‘Dokuma kumaş tasarım yarışması’na Kayseri dışında 14 Üniversiteden 62 öğrenci yarıştı, ilk 10 belirlendi

Tekstil’de Türkiye’de ilk 10’a giren,  ev tekstilinde en başarılı iller arasında olan Kayseri’den bu tür yarışmaya öğrencilerin neden katılmadığı ise merak konusu oldu.

 ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç; YGS sınavında ilk 20 bine girip Tekstil Mühendisliği bölümünü tercih edenlere, lisans dahil her yıl 9 ay karşılıksız  asgari ücret oranında burs vereceklerini açıkladı. Kıvanç, ’20-50  bin arasındakilere yüzde 70, 50-80 bin arasında olupta tekstil mühendisliğini tercih edenlere de yüzde 50 burs vereceğiz’ dedi.

Jüri; Maile Özer, Serdal Akyüz, Beyaz Atman, Ada Çuhadar, Aykut Alçı, Sedat Sena Güler, İrem Nur Kamış, Esra Bekiroğlu, Gizem Demirel ve Fazilet Ceyhanlı’nın tasarımlarını finale bıraktı. Yarışmanın finali Ekim ayında Adana’da yapılacak.

2012 yılından bu yana hem bünyesinde faaliyet gösteren firmaların tasarım kapasitelerinin arttırılması ve yarattıkları katma değeri arttırmak hem de başta bölgede kurulu üniversiteler olmak üzere Türkiye genelindeki öğrencilerin yaratıcılıklarını desteklemek ve sektöre kazandırmak amacıyla düzenlenen ‘8.ATHİB (Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği) Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nın Ön Jüri değerlendirme toplantısı’ Kayseri’de yapıldı.

Türkiye’deki 14 üniversitenin tekstil ve moda tasarım ile tekstil mühendisliği bölümlerinde okuyan öğrencilere açık olan yarışmaya 62 başvuru yapıldı. Yarışmaya, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda Kayseri’deki Üniversitelerden tek bir katılım olmadı. Yönetiminde üç Kayserili işadamının bulunduğu ATHİB’in istihdam garantili ve tekstil mühendisliğini tercih edenlere ‘asgari ücret oranında burs’ imkanlı bu teşvik ve destek yarışmasına, tekstilde Türkiye’de ilk 10’da, ev tekstilinde büyük başarısı olan Kayseri’deki Üniversite öğrencilerinin ‘ısrarla’ katılmaması düşündürdü.

8.ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması kapsamında belirlenen “Kendi Temanı Kendin Belirle” sloganı ile yola çıkan Türkiye’nin ilk ve tek dokuma kumaş tasarımı alanındaki yarışması olan ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması, 2012 yılından bugüne 700’e yakın genç tasarımcı ile buluştu.

“Gençler hayal etsin, ATHİB hayalleri gerçeğe dönüştürsün” ilkesiyle genç tasarımcıların tasarımlarını ve hayallerini dokumaya dönüştüren ATHİB, Türkiye’nin ar-ge, tasarım ve inovasyon hedefleri doğrultusunda her geçen gün daha nitelikli ürünlerin üretilmesi ve  ihracatta katma değerli ürünlerin payının artması için tasarımı öncelik olarak belirledi.

Yapılan ön jüri değerlendirmesi ile seçilen 10 tasarım sahibi, LCW Kurumsal Akademi işbirliği ile bu sene üçüncü kere ve ATHİB Finalistlerine özel düzenlenen Trend Takibi ve Analizi Eğitimi kazandı.

Eğitim sonrasında finalistler Ekim ayında Adana’da yapılacak final için tasarımlarını Türkiye’nin en önemli dokuma kumaş üreticileri olan üretici firmalarda üretme aşamasına geçecek. Üretimde finalistlere; Arseteks Tekstil, Bossa Ticaret, Bakırlar İplik,  İskur İplik, Kıvanç Tekstil, Kimteks Tekstil, Kipaş Mensucat, Meteks Moda, Oğuz Tekstil ve Şirikçioğlu Mensucat sponsor olacak. Finalistler bu firmalarda hem üretimlerini gerçekleştirecek hem de  dokuma stajlarını yapacak. Yarışmacılar o güne kadar hazırlıklarını firmalardaki mentörleri ile tamamlayacak.

Yarışma ödülleri kapsamında finale kalan on öğrenci numune dokuma tezgâhı, LCW Kurumsal Akademi eğitimi ve Paris Premiere Vision Tekstil Fuarı’nı ziyaret etme hakkını kazandı. Finalde dereceye giren ilk 3 finalist ise para ödülünün yanında biri Ticaret Bakanlığı desteği ile dünyanın en prestijli tasarım okullarından birinde 2 yıl yurtdışı eğitim hakkı kazanacak.

Yarışma ile her geçen gün daha fazla gence ulaştıklarını ve hem bölgenin hem de ülkenin tasarım kültürünü geliştirmek için aralıksız çalıştıklarını belirten ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, yarışmaya katılan tüm öğrencilere ve destekleyen tüm sponsor ve akademik kadrolara teşekkür etti.

Üniversite sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olarak gösterilen bu yarışmanın hem bölgeye hem de Türkiye’ye kattığı katma değerin öneminden söz eden Kıvanç, “Çok içimize sinen bir iş yapıyoruz, bunu sekizinci kez yapıyoruz ve her sene hem yarışmacı sayımız artıyor hem de bizim onları yüreklendirmek için yarışmacılara sunmaya çalıştığımız ödüller artıyor. Yatırım çok önemli, bir iş insanı olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki en önemli yatırım insan kaynağına yapılan yatırımdır ve biz bunu elimizden geldiğince gerçekleştiriyoruz. Tekstil Mühendisliği okuyacak ve ilk 20 binde tercih yapacaklara, lisans dahil  her yıl 9 ay boyunca  asgari ücret oranında karşılıksız burs vereceğiz. Bu rakam 20-50 binde yüzde 70, 50-80 binde yüzde 50 olacak. Şu an tekstil mühendisliği kadrolarımız boş.  Amacımız, dokumanın unutulmaması, kültürel bir yarışma ile bu teşvikleri artırmak” dedi.