Davut Güleç sordu, Sarıoğlan Belediye Başkanı dobra dobra anlattı

SORU: Son idari yapı nasıl?
YILDIZ: Eskiden ilçede 6 belediye, 16 mahalle,5 kasaba ve 18 köy vardı. Son yapılanma ile ilçemizde toplam 26 mahalle var. Bu mahalleler, Güzelyazı, Bakacak, Şenyurt, Alamettin, Çiftlik, Gaziler, Palas, Karaözü, Burunören, Düzencik, Ebülhayır, İğdeli, Kadılı, Kaleköy, Karpınar, Keklikoğlu, Kızılpınar, Muratbeyli, Ömerhacılı, Ömürlü, Sofumahmut, Tatılı, Üzerlik, Yahyalı, Yerlikuyu, Yıldırım,
SORU: Ulaşım durumu iyi mi?
YILDIZ: Sarıoğlan’a ulaşım Kayseri Sivas yolu üzerinde olması dolayısıyla Doğu garajından ve Otogardan kalkan şehirler arası otobüslerle sağlanabildiği gibi Kayseri Sivas arasında bağlantı kuran demiryolu vasıtası ile de yapılabilmektedir. Doğu Ekspresi, Güney Ekspresi ve Mavi Ekspres ile günün belirli saatlerinde ulaşım imkanı vardır
SORU: Bazı mahallelere tekel bayi ruhsatlarını siz mi verdiniz, yoksa önceki dönemden mi verildi?
YILDIZ: İkisi hariç bizden öncekiler vermiştir. Diğer ikisi ise izinsiz çalışırken, kapattık. Gerekli evraklarını altı ay içinde tamamladıktan sonra gelip mahkeme kararı ile bizden aldılar. Alkollü restoranlara ve canlı müzik merkezlerine ise bizden önceki belediye başkanlarının verdiğini bilmeyen yok.
SORU: Peki eğlence kültürünün gelişmesi için gazino, pavyon ve benzeri yerler açılması için talep eden oldu mu?
YILDIZ: Olmaz olur mu? Burada da her kültürden insan var. Arz talep meselesi. Ben göreve geldikten sonra 20’ye yakın başvuru oldu. Ancak şu ana kadar net söylüyorum ben bir tanesine bile izin vermedim.
SORU: Belki de Türkiye’de ilk kez bir ilçede güneş enerji sistemi ile enerji üretimini siz yapacaksınız? Nasıl olacak?
YILDIZ: Kayseri bölgesinde güneş ışığını alan en iyi bölge Sarıoğlan ilçesi. Şu ana kadar 4 bölgemizde güneş enerji santralı kurmak için başvurduk ve çalışmalara başladık. İlk etapta 1 mgw lık olanını hemen açmak için işlemlere başladık.
SORU: Temiz hava, mavi hava sahası denilen ucuz ve çevreci doğalgaz ilçeye gelecek mi?
YILDIZ: Doğalgazla ilgili ön çalışmalar tamamlanmak üzere. Alt yapısı için hazırlıklar ve planlarımız hazırlanıyor. Doğalgazın ilçemize en kısa zamanda gelmesi için üzerimize düşeni yapıyoruz.
SORU: Küçük ilçelerde ve merkezlerde dedikodu kültürü vardır. Burada durum nedir?
YILDIZ: Bu olay ve kültür sadece Sarıoğlan’a ait değil. Küçük merkezlerde ve yerleşim bölgelerinde daha çok kış aylarında dedikodu artar. İnsanlar dört duvar arasına kapandıkça, sorunlarını unutup, başkalarını çekiştirerek rahatlamak ister. Ben bu konuda kafamı öne eğecek bir şey yapmadım, yapmayacağım. Yeter ki dedikodu yapanlar doğru olanı yapsın. Dedikodu yapmadan önce gelip bana sorsunlar
SORU: Zaman zaman iflas etmiş bir belediye aldığınızı söylüyorsunuz. Sizden önceki belediye başkanları ile ilgili ne tip iddialar var?
YILDIZ: Şu ana kadar altı belediyeyi devraldık. 6 trilyona yakını Çiftlik olmak üzere 9,5 trilyonluk borç devraldık. Belediye başkanları ile ilgili çekiştirme yapmak istemiyorum. Ancak vicdan merhamet olmalı. Bir belediye başkanı evinin önünü kilitli parke yapıp ta, halkını çamurda bırakıyorsa bunu düşünmeli. Bir başkası, halkın menfaati yerine kendi çıkarı için yolcu servislerini kendine çeviriyorsa bunu düşünmeli. Bazıları da o kadar hibe almasına karşın, bir yığın borcu nasıl yaptı şaşırtmamak mümkün değil.
