DHMİ 85. Kuruluş yılını havalimanında kutladı, artan uçak ve yolcu trafiğine dikkat çekildi

Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlüğü kuruluşunun 85. Yılını Kayseri Havalimanında da kutladı.

Kayseri havalimanının geleceğinin planlandığını açıklayan DHMİ Kayseri Havalimanı Müdürü Fatih Koşak, artan uçak ve yolcu trafiğine yönelik Genel Müdürlükçe planlamalar yapıldığını belirtti.  Koşak, Kayseri Havalimanına bu yılın 4 ayında, iç hatta 3 bin 802, dış hatta 495 uçağın iniş-kalkış yaptığını, bunlarla 62 bin 825’i dış, toplam 677 bin 257 yolcu gelip-gittiğini, yıl sonuna kadar bu rakamın 14 bin 500 uçak, 2,5 milyon yolcu olarak hedeflendiğine dikkat çekti. Daha şimdiden uçak ve yolcu bakımından yüzde 11’lik artış olduğunu belirten Fatih Koşak tarihçesi ve son durumu hakkında şu bilgileri verdi.

“Havalimanı ilk olarak askeri eğitim ve nakliye uçuşlarının yapılması amacıyla 1944 yılında kurulma çalışmalarına başlanarak, 1950’li yıllarda uçuş faaliyetlerine başlamıştır. 1971 yılında “12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı” adını alan askeri hava meydanında, sivil hava araçları ile yolcu taşıma işlemleri 1982’li yıllarda başlamış olup, 1998 yılına kadar terminal hizmetleri askeri personellerce sürdürülmüştür.

Havalimanımızda ilk terminal binası Kayseri İl Özel İdaresi tarafından 1994 yılında yaptırılmıştır. Fakat yapılan terminal binasının konumu ve şekli itibariyle terminal binası gereksinimlerini karşılamadığı düşünülerek, yeni bir terminal binası yapılması kararı alınmış ve DLH (Demiryolları, Limanlar ve Havalimanları İnşaatları Genel Müdürlüğü) tarafından 1997 yılında yapım çalışmalarına başlanan terminal binası, 1998’de tamamlanmıştır. Aynı yıl içerisinde terminal binası Devlet Hava Meydanları İşletmesine devredilerek hizmete verilmiştir.

2000 yılında dış hat seferlerine başlayan Havalimanımız, 2007 yılına kadar iç ve dış hat seferleri için terminal binası ortak kullanılmıştır. Havalimanımızda 30 Haziran 2007 tarihi itibariyle resmen açılışı yapılarak hizmete giren, dış hatlar terminali ve destek binalarının kullanılmasıyla birlikte iç hatlar ve dış hatlar terminali olmak üzere birbirinden bağımsız terminallerde hizmet verilmeye başlanmıştır. 2009 yılında DLH tarafından yapılan terminal binası yıkılarak yerine yapılan yeni iç hatlar terminal binası, 21 Ağustos 2010 tarihinde resmi açılışı yapılarak hizmete verilmiştir.

Havalimanımız mevcut pisti 2500×45 m ebatlarında asfalt kaplama pist olarak yapılmış, daha sonra 2000 yılında yapılan kapsamlı tadilatla beton kaplamaya dönüştürülmüş ve uzunluğu 3000 metreye çıkarılmıştır. Havalimanımızda bulunan D sınıfı uçakların iniş-kalkış altyapısına sahip, CAT-I kategorisi 07/25 pisti 3000×45 m. ebatlarında olup, paralel taksi yolu ise 3400×22,5 m. ebatlarındadır. 25 pisti yönünde kurulu 1 adet ILS sistemi bulunmaktadır.

5.820.000 m2 alan üzerinde kurulu bulunan 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı sınırları içinde tahsis edilen ve 100.000 m2’lik bir alanda faaliyet gösteren DHMİ Kayseri Havalimanı Müdürlüğü, iç ve dış hatlar olmak üzere iki adet terminal binasına sahiptir. Terminal binalarının toplam kullanım alanı 22.000 m2 olmakla birlikte, 9 adet uçak park kapasiteli apron mevcuttur.

Havalimanımızda artan trafiğe cevap verebilmek için Genel Müdürlüğümüz ile birlikte gerekli gelecek planlamalarını yapmaktayız. 2018 yılı sonunda toplamda 14.500 uçak trafiği ile birlikte 2.500.000 yolcu trafiğine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedeflerimize yürürken bize desteğini esirgemeyen Genel Müdürümüz ve Genel Müdürlük teşkilatına, katılımlarınız için de sizlere teşekkür ediyor ve saygılar sunuyorum. Mensubu olmaktan daima gurur duyduğum Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin 85.kuruluş yıl dönümünün hayırlı olmasını diliyorum.

