Doğalgaz kesilecek mi?

Her yıl  doğalgazda aynı sıkıntı gündeme geliyor. Hemen ardından ise zam. Gaz tüketimi günlük 220 milyon metreküpü geçti. Talebin karşılanmasında yetersiz kalan Botaş, fazla tüketimi olan kurumlara ‘Gizli’ ibareli yazı göndererek 10 Ocak saat 08.00’den itibaren yüzde 50 kesinti yapacağını bildirdi.

Aşırı soğuklar, doğalgaz talebinde yeni bir rekor kırdırdı. Artan talebi karşılamakta sorun yaşayan Botaş, arz-talep dengesini sağlamak için acil tedbirleri uygulamaya koydu. Elektrik üretimi gibi doğalgaz tüketimi yoğun kurumlara ‘Çok İvedi’ başlıklı yazı gönderen kamu şirketi, bugün itibarıyla doğalgaz arzında yüzde 50 kesinti uygulanacağını bildirdi. Botaş, büyük müşterilerinden doğalgaz tüketim planlarını buna göre yapmalarını istedi.

Hava sıcaklıklarının başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere ülke genelinde eksiye düşmesi doğalgaz ve elektrik tüketimini artırdı. Günlük elektrik tüketimi 760 milyon kilovatsaati (kWh) geçti. Talebin tamamı karşılanırken, yaklaşık 780 milyon kWh tüketim rakamları da rahatlıkla karşılanabilecek durumda.

Öte yandan enerji yönetimi kaynaklarından alınan bilgiye göre, günlük doğalgaz tüketimi 220 milyon metreküp gibi çok yüksek bir rakama çıktı. İletim ve talebin karşılanmasında sorunlar yaşanıyor. Toplam talep ise 240 milyon metreküp civarında. Mevcut doğalgaz iletim sisteminin 190-200 milyon metreküp civarı bir talebe cevap verdiğine vurgu yapan aynı kaynaklar, “Bütün imkanlar seferber edilerek talep karşılanmaya çalışılıyor. Ancak bu sürdürülebilir değil. Bu sebeple tüketimi fazla olan kurumlarda kesintiye gidilmiştir.” değerlendirmesi yaptı.

TOBB Türkiye Doğalgaz Meclisi, iki yıl önce hazırladığı raporda bugün yaşanan doğalgaz krizine dikkat çekti. Raporda yazan bütün tespitler bu kış aynen gerçekleşti. ‘Doğalgaz Piyasasında Durum Tespiti ve Alınması Gereken Önlemlere Dair Değerlendirmeler’ başlıklı raporda kış aylarında artan doğalgaz tüketimi ve alınması gereken önlemlere yer veriliyor. Raporda 2011-2012 kış döneminde yaşanan kriz örnek veriliyor:

“Mevcut doğalgaz alım kontratları giriş noktaları ile iletim şebekesi, LNG terminalleri ve yer altı depolama tesislerinin teknik olanakları dikkate alındığında günlük maksimum 185 milyon metreküp civarında gaz arzı sağlanabilmektedir. Ancak çok soğuk günlerde talep 200 milyon metreküpün üzerine çıkmış, oluşan açık, doğalgaz yakıtlı elektrik üretim santralleri alternatif yakıta geçirilerek kapatılmaya çalışılmıştır.” Raporda mevcut şebeke altyapısının yetersizliğine dikkat çekilerek alınacak önlemlere yer veriliyor: Tpao’nun Silivri Yer Altı Depolama Tesisi’nin geri üretim kapasitesi artırılmalı,

Botaş’ın Tuz Gölü Yer Altı Depolama Tesisi projesi mümkün olan en kısa sürede tamamlanmalı, iletim şebekesinde sevkiyat kapasitesi ve operasyonel esnekliği artırmaya yönelik rehabilitasyon ve yeni yatırımlar bir an önce gerçekleştirilmeli, anlık izlemeye olanak verecek ve bütün giriş-çıkış noktalarını kapsayacak EBT acilen hayata geçirilmeli.