Çocuklara kültürel aşı ve zabıta denetimi

Talas Belediyesi tarafından ilçedeki ilk ve ortaokul çağındaki çocuklara yönelik “Okulumda Şenlik Var” sloganıyla başlatılan kültür projesi tamamlandı. İlçe genelindeki 40 okulda 8 bin 500 öğrencinin katıldığı projede çocuklara Türk kültürünün nesilden nesle gelen oyunları aktarıldı.

“En köklü yatırım geleceğe, geleceğin teminatı çocuklara yapılan yatırımdır.” düşüncesiyle hareket eden Talas Belediyesi, bir yandan şehrin imarı ile ilgili çalışmaları sürdürürken diğer yandan da geleceğimiz olan çocukların bilinçli nesiller olarak yetişmesine katkı sağlamak amacıyla “Okulumda Şenlik Var” projesini başlatmıştı.

İlki Talas’ın en uzak noktası Çömlekçi Mahallesinde başlatılan projede çocuklara Türk kültürünün gölge oyunu “Hacivat-Karagöz”ün yanı sıra “İbiş ile Yarışmalar”, “İncili Çavuş”, “Sihirbaz Gösterileri” ve Yusuf Duru’nun anlatımıyla “Kıssadan Hisseler” gibi bölümler izlettirildi. Daha sonra merkezdeki okullarda da devam eden ve bir ay süren proje ilçedeki 40 okulda 8 bin 500 öğrenciye ulaştı.

EĞİTİRKEN EĞLENDİRİYOR

Projede Hacivat-Karagöz oyunlarıyla çocuklara yerlere çöp atılmaması ve meyvelerin yıkamadan yenmeyeceği gibi temel bilgiler öğretilirken, İncili Çavuş karakterinin yansıttığı hikâyeler ile iyi insan olmanın gereklilikleri, çevreye ve doğaya karşı saygılı olma ve dürüstlük gibi güzel ahlak kuralları aşılandı. Bunun yanında illüzyon gösterilerinde kullanılan hayvanlar üzerinden çocuklara hayvan sevgisi de öğretildi.

Her bir okulda yaklaşık 2 saat süren programa çocukların yanı sıra büyükler de yoğun ilgi gösterdi. Projeden memnuniyetlerini dile getiren veliler çocukların bu durumdan oldukça keyif aldıklarını belirterek, eğlenirken öğrendiklerini söyledi. Projenin devam etmesini isteyen veliler Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’a da teşekkür etti. Etkinliklerde çocuklara ayrıca pamuk şeker ve patlamış mısır ikramı da yapılmıştı.

TALAS’TA ZABITA FIRIN DENETİMİNDE

Talas Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri tarafından ilçedeki fırın ve unlu mamül satan işletmelerde denetim yapıldı. Ekmeklerin gramajlarını kontrol eden ekipler, hijyen standartlarına uygunlukla ilgili incelemelerde bulundu.

İşletmelerde hijyen, gramaj ve ambalaj gibi konuların üzerinde durulduğu denetlemede zabıta ekipleri, ruhsat ve evrak kontrolleri de gerçekleştirdi. İlçe genelinde faaliyet gösteren fırınlara yönelik yapılan denetimlerde ilk olarak imalathaneler başta olmak üzere malzeme depoları ve araç gereç gibi çeşitli alanlarda denetim yapıldı.

Çalışanların temizlik ve hijyene gösterdiği önemin de dikkate alındığı incelemeler sonunda şartlara uymayan işletmeler hakkında yasal işlem başlatıldı.