Türk sivil havacılık sektörünün lokomotifi, gelişen ve büyüyen Türk ekonomisinin temel taşlarından Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün 85. yılını gurur, sevinçve mutlulukla kutladığımız bu müstesna günümüze şeref verdiniz. Devlet Hava Meydanları İşletmesi, 85 yıllık geçmişi olan, yapıcı, geleneklerine bağlı, yeniliklere açık, değişimlere öncü olma nitelikleriyle, Türkiye’nin ulaştırma sektöründe etkin ve toplumsal yaşamında belirgin bir yeri ve ağırlığı olan bir kurumdur.

Türk sivil havacılığı 2003`te başlayan serbestleşme sonrası adeta uçtu. Havayolu halkın yolu oldu. Artık uçakla seyahat etmek imtiyaz olmaktan çıktı, ihtiyaca dönüştü. Tam zamanında, hızlı, emniyetli, konforlu ve ekonomik bir ulaşımı sağlamak adına havayolu şirketlerimiz, kamu ve özel sektör temsilcilerimiz, yer hizmet kuruluşlarımız ve havacılık sektörüyle ilgili tüm kamu ve özel kurum-kuruluşlarla yakın işbirliği içindeki çalışmalarımız devam etmektedir.

Kuruluşumuzun yıldönümü sebebiyle bir arada olduğumuz bu günde öncelikle hava şehitlerimizi anmanın vicdani sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum. Türk Hava Kurumu’nun 1935 yılında aldığı bir kararla, 15 Mayıs günü “Hava Şehitlerini Anma Günü” olarak kabul edilmiştir. Havacılık tarihimiz ve bu günkü milli havacılık birikimimiz adına şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.

17 Aralık 1903 tarihinde dünya havacılık tarihi açısından devrim niteliğinde bir gelişme yaşanmıştır. Wright kardeşler bu tarihte kontrol edilebilir bir motoru olan hava aracını 12 saniye, 37 metre havada tutarak yürütmüştür. Bu gelişme modern havacılığın başlangıcı kabul edilebilir.

Ülkemiz havacılık tarihi açısından Hazarfen Ahmet Çelebi, Vecihi Hürkuş, Sabiha Gökçen ve Nuri Demirağ’ın katkıları ve başarılarından da bahsetmemiz gerekir. Özellikle ilklere imza atarak havacılık birikimimize gurur duyacağımız katkılar sunmuşlardır.

Hezarfen Ahmet Çelebi

1.Murat Dönemi’nde (1609-1640) yaşamış bir Türk bilginidir. Kendi yapmış olduğu kanatlarla, Galata kulesinden Üsküdar’daki Doğancılar’a kadar 1200 m’lik mesafeyi uçarak geçmiştir. Hezarfen ile ilgili birkısım bilgiler Evliya Çelebi Seyahatnamesinde yer almaktadır.

Vecihi Hürkuş

Birinci Dünya savaşı sırasında pilot brövesi alarak 7. Tayyare Bölüğü’nde Ruslara karşı harekâta katılan Vecihi Bey başarılı keşif ve bombardıman uçuşları yapmış ve bu arada girdiği bir hava muharebesinde bir Rus uçağını indirmiştir. Daha sonra Ruslara esir düşen Vecihi Bey kaçmayı başarmış ve yurda dönerek 1918 yılı yaz başında Yeşilköy’de konuşlanmış bulunan 9. Harp Tayyare Bölüğü’nde görev almıştır. Bu bölükte görevli iken bir av uçağı tasarımı yapan Vecihi Bey’in bu projesi Mondros ateşkes anlaşmasının imzalanması ile yarım kalmıştır. Kurtuluş Savaşı’na katılan Vecihi Bey, özellikle İnönü ve Sakarya savaşı sırasında çok başarılı keşif ve destek uçuşları yaptığı gibi bir Yunan uçağını da indirmiştir. Savaşın bitiminden sonra İzmir Seydiköy Hava Mektebinde uçak yapımı projesine devam etmiştir. 28 Ocak 1925’de burada “Vecihi K-VI”adını verdiği uçağını uçurmuştur.Daha sonra askeri havacılıktan ayrılarak uçak tasarımı ve yapımı çalışmalarına devam etmiş 1930’lu yıllarda bir sivil havacılık okulu açmış, Hürkuş Havayollarını kurmuştur. 16 Temmuz 1969’da vefat etmiştir.

