Çocuk olmak (Köşe yazısı 31.08.2019 Kayseri Star Haber Gazetesi)

Davut Güleç

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Evet dün Cumhuriyet meydanında ‘Kurtuluştan kuruluşa’ giden ve ‘isimsiz kahramanlar’ın tüm Dünyaya örnek olacak yazdığı ‘destansı’ yani 30 Ağustos Zafer bayramı ve Türk silahlı Kuvvetleri gününün 97. Yıldönümü idi.

Her zaman olduğu gibi, koca bir apartmanda, belki de mahallede balkonuna, penceresine ‘milli bayram’ için Atatürklü Türk bayrağını tek ya da bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar asanlardan biri ben oldum.

Sonra Cumhuriyet meydanında bayram coşkusuna katıldım.

Çocukluğumuzdaki o milli bayramın heyecanı, coşkusu, kalabalığı olmasa da bir heyecan, bir etkinlik, bir bayramın yıldönümü vardı.

Dikkatimi çeken, mevcut milletvekillerinden sadece Taner Yıldız ve İsmail Tamer’in olması, bir çok protokol üyesinin ise bayrama katılmamasıydı.

Bayrama katılanların çoğunluğu yine çocuklu ailelerdi.

Babalar çocuklarını daha iyi görmeleri için omuzlarından indirmedi.

Çocuklarda ellerindeki Türk bayrağını bir sağa bir sola salladı, geçiş törenine destek verdi.

Tabi, torunları ile gelen dedeler, nineler yorgunda olsa ayakta durup, torunlarına o bayramın heyecanı hakkında bilgiler verdi, anlattı.

Ama bayramda en çok dikkatimi çeken ise, herkesin ‘hurdacı’ diye belki de dışladığı ‘esmer yüzlü’ çöplerden ve sokaklardan geri dönüşüm malzemesi toplayan, ayakları çorapsız, terlikli, üzerleri kirli 4 çocuğun geçiş alanında birbirine duygularını anlatmaları görenleri duygulandırdı.

Zeybek havaları, Mehmetçikler, gazilerin disiplini, polis amcalar-ablalar, günün anlam ve önemini anlatan havacı kadın üsteğmen, şiir okuyan öğrenciler, geçiş törenine katılan polis motorsikleti, zırhlı polis ve askeri araçlar, itfaiye, AFAD ekipleri, büyük alkış aldı.

Dün ki bayramda, dedeler-nineler, anneler-babaların çocuklar-torunları ile Zafer bayramına katılmaları, heyecanları çocukluğumu ve o  gün ki heyecanlı bayramları yaşattı.

Keşke, yine Devlet ve eski siyasiler gibi ‘milli bayramlarımız’ ilk gün ki gibi ‘göstermelik-zoraki’ hatta ‘sen-ben-bizim oğlan’ anlayışı ile değilde, isteyerek, coşku, heyecanla gelecek kuşaklara teslim edilse.

***

Hanehalkı Yurt İçi Turizm ile ilgili son veriler belli oldu.

Yurt içinde ikamet eden 10 milyon 932 bin kişi seyahate çıktı
Türkiye İstatistik Kurumu Kayseri Bölge Müdürlüğü verilerine göre; Ocak, Şubat ve Mart aylarından oluşan I. çeyrekte, yurt içinde ikamet eden 10 milyon 932 bin kişi seyahate çıktı. Seyahate çıkanların bir ve daha fazla geceleme kaydı ile ülke içinde yaptıkları toplam seyahat sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %9 azalarak 14 milyon 94 bin seyahat olarak gerçekleşti.
Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 107 milyon 634 bin geceleme yaptı. Ortalama geceleme sayısı 7,6 gece, seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 496 TL oldu.
Yerli turistlerin, yurt içinde yaptıkları seyahat harcamaları 2019 yılının I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %10,8 artarak 6 milyar 984 milyon 25 bin TL olarak gerçekleşti.
Seyahat  harcamaları,  kişisel  veya  paket  tur  harcamaları olarak yapıldı. Bu harcamaların %96’sını   6 milyar 702 milyon 271 bin TL ile kişisel harcamalar, %4’ünü ise 281 milyon 754 bin TL ile paket tur harcamaları oluşturdu.
Seyahate çıkış sebeplerinde ikinci sırada %17,9 ile “gezi, eğlence, tatil”, üçüncü sırada ise ile %6,6 ile “sağlık” yer aldı.
Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 83 milyon 989 bin geceleme sayısı ile en çok “arkadaş, akraba evinde” kaldı. Konaklama türlerine göre geceleme sayısında ikinci sırada 10 milyon 987 bin geceleme ile “kendi evi”  yer alırken, “otel” 5 milyon 945 bin geceleme sayısı ile üçüncü sırada yer aldı.

***

Katı yakıtların 2019 yılı Haziran ayı toplam satılabilir üretim miktarlarına bakıldığında; taşkömürünün 79 bin 726 ton, linyitin(1) 6 milyon 211 bin 135 ton ve taşkömürü kokunun 361 bin 188 ton, teslimat(2) miktarlarına bakıldığında ise; taşkömürünün 2 milyon 418 bin 321 ton, linyitin 6 milyon 96 bin 498 ton ve taşkömürü kokunun 350 bin 492 ton olarak gerçekleştiği görüldü.
Üretilen katı yakıtların teslimatları karşılama oranı(3) %3,3 ile en düşük taşkömüründe gerçekleşti. Bu oran linyitte %101,9 iken, taşkömürü kokunda %103,1 olarak hesaplandı.
Katı yakıtların teslimat yerlerine göre dağılımı incelendiğinde; taşkömürü teslimatının %56,3’ü termik santrallere, %21,2’si kok tesislerine, %7,2’si demir-çelik haricindeki sanayiye yapılırken linyit teslimatının %88,1’i termik santrallere ve %7,5’i demir-çelik haricindeki sanayiye yapıldı. Taşkömürü kokunun ise %97,9’u demir-çelik sanayine sevk edildi.

***

Ekonomik güven endeksi Temmuz ayında 80,7 iken, Ağustos ayında %7,9 oranında artarak 87,1 oldu. Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.
Ağustos ayında tüketici güven endeksi 58,3 değerine, reel kesim güven endeksi 102,1 değerine, hizmet sektörü güven endeksi 89,1 değerine, perakende ticaret sektörü güven endeksi 95 değerine ve inşaat sektörü güven endeksi 55,5 değerine yükseldi.