‘Dijital atölye’ (Köşe yazısı 28.04.2017 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Gençler iyice uyuşmaya ve bağımlı hale gelmeye başladı.

Her yerde başları önde, ellerindeki cep dünyası ile yaşıyor.

Okumayı sevmeyen bir toplum olarak, eğitim ve öğrenme konusunda da iyi değiliz.

Sadece Türkiye’de değil, internet ve teknoloji bağımlısı ülkeler, şehirler kısa bir elektrik kesintisini değil, internete ulaşım aksaklığında travma, stres yaşıyor, psikolojisi bozuluyor, isyan ediyor.

Bir de buna iktidarın ‘Zorunlu kısıtlama, sansürleri’ eklenince teknoloji çağında ‘işkence’ kaçınılmaz oluyor.

Zaten iktidarı, siyasileri, bakanları, gelen-gidenleri, eğitim ve öğretim sistemimiz her şey tartışmalı.

Eğitim sisteminin başındaki ‘milli’ sadece bakanlık ismi. Uygulamada her bakana, gelen iktidara göre değişen bir müfredat, eğitim-öğretim sistemi.

Aynen KPSS başta olmak üzere, diğer sınavlar gibi, en yüksek puanı alsan da atanamayan, kadrolaşmanın, torpilin, adam kayırmanın zirve yaptığı gibi.

Kayseri Ticaret Odası’nın desteği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İŞKUR ile Google tarafından gazetecilere, bazı kurum ve kuruluşlara yönelik gerçekleştirilen ‘Dijital Atölye’ eğitimine bende gazeteci olarak katıldım.

‘Dijital yeni Dünya’da gazeteci olarak verilere nasıl ulaşacağımı, anahtar kelimeler ile nereden, nasıl, hangi aralıklarla, genel mi, lokal mi bilgiye ulaşacağımın eğitimini aldım, uygulamalara baktım.

‘Öğrenmenin bir yaşı yok’ düşüncesiyle kendimi o an yeni bir okula adım atan öğrenci gibi hissettim.

Bunun keyfini sizlere anlatamam.

Eğitimi aldığımız saatlerde Türkiye’de en fazla neler merak edilmiş, eğitim sonrası saatte neler merak edilmiş, tıklanmış, aranmış söylesem ‘Bu kadar mı, yazık’ dersiniz.

Bence size de kendinizi yenilemeniz ve ‘Yeni dijital Dünya’ da yerinizi almanız için bu tip eğitimleri, fırsatları kaçırmamanızı öneririm.

İster istemez, online teknolojiler yaşamın her alanında olduğu gibi gazetecilik alanında da devrim niteliğinde yenilikler getiriyor. Habere ulaşmayı daha önce hiç olmadığı kadar hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor. Bu teknolojiler, gazetecilere araştırma ve doğrulama aşamalarından okuyucuya veya izleyiciye ulaştırıp sunmaya, tüm süreçlerde büyük kolaylıklar sağlıyor.

Herkesin sık kullandığı Google’ın arama, Haritalar, Youtube ve VR gibi çözümleri zengin, sürükleyici hikâye anlatımı için gazetecilere yeni ufuklar da açıyor.

Yeni dijital teknolojilerin gazetecilik için sağladığı olanaklara ve bu alandaki fırsatlara odaklanan Google Newslab eğitim programının iletişim danışmanlığını gerçekleştiren şirketin elemanları arasında Mert Aybars kardeşim ve beraberindeki Okan Can da Allah var bu işi çok iyi yapıyor. Gazeteci olarak diğer iletişim danışmanlarını da şirketleri de görüyoruz.

Google Newslab – Medya Etkinliği sunumunu Türkiye Kurumsal iletişim koordinatörü Özlem Öz yaptı. Sunumu, anlatımı, verdiği bilgiler, sorulara yanıtlar, uygulamalar, yardımları güzeldi.

(Ama ben Gazeteci Davut Güleç olarak mesleğe adım attığım 1974’ten bu güne, kaç habere imza atmışım, kaç ülkede bu haberlerim yayınlanmış, istatistiklere göre durumun ve kaçıncı sıradayım gibi istatistik bilgilerimi halen beklediğimi de belirteyim.)

İkramla başlayan etkinlikte, Haberciler için araştırmanın ince ayarları,

Gerçek hayatta merak edilen ve konuşulan noktaları bir araya getirerek gündemi ve ötesini kavramanın yolları,

Habercilikte videonun ve canlı yayının gücünden yararlanma,

Dünya medyasından örnekler,

Online dünyada varlığını büyütmenin yolları,

Sesli aramalar, Dünyanın sizi izlemesi, Dünyayı kendi dilinizde görme, unutulmaz anlara her yerden erişme, depolama, internetin merak haritası, aranan yeri bulmak, gitmeden gezmek.

En basitinden herkesin yakından gözlemlediği gibi dünyada ve ülkemizde video içerik alanında önemli bir dönüşüm yaşanıyor.

On yıl önce kişisel videoların paylaşıldığı bir web sitesi olarak yola çıkan YouTube halen bu değişimin baş aktörleri arasında.

Dünyanın dört bir yanından bir milyarın üzerinde kullanıcısı bulunan ve her gün yüz milyonlarca saat videonun izlendiği bir platform, artık sadece sevimli kedi videolarını değil sevdiğiniz, merak ettiğiniz, bilmek istediğiniz her şeyi size ulaştırabiliyor.

Üstelik hiç kimse sadece izleyici olmak zorunda değil. İsteyen herkes kendi hazırladığı içeriği buradan kitlelerle paylaşarak binler hatta milyonlara ulaşabilir. Bu arada YouTube İçerik Ortaklığı programı sayesinde izlendikçe gelir elde imkanı da bulabiliyor. Buranın starı olabiliyorsunuz.

Yazılı basın ‘Dijital atölye’ye yenildi ama görsel basında bu teknolojiye ayak uydurmak zorunda.

Halen pembe, çiçek, böcek haberleri ile haberciliğin olmayacağı da bu eğitimle görüldü.

İyi ki ‘Dijital atölye’ eğitimine gitmişim. Beni izlemeye devam edin…