Dünya kadınlar günü mesajları..

Kayseri Valisi Süleyman Kamçı başta olmak üzere  çeşitli kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluş temsilcileri Dünya kadınlar günü nedeniyle mesajlar yayınladı. Süleyman Kamçı’nın  ve diğer mesajı şöyle.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini ve isteklerini dile getirdikleri, birlik ve beraberlik günü olarak kutlanmaktadır.

Aile ve toplumsal yaşamımızın ayrılmaz bir parçası olan kadınların istediği bir ayrıcalık değil, sadece insan olmanın gerekliliğidir.

Tarihi ve milli kültürümüzdeki kadının statüsüne, Cumhuriyet döneminde sağlanan yeni haklarla, yasal düzenlemelerle, ülkemizde birçok dünya ülkesinden daha önce kadınlarımızın ekonomik, sosyal ve siyasi yaşamda etkin bir rol üstlenerek her alanda başarılı çalışmalar yapabilmesine olanak sağlanmıştır.

Kadın hakları konusunda yapılan yasal düzenlemeler elbette gerekli ve zorunludur. Ancak sadece yasal düzenlemelerin yeterli olmadığını, bireysel ve toplumsal olarak kadınlarımıza karşı daha duyarlı olunması için bazı kimselerde zihinsel dönüşümün gerektiğine de maalesef şahit olmaktayız.

Bu duygularla hayatımızın her anında bize destek olan,  eğiten, yetiştiren, bizi biz yapma yolunda yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren fedakar kadınlarımızın, şehit ve gazilerimizin eş ve annelerinin “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü kutluyorum.

Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan

1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından onaylanarak uluslararası bir gün haline gelen kadınlar günü uzun yıllardır ülkemizde de kutlanmaktadır. Kadınlarımız Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında önemli çalışmalar gerçekleştirmişlerdir. Yeri geldiğinde cephede savaşmış, yeri geldiğinde cephe gerisinde savaşa destek olmuşlardır. Savaş ardından ülkenin kalkınmasında da kadınlarımız, en ön saflarda yerlerini almıştır.

Yüzyıllar önce İslam dininin Yüce Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (SAV) “ Veda Hutbesi ” nde kadınların haklarına dikkat çekiyor ve şöyle buyuruyor:

“ Ey İnsanlar. Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu konuda Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allah’ın emaneti olarak aldınız ve onların namusunu kendinize Allah’ın emri ile helal kıldınız. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, onların da sizin üzerinde hakları vardır ”, “ Sizin En İyiniz, Kadınına Karşı En İyi Olanınız ” Buyurmaktadır.

Dinimizde ve geleneklerimizde, kadın her zaman önemli bir yer tutmaktadır. Kadınların toplumdaki siyasi, sosyal ve ekonomik statüsünün güçlenmesi, toplumsal refah seviyesinin en önemli göstergelerinden birisidir.

1934 senesinde Ulu Önder Atatürk, pek çok Avrupa ülkesinden önce kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkını kazandırmış, bu konuda dünyanın pek çok gelişmiş ülkesine de ilham kaynağı olmuştur.

Ülkemizde kadın sorunu ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel bir konudur. Kadına şiddetin önlenmesinde, kadınlarımızın çocuklarını sevgi, saygı ve hoşgörülü bir yaklaşımla, cinsiyet ayrımı yapmadan, tutarlı ve doğru biçimde yetiştirmesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz.

Ancak ne yazık ki; Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranları istenilen seviyeye henüz ulaşamamıştır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından kadının çalışma hayatına katılmasını kolaylaştırmak açısından alınan önlemler ise geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. Unutulmamalıdır ki” Kadınımıza hak ettiği değer vermek geleceğe yapılan en büyük yatırımdır! Kadınlar, halkın en fedakâr, çalışkan ve üreten bireyleridir.

15 Temmuz gecesi kadınlarımızın gösterdiği fedakârlıklar ve cesaret, asla unutulmayacak bir görüntü olarak tarihimize nakşolunmuştur. 15 Temmuz’da yitirdiklerimiz başta olmak üzere, ülkemizin bekası, milletimizin istikbali için şehit olan kadınlarımızı şükranla yâd ediyorum. Şiddetin kurbanı olan kadınlarımıza da Allah’tan rahmet diliyorum.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde, Yönetim Kurulumuz adına bölgemizde çalışan tüm kadın çalışanlar başta olmak üzere tüm Türk ve Dünya kadınlarına sağlık ve huzur dolu bir gelecek temenni ediyorum.

