Dünyanın en tembel ülkeleri ve Dünyada bu yıl kanserden kaç kişi ölecek?

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyanın en tembel ülkeleri

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan bir çalışma, tüm dünyadaki fiziksel aktivite oranlarını inceledi. Çalışma dünyanın en tembel ülkelerini de ortaya çıkardı…

Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan çalışma, The Lancet Global Health’te yayınlandı. 168 ülkeden 1.9 milyon insanın fiziksel aktivite durumlarına ait verilerin yer aldığı bu büyük çalışma, WHO’ya göre dünya nüfusunun %96’sını temsil ediyor.

Çalışmadan elde edilen bulgulara göre 2016 yılında dünyadaki yetişkin nüfusun dörtte biri (1.4 milyar) yeterli fiziksel aktivite yapmıyor. Fiziksel aktivitenin yetersiz olması da bireylerde “hareketsizlikle bağlantılı hastalık risklerinin ortaya çıkmasına veya ilerlemesine” yol açıyor.

Burada diyabet benzeri rahatsızlıklar ve bazı kanser türleri söz konusu.

Dünya Sağlık Örgütü yeterince aktif olmayı, haftada 75 dakika yoğun, veya 150 dakika orta şiddette aktivite yapmak şeklinde tanımlıyor.

Dünyadaki ülkeler bu tanıma bakarak sıralandığında dünyanın en tembel ülkesinin Kuveyt olduğu görülüyor. Bu ülkede toplumun %67’si haftalık yeterli egzersiz seviyesini tutturamıyor.

Dünyanın en tembel 10 ülkesi

  • Kuveyt (Toplumun %67’si yeterince aktif değil)
  • Amerikan Samoa (%53.4 yeterince aktif değil)
  • Suudi Arabistan (%53 yeterince aktif değil)
  • Irak (%52 yeterince aktif değil)
  • Brezilya (%47 yeterince aktif değil)
  • Kosta Rika (%46.1 yeterince aktif değil)
  • Kıbrıs (%44.4 yeterince aktif değil)
  • Surinam (%44.4 yeterince aktif değil)
  • Kolombiya (%44 yeterince aktif değil)
  • Marshall Adaları (%43.5 yeterince aktif değil)

Dünyada bu yıl kanserden kaç kişi ölecek?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), kanserden ölümler konusunda çarpıcı bir açıklama yaptı. Buna göre, bu yıl 18 milyon yeni kanser vakası çıkması ve çeşitli kanser türlerinden 9.6 milyon kişinin ölmesi bekleniyor.

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) kanser konusundaki ihtisas ajansı olan IARC’ye göre, kanser artmaya devam eden küresel bir sağlık tehdidi.

IARC Direktörü Dr. Christopher Wild konuyla ilgili olarak, son rakamların kanser vakalarındaki artışla ilgili daha çok yapılması gereken şey olduğunu gösterdiğini ve bu hastalığı kontrol altına almak için tedavilere ek olarak etkili önleme ve erken tanı politikalarının acilen uygulanması gerektiğini vurguladı.

IARC raporuna göre, 2018 yılındaki kansere bağlı ölümlerin yarıdan fazlası, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ının yaşadığı Asya kıtasında gerçekleşecek.

Dünyadaki kanser vakalarının dörtte biri ise aslında dünya nüfusunun sadece yüzde 9’unun yaşadığı Avrupa’da görülecek. Avrupa’da kansere bağlı ölümler 2018 yılı için dünyadaki vakaların beşte birini oluşturacak.

Amerika kıtası dünya nüfusunun yüzde 13’ünü barındırıyor, ancak kanser vakalarının yüzde 21’i ve kansere bağlı ölümlerin yüzde 14’ü bu kıtada gerçekleşiyor

Dünyadaki kansere bağlı ölümlerin yüzde 57,3’ü Asya’da, yüzde 7,3’ü Afrika’da gerçekleşiyor. Teşhis edilen vakalar ise Asya’da yüzde 48,4, Afrika’da yüzde 5,8.

IARC bu oranların nedeninin Asya ve Afrika’da hastalığın muhtemel seyrini, süresini ve sonuçlarını tahmin etme konusunda yetersizlik olması ve teşhis ve tedavi olanaklarına erişimin az olmasına bağlıyor.

Akciğer kanseri hem erkekler hem de kadınlar için başlıca ölüm nedeni olarak ortaya çıkıyor. IARC, 28 ülkede kadınlarda kansere bağlı ölümlerin akciğer kanseri nedeniyle gerçekleştiğini bildiriyor. Akciğer kanseri kadınlarda en çok Macaristan, Kuzey Amerika, Danimarka ve Hollanda özellikle olmak üzere Batı Avrupa, Çin, Avustralya ve Yeni Zelanda’da görülüyor.

Tütün kullanımını azaltmak ve ikinci el sigara kullanımına maruz kalınmasını durdurmak için çok sayıda ülke önlemler almasına rağmen, raporun bulguları pek çok ülkede tütün kullanımına bağlı kanserlerin önlenmesi için daha yapılması gereken çok şey olduğunu ortaya koyuyor.

Kanseri erken teşhiste kendi kendine yapılan meme muayenesi büyük önem taşıyor.

Akciğer kanserinden başka kadınlarda meme ve kolorektal kanserlerin de sıklıkla görüldüğünü belirten rapor, bu kanser türlerinin kanserin en tehlikeli 5 türünden olduğunu belirtiyor.

IARC kanser vakalarının sayısının artmasını nüfusun artışı, yaşlanma ve sosyal ekonomik kalkınma gibi pek çok nedene bağlıyor. Özellikle hızlı büyüyen ekonomilerde yoksulluk ve enfeksiyona bağlı kanser türlerinden sanayileşmiş ülkelerde görülen kanser türlerine bir kayış olduğunu not ediyor.

IARC’in 2012 yılında yayınlanan ilk raporuna göre yaşamları boyunca her 5 erkekten biri ve her 6 kadından biri kansere yakalanacak, her sekiz erkekten biri ve her 11 kadından biri de kansere bağlı nedenlerle ölecek. 2012’de 14.1 milyon yeni kanser vakası ve 8.2 milyon kanser ile alakalı ölüm olduğu tahmin ediliyordu. Aynı rakamlar 2008 yılında 12.7 yeni kanser vakası ile 7.6 milyon ölümdü. (Gıda Hattı)