Dünyanın turşusunu kurduk, şark tütününde lideriz ve TCL, 5G CPE’yi tanıttı

Türkiye, şark tipi tütün üretim ve dış ticaretinde dünya liderliğini koruyor

 Türkiye, dünya tütün üretiminde on beşinci sırada, şark tipi (oriental) tütün üretiminde ise dünyada birinci sırada yer alıyor.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, tütünün yarattığı ekonomik olanaklar ve sunduğu katma değer açısından Türkiye ekonomisi için önemli bir ürün olma özelliğini devam ettirdiğini söyledi.

“2020 yılında ülkemizde toplam 82 bin ton yaprak tütün üretimi yapıldı. Bunun yüzde 90’a yakın kısmı Şark tipi tütünlerden oluşuyor. Bu üretim miktarının yüzde 57’si ve toplam üretici sayısının yüzde 55’i Ege Bölgesinde yer alıyor. Türkiye’de yaklaşık 60 bin aile geçimini tütünden sağlıyor. Tütün ve tütün endüstrisi sektörlerinde çalışan nüfus aile bireyleri ile birlikte 1 milyonu buluyor. 2020 yılında 910 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan sektörümüzde 2021 yılı Ocak-Mayıs aylarında bir önceki yılla karşılaştırıldığında yaprak tütün ihracatı yüzde 27 azalarak 79 milyon dolar olarak gerçekleştirildi.”

Yaprak tütünde ABD, tütün mamullerinde İsrail ilk sırada

Yaprak tütün ihracatında yüzde 28’lik payla ABD ilk sırada yer alırken, ABD’yi sırayla Endonezya, Belçika ve Polonya’nın izlediğini açıklayan Umur, “Birim ihraç fiyatı birçok tarım ürününe göre oldukça yüksek olan yaprak tütünün ülkemize döviz katkısı oldukça yüksek. Ülkeler itibariyle aynı dönemin tütün mamulleri ihracatı incelendiğinde, ilk 3 ihraç pazarımızın İsrail, Irak ve Türkmenistan. Özellikle Türkmenistan’a ihracatımız bir önceki yıla oranla yaklaşık 10 kart artarak 8 milyon dolara ulaştı.  Toplam 192 milyon dolarlık tütün mamulleri ihracatımızda, en önemli pasta payını 117 milyon dolarlık ihracatla sigaralar alıyor. Tütün mamulleri ihracatında genellikle uluslararası firmaların alım politikalarına göre pazarlar değişkenlik gösteriyor.” dedi.

Sürdürülebilir üretim ve ihracat için çalışma grubu oluşturuldu

Ömer Celal Umur, 2020 yılında en fazla artışın görüldüğü tütün mamulleri kaleminin ise bir önceki yılla karşılaştırıldığında yüzde 46’lık artış başarısı yakalayan nargile tütünleri olduğuna değindi.

“Ocak-Mayıs 2021 döneminde 30 milyon dolar değerinde ihracat geliri sağlayan nargile tütünlerinin artışını son yıllarda dünyada nargileye olan talebin artışına bağlayabiliriz. 2021 yılı boyunca mevcut pazarlardaki pazar paylarımızı geliştirirken, potansiyel pazarlarımıza yeni ülkeler eklemek adına çalışmalarımız olacak. 2021 yılında sürdürülebilirlik tüm dünyanın olduğu gibi bizim de gündemimizde oldukça geniş bir yer tutacak. Yaprak tütün ticaretinde sürdürülebilir üretim ve ihracatın sağlanması amacıyla Birliğimiz üyesi yaprak tütün ihracatçısı firmalarının temsilcilerinin katılımıyla sürdürülebilirlik çalışma grubu kuruldu.”

Üretim, çevre, altyapı, işgücü, su kullanımı gibi alanlarda sosyal sorumluluk projeleri

Umur, tütün tarımı ile ilgili çeşitli konularda çözüm ve proje önerilerinin görüşüleceği çalışma grubunda; üretim, çevre, altyapı, işgücü, tütün tarımında su kullanımı gibi alanlarda çeşitli sosyal sorumluluk projelerinin oluşturulacağını sözlerine ekledi.

