Ekonomi haberleri (01.06.2018)

“TOSB inovasyon ekosistemi haline gelecek”

Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSB), 30 Mayıs Çarşamba günü 2. Olağan Genel Kurul toplantısını gerçekleştirdi. TOSB yönetiminin güven tazelediği Genel Kurul toplantısında açılış konuşmasını gerçekleştiren TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, TOSB’un bir inovasyon ekosistemi haline geleceğini belirtirken, 2017’de TOSB içerisinde yapılan yatırımlardan ve yeniliklerden bahsetti.

TOSB’u bir inovasyon ekosistemi haline getirmek istediklerini belirten Burhanoğlu, “TOSB’da bir inovasyon merkezi oluşturuluyor. Bunun için TOSB içerisine Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğiyle oluşturulan TEB – TİM Girişim Evi açılıyor. Bununla birlikte AutoCUP Projesi ve MARKA Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Bu projeler ile TOSB bölgesindeki firmaların ve çalışanların yeni teknolojileri deneyimlemesi için bir ortam hazırlamak istiyoruz” dedi.

AutoCUP Projesi

Burhanoğlu “Yan sanayiciler olarak hem girişimci sıfatıyla hem de yatırımcı sıfatıyla bu inovasyon ekosistemin en önemli paydaşlarıyız. Üniversiteleri buraya getirmeye ve üniversite sanayi işbirliğini geliştirmeye çalışıyoruz. Endüstri 4.0 ve dijitalleşmeyle ilgili, ortak bir şekilde çözümleyebileceğimiz bir ofis açıp burada hizmet etmek istiyoruz. TOSB içerisinde yer alan firmaların otonom araç teknolojisine ürünlerini daha kolay ve hızlı adapte olabilmesi, IOT(nesnelerin interneti) altyapısının oluşumu ve bölgedeki inovasyon kültürünün geliştirilmesi için AutoCUP projesini hayata geçiriyoruz. Bu proje ile hem üniversitelerle işbirliği gelişecek hem de firmalar 5-10 yıl sonrasındaki teknolojileri öğrenmiş olacak. Üstelik bu teknolojileri deneyimleme olanağı bularak kendi ürettikleri ürünlere etkisini de değerlendirebilecek. Ayrıca IOT altyapısı TOSB’a kurulacak ve böylelikle çeşitli dijitlleşme ve verimlilik projeleri üye firmalarca yürütülebilir hale gelecek” dedi.

TOSB’a Girişim Evi

Burhanoğlu inovasyon ekosistemini geliştirmek için TOSB içerisinde açılan Girişim Evi’nden de bahsetti.  “TEB ve TİM işbirliğiyle oluşturulan TEB – TİM Girişim Evi projesi imzalandı. Bu bölgenin oto sanayi ağırlıklı olması ve otomotiv sanayindeki start-Upların da artması TOSB’da bir Girişim Evi’nin olmasını gerektiriyordu. Tüm ekosistemin paydaşlarıyla bir arada olmak istiyoruz, hem girişimcilerle hem de yatırımcılarla” diye konuştu.

 

 

 

“Otomobiller akıllı hale geliyor”

TOSB içerisine yapılan yatırımlara da değinen Burhanoğlu: “Üyelerimizin bütün test ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve ileri teknoloji konularında kendilerini geliştirmek için yapacakları her konuya destek vermek amacıyla Bias, Gebze bölgesinde TOSB içerisine açıldı. Otomobil yan sanayi için inovasyon çok önemli. Artık otomobiller 4 tekerlekli cep telefonu haline geliyor, akıllı hale geliyor. O yüzden bizim de buna hazırlıklı olmamız lazım. Test merkezimiz de bu hazırlıklar için çok önemli bir yer haline gelecek” dedi.

MARKA ile TOSB bir arada

Genel Kurulda Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) projesi hakkında bilgi veren Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Başkan Vekili Devrim Şavlı “T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destek verdiği, TOSB ve TAYSAD ile birlikte tasarladığımız proje, kamu kuruluşları, üniversiteler ve özel sektörü bir araya getiriyor. Bu projede amaçladığımız otomotiv endüstrisinin gelecek piyasa ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandırılması. Bu projeyi gerçekleştirmek için güdümlü proje ve marka desteği öngörüyoruz. Burada insan kaynakları alt yapısı, inovasyon merkezi ve otomotiv değer zincirine dayalı işbirliğini güçlendirmek amaçlı eksik kalan tüm noktaları tamamlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

TOSB’a yatırımlar devam ediyor

Yeni yatırım müjdelerinin de verildiği TOSB 2. Genel Kurulu’nda İsveç merkezli, dünyanın en büyük otomotiv emniyet sistemleri üreticilerinden Autoliv’in, start verdiği 19 milyon Euro’luk yatırım ile TOSB içerisinde yerini alacağı bilgisi de paylaşıldı.

