bir diğer ikonik ürün ise Camden Falls kadın koleksiyonu.
Timberland tekne ayakkabıları deniz kenarında mayolarla, şehirde jean’lerle  mükemmel uyum sağlıyor.
Tidelands ve Camden Falls modelleri aktif yastıklama, ayağa sürekli destek ve dinamik esneklik sağlayan SensorFlex™ taban teknolojisine sahip. SensorFlex™ teknolojisi en zorlu yüzeylerde bile rahatça yürüme imkanı sağlayarak giyenlere  her ortamda rahatlık vadediyor.
Konfordan çok daha fazlasını vadeden Camden Falls ve  Tidelands serileri ultra nefes alabilen Ortholite® köpük ayak tabanı ile antimikrobiyal ve koku önleyici özelliklere de sahip. Bu özellikler sayesinde Timberland’ın tekne ayakkabıları tüm gün çorapsız olarak da rahatlıkla kullanılabiliyor.

TAYSAD Yönetim Kurulu Alper Kanca;

 “İhracatta katma değeri yüksek ürünler üzerinde çalışıyoruz”

 Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD)  Turkcell Akıllı Yerler ve İş Uygulamaları Direktörü Esat Sönmezer ve İTÜ ARI Teknokent Kuluçka ve Hızlandırma Programları Müdürü Selma Bahçıvanoğlu’nun da katılımıyla Türkiye ve dünyadaki sanayi ve teknolojik gelişmelerin konuşulduğu İzmir Üye toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda, Bursa’da yapılan Teknoloji Zirvesinde T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile görüşmelerini aktaran TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca,  “Bakanlık yüksek sanayiye geçiş ile ihracatı arttırmayı hedefliyor. Üretilen ürünlerin katma değerinde artış yapılarak, yüksek gelir getiren ürünlerin ihracatı için çalışıyoruz. Hem bakanlık hem de üreticiler olarak bizler, sanayinin inanılmaz bir dönüşüm ve teknolojik değişim içerinde olduğunun farkındayız. Bu değişim ve dönüşüme nasıl ayak uydurmamız gerektiği üzerinde duruyoruz. Bu konuda bakanlığın bazı stratejik planları var. Bakanlık bünyesinde oluşturulan Yürütme Kurulu ile Türkiye’de üretilen araçların içerisinde kullanılan ithal parçaların yerlileştirilebilmesi için çalışmalar yapılıyor” dedi.

Türkiye ucuz ürünler satıyor, pahalı ürünler alıyor

İthalat ve ihracat rakamlarına göre Türkiye yüksek teknolojili ürünler pazarında yüzde 3,9 ihracat yaparken yüzde 15,1 ithalat gerçekleştiriyor. Orta yüksek teknolojili ürünlerde ise yüzde 34 ihracat yüzde 41’lik bir ithalat söz konusu diye belirten Kanca, “Türkiye olarak ne yazık ki ucuz ürünler satıyoruz, pahalı ürünler alıyoruz. Bakanlığımız da durumun farkında ve ihracattaki ürün kategorisini değiştirmek için çalışmalarda bulunuyoruz” diye konuştu.

“Otonom araçlar en az tedarikçileri etkileyecek”

Toplantıda Endüstri 4.0’ın sadece fabrikaları değil, toplumun her bireyini etkileyeceğini belirten Turkcell Akıllı Yerler ve İş Uygulamaları Direktörü Esat Sönmezer, “Çok yakında teknolojik değişimler ve gelişmeler ile birlikte birçok meslek yok olacak. Otonom araçlar hayatımıza girdikten sonra yaşanan değişimden ise en az etkilenenler tedarikçiler olacak. Otel sektörü, servis sektörü, sigortacılık sektörü en fazla etkilenecek olan sektörler olarak görülüyor” dedi.

 “İTÜ Çekirdek ile girişimcilere destek veriyoruz”

TAYSAD İzmir Üye Toplantısında konuşma yapan İTÜ ARI Teknokent Kuluçka ve Hızlandırma Programları Müdürü Selma Bahçıvanoğlu, “İTÜ ARI Teknokent sadece İTÜ öğrencileri için değil, Türkiye’deki tüm girişimciler için hizmet veriyor. Burada “Ön Kuluçka”, “Kuluçka” ve “Hızlandırma Programlarımız” ile girişimcileri yönlendirmiş oluyoruz. Geçen yıl İTÜ Çekirdek’e 11 bin proje başvurusu yapıldı. Burada başvuruları güzel bir elekten geçirerek şirketleşebilir olanlarını, yatırımcıları ile buluşturuyoruz. Böylelikle nereye yatırım yapacağını bilemeyenler için güzel fırsatlar doğmuş oluyor” diye konuştu.