“Sürdürebilirliğin üretimden ihracata kadar her alanda tartışılmaz bir konu haline geldiği günümüzde, yaprak tütün tarımı ve ihracatının doğayı en düzeyde etki ederek, sürdürülebilir bir üretim ekosisteminde sağlanabilmesi için, çalışma grubundan çıkarak hayata geçecek fikirler büyük önem taşıyor.”

Dünya’nın turşusunu kurduk

 Turşu sektörü 2021 yılında 350 milyon dolar ihracat hedefliyor

 Türkiye’nin turşu ihracatının yüzde 81’i Ege Bölgesi’nden yapıldı

Türkiye’nin turşu ihracatı 2020 yılında yüzde 23’lük artışla 277 milyon dolara ulaşarak tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştı. Türk turşu sektörü ihracat artış hızını 2021 yılının Ocak – Mayıs döneminde de devam ederek yüzde 24’lü artışla 88 milyon dolardan 109 milyon dolara taşıdı.

Vücutta bağışıklık sistemini güçlendirdiği için pandemi döneminde yıldızı daha da parlaşan turşuda 2021 yılı sonunda 350 milyon dolar ihracat hedefleniyor. Ege Bölgesi, Türkiye’nin turşu ihracatından yüzde 81’lik dilimle aslan payını alıyor.

Türk turşusu 106 ülkeye ulaştı

Türk turşularına 2021 yılında 106 ülkeden yoğun talep geldiği bilgisini veren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye’nin zengin bitki çeşitliliğinin turşu sektörüne büyük olanaklar sunduğunu, Türk ihracatçılarının dünyanın en gelişmiş turşu üretim tesislerine sahip olduğunu pandeminin de turşuya talebi artırdığını sektörde yoğun bir üretim ve ihracat dönemi yaşandığını dile getirdi.

Türkiye’nin pandemiye rağmen 2020 yılında 55 milyon ton taze meyve sebze üretimine imza attığına işaret eden Başkan Uçak, “Ege Bölgesi, ürün desenindeki çeşitlilik ve zenginlik sayesinde Türkiye’nin turşu üretim ve ihracatında açık ara lider konumda. 2020 yılında Türkiye’nin gerçekleştirdiği 277 milyon dolarlık turşu ihracatının yüzde 79’unu Ege Bölgesi’nden gerçekleştirdik. 2021 yılında da Türkiye’nin 109 milyon dolarlık ihracatına 88,5 milyon dolarlık katkı sağladık. Turşu ihracatında Ege Bölgesi’nin payı yüzde 81’e ulaştı. 2021 yılı için Ege Bölgesi’nden 300 milyon dolar turşu ihraç etmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Sezonunda ihtiyaç fazlası üretim nedeniyle katma değere dönüştürülme imkanı olmayan taze meyve ve sebzelerin Turşu, konserve, salça, dondurma, közleme gibi metotlarla Türk meyve sebze mamulleri sanayicileri tarafından katma değere dönüştürüldüğünün altını çizen Uçak, meyve sebze mamulleri sektörünün işlediği ürünlerle iç piyasanın ihtiyacını karşılağı gibi 2020 yılında yaptığı ihracatla 1,7 milyar dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdığını sözlerine ekledi.

Turşu ihracatında biber turşusu lider

Türkiye’nin turşu ihracatında ilk sıranın sahibi 51,5 milyon dolarlık tutarla biber turşuları olurken, ikinci sırada 45 milyon dolarlık döviz getirisiyle kornişon turşusu yer aldı. Diğer sebzelerden yapılan turşuların ihracatı da 12 milyon doları aştı. Türk turşu sektörü, kornişon, biber, lahana, karnabahar, domates, badem, mantar, pancar, soğan, sarımsak, tropikal meyveler başta olmak üzere 30’un üzerinde sebze ve meyvenin turşusunu gerçekleştiriyor.

Türk turşusunu en çok Almanya talep etti

2021 yılının Ocak – Mayıs döneminde, 3 milyonu aşkın Türk’ün yaşadığı Almanya, Türkiye’nin turşu ihracatında 29,5 milyon dolarlık taleple ilk sıranın sahibi olurken, Hollanda’ya 15,6 milyon dolarlık turşu ihraç ettik. Amerika Birleşik Devletleri’ne ise; 12,4 milyon dolarlık turşu gönderdik.

