Dr.İsmail Gökşen uyardı “Havai: fişek insan, doğa, çevre, bitki ve hayvanlara zararlı”

Havai fişeklerin yasaklanması için Kayseri’de ilk adımı Kent Konseyi’nde attırarak başarı elde eden AK Parti 25. dönem milletvekili adayı doktor İsmail Gökşen, bu fişeklerin patlatılması ile ciddi travmalar oluştuğunu ve gürültü kirliliği yarattığını tekrarladı.
Doktor İsmail Gökşen, havai fişek gibi parlayıcı ve patlayıcıların özellikle canlılar üzerinde iletişim bozuklukları, uyumsuzluk, öğrenme bozuğu, sinirlilik, saldırganlık, stres ve uyuma zorluğu gibi birçok rahatsızlığı tetiklediğine dikkat çekerek şunları söyledi.
“Havai fişeklerin yasaklanması için; Kent Konseyi üyesi olduğum dönemde, kamu yararına Havai fişeklerin etkileri ile hazırlık çalışmaları yaptık. Konu kent konseyine geldi. Mahalli Çevre kurulunda görüşülerek yürürlüğe girdi. Havai fişekler, insan, doğa, çevre bitki ve hayvanlara zararı olan bir etken ve etkinliktir. Havai fişeklerin ateşlenmesi ile patlamadan dolayı travmalar oluşabilmektedir. iletişim bozuklukları, konsantrasyon ve öğrenme bozuklukları sinirlilik ve stres uyuma zorlukları yapar. Hayvanlar korku ve panik içinde olur. Bazı hayvanların üreme ve yaşama sistemleri etkilenir. Hatta uykudaki kuşlar düşerek ölür. Bu bilgiler ışığında Avrupa’da olduğu gibi sadece yılbaşı gecesinde, belli kurallar
içerisinde, ancak belli günlerde olması gerektiği; tüm canlılar ve tüm doğal, kültürel tarihsel mirasın korunmasının öncelikle hedeflenmesinin gerektiği inancındayız.”
Aday olduğu ve seçildiği takdirde çevre konusunda örnek ve model çalışmalara imza atacağını belirten Milletvekili adayı doktor İsmail Gökşen, bu konudaki mevzuatada şu örnekleri verdi.
“2872 sayılı çevre kanunun14. maddesi “kişilerin huzur ve sukununu beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde ilgili yönetmenliklerle belirlenen standartlar üzerinde gürültü ve titreşim oluşturması yasaktır. AB mevzuatına uyumu sağlamak amacıyla çevresel gürültünün değerlendirilmesi yönetimi yönetmenliği 01.07.2005 tarih ve 25862 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Çevresel gürültü değerlendirilmesi ve yönetimi yönetmenliğinde; Madde 8. patlayıcı maytap ve benzeri şeyleri kullanarak ateşleme ve benzeri faaliyetlerin kamuya açık alanlarda, yollarda ve oturma alanlarında yapılması yasaktır.”