Sabiha Gökçen

Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı olan Sabiha GÖKÇEN Ata’nın teşvik ve direktifiyle havacılık mesleğine girmiş ve bröve aldıktan sonra askeri havacılığa yönelmişti. 1937 yılında Eskişehir’de Hava Okulu’ndan mezun olmuştur. 1.Tayyare Alayı’nda altı aylık harp uçuş eğitimi gördükten sonra Trakya Manevralarına ve Dersim Harekâtına katılmış ve “İlk Türk Kadın Savaş Pilotu” ünvanını almıştır. Sabiha Gökçen 1938 yılında bir Balkan Turu yapmak amacıyla Vultee tipi bir uçak ile yola çıktı. 6 gün süren bu seyahat İstanbul, Atina, Selanik, Sofya, Belgrad, Bükreş, İstanbul rotasını kapsamaktaydı. Çok başarılı geçen bu seyahatte Balkan havacıları Sabiha Gökçen’e büyük saygı ve sevgi gösterilerinde bulundular.

Nuri Demirağ

Nuri DEMİRAĞ, Türkiye’de havacılığın gelişmesi ve havacıların yetişmesi amacına gönül vermiş bir girişimcidir. Bu amaçlarını gerçekleştirmek üzere Beşiktaş iskelesi yakınında bu günkü Deniz Müzesi binasını tayyare fabrikası olarak yaptırmış ve Yeşilköy’de de bir pilot okulu açmıştır. Fabrikasında eğitim uçakları ve bu arada “Nu D.38” olarak adlandırılan yolcu uçağını tasarımlamış ve imal etmiştir. Bu uçağın ilk deneme uçuşunu 11 Şubat 1944 de yapmış ve 26 Mayıs 1944 günü de İstanbul’dan Ankara’ya uçmuştur. Fakat çeşitli engellemeler yüzünden uçak yapımcılığı işini gerçekleştiremeyen Nuri DEMİRAĞ 1946’dan sonra bu konudaki çalışmalarını tamamen terk ederek politikaya atılmıştır.

DHMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ HAKKINDA

Türkiye Havalimanlarının işletilmesi ile Türkiye Hava sahasındaki hava trafiğinin düzenlenmesi ve kontrolü görevi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi(DHMİ) Genel Müdürlüğünce yerine getirilmektedir.

Ülkemiz sivil havacılık faaliyetlerinin, 1912 yılında, bugünkü İstanbul Atatürk Havalimanı civarında kurulan hangarlar ve uçak iniş-kalkış havaalanı ile başladığı kabul edilmektedir. 20 Mayıs 1933 tarihinde ise, bugünkü Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün de başlangıcını oluşturan “Hava Yolları Devlet İşletmesi”kurulmuştur.Milli Savunma Bakanlığına bağlı olarak teşkilatlanan kuruluş; hava yolları ve havaalanları kurmak ve hava taşımacılığı yapmakla görevlendirilmiştir. Bu dönemde, askeri amaçlı bazı uçaklar modifiye edilerek yolcu ve yük taşımacılığı ile İstanbul-Eskişehir-Ankara gibi merkezlere hava ulaşımı sağlamıştır.

Havaalanı yapımının önemi doğrultusunda 3 Haziran 1938 tarihinde 3424 sayılı Kanunla, Havayolları Devlet İşletmesi, “Devlet Hava Yolları Umum Müdürlüğü” adını alarak Bayındırlık Bakanlığına, daha sonra da 21 Temmuz 1943 tarihinde 4467 sayılı Kanunla Ulaştırma Bakanlığına bağlanmıştır.

1944 yılında imzalanan Chicago Sözleşmesi, Ülkemiz ve Dünya sivil havacılığı için büyük önem arz etmektedir. Uluslararası Sivil Havacılık Antlaşması ile kurallara bağlanan havacılık faaliyetleri, II. Dünya Savaşı sonrasındaki teknolojik gelişmeler sonucu büyük gövdeli uçak imalatına geçilmesi ve bu doğrultuda tarifeli ticari yolcu ve yük taşımacılığının gelişmesi ile ivme kazanmıştır.

Bu gelişmelerin Ülkemiz havacılık faaliyetlerini de etkilemesi sonucu, havaalanı işletme hizmetleri ile uçak işletmeciliğinin aynı kuruluş tarafından yürütülmesine son verilerek, 1955 yılında uçak işletmeciliği Türk Hava Yollarına verilmiştir. 28 Şubat 1956 tarih ve 6686 sayılı Kanunla, havaalanı işletmeciliği, yer hizmetleri, hava seyrüsefer ve muhabere hizmetleri de katma bütçeli Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğüne (DHMİ) devredilmiştir.