 “Otomotiv sektörü dalgalanmadan etkilenmeyecektir”

Genel Kurulda son olarak, bugünler de en çok sorulan sorunun dövizdeki dalgalanma olduğunu belirten Burhanoğlu, “Otomotiv sektörü tecrübesi ve direnciyle dalgalanmadan etkilenmeyecektir” dedi.

TOYOTA, SÜRÜCÜLERİ GEREKSİZ KORNA ÇALMAMAYA DAVET EDİYOR

Toyota, 2 Haziran cumartesi günü yüzbinlerce öğrencinin katılacağı Liselere Geçiş Sınavı (LGS) için anlamlı bir çağrı yaparak trafikteki tüm sürücüleri bir kez daha  “korna çalmamaya” davet etti. Toyota, 3 yıl önce başlattığı “Korna Çalma, Huzurumu Çalma” sosyal sorumluluk projesi kapsamında tüm sürücülere “gereksiz korna çalmama” çağrısında bulunuyor.

Milyonlarca öğrencinin geleceklerine yön verecek bu çok önemli sınavda doğru çözecekleri her bir sorunun hayatlarını şekillendireceği bilinciyle hareket eden Toyota, sınav süresi boyunca sürücüleri gereksiz korna çalmamaya ve daha fazla duyarlı olmaya davet ediyor.

Proje kapsamında bir medeniyet ölçüsü olarak görülen korna sesiyle ilgili çalışmalar tüm mecralarda sürdürülürken, özellikle sınava giren gençlerin korna sesiyle dikkatlerinin dağılmaması için azami çaba gösterilmesi gerektiğinin de altı çiziliyor.

Toplumun genelinde farkındalık yaratılması amaçlanan proje Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da destekleniyor. Çevresel bir sorun olarak görülen ve insan sağlığına olumsuz etkilerinin yanında, toplumların gelişmişlik seviyesiyle doğru orantılı bir konu olduğuna dikkat çekilen “Korna Çalma Huzurumu Çalma”  sosyal sorumluluk projesi birçok kamu ve özel kuruluş tarafından da destekleniyor.

Bu kurum ve kuruluşların arasında; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul, İzmir, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Eskişehir ve Kayseri Büyükşehir Belediyeleri, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası da bulunuyor. Toyota aynı zamanda toplumda rol model olan kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşları ile de işbirliği yapıyor.

Toyota, Hidrojenli Araç Üretimini Hızlandırıyor

Toyota sıfır emisyon salımı olan yakıt hücreli araçlara büyük yatırım yapmaya devam ediyor. 3 yıl gibi kısa zamanda Mirai satışlarını yıllık 3 bin adet seviyesine çıkaran Toyota, 2020’de 30 binli adetlere çıkmayı amaçlıyor.

Toyota bu büyüme seviyesine hazırlanmak adına Japonya’da iki yeni büyük tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Otomobil fabrikasının yanına yapılan tamamen yeni yapılar, yakıt hücresi sistemlerinin seri üretimini genişletecek. Aynı zamanda yüksek basınçlı hidrojen tankı üretmek için de yeni bir üretim hattı kuruldu.

Yakıt hücresi yığını, hidrojen ve oksijenden elektrik üretiyor ve böylece yakıt hücreli araçların sıfır emisyona sahip olmasını sağlıyor. Toyota yüksek adette üretim yaparak sistem maliyetlerini düşürecek. Aynı zamanda yakıt hücreli araçların büyümesi ve satış adetlerinin artması için daha geniş bir bulunabilirlik sağlayacak.

Toyota, bu adetlere erişmek için yakıt hücresi sistemi üretimi şu anki yerinden tamamen yeni, son teknoloji tesise taşınıyor. Bu tesis, Toyota’nın 1938’de açılan ilk fabrikalarından birinin yanına inşa edildi. Yeni tesisler aynı zamanda üretim sırasında ortaya çıkan CO2 emisyonunun düşmesine de yardımcı olacak. Bu da Toyota’nın 2050 Çevre Hedeflerine erişmesine katkı sağlayacak önemli girişimlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Shimoyama’daki yeni hidrojen tankı üretim hattının yapımına başlanırken, yeni yakıt hücresi yığını tesisinin yapımı da devam ediyor. Bu tesislerin operasyonlarına 2020 civarında başlaması planlanıyor.