SORU: Sizinle ilgili dedikodu yapanlara, birileri dedikodu mu yaptırıyor? Kim bunlar?
YILDIZ: Geçmişimde bana rakip olmuş adaylar kendileri değil, tutmaları aracılığı ile dedikodu yaparak hizmet yapmamı engellemeye çalışıyor. Ancak güçleri yetmez. Çünkü bizde haram ve usulsüz iş olmaz.
SORU: Göreve geldikten sonra parti rozetinizi bıraktınız mı?
YILDIZ: Göreve gelir gelmez, ilk yaptığım iş parti rozetini çıkartarak, belediye rozetini takmak oldu. Kimsenin ekmeği ile oynamadım. Bugüne kadar yaptıklarım, yapacaklarımın teminatı. Görevini yapmayan korksun. Çalışanların partisi beni pek ilgilendirmiyor. Üstelik çalışanların çoğu bize muhalif partilerden. Herkes ekmeğine sahip çıksın.
SORU: İflas etmiş belediye ayrı, fiziki anlamda nasıl belediye aldınız?
YILDIZ: Her şeyi berbat bir şekilde aldım. Belediye bile atıl halde idi. Tek katlı belediye binasını iki katlı ve şeffaf bir hale getirdik. Belediyede beyaz bir sayfa açtık. Halkla kucaklaşmayı öğrettik.
SORU: Arıtma tesisinin yapılması için neler yaptınız?
YILDIZ: Palas mahallesinde Kayseri’nin en büyük belediyelerinden birini aldık. Arıtma tesisi yoktu. Bölgede pis koku hakimdi. Büyükşehir belediyesi ve KASKİ ile görüşerek bunun çözümü, arıtma tesisinin hayata geçirilmesi için proje geliştirdik. Tüm izinler bitti. Önümüzdeki günlerde bunun çalışması başlayacak ve bölgenin en modern arıtma tesisi olacak.
SORU: Bünyan’dan içme suyu gelecek mi?
YILDIZ: Evet gelecek. Palas ve merkez mahallelerimiz Bünyan’dan gelen içme suyunu kullanacak. İlçemizde içme suyu sorunu olmayacak.
SORU: Geçmişteki tüm icralık araç ve personel borçlarını ödediniz mi, eski şirketle ilgili ihaleler nasıl hazırlanıyor?
YILDIZ: Geçmişteki tüm mal varlığımız icralık ve hacizli idi. Banka hesaplarımız dahi blokeli idi. İlk olarak acil olan borçları ödedik. Geçmişten gelen işçi borçları vardı hepsini ödedik. Önümüze gelecek tüm hacizleri de kaldırdık. Şu an anda hacizli Çiftlik belediyesi ve Karaözü mahallesindeki hizmet binasını borçlarımıza gösterdik.
SORU: Yazın personel ve nüfus artıyor mu?
YILDIZ: Yazın personel ve nüfus artıyor. Karaözü beldemizdeki kültür nedeniyle yurtiçi ve yurtdışından gelenlerin sayısı 10 bini buluyor. Belediye personelimizin sayısını da bu artışa göre ayarlıyoruz. Kayseri’de en fazla belediye bizde olduğu için yazın personel sayımızda ister istemez artıyor.
SORU: Araç gereç durumu nasıl?
YILDIZ: Araç gereç durumunda ise 12 kamyon var. Hem kum ocağı tesisimizde hem de ihtiyaç bulunan yerlerde çalışıyor. 6 çöp kamyonu, 3 kepçe, 3 greyder, 1 volvo kepçe, bir sallama kepçe, bir ambulans, iki cenaze aracımız var. Üç otobüs, bir transit minibüs, bir midibüs var. 4×4 pikap aldık. Bunlar bizim dönemimizde oldu. 12 tane taşıma aracını büyükşehir belediyesine teslim ettik. Önümüzdeki yıllarda araç parkımız ve hizmetlerimiz daha da gelişecek.
SORU: Göreve geldikten sonra lüks yaşantı içine mi girdiniz, lüks araç mı aldınız, villaya mı göçtünüz?
