Doğumlarda endişem var…(Köşe yazısı 09.07.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Evet başlığı yanlış okumadınız.
Türkiye’deki doğumlardan yana kesinlikle gelecek açısından endişem var.
Türkiye kadar Dünyanın hiçbir yerinde hain yetiştiren, barındıran, acıyıp acınacak hale gelen bir başka ülke yok.
Sizce var mı?
Türkiye üzerine oynanan oyunları hep birlikte yıllardır, hatta onlarca yıl görüyor, duyuyor, dinliyoruz.
Bugünde resmen hem uyuyor hem seyrediyoruz.
Dünyanın bir çok yerinde ülkelerdeki iç karışıklıklar, tezgahlar, oyunlar, iç çatışmalar, toprak bütünlüğünün bozulması, yeni devlet oyunları hep böyle, çeşitli şekillerde ülkelere gelenlerin doğan çocukları üzerine olmadı mı?
Türkiye ve bazı komşu ülkelerde gözü olanlar, hamile kadınları Türkiye’nin değişik bölgelerine getirip bu ülkede doğması ve çift pasaportlu olması için çaba göstermiyor mu?
GAP bölgesinde bu artmadı mı?
Bavul ticaretinden sonra Karadeniz’de huzur kaldı mı?
Suriyelilerin gelmesinden sonra boşanmalar artmadı mı, Suriyeli kadınlarla evlenenler zirve yapmadı mı? Gelenlerin kim olduğunu bile tam bilen var mı?
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)’nden elde edilen istatistiklerin geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmaların sonucu belli oldu. Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS)’nde yer alan “doğum yeri” kayıtları üzerinde yapılan analiz çalışmaları sonucunda, doğum yeri bilgisi idari kayıtlara dayalı olarak ilk kez üretildi. Bu bilgiler 31 Aralık 2014 tarihli ADNKS sonuçlarıyla ilişkilendirildi. Kişilerin ikamet ettikleri illerle karşılaştırmalı değerlendirmesi yapıldı.
Daha önce 10 yılda bir yapılan genel nüfus sayımlarından elde edilebilen doğum yeri bilgisi, bu çalışma ile artık her yıl idari kayıtlara dayalı olarak üretilebiliyor.
Örneğin, Türkiye’de her 10 kişiden 3’ü doğduğu ilden farklı bir ilde yaşıyor. Türkiye’de yaşayan T.C. vatandaşlarının %96,8’i Türkiye doğumlu, %1,3’ü ise yurt dışı doğumlu.. ADNKS 2014 yılı sonuçlarına göre ülkemizde ikamet eden T.C. vatandaşlarının, %65,5’i doğduğu ilde, %31,3’ü ise başka bir ilde oturuyor.
Doğduğu ilde ikamet eden nüfus oranı en yüksek olan il %90,4 ile Kahramanmaraş. Bunu %89,7 ile Şanlıurfa ve %89,6 ile Adıyaman izliyor.
İkamet ettikleri ilde doğan kişilerin oranının en düşük olduğu il %30,4 ile Yalova. Bu ilimizi sırasıyla Kocaeli (%42,9) ve Tekirdağ (%43,7) takip etti.
En yüksek nüfusa sahip il olan İstanbul’da yaşayan ancak doğum yeri farklı bir il olanlar arasında Sivas doğumlular birinci sırada. Ordu ikinci ve Tokat doğumlular da üçüncü sırada yer aldı. İkinci büyük nüfusa sahip Ankara’da ise, farklı bir ilde doğup Ankara’da yaşayanlar arasında ilk sırada doğum yeri Çorum olanlar gelirken, ikinci sırada Yozgat ve üçüncü sırada Çankırı doğumlular bulunuyor.
En yüksek nüfusa sahip üçüncü il İzmir’de ise en çok Manisa doğumlular ikamet ediyor. Manisa’yı sırasıyla yurt dışı ve Erzurum doğumlular izliyor. Doğum yeri yurt dışı olup İzmir’de yaşayanlar arasında Bulgaristan doğumlular (%48,7) ilk sırada yerini koruyor.
Türkiye’de ikamet eden T.C. vatandaşlarının doğum yerleri incelendiğinde %9,5’inin doğum yerinin İstanbul olduğu görülüyor. Ankara %4,3 ile ikinci sırada yer alırken, onu sırasıyla %3,3 ile İzmir, %2,8 ile Konya ve Şanlıurfa illeri izliyor.
Türkiye’de ikamet eden ancak yurt dışında doğan T.C. vatandaşlarının, doğdukları ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, ilk sırada %37,6 ile Bulgaristan doğumlular var. Bunu sırasıyla, Almanya (%22,2), Makedonya (%4,3), Hollanda (%2,9) ve Belçika (%2,6) doğumlular izliyor.
Şimdi, Doğu ve Güneydoğu’da terör örgütüne katılanlarla, katılmayıp her türlü kaçakçılığın içinde olanlar, devlet ve milleti bölmek için çalışan, yine bölmek istedikleri, askerine kurşun sıktıkları, bayrağını yaktıkları bu devletten karnını doyurup, imkanlarından yararlananla, birde değişik ülkelerden gelen ve benzer yaşayanların Türkiye’de doğan çocukları sizleri benim gibi endişelendirmiyor mu?
Eğer endişelendirmiyor, korkutmuyor ise o zaman size iyi uykular…Zaten sizin yaşadığınız söylenemez.