Mirai satışları yıllık 3 bin adede ulaştı

Teknoloji olarak yakıt hücreli araçlar gelişmeye devam ediyor. Toyota ise yakıt hücreli sedan modeli Mirai’yi 2014’ün sonunda pazara sunarak, bu alanda da liderlik yapmaya başladı. Toyota Mirai’nin 2015’teki 700 adetlik satış rakamı, 2016 yılında 2000 adede ve 2017’de ise yaklaşık 3 bin adede yükseldi. Toyota, bu teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte yakıt hücreli araç satışının yıllık 30 bin adede yükseltmeyi hedefliyor.

Toyota, yakıt hücresi teknolojisini otobüslere de aktardı ve Tokyo’da yakıt hücreli otobüsler hizmet vermeye başladı. Toyota ayrıca 2020 Tokyo Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları öncesinde 100 adet yakıt hücreli otobüs satmayı hedefliyor.

Yakıt hücresi ürün gamını genişleterek bu teknolojiyi daha cezbedici hale getirmeyi ve maliyetleri düşürmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda farklı tedarikçilerle ve şirketlerle çalışan Toyota, hidrojen tedarik alt yapısının gelişmesine de öncülük ediyor.

EİB Koordinatör Başkanı Eskinazi; “Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü ile Ege İhracatçı Birlikleri etle tırnak gibi”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü ile Ege İhracatçı Birlikleri’nin etle tırnak gibi olduğunu, bundan sonraki süreçte de yoğun işbirliklerinin devam etmesini arzuladıklarını kaydetti.

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu ile birlikte Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürü Umut Yazar’ı makamında ziyaret eden Eskinazi, Türkiye Cumhuriyetinin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023 yılı için Türkiye’nin belirlediği ihracat hedeflerine ulaşmak için iki kurumun bundan önceki süreçte yoğun bir işbirliği içinde olduğunu, bundan sonraki süreçte işbirliğinin artarak devamını arzu ettiklerini söyledi.

Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü ile daha katma değerli ürün ihracatına yönelik ortak projeler yürüttüklerini anlatan Eskinazi, “Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü, Ürün Güvenliği ve Denetimi mevzuatına uygun olarak ihracat denetimi yapıyor. Satsuma mandalina, sultaniye, süperior, mevlana üzümü ve taze incirde ilk kesim ve ihraç tarihini belirleyen heyetlerde Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü’nün patronajında birlikte çalışıyoruz. Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü’nün bir grup uzmanı ve Ege İhracatçı Birlikleri’nden bir grup uzman ihracatçılarımıza dahilde işleme izin belgeleri konusunda birlikte hizmet veriyor” diye konuştu.

Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürü Umut Yazar ise; EİB Yönetim Kurulu Başkanlarının seçim sonrasında kendilerini ziyarete gelmelerinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Yazar, “Ürün Denetmenliği yaptığım dönemde tarım ürünleri ihraç eden firmalarla gayet güzel diyaloglar kurduk. Önümüzdeki 4 yıllık dönemde Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanlarıyla bu verimli işbirliğini daha ileri taşıyacağımıza inanıyoruz. Bu ziyaret bu inancımı pekiştirdi” şeklinde konuştu.

Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürü Umut Yazar’ı ziyarete; Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Koordinatör Başkan Yardımcısı Mevlüt Kaya, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Terci, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ve Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz katıldı.

EİB, 2018 yılında Türkiye ihracat artış rekortmeni

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) 2018 yılında Türkiye’nin ihracat artış rekortmeni oldu. Ege İhracatçı Birlikleri, 2018 yılının Ocak – Mayıs döneminde yüzde 23’lük artışla 5 milyar 564 milyon 529 bin dolarlık ihracata imza attı.

EİB yüzde 23’lük ihracat artış hızıyla, Türkiye genelinde faaliyet gösteren 13 ihracatçı birliği arasında birinci sırada yer aldı. İhracatını Türkiye ortalamasının 9 puan üzerinde arttıran EİB’den sonra ihracatını en fazla arttıran yüzde 19 ile Uludağ İhracatçı Birlikleri oldu.