YILDIZ: Beni bu bölgede herkes tanır. 10 yıldır bu bölgede imamlık yapıyorum. Çoğu bölgemizde imamlık yaptım. Benim mal varlığımı da herkes bilir. Lüks yaşantım yok. Kimseye de yaşatmam, yaşatmayacağım. İsraf haram. Ben bölgede yıllardır besicilik yapan biriyim. Ancak birileri iftira atmak, kendilerine beni sürekli rakip görmeleri nedeniyle yıpratmak amacıyla dedikodu üretiyor. Ben hizmetimle onları utandıracağım. Oturduğum yerde çiftlik mahallesindeki TOKİ de bir evde kiralık oturuyorum. Palas’ta da evim var. Palas’lıyım, Sarıoğlan’da görevimi yapıyor Çiftlik’te de oturmak istiyorum.
SORU: En çok içenden mi iftiradan mı korkuyorsunuz?
YILDIZ: En çok iftiradan korkuyorum. Kimsenin yaşantısı beni ilgilendirmez. Kimse kimseye zarar vermemeli, rahatsız etmemeli. CHP ilçe başkanımıza sürekli yanlış bilgi vererek dolduruşa getirenler var. O da bunları sosyal paylaşımda delil olmadan ve bize sormadan sürekli ‘Çiftlik belediyesini kime, kaça sattınız gibi?’ yazarak kendini tatmin ediyor. Böyle devam ederse yargı önünde hem kendisi hem de kendisini dolduranlarla hesaplaşacağım.
SORU: Vizyonunuz var mı?
YILDIZ: Doğal ve kültürel değerlerle bütünleşmiş ilçemizde alternatif modeller üreterek tarım ve hayvancılıkta şehrin lider ilçesi olarak, modern yaşamın gerektirdiği sosyal ve teknik özelliklere sahip, yaşanabilir bir çevre, hızlı ve güvenilir bir ulaşım, planlı bir yerleşim, sistemli alt yapı, duyarlı kentsel dönüşüm hareketi ile kentlilik bilinci oluşturmuş, bilgi ve teknolojiyi etkin yöneten, katılımcı, şeffaf ve her işin merkezine ‘insanı’ koyan yönetim anlayışından hareket ederek, geleneklerine sahip çıkıp, her bakımdan geçmişinin tüm güzelliklerini geliştirmeye ve geleceğe taşımaya kararlı örnek bir belediyecilik…
SORU: Peki ilkeleriniz
YILDIZ: Adil, güvenilir, kaliteli, şeffaf, katılımcı ve yenilikçi bir yönetim anlayışı oluşturmak. Çalışanlarımızın mesleki ve sosyal gelişimini destekleyip, eğitimli personel ve güler yüzlü hizmet sunmak. Sosyal belediyeciliği esas almak. Gelişmeyi sağlamak ve yeni projeler üretmek. Çözüm odaklı, eşit hizmet ve katılımcı belediyecilik anlayışı oluşturmak. Gelişmeye açık, öğrenen ve öğreten, çözüm üreten bir kurum olmak. Teknolojiyi kullanarak yenilikleri takip etmek, değişimi yönetmek. Sosyal belediyecilik anlayışı sunmak. Halkın değerlerine saygılı olmak. Toplumsal dayanışmayı ve yardımlaşmayı özendirmek. Acil durum ve afetlerde etkin, çabuk ve doğru müdahalenin önemiyle hareket edip, önleyici tedbirler oluşturmak. Çalışan ve vatandaş memnuniyeti.
SORU: Göreve başladıktan sonra ilk yaptıklarınız neler?
YILDIZ: Göreve başladıktan hemen sonra ilk olarak belediye hizmet binasını tadilat ettirerek, ilçeye yakışır hale getirdik. Mevcut kum ocağını revize ederek, kapasitesini artırdık. Belediyemiz adına kilitli parke taşı tesisini faaliyete geçirdik ve 120 bin metrekare parke, 4 bin metre bordür ürettik ve döşedik. Kaski ile protokol yaparak, ilçenin ihtiyacı olan içme suyunun sağlanması için çalışma başlattık. İlçe merkezi ve Palas mahallemizde iki gençlik merkezinin yapımına başladık. Dört adet mini futbol sahasını gençlerin hizmetine verdik. Toki başvurumuzu yaparak, yer tespitinden sonra proje onayını yaptırdık. İlçemiz sınırları içindeki yeşil alanlar, parklar, bahçeler, oyun ve dinlenme alanlarının çoğaltılması için projeler hazırladık. Bugüne kadar vatandaşlarımızı canından bezdiren çamurlu yolların ıslahı için kilitli parke döşemeye ve asfaltlamaya ağırlık verdik.