1984 yılında, kısa bir süre “Meydan İşletme Müessesesi” adı altında hizmet veren kuruluş, Kamu İktisadi Teşebbüslerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin 08.06.1984 tarih ve 233 sayılı KHK ile yeniden “Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğüne” dönüştürülmüştür. Kuruluş, 233 sayılı KHK ve 08.11.1984 tarihli Ana Statüsü çerçevesinde tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesi ile sınırlı bir Kamu İktisadi Kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kuruluşumuzun Ana Statüsü ile belirlenen amaç ve faaliyet konuları ise;

Sivil havacılık faaliyetlerinin gereği olan hava taşımacılığı, havalimanlarının işletilmesi, meydan yer hizmetlerinin yapılması, hava trafik kontrol hizmetlerinin ifası, seyrüsefer sistem ve kolaylıklarının kurulması ve işletilmesi, bu faaliyetler ile ilgili diğer tesis ve sistemlerin kurulması, işletilmesi ve modern havacılık düzeyine çıkarılmasını sağlamaktır.

Üstlenmiş olduğu görevlerini Uluslararası sivil havacılık kural ve standartlarına göre yapmak zorunluluğunda olan DHMİ Genel Müdürlüğü bu doğrultuda;

Uluslararası hava ulaşımında can ve mal emniyetini sağlamak ve düzenli ekonomik çalışma ve gelişmeyi temin maksadıyla yürürlüğe konulan Sivil Havacılık Anlaşmasına göre kurulan Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın (ICAO-International CivilAviationOrganization) üyesi bulunmaktadır. Ayrıca, Hava Seyrüseferinin Emniyeti için Avrupa Teşkilatı (EUROCONTROL), Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI-AirportsCouncil International) başta olmak üzere ilgili Uluslararası kuruluşların da üyesi bulunmaktadır.

DHMİ Genel Müdürlüğünce hava seyrüsefer ve havalimanı işletme hizmetleri çerçevesinde, hizmet verilen uçak ve yolcu trafiklerinde, son yıllarda önemli artışlar meydana gelmiştir. Özellikle, Uluslararası havalimanlarımızın dış hat uçak ve yolcu trafiklerinde önemli gelişmeler gerçekleşmekte olup, İstanbul/Atatürk Havalimanı ile Antalya Havalimanı, yaşanmakta olan Uluslararası trafik artışı nedeniyle, Avrupa’nın da önde gelen havalimanları arasında yer almaktadır.

1998 / 2018 YOLCU VE UÇAK TRAFİĞİ BİLGİLERİ
YILLAR İÇHAT UÇAK İÇ HAT YOLCU DIŞ HAT UÇAK DIŞ HAT YOLCU YILLIK GENEL
TOPLAM TOPLAM YOLCU TOPLAMI
1998 15 Kasımdan itibaren 152 11.504 11.504
1999 YILI 1.536 111.176 111.176
2000 YILI 1.808 147.821 145 19.670 167.491
2001 YILI 1.688 147.292 367 33.510 180.802
2002 YILI 1.864 158.020 712 84.114 242.134
2003 YILI 2.034 180.001 1.163 144.958 324.959
2004 YILI 2.876 293.795 1.340 173.533 467.328
2005 YILI 3.336 360.607 1.360 181.349 541.956
2006 YILI 4.278 485.441 1.608 195.666 681.107
2007 YILI 5.154 575.473 1.716 189.833 765.306
2008 YILI 4.443 479.905 1.916 194.977 674.882
2009 YILI 5.214 568.573 2.066 210.650 779.223
2010 YILI 6.492 720.297 2.104 219.948 940.245
2011 YILI 9.006 968.642 1.985 254.818 1.223.760
2012 YILI 9.133 1.096.883 1.844 232.943 1.329.826
2013 YILI 11.834 1.384.715 2.036 218.257 1.602.972
2014 YILI 11.805 1.434.370 2.298 224.088 1.658.458
2015 YILI 12.992 1.756.787 2.056 215.361 1.972.148
2016 YILI 13.621 1.781.989 1.770 202.536 1.984.525
2017 YILI 13.238 1.886.729 2.101 260.967 2.147.696
2018 YILI Nisan Sonu 3.802 614.432 495 62.825 677.257  / %11+