“Demiryolu Nakliye Fiyatları Avrupa’daki Rakiplerimizle Rekabetimizi Kısıtlıyor”

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Şubat ayı olağan meclis toplantısı KAYSO meclis salonunda yapıldı. Toplantıya, KAYSO meclis üyeleri, meslek komitesi ve disiplin kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda Mimarsinan OSB Başkanı Abdullah Oğuzbaş ve İncesu OSB Başkanı Halit Özkaya’nın OSB’ler hakkında sunum yaptı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, Afrin’de Kuzey Irak’ta ve Güney Doğu’da mücadele eden güvenlik güçlerinin arkasında olduklarını ve Türkiye’nin bu haklı mücadelesini desteklediklerini belirterek, operasyonlarda şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize şifalar diledi.

Türk askerinin terörle mücadelesini sürdürürken, işadamları olarak kendilerinin de ekonomik mücadeleye devam ettiklerini açıklayan Meclis Başkanı Özkaya, işadamlarının üretim, ihracat ve istihdam gibi konularda yapacakları faaliyetlerin en az Afrin’de verilen mücadele kadar önemli olduğunu belirterek, “Ülkemiz bugün 500 milyar dolar ihracat yapabilseydi yada sanayileşmede bir üst seviyede olabilseydik belki bu mücadelelere gerek kalmayabilirdi” dedi.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, ulusal güvenliğimizi korumak amacıyla devletimiz tarafından başlatılan ve kararlılıkla sürdürülen Afrin harekatının meşru olduğunu ve sonuna kadar desteklediklerini belirterek, “Ülkemizin birliğini, bütünlüğünü ve huzurunu bozma niyetinde olanların her zaman karşısında olduk, olamaya da devam edeceğiz. Sanayiciler olarak birlik ve beraberlik içerisinde ülkemiz ve milletimizin geleceği için daha büyük bir azimle çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesile ile bir kez daha tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyoruz. Allah, Mehmetçiğimizi korusun, Ordumuzu muzaffer kılsın” dedi.

İşsizlik rakamlarının yüzde 10,3 olarak açıklandığını ve rakamların son 1,5 yılın en düşük seviyesinde olduğunu açıklayan Başkan Büyüksimitci, bu rakamların yeterli olmadığını, yüzde 9’lara yada 8,5’lara çekmek için mücadele vereceklerini belirterek, “Bir çok sanayicimiz eleman ararken yüzde 10,3 işsizlikten bahsediyoruz. Gençlerin hizmetler sektöründe çalışmak istemesi sanayi sektöründe eleman sıkıntısına yol açıyor. Genç arkadaşlarımızın ne beklentide olduğunu çözebilmiş değiliz. Özellikle mesleki eğitimde mutlak suretle köklü bir değişiklik yapmak gerekiyor. Bu sorunu önümüzdeki dönemlerde çözmek durumundayız. Hem hükümetimizin hem işadamları olarak bizlerin bu konuda ciddi gayret etmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Üyelerinden gelen talepleri TOBB’a ilettiklerini ve bu konuda çok ciddi çalışmalar yapıldığını açıklayan Başkan Büyüksimitci, şirket kuruluş alanları, icra iflas mevzuatı, inşaat izinleri ve tapu işlemleri, ticari davalar, dış ticaret işlemleri, finansmana erişim,  vergi beyannamelerinin birleştirilmesi gibi konularda reform niteliğinde düzenlemeler yapıldığını ve prosedürlerin asgari seviyeye indirildiğini anlatarak, yapılacak değişikliklerle ilgili her bir medde hakkında meclis üyelerine detaylı bilgiler verdi.

Yeni makine ve techizat alımlarına 31 Aralık 2019’a kadar yatırım teşvik belgesine gerek olmadan KDV istisnası yapılacağını açıklayan Başkan Büyüksimitci, 31 Aralık 2019 tarihine kadar alınan yeni makine ve techizata hızlı amortisman uygulanabileceğini belirterek, bundan sonraki teşvik ve desteklerde Ar-Ge- yeni ürün, yenilikçi ürün, teknolojik ürün gibi terimleri çok fazla duyacaklarını, çünkü devletin sanayiyi dönüştürmeye çalıştığını söyledi.

