Doğmak ve doymak.. (Köşe yazısı 28.04.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Kayserili rahmetli hayırsever işadamı Kadir Has ‘Ben, doğduğum topraklar ile ödeşmek istiyorum. Bunun için elimden gelenin fazlasını yaparak vefa borcumu ödeşeceğim’ diyordu.

Rahmetli işadamı Sakıp Sabancı’da ‘Çocuklarınıza ve gençlere, havayı değil hayatı öğretin’ dedi.

Yine Kayserili hayırsever işadamı Hüseyin Bayraktar’da ‘Şansa ayıracak zamanım yok’ derken, son olarak anılarını kitaplaştıran İzzet Bayraktar’da ‘Babama, Çin’e fabrika kuracağımı söylesem bana gülerdi’ diyerek para kazanmanın zorluğunu anlatmaya çalıştı.

Bugün öyle bir noktaya geldik ki, ‘doğduğumuz topraklar mı doyduğumuz topraklar mı?’ konumundayız.

Kayseri, hem yurtiçi hem de BM’nin toplanma merkezi gibi.

Kayseri’de yaşayan nüfus bile yüzde 10’un altında.

Kayseri geneli nüfus 1,5 milyona yaklaşırken, kırsaldaki nüfus tükeniyor.

İlçeler göçler yüzünden hızla eriyor.

İş bulamayan, istediği okula gidemeyen gençler sürekli arayış içinde.

Türkiye genelinde ise, her 10 kişiden 3’ü doğduğu ilden farklı bir ilde yaşıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu Kayseri Bölge Müdürlüğünün, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS), 2015 sonuçlarına göre ikamet ettiği ilde doğanların oranı %64,9 iken ikamet ettiği ilden farklı bir ilde doğanların oranı %31,3.

Ülkemizde ikamet eden nüfusun %2’sinin doğum yeri ise yurt dışı.

Doğduğu ilde yaşayanların oranının en yüksek olduğu il %90,1 ile Kahramanmaraş. Bunu %89,4 ile Şanlıurfa ve %89,1 ile Adıyaman izledi.

Doğduğu ilde yaşayanların oranının en düşük olduğu il %29,8 ile Yalova. Bu ili sırasıyla %42,6 ile Kocaeli ve %43 ile Tekirdağ takip etti.

En yüksek nüfusa sahip il olan İstanbul’da yaşayan ancak doğum yeri farklı bir yer olanlar arasında, yurt dışı doğumlular birinci sırada yer alırken, %2,5 ile Sivas ikinci ve %2 ile Ordu doğumlular üçüncü sırada.

İstanbul’da yaşayan yurt dışı doğumlular içinde ilk sırada %23,7 ile Bulgaristan doğumlular var.
İkinci büyük nüfusa sahip il olan Ankara’da ise, farklı bir yerde doğup Ankara’da yaşayanlar arasında, ilk sırada doğum yeri Çorum (%4,6) olanlar gelirken, ikinci sırada Yozgat (%4,1) ve üçüncü sırada Kırıkkale (%2,3) doğumlular yer alıyor.
En yüksek nüfusa sahip üçüncü il olan İzmir’de ise en çok Manisa doğumlular (%3,7) ikamet ederken, Manisa’yı sırasıyla yurt dışı (%2,9) ve Erzurum (%2,3) doğumlular izliyor. Doğum yeri yurt dışı olup İzmir’de yaşayanlar içinde Bulgaristan doğumlular %40,3 ile ilk sırada.

Türkiye’de ikamet eden nüfusun doğum yerleri incelendiğinde %9,6’sının doğum yerinin İstanbul olduğu görüldü. İstanbul doğumluları sırasıyla, %4,3 ile Ankara, %3,3 ile İzmir, %2,8 ile Şanlıurfa ve Konya doğumlular izledi.

Ülkemizde ikamet eden ancak yurt dışında doğan nüfusun, doğdukları ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, ilk sırada %23,8 ile Bulgaristan doğumluların yer aldığı görüldü. Bulgaristan doğumluları sırasıyla, Almanya (%16,5), Irak (%6,1), Suriye (%4,8) ve Azerbaycan (%3,3) doğumlular takip etti.

Yurt dışı doğumlu olup Türkiye’de ikamet edenlerin %74’ü çalışma çağındaki (15-64 yaş) nüfustur. Bu nüfusun %45,6’sını erkekler, %54,4’ünü kadınlar oluşturuyor.

Yurt dışı doğumlu nüfusun %14,7’si çocuk nüfus olarak tanımlanan 0-14 yaş grubundadır. Bu nüfusun %51,5’i erkek iken, %48,5’i kadın.

Yurt dışı doğumlu nüfusun %11,3’ü yaşlı nüfus olarak adlandırılan 65 ve daha yukarı yaş grubunda yer alıyor. Bu nüfusun %44,3’ü erkek, %55,7’i ise kadın.

Bunu Kayseri içindeki nüfusla kıyasladığımızda; Kayseri’de yaşayıp başka ilin nüfuslarına kayıtlı olan kişi sayısında Sivas başı çekiyor. İkinci sırada Yozgat, üçte  Nevşehir, sonrasında sırasıyla  Kahramanmaraş, Ağrı, Adana ve Erzurumlular geliyor.

Kayseri’deki en az nüfusa sahip olan kentlerin başında ise Hakkari ve Yalova var.

Kayserililer ise, en çok İstanbul’da yaşıyor. İstanbul’da yaşayan Kayserililerin sayısı yaklaşık 170 bin.  Ankara’da yaşayan Kayserili sayısı 96 bin, Antalya’da 29 bin 354, Adana’da ise 19.

Kayserili artık doğduğu topraklara yatırım yapmak yerine, çeşitli nedenlerle yurtdışını tercih ederken, yurtiçi ve yurtdışındaki muhtaçlar, yoksullar adeta Kayseri’de toplanıyor.