Dolandırıcılık ve önlemleri..(4) (Köşe yazısı 01.04.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Dolandırıcılık yöntem ve önlemleri üzerine kaldığım yerden devam ediyorum.
Dolandırılmamak için Kayseri Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarıyla Mücadele Şubesi uyarıyor.
Bu uyarılarını, televizyon, radyo, yazılı basında sık sık yapıyor.
Ayrıca el ilanı, broşür, afiş, şehir ve yerleşim merkezlerinin en hareketli noktaları, muhtarlıklar, kapıcılar, otobüs, tramvay, dolmuşlar gibi aklınıza neresi gelirse o bölgelerde dağıtarak, asarak.
Ama, bilinçli toplum tam olamadığımız, iyi niyetli, yardımsever, ekmeğini bölüşen toplumda taviz vermediğimiz için ‘acırken acınacak’ hale düşmeye devam ediyoruz.
Yoksa bu ülkeye ‘turist’ olarak gelenlere kim ne diyor?
Ama bakın her tarafımız Birleşmiş Milletler toplama kampına döndü. Her çeşit suç ve suçlu çöplüğü.
Gelin bugünde bilgisayar ve teknolojik aletlerle yapılan dolandırıcılık yöntemlerine bakalım.
Emniyetin bu konudaki uyarıları şöyle.
1. Bilgisayarda kullanılacak programların lisanslı olmasına dikkat edilmelidir.
2. Lisanslı antivirüs programları kullanılmalı ve güncelleştirmeleri yapılmalıdır.
3. Spam e-pos-talara ve tanımadığınız kişilerden aldığınız e-postalara dikkat etmeli, bilmediğiniz bağlantıları açmamalısınız.
4. Bilinmeyen internet sitelerinden dosya indirilmemeli veya indirirken dikkat edilmeli.
5. Cep telefonlarına bilinmeyen uygulamalar yüklenilmemeli.
6. Bankadan geldiği belirtilen e-postalar üzerinde, bankanın internet sayfasına ait link olsa dahi, sisteme internet adresini bizzat yazarak girmeye dikkat edilmelidir.
7. Girilen internet sitesinin adresi, her açılan sayfada tekrar tekrar kontrol edilmeli, farklı bir adrese otomatik yönlendirme yapılmadığından emin olunmalıdır.
8. Kimlik bilgilerinin kullanılması gereken işlemler, internet kafelerden ya da iş yerinde ortak kullanılan bilgisayarlardan değil, antivirüs programlarıyla korunan şahsi bilgisayarlardan yapılmalıdır.
9. İnternet üzerinden arkadaşlık, sohbet veya sosyal paylaşım sitelerinde kredi kartı bilgileri ve özel bilgiler kesinlikle paylaşılmamalıdır.
10. İnternet üzerinden alışveriş yaparken internet sitesinin SSL güvenliğine sahip olup olmadığını kontrol edin. SSL bağlanmak istediğimiz sitenin adresini yazdığımız site olup olmadığını gösterir bir sertifikadır. SSL güvenliğinin varlığı iki şekilde anlaşılır. Birincisi browser’ın adres çubuğundaki satır http:// ile değil, https:// ile başlayan bir adres olmalıdır. İkincisi ise, browserların altında çıkan kilit simgesidir. İnternet explorer’da SSL güvenliğinin varlığında sağ alt köşede bir kilit simgesi çıkar. SSL güvenliği olmadığı zaman ise bu kilit simgesi görünmez.
11. Bankalar hiçbir zaman müşterilerine e-posta göndererek belirli formların doldurulmasını, programların yüklenmesini istemez.
12. TİB tarafından oluşturulmuş güvenli internet projesine ücretsiz katılarak kötü amaçlı yazılımlardan bilgisayarınızı ve ailenizi koruyabilirsiniz.
13. Vatandaşlarımızın cep telefonu ile arayarak kendilerini polis, savcı, bankacı ya da diğer kamu görevlisi olarak tanıtan şahıslara itibar etmemeleri; kendilerinden talep edilen kimlik ve kredi kartı bilgilerini ne suretle olursa olsun paylaşmamaları gerekir.
14. Bankalar tarafından gönderilen SMS’leri üçüncü şahıslar ile paylaşmamaları, gelen SMS’lerin içeriğini teyit etmek için bankalar ile görüşmeleri gerekir.
15. Güvenlik güçlerinin vatandaşlarımızı sadece davet amacı ile aramakta olduğu, kredi kartı ve kimlik bilgilerini talep etmediği unutulmamalıdır.
16. Google ve benzeri arama motorlarında ilk sıralarda çıkan sitelerin güvenli olduğu kanaati yanlıştır. Dolandırıcıların ilk yaptığı iş arama motorlarına kendi sitelerini tanıttırarak ilk sırada çıkmalarını sağlamaktır.
17. Anlaşmalı ve güvenilir e-ticaret sitelerinde alışveriş, eğer varsa sanal klavye, şifre SMS hizmetleri, tek kullanımlık şifreler, değişen klavyeler gibi güvenlik adımlarının kullanılması suretiyle gerçekleştirilmelidir.
18. Kimlik bilgilerinizle adınıza bir telefon hattı alınmış ve şu an kullanılıyor olabilir; Emin olmak için https://hatsorgulama.btk.gov.tr adresine girerek sorgulama yapabilirsiniz.