Başkan Büyüksimitci, devreden KDV’lerin geri iadesi ile ilgilide bir çalışma yapıldığını, reel sektörün 120 milyar TL civarında devletten KDV alacağı olduğunu, bu paranın reel sektöre dönmesinin işletmeleri finansman açısından rahatlatacağını belirterek, bu işin 2018 yılı içerisinde çözülmesini beklediklerini belirtti.

Nefes kredisinin 2018 yılında da devam edeceğini açıklayan Başkan Büyüksimitci, geçen yıl 100 bin TL olan kredinin bu yıl 150 bin TL olacağını ve aylık 1.09 oranında dört bankadan alınabileceğini belirterek, bu kredilerinde işletmelere canlılık katacağını söyledi.

İhracat rakamları hakkında da bilgi veren Başkan Büyüksimitci, Türkiye’nin ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 artarken, Kayseri’nin ihracatının yüzde 27,09 oranında artarak TİM ve Serbest Bölge verilerine göre 159,5 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıklayarak, yıl sonu için koydukları 2,2 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi.

KAYSO organ seçimlerinin 01 Nisan 2018 tarihinde yapılacağını açıklayan Başkan Büyüksimitci, “Daha öncede açıkladığımız gibi bu işe önümüzdeki dönem içinde talibiz. İnşallah Rabbim hayırlı hizmetler nasip eder. Hayırlı olmayacaksa bu işi de bize nasip etmesin” dedi.

İncesu ve Mimarsinan OSB’de çok ciddi mesafeler kat edildiğini belirterek emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Büyüksimitci, endüstrileşme yolunda olan Anadolu’nun ortasında ki illerin en büyük ihtiyacının demiryolu ile nakliye olduğunu, bunu ilgili makamlara bir çok kez yazılı ve sözlü olarak ilettiklerini, bu işi çözüme kavuşturana kadarda söylemeye devam edeceklerini belirterek, OSB’lere demiryolu bağlantılarının ve nakliye fiyatlarının ivedilikle ele alınmasının Avrupa’daki rakipleri ile haksız rekabeti ortadan kaldıracağını söyledi.

Daha sonra kürsüye gelen Mimarsinan OSB Başkanı Abdullah Oğuzbaş, bölgedeki gelişmeler ve yaptıkları faaliyetler hakkında sunum yaptı. Bölgede bulunan toplan 373 adet parselden 367 adedinin tahsis edildiğini ve şu an 6 parselin boş olduğunu açıklayan Başkan Oğuzbaş, bölgede 216 firmanın faaliyette olduğunu, inşaatı devam eden katılımcı sayısının ise 107 olduğunu söyledi.

Bölge genelinde yaklaşık 6 bin kişinin istihdam edildiğini, açıklayan Başkan Oğuzbaş, istihdam sayısının önümüzdeki 10 yıl içerisinde 10 bin kişiye ulaşması ön gördüklerini belirterek, bölge olarak ülkenin üretim, ihracat ve istihdamına daha fazla katkı sağlamak için var güçleri ile çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Son olarak kürsüye gelen İncesu OSB Başkanı Halit Özkaya, bölgenin kuruluşundan bu güne yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aktardı. Bölgenin toplamda 8 milyon metrekare alana sahip olduğunu, altyapı çalışmalarının yüzde 95’ini tamamladıklarını açıklayan Başkan Özkaya, “Onaylı parselasyon planına göre 143 sanayi parselinin yer aldığı bölgemizde şu anda 43 parselde üretime başlanmıştır. 12 parselde inşaat devam etmekte olup 30 parsele de yapı ruhsatı düzenlenmiştir. Geri kalan 58 parselde projelendirme çalışmaları devam etmektedir. Toplam çalışan sayısı 1.200 kişi civarındadır” dedi.

Bölgede 205 dönümlük bir arazi DDY Yük Alanı olarak ayırdıklarını ve DDY ile buranın yapımıyla ilgili süreç başlattıklarını aktaran Özkaya, demiryolu sayding hattının İncesu OSB için bir çıkış yolu olacağını, demiryolu taşımacılığının karayolu ile rekabet edemediğini, bunu anlayamadığını, Ulaştırma Bakanlığının bu sorunu bir an önce çözmesi gerektiğini sözlerine ekledi.