SORU: Bölgede ihtiyaç duyulan ihtisas OSB kurulacak mı?
YILDIZ: Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması için, tarım ve hayvancılığa uygun yerler belediyemizce saptanmıştır.
SORU: Sürekli nüfusu azalan bir ilçede tersine göç için neler yapıyorsunuz?
YILDIZ: Bugüne kadar şehirlere göçü tersine çevirmek için kalıcı yatırım ve projelere ağırlık verdik. Bunun için belediyemiz bünyesinde etüd, proje ve ar-ge birimini kurduk
SORU: İlçelerde kültürel ve sanatsal etkinlikler yok gibi. Sizin hedefleriniz var mı?
YILDIZ: İlçemizde bir ilki gerçekleştirdik. Birinci Sarıoğlan turizm ve kültür festivalini büyük bir katılımla yaptık. Ayrıca ramazan ayında vatandaşlarımıza toplu iftar yemeği uygulaması ile, birlik, beraberlik, dayanışma, kaynaşma için hem çaba harcadık hem de dikkat çektik. İlçemizde eksikliği hissedilen kültürel ve sanatsal faaliyetlerin çoğaltılması için çalışmalara başladık
SORU: Sportif etkinliklere desteğiniz nedir?
YILDIZ: Sağlıklı nesillerin yetişmesi ve Türk sporuna katkıda bulunmak amacıyla, hem spora tam destek verdik, hem de gençlerin taleplerini ivedilikle yerine getirmeye çalışıyoruz
SORU: Olumsuz hava ve doğal afetlerde durum nedir?
YILDIZ: Özellikle şu günlerde olumsuz hava şartlarından dolayı, gerek yollarda gerek yaşamda bize ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın yanında olduk. Göreve geldikten kısa bir süre sonra meydana gelen doğal afetlerde, yaraları kısa sürede sarmak için büyük çaba harcadık. Kişi ve kurumlarla iyi ilişkiler kurarak, daha verimli hizmetler vermeye çalışıyoruz.
SORU: Nasıl bir belediye aldınız?
YILDIZ: Beş belde belediyesinin ilçemize bağlanmasından sonra 9 milyon lira borçla göreve başladım. Genel bütçeden ayrılan pay dışında herhangi bir gelirimiz yok. Halen belediyemiz de 25 memur, 1 işçi, 86 şirket elemanı çalışmaktadır. Bildiğiniz gibi İller bankasından gelen para çalışanların maaşlarını bile karşılamamaktadır.
SORU: Belediye olarak Misyonunuz nedir?
YILDIZ: Sarıoğlan ilçesinin doğal dokusunu ve güzelliklerini koruyan, bilgiyi esas alan yönetim anlayışıyla halkımızın desteği, işbirliği, ekonomik-sosyal-teknolojik kaynakları en iyi bir şekilde ve yerinde kullanan, kültürel zenginlik ve değerlerini yaşayarak gelecek nesillere miras bırakan, her birimizin yaşamaktan mutluluk duyacağı, gelişen ve yenilenen, çağdaş, güvenilir belediyecilik
SORU: Sarıoğlan depreme ne kadar hazır?
YILDIZ: Sarıoğlan’da, 4 yıl önce, 4.5 şiddetinde bir deprem kaydedildi. Çok şükür ki hiçbir can kaybı olmadı ve sadece ufak maddi hasarlarla bertaraf edildi. Halkın mal ve can güvenliğinin sağlanabilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Belediye kadrosuna uzman jeoloji mühendisi aldık. Tüm Sarıoğlan ve mahallerinde gerekli jeolojik etüdlere başladık. Bilim henüz depremlerin kesin olarak ne zaman olacağı sorusunu yanıtlayamamaktadır. Mevcut ve yeni oluşan faylardan tehlike her an kapımızda. Deprem sonrası acil eylem planımız belediyemiz tarafından kurulan Etüd proje ar-ge birimi tarafından hazırlanmakta, ve deprem konusunda insanları eğitmek için aynı birim çalışmalarını sürdürmektedir.
SORU: Palas-Tuzla gölü ve çamuru gerçekten şifalı mı?
