Dolandırıcılık ve önlemleri..(5) (Köşe yazısı 02.04.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Dolandırıcılık yöntem ve önlemleri üzerine kaldığım yerden devam ediyorum.

Teknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak ülkemizde insanlar yeni teknolojilere çok çabuk adapte oluyor. Yoğun ve yaygın bir şekilde bu teknolojiyi kullanmaya başlıyor. Bilişim sistemlerinin kendisi suçluların direkt hedefi hâline geliyor.

Eskiden geleneksel olarak işlenen birçok suç türü teknolojinin araç olarak kullanımıyla işlenmeye devam ediyor. Bu tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de suç oranlarına olumsuz yansıyor.

Telefon üzerinden gerçekleşen dolandırıcılıklarda, insanlardan, terör örgütünün telefonları dinlenirken polis ya da jandarma tarafından tespit edildiğini belirterek bunun ortadan kaldırılması için kontör ve bazı hesaplara para gönderilmesi isteniyor.

Kendini savcı yahut polis olarak tanıtan dolandırıcılar, vatandaşa belli suçlar isnat ediyor. Sonra da ‘bu suçtan kurtaracağım’ bahanesiyle onlardan belli hesaplara havale/eft yapmalarını istiyor. İnternet üzerinden ise banka veya kredi kurumlarına ait web sayfalarının birebir benzerleri yani phising siteleri oluşturularak vatandaşlardan sanki bankaya ait gibi görünen sitede işlem yapmasını sağlayarak banka/kredi kart bilgileri ve diğer kişisel bilgilerini ele geçiren şüpheliler, söz konusu bilgilerle interaktif olarak işlemlerle diğer sitelerde alışveriş yapıyor. Kredi kartı bilgilerini sahte kartlara basarak maddi kazanç sağlıyor. İnsanlar genellikle dolandırıldıklarını kendilerine ait hesaplara ilişkin faturalardan, bankaların bildirimlerinden, telefonlarına bankalarca gönderilen mesajlardan öğreniyor.

Bilişim sistemlerini aracı kılmak suretiyle gerçekleşen dolandırıcılık suçlarında mağdurların belirli bir eğitim düzeyi bulunmuyor. Her seviyede eğitim almış kişiler var. Burada önemli olan internet kullanımındaki bilinç düzeyi. Bu tür dolandırıcılık suçunu işleyen şüpheliler genel itibariyle teknolojiyi iyi bilen, bilgisayar bilgisi yüksek, bu alanda benzer suçları sürekli olarak işleyen, belirli seviyede yabancı dil bilgisine sahip kişiler. Ayrıca yakalanan şüpheliler arasında hacker sayısı da oldukça fazla. Özellikle bu suç türleri uluslararası bağlantılarla işlemeye çok açık. Bu suçları işleyen kişilerin yurtdışında büyük ölçüde bağlantıları bulunuyor ve beraber bu suçu işliyorlar.

Peki bilişim suçları artarken ve de böyle bir durumla karşı karşıya kaldığımızda ne yapmamız lazım?

Bu konunun uzmanı avukat Kemal Şener anlattı.

İnternet ve bilişim teknolojileri kullanılarak işlenen suçlar şunlar: Bilgisayar sistemleri ve servislerine yetkisiz erişim ve dinleme, bilgisayar sabotajı, bilgisayar kullanılarak dolandırıcılık ve sahtecilik, kanun tarafından korunan bir yazılımın izin alınmadan kullanılması. Bunlar dışında bu başlık altına alınan suçlar da yasaya aykırı yayınlar, pornografi içeren yayınlar ile hakaret ve sövme olarak tanımlanmıştır. İnternet üzerinden en sık rastlanan dolandırıcılık yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

*Bilgisayar kullanılarak dolandırıcılık: Türk Ceza Kanunu’nda yer alan şekli ile dolandırıcılık “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp onun veya başkasının zararına olarak kendisine veya başkasına bir yarar sağlamaktır.” Bilgisayar kullanılarak dolandırıcılık, kişilerin bilgisayar veya teknolojik araçlar kullanılmak marifetiyle aldatılması, kandırılması veya şaşırtılmasıdır. Bunlar ise kredi kartlarının kopyalanması, bilgisayardan izinsiz olarak elde edilen verilerin kopyalarının oluşturulması, bu bilgi ve kopyaların kullanılarak hesaplardan para aktarımı, bu bilgiler sayesinde üçüncü kişilerle iletişim kurularak onları kandırmak şeklindedir.

*Bilgisayar kullanılarak sahtecilik: Sahtecilik genel anlamıyla, bir şeyin aslına benzetilmesi yoluyla kişilerin kandırılmasıdır. Bilgisayar kullanılarak sahtecilik, bir web sitesinin benzerinin yapılması veya başka kişilerin adına web sitesi hazırlanarak diğer kişilere buradan mesajlar göndermek, iletişim kurulmasını sağlamak, sahte mail (fakemail) ve phishing yöntemleri ile kişilerin özel bilgilerini elde etmek, sahte olarak evrak oluşturmak, sahte bilet satmak gibi şekillerde karşımıza çıkmaktadır.

-Dolandırıcılığa maruz kalan insanlar ne yapmalı?

Bu kişiler, zaman kaybetmeden ihbar, bilişim veya bss e-posta adreslerine ihbarda bulunabilir.

Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvurabilir.

Büyük şehirlerde son yıllarda sadece bilişim suçlarıyla ilgili özel savcılık birimleri de mevcut.

Devletimizin, milletimizin bir çok sorunu varken, umarım yeni sorunlar olmadan, dolandırılmadan, daha çok üzülmeden, sağlıklı, huzurlu, mutlu, güvenli günler dilerim..