Dersanenin yeni adı: Temel lise

AKP-Cemaat arası iktidar kavgasının ilk gündemlerinden biri olan ‘Dershanelerin kapatılması’ süreci eğitimde ticarileştirme ve piyasalaştırmanın zemini haline getirildi.  Dershanelerin kapatılması ile kurulan temel liselerin ücretleri dershane fiyatlarını üçe katladı

AKP iktidarının 12 yıl boyunca sürdürdüğü eğitimde piyasalaştırma politikaları piyasalaştırmanın araçlarından biri olan ve iktidar döneminde sayıları iki katına çıkan dershanelerin kapatılması süreci ile sekteye uğramadı. Aksine dershaneler özel okullara dönüştürülerek piyasalaştırma süreci hızlandırıldı.

Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu yaptığı açıklama ile dershanelerin özel okula dönüşümü sürecinde kurulan “temel liseler”in eğitimde ticarileşme ve özelleştirmeyi hızlandırdığını duyurdu.

Açıklamada AKP iktidarı döneminde sayıları iki kat artan dershaneleri “paralel ile mücadele” adı altında kapatarak özel okula dönüştürme girişimlerinin ilk sonuçlarının ortaya çıkmaya başladığı vurgulandı. Türkiye`deki bütün dershanelerin 1 Eylül 2015 tarihinde resmen kapatılacağını belirten Eğitim-Sen MYK ‘temel lise’lerin bu kurumların yerini alacak kurumlar  haline geldiğini belirtti.

Açıklamada, temel liselerde hem ortaöğretim programının uygulanacağı hem de hem de öğrencilerin üniversite sınavına hazırlanacağı belirtilirken normal okullarda haftalık 40 saat ders olmasına karşın, temel liselerde haftalık ders saatinin 25 saat olmasının planlandığını, bu durumun özellikle 12. sınıf öğrencilerinin bu liselere kayıt yaptırmasına neden olduğu aktarıldı.

Bu kurumların adı temel lise olsa da pratikte yine dershanecilik faaliyeti yapılacağını, lise müfredatının büyük ölçüde göstermelik olarak uygulanacağını böylece zaten sorunlu olan lise eğitiminin niteliğinin daha da düşeceğini belirten Eğitim-Sen bu liselerin ücretleri şimdiden dershanelerin üç katını bulduğunu belirtti.

AKP’nin dershaneleri kapatma yönündeki kararı sonucu velilerin sınavlara hazırlık faturasının en az üçe katlandığını, lise son sınıfın fiilen üniversite hazırlık sınıfına dönüşürken temel liselerin son sınıfına kayıt fiyatları 16-25 bin TL arasına yükseldiği de açıklamada aktarıldı.

Hem eğitim teşviki hem veliden para

Bugüne kadar 1300 dershanenin temel lise olmak için başvurmuş; bazıları ruhsat alarak önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için kayıt almaya başlamış. “3 bin TL eğitim teşviki” ile tanıtılan ve dershaneden dönüşen temel liseler ile özel okullar arasındaki rekabet öğrencileri ve velileri mağdur etmeye başlamış, özellikle 12. sınıf öğrencileri YGS ve LYS`ye daha rahat hazırlanabilmek için temel liselere yönelmiş durumda.

Müdürlerden teklif: Okulları dershane yapalım

Eğitim-Sen, temel lise uygulamasının bir diğer olumsuz sonucunun, devlet okullarının öğrencilerin kaçışını önlemek için fiilen dershanecilik faaliyeti yapar hâle getirilmesi olduğunu söylüyor. Bazı okullarda okul yöneticilerin öğrencilere, temel liselerin yaptığı gibi yasal programı kağıt üzerinde yapıp öğrencileri sınava hazırlayan bir eğitim verilmesini bile teklif edebildiği belirtiliyor.

Öğretmenler mağdur olacak

Eğitim-Sen öğrencilerin özellikle sınava girecekleri yıl kayıtlarını her biri “özel işletme” olan temel liselere aldırmalarının, devlet okullarındaki öğretmenlerin daha başarısız olduğu algısını yarattığını, sınav başarısının temel liselere, olası başarısızlıkların ise devlet liselerine fatura edilmek istendiğini belitiyor. Sendikaya göre, öğrencilerin temel liselere yoğun şekilde yöneliminin sürmesi durumunda önümüzdeki eğitim-öğretim yılında çok sayıda branş öğretmeninin norm kadro fazlası hâline düşmesi ve bu durumun yeni mağduriyetler yaratması kaçınılmaz.

Sorun sınav odaklı eğitim

AKP’nin dershane sisteminin bir sonuç olduğunu görmemekte ısrar ettiğini ve temel lise uygulaması ile eğitimde ticarileşme ve özelleştirme uygulamalarını hızlandırdığını belirten Eğitim-Sen asıl sorunun sınav odaklı eğitim sistemi olduğunu ifade ediyor.

İktidarın asıl niyetinin öğrencileri dershanelerden kurtarmak değil; bu bahaneyle kamusal eğitimi tasfiye edip eğitimi tamamen piyasa ilişkileri içine çekmek, kamu kaynaklarını özel okullara aktarmak ve kamusal eğitimi tasfiye etmek olduğunu belirten Eğitim Sen yapılması gerekenin, halkın ödediği vergilerden oluşan kamu kaynaklarının devlet okullarına aktarılması, eğitime yeterli bütçe, okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılması olduğunu belirtti.