Denizi yok ama Kayseri’de Yumurtadan Sofraya Türk Somonu

Alabalık üretiminde Avrupa birincisi ve Dünya ikincisi olan ülkemiz, şimdide yeni bir ürünle dünya piyasalarına giriyor  “Türk Somonu”. Tarım ve Orman Bakanlığının teşvikleri ve yıllardır birinciliği elden bırakmayan Alabalık üreticilerimizin emeğiyle, 2020 yılı sonunda 56 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı. Son yıllarda yürütülen doğru çalışmalar ve doğru pazarlama stratejileri ile 2019 yılında 4.859 ton üretilen “Türk Somonu”, 1 yıl içerisinde 3 kat artarak 12.450 tona çıktı.

Ağırlıklı olarak Karadeniz’de üretimi gerçekleştirilen “Türk Somonu”nda, iç sulardaki en önemli üretim merkezlerinin başında  “Kayseri ve Yamula Baraj Gölü” geliyor. Ülkemizde ki en önemli alabalık üretim merkezlerinden biri olan Kayseri’de, şimdilerde üretim “Türk Somonu”na yetiştiriciliğine dönüşüyor. Pınarbaşı’nın tertemiz kaynak sularındaki kuluçkahanelerde başlayan somonun hikâyesi, 18 aylık bir serüvenin ardından Yamula Barajında son buluyor. Pınarbaşı ilçesindeki kuluçkahane ve büyütme tesislerinde 300-400 gram ağırlığa ulaşan somon adayları, buradan Yamula barajındaki somon tesislerine getiriliyor ve burada 9-10 aylık bir üretim periyodu sonrasında 3-5 kg’lık Türk Somonu olarak ihraç ediliyor. Üretilen balıklar; gerek yurt içi ve gerekse dünya piyasalarında çok büyük rağbet görüyor. Dünya piyasalarında en büyük rakibi olan Norveç somonu karşısında gerek fiyat avantajı ve gerekse daha düşük kolesterol oranının yanısıra %17-20 protein oranı , eşit omega 3 – Omega 6 yağ asidi oranı ve en değerlisi de kalp ve beyin sağlığı açısından çok büyük önemi olan EPA ve DHA içeriği açısından Norveç Somonundan iki kat daha zengin.

Böylesine önemli ve ülkemize direkt döviz girdisi sağlayan “Türk Somonu” üretiminde, Kayseri 2019 yılında 193 ton olan üretimi, 2020 yılında 1.511 tona çıkarmıştır. 2021 yılında başlayan hasatlarla birlikte somon üretiminin 3.000 tonu geçmesi bekleniyor.