LÖSEV Kayseri Temsilcisi Arzu Çokeken: Dünyayı kadınlar iyileştirir

LÖSEV olarak sadece 8 Mart’ta değil yılın her gününde kadına değer veren, kadınları üretime teşvik eden, hakları konusunda bilinçlendiren, kadınların eğitimi için olanaklarımızı seferber eden, onları maddi – manevi destekleyen bir anlayışla çalışıyoruz. Bu anlayışla tüm dünya kadınlarının Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.

LÖSEV 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde lösemili ve kanserli çocuklarımızın anneleri ve kadın kanser hastaları için Türkiye’nin dört bir yanında moral etkinlikleri düzenliyor. Kadınlarımızın, annelerimizin bu özel ve mutlu günlerinde siz değerli basın mensuplarını da aramızda görmekten mutluluk duyacağız

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Övüç’ün mesajı

Varlıklarıyla hayatımızın her anında bizleri onurlandıran, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren kadınlarımızın hayatımızdaki değerini kelimelerle ifade etmek mümkün değildir.

Toplumun temel taşı aile, ailenin temel taşı ise kadınlardır. Fedakarlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden, özverinin ve sevginin kaynağı olan Türk kadını her zaman toplumumuzun kurucu ve denge unsuru olmuştur. Kadının ihmal edildiği, ikinci plana atıldığı, yok sayıldığı bir toplumun varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi mümkün değildir. Bu sebeple kadınlarımıza hak ettikleri değer verilmeli ve kadınlarımız her zaman desteklenmelidir. Kadına verilen değer, bir lütuf ve ihsan değil insan olmanın gerektirdiği bir sorumluluktur. Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV), ‘Kadınların haklarına riayet ediniz. Onlara şefkat ve sevgiyle muamele ediniz. Onlar hakkında Allahtan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allah’ın emaneti olarak aldınız, onların namuslarını ve iffetlerini Allah adına söz vererek helal edindiniz. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, onlarında sizin üzerinizde hakları vardır’ buyurarak, yüce dinimiz İslam’ın kadına verdiği önemi belirtmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle, milletimizin temel taşı olan kadınlarımıza sağlık, huzur ve mutluluk dolu bir gelecek temenni ediyor, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.

KADINLAR GÜNÜ SARIYERDE COŞKUYLA KUTLANACAK –

Kadınların sosyal hayata katılımının artırılması ve artan şiddet olaylarının önüne geçmek için kadınlara yönelik çalışmalara büyük önem veren Sarıyer Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü bir dizi etkinlikle kutluyor.

Kadınların sosyal ve kültürel alanda daha fazla görünmesi için kadın haklarına, çalışma koşullarına, anneliğe dikkat çeken Sarıyer Belediyesi, 8 Mart günü kadınlar için meme ve rahim ağzı kanseri, ücretsiz sağlık hizmetleri ve 6284 nolu yasa hakkında bilgilendirme paneli düzenleyecek.

Uzman Hemşire Eylem Karakaya, Mor Dayanışma’dan Aktivist Cemile Bakla ve Avukat Tuba Torun’un konuşmacı olarak yer alacağı etkinliğin ardından Şef Zafer Gündoğdu yönetimindeki Sarıyer Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu, ‘Emekçi Kadının Türküsü’ konseriyle kadınlar için sahnede olacak.