Yıldız: Türkiye’nin önemli kuş cennetlerinden ve doğal yapısı bozulmayan palas-tuzla gölünün çamuru ve tuzundan halkın daha fazla yararlanması için, analizler yaptırarak, projelerin hayata geçirilmesi için girişimlerde bulunduk. Bölgemizde yaygın olduğu belirtilen jeotermal kaynakların yeryüzüne çıkartılabilmesi amacıyla çalışmalar başlatıldı, ruhsat başvurusu gerçekleştirildi.
SORU: Topraktan şifa nasıl olacak?
YILDIZ: Son yıllarda insanlar arasında, cilt yaşlanması, kırışması, buruşması, kuruması, yağlanması, güneşten, kardan, soğuktan etkilenmesi gibi cilt sorunları giderek artıyor. Buna karşın, doğal olmayan kozmetik ürünler ile çözüm aranıyor. Buna karşın tüm Dünya, doğal kozmetik ve şifa kaynağı ‘Palas-Tuzla çamur’unu konuşuyor.
Çevresinde, sazlıklar, ıslak çayırlar, tuzcul bitki bozkırları, mera ve tarım arazileri bulunan Tuzla gölü, farklı ekosistemlerin bulunması, birçok yerli ve yabancı, bilim adamı, doğa sever; kuşları, kelebekleri, memeli hayvanları ve bitkileri gözlemlemek için bu bölgeye akın ediyor. Göl, kuş göç yolları üzerinde 200 kuş türüne ev sahipliği de yapıyor. Yazın daralar göl bölge halkına 10-15 santimetre kalınlığında tuz ticaretine de olanak sağlıyor. 1993 yılında birinci derece doğal sit alanı ilan edilen tuzla gölü, Türkiye’nin yeni Ramsar alanları bölgesinde. M.Ö. 2000 yılı başlarından günümüze, Hititlerden Osmanlıya birçok medeniyetin yaşam merkezi, göç, ticaret ve tarihi İpek yolunun önemli bir kavşağı.
Tuzla çamuru, yapılan incelemelerde, romatizma, kireçlenme, eklem rahatsızlıkları, bazı deri ve kadın hastalıklarına iyi geliyor. Tuz tabakasının altındaki çamur yapısında, yoğun kükürt, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, baryum, magnezyum, karbonat, sülfat ve bikarbonat gibi 22 minerali bulunan çamur, yaz aylarında 10 gün boyunca vücuda kür olarak uygulanıp güneş altında 40 dakika kuruması ve duş ile temizlikle adeta şifa dağıtıyor. Ayak sağlığına, kokusuna, egzama ve mantara iyi geldiği, elektriğini de aldığı için bölgeye bidonlarla gelenlerin tuz doldurduğu göl çevresi plaj havasında. Daha şimdiden, yoldan geçenler bile bölgeyi ‘termal şifa durağı’ yaptı.
SARIOĞLAN TURİZM TERMAL MERKEZİ OLACAK
Gölün çamuru ve tuzunun yanı sıra çıkan sıcak suyun bölgeyi turizm termal merkezi haline getirecek. Göl kenarına Termal kaplıca yapılması için çalışıyoruz. İstanbul’un havasının bile ambalajlanarak tüm Dünyaya satıldığı bir dönemde bizde şartları yerine getirip Palas-Tuzla çamurunu da elekten geçirip, krem haline getirip şişeleyerek satmayı hedefliyoruz.
Tuzla gölünden çıkartılan tuzdan hem insanlarımız hem de hayvanlarımız yararlanıyor. En önemli özelliği ise çamuru. Gölün çamuru insanlara çok yararlı. Bazı hastalık ve rahatsızlıklara iyi geldiği için memnun ayrılanlar var. Yaz aylarında bu bölge plaj gibi oluyor. Çamur banyosu yapan insanlar şifa buluyor. Öyle ki, uzaya giden astronatların bile koruyucu krem olarak bu çamuru kullandıkları, gelişmiş bazı ülkelerde insanların bu çamuru kozmetik olarak istediklerini duyuyoruz. Bu bölgedeki Kermelik Mahallesinde ise sıcak su çıkıyor. Bu sıcak su ile Termal kaplıca oluşturulacak. İnsanlar bir yandan çamur banyosu yapacak bir yandan da sıcak suyu kullanacak. Bunun için bir projemiz var. Hayata geçirilmesi için görüşmelerimiz devam ediyor. Eğer çabalarımız olumlu olursa, bu çamuru bazı termal merkezlerde olduğu gibi eleyip, şişeledikten sonra ‘Doğal kozmetik: Tuzla çamuru’ adıyla pazarlayarak bölgeyi kalkındıracak, yeni iş imkanları yaratacağız.
