DÜSOİŞ başkanı Özandaç: Covid 19 kararlarını harfiyen uygulayacağız

Düğün Salonları ve Organizasyoncular İşveren Sendikası (DÜSOİŞ) Genel Başkan Yardımcısı Ali Koray Özandaç ve Kayseri DÜSOİŞ Sendika üyeleri, yaptıkları bilgilendirme toplantısında İçişleri Bakanlığının düğün salonlarına yönelik genelgesinin yanlış anlaşılmalara sebebiyet verdiğini belirterek, “Gelin ve damat yakını çiftler de Genelgede belirlenen fiziki ve sosyal şartlar çerçevesinde dans edebilmeliler” dedi.
Kovid-19 önlemleri kapsamında yayınlanan İçişleri Bakanlığının “Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler” genelgesine ilişkin DÜSOİŞ Genel Başkan Yardımcısı Ali Koray Özandaç, pandemi tedbirleri kapsamında ilk olarak kapatılan işletmeler arasında yer alan düğün salonlarının 1 Temmuz’da hizmete açılacağını aktardı. Bakanlığın genelgesini değerlendiren Özandaç, “Genel olarak bizlere tavsiye edilen şartlar DÜSOİŞ olarak da tavsiye ettiğimiz ve beklediğimiz kurallarla oluşturulmuş durumda. Zira biz halk sağlığının her şeyden önemli olduğu bilinci ile çalışan profesyonel işletmecileriz. Buna göre Genelgede bahsi geçen İl hıfzıssıhha kurulu şartları harfiyen uygulayacağımızı ve buna hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz.” diye konuştu.
Özandaç, bu konuda işverenler olarak da bir takım önlemler aldıklarını aktararak, çiftlerin mutlu günlerinin hayallerindeki kadar güzel geçmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
• Esnaf, kaçak mekanlara karşı denetim bekliyor
Düğün Salonları ve Organizasyon Esnafının alınan önlemler nedeniyle zor günler yaşadığını anlatan Özandaç ve yönetim kurulu üyeleri şunları aktardı:
“1 Temmuz’da yeniden işlerimize başlayacağız. Ancak, bu süreçte hiçbir tedbir şarlarını barındırmayan kaçak düğün, kına ve sünnet organizasyonlarına yönelik yetkililerin denetleme sorumluluğu çok büyük. Bu tür yerler, bir taraftan vergi kaçırarak devletin ve esnafımızın hakkını gasp ederken, diğer taraftan BULAŞ riski yüksek yerlerdir. Vatandaşlarında özellikle pandemi döneminde bu tür yerlerden uzak durmalarını öneriyoruz. Muhatap salon yönetimi veya yetkili organizasyon firması olmayan bu tarz genelde açık hava etkinliklerinde, beklenmeyen sonuçlar kaçınılmazdır. Bu olumsuz sonuçlar da sektörümüzü direkt etkilemektedir. Bizler düğün salonu işletmecileri ve organizasyoncular olarak kriterlere ve genelge çerçevesinde belirli şartlara bağladığımız sözleşmeler ile sorumluluğu etkinlik sahiplerimiz ile paylaşıyoruz.”
Yasal işletmeler olarak sorumluluklarını harfiyen yerine getireceklerini dile getiren Özandaç, genelgenin bazı maddelerinin yanlış anlaşıldığını ileri sürdü. Özandaç, genelgenin 10 ve 11. maddelerinde mesafe ve oturma düzeni kurallarının belirtildiğini anlatarak, şöyle devam etti:
“Bu kurallar çerçevesinde canlı müzik ile oyunların yapılabileceği kanaatindeyiz. Genelgenin 15 maddesinde bu koşulların sağlanamaması durumunda yapılamayacağı belirtilmiştir. Genelgenin yayınlanmasından sonra basın kuruluşlarından yapılan haberlerde konu yanlış yorumlanarak haber yapılmış ve sanki düğünlerde hiç oyun olmayacağı kanaati kamuoyunda oluşmaya başlamıştır. Sonuç olarak 10 ve 11. maddelerde belirtilen kurallar çerçevesinde düğünlerimizde oyunların olabileceği 15. maddede de belirtilmiştir. Burada önemli olan belirtilen sosyal mesafe kurallarına uyulmasıdır. Ancak, toplumda yanlış algılandı. Esnafımızın ve vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için DÜSOİŞ olarak bakanlığımızca bu konunun ek bir düzenleme ile açıklığa kavuşturulmasını rica ediyoruz. Ayrıca, 65 yaş üzerindeki etkinlik sahibi ve yakınlarının etkinliğe katılabilmelerinin önünün açılmasını, çekirdek aile kavramına uyan çiftlerin gelin ve damat ile mutluluklarını paylaşacakları imkanın verilmesi konusunda beklentimiz var. Gelin ve damat yakını çiftler de belirlenen fiziki ve sosyal şartlar çerçevesinde dans edebilirler.”