KTB BAŞKANI ŞABAN ÜNLÜ KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLADI

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir açıklama yaparak kadınlar gününü kutladı. Başkan Şaban Ünlü, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Toplum olarak yaşadığımız zorlu süreçlerde her zaman büyük sorumluluk yüklenen ve fedakârlıktan kaçınmayan kadın olmuştur. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların haklarını aramak, çalıştıkları işin karşılığı olan ücreti alabilmek için başlattıkları mücadele mirasının yıldönümüdür. Evinde, sosyal ve kültürel hayatta kadınlar her zaman en ön planda olmuştur. Kadınların, hayati görevi göz ardı edilmeksizin desteklenmeli, korunmalıdır. Kadınlarımız hem eş olma, hem anne olma, kimi zamanda çalışan olma hasebiyle birçok farklı roller üstlenmekte olup sorunların da daha fazla muhatabı olmaktadırlar. Kadını korumak toplumu korumaktır. Başta kadın çalışanlar olmak üzere, bütün kadınların ’8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü, sorunlarının çözümüne vesile olması temennisiyle bir defa daha kutluyorum” diye konuştu.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın mesajı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın yükünü de kadınların çektiğini bildirerek, “tarımda çalışan 2,4 milyona yakın kadın, ev işlerinin yanı sıra tarımsal üretimin de merkezinde yer alıyor. Tarımda üretimin yarıdan fazlasını karşılayan, günde 16-17 saat çalışan kadın çiftçilerimiz, tarımımızın da belkemiğidir” dedi.

Şemsi Bayraktar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çalışma hayatının her alanında olduğu gibi kadınların tarıma da büyük katkıları olduğunu belirtti. Bayraktar, son rakamlara göre, tarımda çalışan 5 milyon 297 bin kişinin yüzde 45’ini kadınların oluşturduğunu, tarımda 2 milyon 382 bin kadının üretimde yer aldığını vurguladı.

Buna rağmen, tarımda çalışan kadınların yüzde 93,7’sinin sigorta kaydı olmadan, yüzde 79,2’sinin ise herhangi bir ücret almadan çalıştığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarımda çalışan 2 milyon 382 bin kadının 1 milyon 887 bini ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor. 260 bini kendi hesabına, 229 bini ücretli veya yevmiyeli olarak istihdam ediliyor. Tarımda işveren olarak bulunan kadın sayısı 6 binde kalıyor. Ücretsiz aile işçilerinin

1 milyon 780 bininin, kendi hesabına çalışanların 249 bininin, ücretli veya yevmiyelilerin 199 bininin, işverenlerin ise 4 bininin sigorta kaydı yok.

Kadınlar, sigortalı olmak yerine, primleri ödemekte güçlük çektikleri için eşleri üzerinden sağlık hizmeti alıyorlar.

-Kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık-

Kadın çiftçilerimizin koşullarını iyileştirmek, pozitif ayrımcılık yapmak zorundayız. Tarımda çalışan kadınların sosyal güvenlik primlerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanmalıdır. Çiftçilerimizin, 2018’de 25 olan prim ödeme gün sayısı, yeniden 2008’deki rakama 15 güne indirilmeli, çalıştıkları her yıl için 90 gün (4 yıla 1 yıl hesabıyla) yıpranma payı ilave edilmelidir.”

-Kadın çiftçi eğitimi-

Erkeklerden çok daha fazla, hemen her gün 16-17 saat çalışan, evdeki işlerinin yanı sıra tarlada, bahçede, ahırda, ağıldaki işleri yüklenen kadınların, çoğu zaman geçmişten öğrendikleri geleneksel yöntemlerle üretime katkı sağladıklarını vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Tarımda çiftçimiz, özellikle de üstlendikleri fonksiyonlar dolayısıyla kadın çiftçilerimiz eğitilmeden verimlilik sağlanamaz. Bu bilinçle ülke çapında ‘Kadın Çiftçi Eğitimi’ programını sürdürüyoruz.

2012 yılında Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında imzalanan ‘Kadın Çiftçi Eğitim İşbirliği’ protokolü çerçevesinde eğitimler gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede kadın çiftçilere, sosyal güvenlik, kooperatifçilik, girişimcilik ve liderlik, kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, iklim değişikliği ana eğitim konuları yanında, her türlü tarımsal faaliyetlerle ilgili eğitim veriliyor.

TZOB ve Ziraat Odaları son birkaç yılda 174 bin kadın çiftçimize eğitim verdi.”

Bayraktar, kadın çiftçilerin sorunlarını her platformda dile getirmeye devam edeceklerini bildirerek, başta eli nasırlı kadın çiftçilerimiz olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı.