2018 yılında her ay yeni bir rekor kıran Egeli ihracatçılar, Mayıs ayında 1 milyar 140 milyon 854 bin dolarlık dışsatıma imza attı. EİB üyeleri, 2017 yılı Mayıs ayındaki 949 milyon 686 bin dolarlık ihracat rakamını yüzde 20 geliştirmeyi başardılar.

Mayıs ayında Egeli ihracatçılar, 657 milyon 173 bin dolarlık sanayi ürünleri ihraç ederken, tarım ürünleri ihracatı 399 milyon 396 bin dolar oldu. Madencilik sektörü ise; 84 milyon 285 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.

Son bir yılda EİB’nin ihracatı 1.9 milyar dolar arttı

EİB’nin ihracatı 2018 yılının Ocak – Mayıs döneminde yüzde 23’lük artışla 4 milyar 535 milyon dolardan, 5 milyar 564 milyon dolara çıkarken, son 1 yıllık ihracat ise; yüzde 17’lik sıçramayla 10 milyar 981 milyon dolardan 12 milyar 865 milyon dolara tırmandı.

Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki 12 ihracatçı birliğinin tamamı 2018 yılının Ocak – Mayıs döneminde ihracatını arttırmayı başarırken, Mayıs ayında 3 birliğin ihracat rakamı, 2017 Mayıs ayı ihracatının gerisinde kaldı.

Demir-çelik ihracatı rekordan rekora koşuyor

2018 yılına parlak bir giriş yapan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, Mayıs ayında başarılarına yeni bir halka ekledi. Birliğin Mayıs ayı ihracatı yüzde 128’lik rekor artışla 139 milyon 108 bin dolara yükseldi.

Hazırgiyim ihracatı yüzde 15, Su ürünleri ihracatı yüzde 19 arttı

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 2018 yılı Mayıs ayında yüzde 15’lik ihracat artışıyla 105 milyon 134 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 85 milyon 308 bin dolarlık ihracat rakamıyla zirvenin üçüncü basamağında yer buldu.

Yaş meyve sebze ihracatı yüzde 42 yükseldi

Mayıs ayında Ege Maden İhracatçıları Birliği 84 milyon 285 bin dolarlık maden ihracatı yaparken, Ege Tütün İhracatçıları Birliği 72 milyon 634 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise; yüzde 42’lik ihracat artış hızıyla 70 milyon 485 bin dolarlık ihracatı hanesine yazdırdı.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin Mayıs ayındaki ihracatı yüzde 22’lik artışla 63 milyon 523 bin dolar olurken, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 51 milyon 924 bin dolarlık ihracata imza attı.

Mart ve Nisan aylarında Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatıyla ihracat rekorları kıran Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Mayıs ayında yüzde 30’luk ihracat artışıyla 35 milyon 48 bin dolarlık ihracat rakamına erişti.

Tekstil ihracatı yüzde 9, Deri ihracatı yüzde 19 arttı

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Mayıs ayında yüzde 9’luk ihracat artışıyla 24 milyon 812 bin dolar ihracat rakamına çıkarken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği 17 milyon 934 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin ihracat rakamı ise yüzde 19’luk artışla 11 milyon 824 bin dolara yükseldi.

Eskinazi: İhracat artış rekortmeni olmak gurur verici

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2018 yılının ilk beş aylık döneminde başarılı bir dönemi geride bıraktığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye genelinde ihracat artış rekortmeni olmanın gurur verici olduğunu kaydetti.

EİB’nin ihracat artış hızının 2018 yılı sonu için belirledikleri 13 milyar dolar ihracat hedefine 2018 yılının ilk yarısında ulaşacaklarını ortaya olduğuna işaret eden Eskinazi, “2018 yılının ikinci yarısında sağlayacağımız ihracat artışıyla 13 milyar dolarlık hedefimizi 14 milyar dolar bandına taşıyabileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

“TOSB inovasyon ekosistemi haline gelecek”

Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSB), 30 Mayıs Çarşamba günü 2. Olağan Genel Kurul toplantısını gerçekleştirdi. TOSB yönetiminin güven tazelediği Genel Kurul toplantısında açılış konuşmasını gerçekleştiren TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, TOSB’un bir inovasyon ekosistemi haline geleceğini belirtirken, 2017’de TOSB içerisinde yapılan yatırımlardan ve yeniliklerden bahsetti.