TARİHİ İPEK YOLU ÜZERİNDEKİ GÖL
SORU: Göl ve bölgenin özelliği nedir?
YILDIZ: Tüm olumsuzluklardan kısmen kurtulmayı başaran tek tuzlu göl. Göl (25-35 km2) Kayserinin 40 km. kuzeydoğusunda bulunan Palas Ovasının (106 km2) bir parçası. Çöküntü ovası karakterinde. Çevresindeki Kırkkız ve Işıl Tepesi, Göztepe ve Elmalı Dağı’ndan kapalı havza özelliğine sahip. Ovanın batısında yer alan göl, kuzey-güney yönünde, ince uzun bir görünüme sahip. Gölün önemli su kaynakları, Değirmen deresi, Yertaşpınar, Körpınar, Başpınar ve Soğukpınar, yer altı, yağmur, kar suları, ıslak çayır alanları, taşkın suları. Gölün çevresinde, sazlıklar, ıslak çayırlar, tuzcul bitki bozkırları, mera ve tarım arazileri var.
Göl suyunun çekildiği alanlarda 10-15 cm kalınlığında tuz tabakası oluşur. 1993 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edildi. Türkiye’nin yeni Ramsar alanları listesinde. Gölün çevresi M.Ö. II. bin yılın başlarından günümüze, Hititlerden Osmanlı devletine kadar birçok medeniyetin yerleşim alanı oldu. Göç ve ticaret yollarının önemli kesişim yeri. Tarihi İpek Yolu üzerinde. Bu nedenle Sultanhanı gibi birçok han, kervansaray, cami ve külliyeye de sahip.
Afrika, Asya ve Avrupa kuş göç yollarının birleşme noktası, Hürmetçi Sazlığı, Sultansazlığı ve Tuzla Gölü en önemli sulak alanları. Geniş ve farklı ekosistemlerin bir arada bulunmasıyla Tuzla Gölü, zengin bir biyolojik çeşitliliği barındırır. Nesli tehlike altında olan türler arasında bulunan toy, büyük cılıbıt, akça cılıbıt, angıt, mahmuzlu kızkuşu,, küçük kerkenez gibi kuş türleri göç döneminde görülmekte, bazıları burada çoğalıyor.
Bölgeye endemik bir bitki türü olan Işıl lalesini bölgenin kuzey tepelerinde görmek mümkün. Dünyada sadece Sultansazlığında ve Tuzla Gölü’nde bulunan Elymus elongatus Runemark ise gölün doğu ve kuzey kıyılarına yayılmış halde. Önemli kuş ve bitki türlerinin yanında alaca kokarca, arap tavşanı, gelengi, tilki, kurt gibi memeli hayvan türlerinin bölgede üremesi ve barınması, bölgeyi yaban hayatı için önemli bir merkez yapıyor.
SORU: Şahruh köprüsü ile ilgili bir proje geliştimi?
YILDIZ: Dünyaca meşhur tarihi şahruh köprüsünün yıkılmasını önleyerek, yeni bir proje ile çevresini doğal bir yaşam alanı haline getirmek için adım attık. Kısaca, Şahruh köprüsü ve çevresi, insanların, dinlenme, eğlence, su, kuş, rüzgar sesi ve görüntüsü ile adeta terapi merkezi olacak. Daha önce tarihi köprüyü tehdit eden olumsuzlukların kaldırılması ile Kayseri Valimiz Orhan Düzgün İlçede ve köprü bölgesinde incelemelerde bulundu. Bu bölgede yapılan çalışma ve düzenlemeler hakkında bilgi alan Valimiz, projenin bir an önce hayata geçirilmesini istedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile konuyu görüşüp destek sözü alınca proje çizdirdik. Proje hayata geçtiğinde, tarihi Şahruh Köprüsü anıları tazelerken, hem eski canlılığına kavuşacak, hem de çevre düzenlemesi ve görüntüsü ile insanlar için kuş, su ve rüzgar sesi ile adeta terapi merkezine dönüşecek. Türkiye de örnek ve model olacak şekilde hazırlanan proje , hem tarihi köprüyü tanıtacak, hem de insanların çağın hastalığı stres, sinir, obezite, şişmanlık gibi konulardan uzaklaşmak için yürüyüş parkurları, köprü üzeri ve yanındaki iskelelerden oltayla balık tutarak kendilerini stresten uzaklaştırabilecek.