MHP KAYSERİ İL KADIN KOLLARI BAŞKANI SERAP ŞULE KALIN KADINLAR GÜNÜ MESAJIDIR.

Bir başka diyara yolculuktur kadın. Yüzyıllar boyunca farklı anlamlar kazanmış, saklanmış, ötelenmiş, bastırılmış, ezilmiş, konuşmasına ve hatta belki düşünmesine bile engeller konmuş kadınların.

Ama aynı kadın Türk tarihinin her döneminde ve Kurtuluş Savaşı’nda aynı heyecanla aynı milli uyanış ve inançla ,tüm kalbi ve ruhu ile, tüm varlığını ortaya koyarak savaşmıştır, erkeklerinin yanında her daim var olarak varlık-yokluk mücadelesi gerçekleştirmiştir.

O zaman Selam Olsun 93 Harbinde Ruslarla Mücadele Veren Yiğit Anam Nene Hatunuma !

Selam Olsun erleri, yiğitleri tüm gönülleri işgal altındaki bir vatana karşı uyandırmaya davet eden hatiplerin hatibi Halide Edibime !

Selam olsun anasını kaybetmiş, babasıyla savaş meydanında 9 yaşından 12 yaşına kadar destan yazan Nezahat Onbaşıma !

Selam olsun yavrusuyla zemheri ayazına kafa tutan, ordusunun cephanelerini menzile ulaştırma gayretiyle yola çıkan ve sonra yavrusuyla birlikte şehadet şerbeti içen Şerife Bacıma !

Selam olsun eriyle birlikte çıktığı memleket mücadelesinde, yanına kattığı 9-10 kadınla birlikte Kafkas cephesinde savaşan ,daha sonra İzmir’in Yunan işgalinde de görev alan ve önüne kattığı 25 Yunan esir subayı ile kahramanca geri dönen Erzurumlu Kara Fatmaya !

Selam olsun erkek kılığına girerek,saçlarını kazıtan,erkek gibi traş olan ve kimseye kadın olduğunu söylemeden yiğitçe Kurtuluş Savaşında görev alan Halime Çavuşa !

Selam olsun Kastamonu müdafa-i hukuk cemiyeti, kadınlar kolu kurucularından ve Kastamonu’daki İLK KADIN MECLİS ÜYESİ Hafız Selman İzbeli’ye !

Selam olsun henüz 1 yıllık evliyken eşi Halil Efe ile Türk çetelerine katılan ve sonunda başından aldığı tek bir kurşun ile şehadet şerbeti içen Gördesli Makbule’ye.

KAYSO başkanı Büyüksimitçi’nin mesajı

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, ülke olarak daha hızlı gelişip kalkınmak için kadınların iş dünyasına vereceği katkının önemli olduğunu söyledi.

Başkan Büyüksimitci yaptığı açıklamada, “Kadınlarımız hayatın her anında fedakârlığın ve duyarlılığın sembolü olmuştur. Yetiştirdikleri nesillerle geleceğimizin şekillenmesinde önemli rol oynamaktadırlar. Çağdaş medeniyet seviyesinin yakalanmasında kadınlarımızın rolü ve emeği çok büyüktür” dedi.

Kadınların toplumda ve iş dünyasında büyük başarılara imza attığını belirten Başkan Büyüksimitci, “Toplumun kalkınabilmesi ve ilerleyebilmesi için kadın erkek demeden hepsinin eğitim ve öğretim düzeyinin yükseltilmesi gerekmektedir. Bu konuda sivil toplum örgütlerine de çok büyük görevler düşmektedir. Kadınlarımız hayatın her anında fedakârlığın ve duyarlılığın sembolü olmuştur. Yetiştirdikleri nesillerle geleceğimizin şekillenmesinde önemli rol oynamaktadırlar” diye konuştu.

Kadınların iş dünyasına katılım oranlarının daha da artırılması gerektiğinin altını çizen Büyüksimitci, “Kadınlarımızın önlerindeki engelleri kaldırdığımız zaman neler yapabildiklerini görüyoruz. Daha hızlı büyümemiz ve gelişmemiz için kadınların da iş dünyasına vereceği katkıya ihtiyacımız var. Tüm dünya, ülkemiz ve üyelerimiz arasında görev yapan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir dünya temennisiyle en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

ADD Kayseri Şube başkanı Kemal Ceylan’ın mesajı

1857 yılında, Amerika’da 40.000 dokuma işçisinin başlattığı başkaldırı (grev) sonunda, çoğu kadın 129 işçi hayatını kaybetmiştir. Aradan 118 yıl geçtikten sonra Birleşmiş Milletler, 8 Mart 1975 tarihinde 8 Mart’ı Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul etmiştir.