TOSB’u bir inovasyon ekosistemi haline getirmek istediklerini belirten Burhanoğlu, “TOSB’da bir inovasyon merkezi oluşturuluyor. Bunun için TOSB içerisine Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğiyle oluşturulan TEB – TİM Girişim Evi açılıyor. Bununla birlikte AutoCUP Projesi ve MARKA Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Bu projeler ile TOSB bölgesindeki firmaların ve çalışanların yeni teknolojileri deneyimlemesi için bir ortam hazırlamak istiyoruz” dedi.

AutoCUP Projesi

Burhanoğlu “Yan sanayiciler olarak hem girişimci sıfatıyla hem de yatırımcı sıfatıyla bu inovasyon ekosistemin en önemli paydaşlarıyız. Üniversiteleri buraya getirmeye ve üniversite sanayi işbirliğini geliştirmeye çalışıyoruz. Endüstri 4.0 ve dijitalleşmeyle ilgili, ortak bir şekilde çözümleyebileceğimiz bir ofis açıp burada hizmet etmek istiyoruz. TOSB içerisinde yer alan firmaların otonom araç teknolojisine ürünlerini daha kolay ve hızlı adapte olabilmesi, IOT(nesnelerin interneti) altyapısının oluşumu ve bölgedeki inovasyon kültürünün geliştirilmesi için AutoCUP projesini hayata geçiriyoruz. Bu proje ile hem üniversitelerle işbirliği gelişecek hem de firmalar 5-10 yıl sonrasındaki teknolojileri öğrenmiş olacak. Üstelik bu teknolojileri deneyimleme olanağı bularak kendi ürettikleri ürünlere etkisini de değerlendirebilecek. Ayrıca IOT altyapısı TOSB’a kurulacak ve böylelikle çeşitli dijitlleşme ve verimlilik projeleri üye firmalarca yürütülebilir hale gelecek” dedi.

TOSB’a Girişim Evi

Burhanoğlu inovasyon ekosistemini geliştirmek için TOSB içerisinde açılan Girişim Evi’nden de bahsetti.  “TEB ve TİM işbirliğiyle oluşturulan TEB – TİM Girişim Evi projesi imzalandı. Bu bölgenin oto sanayi ağırlıklı olması ve otomotiv sanayindeki start-Upların da artması TOSB’da bir Girişim Evi’nin olmasını gerektiriyordu. Tüm ekosistemin paydaşlarıyla bir arada olmak istiyoruz, hem girişimcilerle hem de yatırımcılarla” diye konuştu.

 “Otomobiller akıllı hale geliyor”

TOSB içerisine yapılan yatırımlara da değinen Burhanoğlu: “Üyelerimizin bütün test ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve ileri teknoloji konularında kendilerini geliştirmek için yapacakları her konuya destek vermek amacıyla Bias, Gebze bölgesinde TOSB içerisine açıldı. Otomobil yan sanayi için inovasyon çok önemli. Artık otomobiller 4 tekerlekli cep telefonu haline geliyor, akıllı hale geliyor. O yüzden bizim de buna hazırlıklı olmamız lazım. Test merkezimiz de bu hazırlıklar için çok önemli bir yer haline gelecek” dedi.

MARKA ile TOSB bir arada

Genel Kurulda Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) projesi hakkında bilgi veren Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Başkan Vekili Devrim Şavlı “T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destek verdiği, TOSB ve TAYSAD ile birlikte tasarladığımız proje, kamu kuruluşları, üniversiteler ve özel sektörü bir araya getiriyor. Bu projede amaçladığımız otomotiv endüstrisinin gelecek piyasa ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandırılması. Bu projeyi gerçekleştirmek için güdümlü proje ve marka desteği öngörüyoruz. Burada insan kaynakları alt yapısı, inovasyon merkezi ve otomotiv değer zincirine dayalı işbirliğini güçlendirmek amaçlı eksik kalan tüm noktaları tamamlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

TOSB’a yatırımlar devam ediyor

Yeni yatırım müjdelerinin de verildiği TOSB 2. Genel Kurulu’nda İsveç merkezli, dünyanın en büyük otomotiv emniyet sistemleri üreticilerinden Autoliv’in, start verdiği 19 milyon Euro’luk yatırım ile TOSB içerisinde yerini alacağı bilgisi de paylaşıldı.

 “Otomotiv sektörü dalgalanmadan etkilenmeyecektir”

Genel Kurulda son olarak, bugünler de en çok sorulan sorunun dövizdeki dalgalanma olduğunu belirten Burhanoğlu, “Otomotiv sektörü tecrübesi ve direnciyle dalgalanmadan etkilenmeyecektir” dedi.