Dünya Engelliler Günü ve mesajları

Vali Şehmus Günaydın’ın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı

Birleşmiş Milletler tarafından toplumsal bilinç ve farkındalığın arttırılması, engelli vatandaşlarımızın yaşam standartlarının yükseltilmesi, sorunlarına ve ihtiyaçlarına dikkat çekmek için 3 Aralık tarihi dünyada “Engelliler Günü” olarak kabul edilmiştir.

Engellilik, her yönüyle toplumumuzun her kesimini yakından ilgilendiren, yaşanan sorunların çözümüne katkı sağlamamız gereken toplumsal bir husustur. Engelli vatandaşlarımızın yaşamış oldukları sorunlar sadece kendilerinin değil, tüm insanlığın ortak sorunudur.

Bir ülkenin engelli vatandaşlarına yönelik ortaya koyduğu eğitim, iş, barınma ve destek hizmetlerinin yaygınlığı ve kalitesi sosyal devlet olma yolunda önemli bir göstergedir. Son yıllarda ülkemizde her alanda gördüğümüz gelişmeyi, engelli vatandaşlarımıza sağlanan haklar ve hayatı kolaylaştırıcı düzenlemelerde de görüyoruz.

Bir insanın engelli olması; onun çalışma hayatına katılmasına, sosyal ve ekonomik alanlarda başarılı olmasına engel teşkil etmemektedir.

Engelli kardeşlerimizin sosyal, ekonomik ve kültür hayatına yapmış oldukları katkılar her türlü takdirin üstündedir. Bugün sporda, kültür alanında, bilim hayatında ve birçok alanda ortaya koydukları ulusal ve uluslararası başarılarla gurur duymaktayız.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün toplumumuzda engellilik konusunda farkındalık oluşturması ve engellilerimizin sorunlarının çözümüne katkı sağlaması temennisiyle, tüm engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine en içtin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

TALAS, ENGELLİ DOSTU BELEDİYE

Talas Belediyesi Engelli Bakım Onarım Ünitesinde toplam 426 engelli aracı tamir edilerek sahiplerine ulaştırıldı. Engelli araçlarının evlerinden alınarak tamir edilip yeniden yerinde teslim edildiği uygulama kapsamında ayrıca engellilere geçici süre ihtiyaçlarını karşılamaları için ikame araç desteği sağlanıyor.

 “TALAS BELEDİYESİ ENGELLİLER KONUSUNDA ÇOK HASSAS”

Akülü aracı Talas Belediyesi tarafından tamir edilen engelli vatandaş Numan Yıldız, Talas Belediyesi’nin engelliler konusunda çok hassas davrandığını dile getirerek Başkan Yalçın’a teşekkür etti.

Belediyenin hizmeti ayaklarına kadar getirdiği vurgulayan Numan Yıldız, “Omurilikten ameliyat oldum % 93 engelliyim. Kullandığım akülü arabam bozuldu. Talas Belediyesine haber verdik, arabamı alıp götürdüler. Arabamın yerine de birkaç gün boyunca kullanabileceğim bir başka araç verdiler. Sonra tamir edip getirdiler, çok teşekkür ederim. Gerçekten Talas Belediyesi engelliler hususunda çok titiz ve hassas davranıyor. Mustafa Yalçın Başkana teşekkür ederim.” dedi.

BAŞKAN YALÇIN’DAN ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

Öte yandan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne dair mesaj yayımlayan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün, engelli kardeşlerimizin sorunlarının çözüm odaklı dile getirildiği ve bu hususta olumlu gelişmelerin yaşandığı bir gün olmasını diliyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Yalçın mesajında, “Bizler belediyeler olarak engelli kardeşlerimizi günlük hayatın içine çekecek proje ve hizmetler geliştirip şehri onlara göre dizayn ediyoruz. 7/24 Kütüphanemizde hem fiziki engelli hem de görme engelli kardeşlerimize uygun ortamlar oluşturduk. Engelli Bakım Onarım Ünitesi ile Talas’tan ve yakın ilçelerden toplam 426 engelli kardeşimizin akülü aracını ve tekerlekli sandelyesini tamir ettik. Başlangıçta Talaslı hemşehrilerimize yönelik bir uygulama idi ancak gelen talepler çerçevesinde yakın ilçelerde yaşayan engelli vatandaşlarımıza da hizmet götürüyoruz. Yani her adımımızda onları düşünüyor ve ona göre imkanlar oluşturuyoruz. 3 Aralık Dünya Engelliler Gününün, bu konudaki sorumluluk, duyarlılık, bilinç ve farkındalık düzeyinin yeniden değerlendirilmesine vesile olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

“BİR TELEFON UZAĞINDA DOST ELİ”

Konuyla ilgili bilgi ya da destek almak isteyenler 0352 503 12 51 numaralı telefonu arayabilirler.

