Dolandırıcılık ve önlemleri..(3) (Köşe yazısı 31.03.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Dolandırıcılık yöntem ve önlemleri üzerine kaldığım yerden devam ediyorum.

Gazeteye ilan veren dolandırıcılar yeni bir iş için eleman alacaklarını ya da film için oyuncu seçeceklerini belirtiyorlar. Bir iş merkezinden şatafatlı bir ofis kiralıyorlar. Gelen yüzlerce kişiden katılım payı ve başvuru ücreti altında bir bedel alıp sonra haber vereceklerini söylüyorlar. Piyasadan bu şekilde epeyce parayı topladıktan sonra ofisi kapatıp kayıplara karışıyorlar.

Zeus ve Zitmo adlı virüsler son zamanlarda en çok kullanılan internet dolandırıcılığı yöntemlerinden. Söz konusu virüsler işlem yapılan banka internet sitesinin ara yüzünü taklit ediyor. Müşteriler bankanın internet sitesinde işlem yaptığını düşünürken aslında bilgisayar korsanlarının sitesi üzerinde işlem yapıyor ve müşteri numarası, kullanıcı şifresi gibi bilgileri kendi elleriyle bilgisayar korsanlarına sunuyor. Müşteriler hesaplarının boşaldığını gördüğünde ise iş işten geçmiş oluyor.

Sürücüsü içinde park hâlinde duran otomobillere yaklaşarak şoföre “Abi aracın altına kedi girdi. Sakın hareket etme.” diyen dolandırıcılar araçtan inen şoförle birlikte sözde otomobilin altına giren kediyi arıyor. Tabii bu sırada otomobilin kapısını açan diğer kişi içerideki çantaları kedi çevikliği ile yürütüyor.

Ünlü bir yapım şirketinin adını kullanarak telefonla arayan dolandırıcılar, bir tv kanalında yeni bir yarışma formatının başladığını ve yarışmacı olarak sizi seçtiklerini belirtiyor. Gerekli belgelerin iletilmesi için adresinizi alıyor. Güven vermek için telefonla arayıp kargo gönderdiklerini söylüyor. Size gelen içi boş zarfa yüksek bir kargo bedeli ödüyorsunuz.

Dolandırıcılar seçilen alana bir küp altın benzeri heykelcik gömüyor. Civarda arazi almak istiyormuş gibi yapıp önce zengin bir köylüyle samimiyet kuruyor. Ekip sözde İsveç’teki zengin biri tarafından, dedesinin gömdüğü defineyi bulmak için gönderildiğini ve İsveçli zenginin bulana 12 milyon avro vereceğini belirtiyor. Köylü bunlara inanmasa da çetenin haritada gösterdiği yerden küp dolusu altın heykelcik çıkınca oltaya yakalanıyor. Çete, altınları köylüye bırakıp İsveç’e alıcıları getirmek için ayrılıyor. Ardından köylüyü telefonla arayarak vize, rüşvet gibi masraflar nedeniyle yüksek meblağlı paralar istiyor. Elindeki altın heykelciğe bakan köylü, istenen parayı düşünmeden gönderiyor. Ondan sonra arayan soran olmayınca heykelin sahte olduğu da ortaya çıkıyor.

Kötü Amaçlı Yazılımlara gelince..

Kötü amaçlı yazılım, bilgisayar sistemlerine zarar vermek, bilgi çalmak veya kullanıcıları rahatsız etmek gibi amaçlarla hazırlanmış yazılımlara genel olarak verilen isim. Bu yazılımlara örnek olarak virüsler, truva atları, solucanlar veriliyor.

Bilgisayar virüsü, kendini diğer dosyaların içerisinde gizleyerek, kullanıcının bilgisi olmadan çalışan bir tür bilgisayar programı. Virüsün iki temel özelliği kendini kopyalaması ve kullanıcıdan bağımsız kendi kendini çalıştırabilmesi. Çeşitli amaçlar için yazılmış farklı türde çok sayıda virüs çeşidi bulunuyor. Tamamen zararsız virüslerin yanı sıra bilgisayara fiziksel olarak zarar verebilecek virüsler de  var.

Aşağıdakilere benzer durumlarla karşılaşıyorsanız bilgisayarınıza virüs bulaşmış olabilir:

• Bilgisayarınız normalden farklı tepkiler veriyorsa

• Kendi kendine müzik çalmaya başlarsa

• Mesajlar ve pop-up ekranları çıkıyorsa

• Dosyalarda değişiklik, kaybolma oluyorsa

• Sabit disk ile ilgili problemler oluşuyorsa

• Bilgisayarınız yavaş tepki vermeye başladıysa ya da tepki vermiyorsa

Truva atı, başka bir programın içine gizlenerek bilgisayarınıza giren zararlı bir bilgisayar programı. Bunlar genellikle virüsler gibi kendilerini kopyalama ya da bilgisayara zarar verme amacıyla kullanılmaz. Truva atları daha çok:

• Bilgisayarınızdaki verileri ele geçirmek, silmek ya da değiştirmek

• Klavyeden yapılan girişleri kaydederek, kullanıcı adı, şifre gibi bilgilerinize ulaşıp bunları çeşitli kanallardan üçüncü şahıslarla paylaşmak

• Firewall, anti-virüs programlarınızı devre dışı bırakmak

• Başka virüslerin sisteminize girmesini sağlamak gibi amaçlarla kullanılıyor.

Truva atları çok farklı formlarda olabildiklerinden ve uzun süre herhangi bir işlem yürütmeden uyku modunda bekleyebildiklerinden izlerini sürmek ve sistemden silmek son derece zor.