Dünyada bu gelişmeler olurken, bizde de kadınlarımız Cumhuriyet’le birlikte kabuğunu kırmıştır. Osmanlı döneminde hep geri planda kalan kadınlarımız, Atatürk ve Cumhuriyet’in kazandırdıklarıyla, sosyal yaşamdaki yerlerini almışlardır.

1923 yılında Gazi Mustafa Kemal Konya’da yaptığı bir konuşmada “Dünyada hiçbir milletin kadını, ben, Anadolu Kadını’ndan fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu Kadını kadar emek verdim” diyemez.

Bu konuşmalar daha sonra eyleme dönüşmüş Atatürk’ün önderliğinde Türkiye Büyük Millet Meclisi 1926 da Medeni Kanun’la verdiği hakları, 1930 da yerel seçimlere katılma hakkı ve 1934 tede bütün seçimlerde seçme ve seçilme hakkıyla sonuçlandırmış, kadın-erkek eşitliği yasal güvenceye kavuşmuştur.

Cumhuriyetin ilk yıllarında kadın hakları konusunda Avrupa’nın önünde olan Türkiye’de bugün kadınlarımızın durumu yürekler acısıdır. Bundan utanması gerekenler kadına iş ve siyaset alanında gerekli değeri vermeyenlerdir. Kadını sadece seçim çalışmalarında kullananlar, yönetim kadrosunda yer almalarına gereken önemi vermiyorlar.

Son yıllarda kız çocukları ve kadınlarımız eğitimden uzaklaştırılarak sığınmacı Ailelerin kadın ve çocuklarını örnek alan bazı din simsarlarının küçük yaştaki çocukların evlenebilirliği konusundaki konuşmaları ile inanan bazı ailelerce eğitimden uzak sorumluluk alamayan aile kurmaları ile kadılarımız haklarını öğrenmeden bilmeden evlere hapsedilerek söz söyleme hakları ellerinden alınarak.

Kadına şiddet ve kadın ve çocuklara taciz eylemlerinin artmasına yol açmaktadır.

Hükümetlerin bu konuda yapmakta olduğu sadece suç işleyip taciz olaylarına karışanların su üzerinde gözüken buz dağının bir parçasıdır.

Taciz ve şiddet olaylarının birçokları çevre, aile baskıları ile namusa leke sürülme korkuları ile gizlenmektedir. Bu rakamlar oldukça çok olup su yüzüne çıkarılamamaktadır.

Bunların çözümleri nelerdir. Tolumdaki ailelerin aydınlatılması ,sosyal, ekonomik ,kültürel , hukuk ve çalışma yaşamlarında insanların kadın erkek ayrımı olmaksızın kanunlar önünde eşit olduğunu ana yasamızla garanti altına alınmış olduğunun anlatılmasıdır.

Taciz ve şiddet olaylarının ülkemizdeki sosyolog ve psikologlarca ele alınarak insanları bu eylemlere iten dürtülerin , nasıl kontrol altına alınması gerektiği konularda araştırmaları neticesinde önerileri dikkate alınmalı suçlunun cezalandırılası yanında suçun kaynağına gidilerek suçu kaynağında yok etmek gereğinin nasıl olması : kadınlarımıza ,ailelerimize, ekonomik bağımsızlıkları ile birlikte iş güvenliklerinin sağlanması ile bağımlılıklarının ortadan kaldırılması ile bir nebze Bu günlerin de geçeceğine inanıyor Atatürkçü Düşünce’nin yol gösterici olduğu bir iktidarın oluşacağı ve bu sorunları çözeceği umut ve temennisiyle ülkemizde ve dünyada güzel günler görmek ve yaşamak umudu ile tüm kadınlarımızın 8 Mart 2018 kadınlar gününü kutlarız.