FATMA KARA –SAADET PARTİSİ KAYSERİ KADIN KOLLARI  İL BAŞKANI

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, dünya üzerindeki ve ülkemizdeki engelli vatandaşların sorunlarına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak adına çok önemli bir gün. Bu günü engelli vatandaşlarımız adına, kıymetli adımlar atmaya başlayacağımız bir gün olarak değerlendirmek, elbette çok daha anlamlı olacaktır.

Ülkemiz nüfusunun yaklaşık %12’si engelli vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Bu da yaklaşık 10 milyon engelli nüfus demektir. Engelli vatandaşların, sosyal yaşamda ve iş alanlarında  maalesef türlü problemler ile karşılaştıklarını kolaylıkla görebiliyoruz.

Engelli olduğu için, hiçbir birey toplumdan soyutlanmamalı,  gerek toplum ve gerekse ülke yöneticileri tarafından daha fazla hassasiyet gösterilmeli ve bireylerin sosyal, kültürel, eğitim ve öğretim yaşamlarını kolaylaştıracak icraatlere öncelik verilmelidir.

Engelli vatandaşların, Türkiye’deki en önemli başlıca sorunlarından biri olan istihdam sorunu çözülmeli, tüketici konumundan üretici konumuna geçmeleri ve toplumda daha etkin olmaları sağlanmalıdır.

Engellilerin toplumun önemli ve saygıdeğer bir bölümünü teşkil ettikleri göz önünde bulundurularak, çalışacakları iş sahalarının hazırlanmasına, insanca yaşama şartlarına kavuşturulmalarına, her türlü tesis ve alt yapıda kendileri için gereken kolaylığı sağlayıcı yatırımların yapılmasına özel bir itina gösterilmelidir.

Engellilerin engelinden dolayı ihtiyaç duydukları her türlü araç ve gerecin, külfetsiz bir şekilde karşılanması için kolaylık sağlanmalıdır. Bunları üreten tesislerin kurulması ve gelişmesi teşvik edilmelidir.

Engelliliğe yol açan sebeplerin ortadan kaldırılması hususunda Sağlık Bakanlığı gerekli ve yeterli çalışmaları yapmalı, bunun Devlet Politikası olarak sürdürülmesine özel önem verilmelidir.

Ağır engelliler için “Kerim Devlet Anlayışı” esas alınarak hizmetler yürütülmeli, tüm engellilere gelir durumlarına göre belli oranlarda maddi destek sağlanıp, ağır engelliye sahip ailelere devlet tarafından yerinde bakım ve tıbbi hizmet verilmelidir.

Engellilere verilen hizmetler ile ilgili yerel yönetimlere özel yetkiler ve imkânlar sağlanmalıdır.

Engelli olduğu için hiç kimse toplumdan dışlanmamalı, aksine özründen dolayı hiçbir imkân ve fırsatlardan yoksun kalmamasına özen gösterilmelidir. Bu maksatla atılacak her adım, engelli vatandaşlarımızın öz güvenlerini güçlendirecek ve hayata daha sıkı bağlanarak toplumda daha aktif ve üreten bir birey olmalarını sağlayacaktır.

Partimiz, geçmişte olduğu gibi gerek iktidarda, gerekse muhafelette iken, engelli vatandaşlar için çok önemli çalışmalara imza atmış ve engelli vatandaşların toplumdaki önemini ortaya koymuştur. Ve hala sözlü ve yazılı olarak, önerilerini ve projelerini sunmaya devam etmektedir.

Saadet Partisi olarak en önemli özelliklerimizden birisi, engelli vatandaşlarımıza yapılacak olan hizmetleri göstermelik ve yapıyor gözükmek için değil, insani ve manevî değerleri önde tutarak ve dolayısıyla özümseyerek yapmamızdır.

Toplumun her alanında garson devlet anlayışıyla genelde tüm insanlığa özelde de engelliler konusunda sayısız hizmetler ortaya koyduk.

Yaşanabilir bir Türkiye, Yeniden Büyük Türkiye ve Yeni Bir Dünya, toplumun bütün kesimleri için gereklidir ve de elzemdir. Fakat engelliler için daha da önemlidir.

Engelli vatandaşlarımızın bugünkü Türkiye ortamında hak ettikleri yere gelebilmeleri ve toplum nezdinde itibarlı bir yere konulmaları hususunda bütün siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları kendilerine düşen sorumlulukları azami derecede yerine getirmelidir.

Saadet Partisi Kayseri Kadın Kolları olarak, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü bir farkındalık günü olarak kabul ediyor, engelli bireylerin önlerindeki engellerin kaldırılmasını ve toplumda özgürce daha müreffeh bir hayat sürmelerini temenni ediyoruz.