Covit-19 pozitif çıkana kadar hangi önlemleri almalı, karantina sürecinde nelere dikkat edilmeli

Covit-19 PCR Test Sonucu Çıkana Kadar Hangi Önlemleri Almalıyız?

  1. Numune sonucunuz çıkana kadar evde kalınız, işe ya da başkalarının bulunduğu alanlara gitmeyiniz.
  2. Ev dışına çıkılmasının mutlak gerektiği durumlarda; başka kişi/kişiler ile aynı ortamın paylaşılmasının zorunlu olduğu hallerde mutlaka tıbbi (cerrahi) maske takmalısınız.
  3. Evde bulunduğunuz süre boyunca bahsedilen belirtilerde kötüleşme olur ya da nefes darlığınız ortaya çıkarsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
  4. Ev halkına bulaşma riskini önlemek için, numune alınan kişi ya da kişilerin mümkünse farklı bir odada, mümkün değil ise iyi havalanan bir odada maske takarak ve en az 2 metre fiziksel mesafeyi koruyarak oturmalı, maske nemlenmesi durumunda yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir.
  5. Evinize kesinlikle ziyaretçi kabul etmeyiniz.
  6. PCR testinizin negatif çıkması durumunda, hastalığa karşı normal yaşantınızda maske, mesafe ve temizlik kurallarına mutlaka uyunuz.
  7. PCR testinizin pozitif çıkması durumunda İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından evde ziyaret edileceksiniz, LÜTFEN evden ayrılmayınız.
  8. 14 Günlük Evde İzalasyon / Karantina Uygulaması Sürecinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?COVID-19 hastası (kesin vaka)/şüpheli hastası (olası vaka)/hasta temaslısı olarak değerlendirildiniz ve hastaneye yatışınız gerekmediği için sağlık otoritelerince evde izleminize karar verilmiştir. Bu nedenle sizi takip edebilmek, hastalık belirtileri görüldüğünde veya genel durumunuzda bozulma olduğunda size erken müdahale edebilmek ve hastalık görülürse yayılımını engellemek amacıyla 14 gün süreyle evde izleminiz ve izolasyon/karantina altında bulunmanız gerekmektedir.Bu kapsamda yapmanız ve uymanız gereken kurallar aşağıda yer almaktadır;
    • 14 günlük sürede kesinlikle evden dışarı çıkılmamalıdır.
    • Eve ziyaretçi kabul etmeyiniz. Ancak başka kişi/kişiler ile aynı ortamı paylaşmak zorunda kaldığınız durumlarda mutlaka tıbbi (cerrahi) maske takınız.
    • Evdeki kişilere bulaşma riskini önlemek için mümkünse farklı bir odada, mümkün değil ise iyi havalanan bir odada oturunuz, diğer kişilerden en az 2 metre uzakta olunuz ve tıbbi (cerrahi) maske takınız, maskenin nemlenmesi halinde yenisi ile değiştiriniz.
    • Size bakım verilirken, bakım veren kişi tıbbi maske takmalıdır.
    • Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayınız.
    • Öksürme veya hapşırma sırasında bir mendille (tercihen kağıt mendille) ağzınızı kapatınız. Kullanılmış mendilleri ağzı kapalı ve delik olmayan naylon poşetlere koyarak ağzını kapatarak çöp kutusuna atınız, ellerinizi yıkayınız.
    • Kişisel eşyalarınızı başkaları ile paylaşmayınız, ev halkı ile bardak, tabak, havlu gibi eşyaları ortak kullanmayınız; eğer kullanmanız gerekirse bu eşyaları su ve sabunla/deterjanla yıkayınız. Kullandığınız kıyafetleri en az 60°C’de normal deterjan ile yıkayınız.
    • Evde varsa ayrı tuvalet ve banyo kullanınız. Ev içindeki hareketinizi sınırlandırınız; tuvalet, banyo gibi ortak kullanılan alanları iyi havalandırmanız gerekmektedir. Ortak kullanılan alanların düzenli temizlenmesini sağlayınız.
    • Odanızın temizliği esnasında eldiven ve tıbbi maske kullanılmalıdır. Solunum yolu sekresyonları veya vücut çıkartıları ile bulaşı olması mümkün olan tüm yüzeylerin sulandırılmış çamaşır suyuyla (1/100 normal sulandırmada) temizlenmesi gerekmektedir.

    Talimatlara Aykırı Hareket Edilmesi Durumunda;

    1-) 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesinde yer alan “Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde para cezası ile cezalandırılırlar.” hükmü yer almaktadır.

    2-) Yetkililerin uyarısına rağmen 14 (on dört) gün izolasyon kuralına uyulmaması durumunda para cezası yanında; evde izlemin/izolasyonun/karantinanın sonlandırılarak yetkililerce belirlenecek yerde (hastane, çadır vb.) izolasyon/karantina altına alınılacaktır.