TCL evde daha fazla ultra hızlı bağlantı olması için 5G CPE’yi tanıttı
En çok satan tüketici elektroniği markalarından birisi olan öncü teknoloji şirketi TCL, operatörlerin daha kırsal ve banliyö bölgelerindeki tüketicilere ultra hızlı bağlantı sağlamasına yardımcı olmak için tasarlanan yeni TCL LINKHUB 5G dış mekan CPE’yi duyurdu.
Cihaz, TCL’in MWC 2021’de tanıttığı “Herkes için 5G” inisiyatifinde önemli rol oynuyor. Bu inisiyatifin kapsamında 5G’yi tüketicilerin yaşamlarının her alanına getirmeye yardımcı olacak birçok cihaz yer alıyor.
Yeni 5G dış mekan CPE
TCL LINKHUB 5G dış mekan CPE entegre ve yüksek verimli antenlerini kullanarak tüm kanallardaki en iyi 5G sinyallerini alabiliyor. Böylece baz istasyonu sayısının daha az olduğu bölgelerde bulunan ve operatörlerin 5G aboneliklerini büyütmelerine yardımcı olan kişiler için ideal bir çözüm haline geliyor. Kullanıcılar, cihazlarına sadece bir 5G SIM kart takarak 6Ghz altı iletim üzerinden 4.67Gbps’ye kadar indirme hızlarına erişebiliyor. Aynı zamanda SA (standalone) ve NSA (non-standalone) ağları destekleyerek 4.5G ve 5G çekirdek sistemler için ideal bir cihaz haline geliyor.
Esnek, uygun maliyetli bir paylaşım çözümü olan bu CPE ile operatörler, yatırımlarını hızlı bir şekilde geri kazanabiliyor. Cihaz, birçok kurulum seçeneği için direğe veya duvara monte edilebiliyor ve IP67 dereceli su ve toz koruması bulunuyor. Ayrıca yıldırıma karşı koruma ve -40°C ile +55 °C arasında çalışma imkanı sayesinde her türlü hava koşuluna dayanacak şekilde tasarlandı.
TCL Communication Pazarlamadan Sorumlu Yönetici Stefan Streit, konuyla ilgili şunları söyledi: “Yeni 5G dış mekan CPE’mizle 5G bağlantısını güçlendirme ve herkesin kullanmasını sağlama hedefimizi gösteriyoruz. 5G uçtan uca çözümünü ilk kez tanıttığımız 2015 yılından bu yana 5G zincirindeki her bağlantıya hitap eden teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. Böylece en hızlı bağlantının keyfini çıkarabilmemiz için 5G’yi herkese sunmayı hedefliyoruz.”
Çok yakında: ultra hızlı iç mekan CPE
TCL ayrıca akıllı bir evdeki veya ofisteki birden fazla cihaza hem 5G hem de 4.5G teknolojilerini sunmak için tasarladığı yüksek hızlı iç mekan yönlendiricisini de yakında piyasaya sürecek.
Yeni 4.5G CPE
TCL bir yandan 5G alanında çalışmaya devam ederken yeni bir 4.5G dış mekan CPE’sini de tanıttı. LINKHUB LTE Cat12 dış mekan CPE, baz istasyonu yoğunluğunun düşük olduğu bölgelerdeki tüketiciler için 600 Mb/sn’ye varan indirme hızları sağlıyor. IP67 dereceli kasa ve kurulum esnekliğine sahip 4.5G CPE, operatörlere 5G’nin henüz ulaşılamadığı alanlara daha hızlı bağlantı sağlama fırsatı sunuyor.
TCL, özel 5G laboratuvarlarının oluşturulması birçok gelişme için Ar-Ge’ye 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptı. 160 ülkede 80’den fazla operatörle iş ortaklığı sayesinde TCL, herkesin daha akıllı bir evin ve hayatın keyfini çıkarması için yıldırım hızında, uygun fiyatlı ve güvenilir 5G bağlantı sunma misyonunu gerçekleştiriyor.