Çin teknik heyeti, Türkiye’den Çin’e kiraz ihracatı için son incelemesini yaptı

Türk kirazlarının Çin’e ihracatı için imzalanan Bitki Sağlığı Protokolü gereğince Türkiye Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı ve Çin AQSIQ (Tarım Bakanlığı Karşılığı) temsilcileri Çin’e ihraç edilecek kirazların üretildiği bahçe ve paketleme tesislerini incelemek üzere Türkiye’de buluştu. İki ülke yetkililerinden oluşan heyet, Türkiye genelinde Çin’e yapılacak ihracata seçilmiş üretici ve firmaların farklı iklim ve bölgelerdeki bahçeleri ile paketleme tesislerinde incelemelerde bulundu.

Çin’e kiraz ihracatının başlayabilmesi için sürdürülen çalışmalar aralıksız devam ediyor. Türkiye ile Çin arasında yapılan ticaret hacminin arttırılması çalışmaları kapsamında, ülkemizden Çin’e yapılacak kiraz ihracatı öncesi ülkemize gelerek son rapor için ziyaretlerde bulunan üst düzey Çin heyeti farklı şehirlerde kiraz bahçelerinde ve paketleme tesislerinde özellikle Çin pazarının çoğunlukla talep ettiği ziraat 900 kiraz çeşidi için inceleme yaptı.

Şanghay Bitki Giriş Çıkış Kontrol Bürosu Müdürü Zhang Weidong ve Hainan Bitki Giriş Çıkış Bürosu Kıdemli Uzmanı Xu Wei’den oluşan Çin heyeti, üretim alanları ve paketleme tesisleri incelemeleri haricinde kirazların nakliyesi, soğutulması, depolanması, kalıntı raporları ve paketlenmesi bölümlerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden yapılan soğutma işlemlerinin takibi, Tarım Bakanlığı’nın denetimi ve eğitimleri ile Akdeniz meyve sineği hakkında çalışanların bilinçlendirilmesi konularında bilgi aldı.

Çinli yetkililer ülkeleri için ciddi bir risk teşkil eden ve ihracatın önündeki en büyük engel olarak görünen Akdeniz meyve sineği konusunda Türk tarafının yaptığı çalışmaların kendilerini memnun ettiğini ve yaptıkları incelemelerde Akdeniz meyve sineğine dair herhangi bir kalıntı veya iz tespit etmediklerini vurguladılar.

Çinli heyet, programlarının son gününde Türk yetkililer ile heyet değerlendirme toplantısı yaptı. Antalya Akra Barut Hotel’de düzenlenen toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanı Günay Anakök ve bakanlık yetkilileri de katılım gösterdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanlığı yetkilileri, “Türkiye ile Çin arasında imzalanan protokol uyarınca Çin’e kiraz ihracatının önü açıldı. Çin’den gelen heyet kiraz üretim alanları, paketleme ve soğuk işlem uygulama alanlarında incelemelerde bulundular. İncelemeler sonunda heyet raporunu Çin devlet yetkililerine iletecektir. Bu incelemeler sonunda ümit ediyoruz ki 2017 ihracat sezonunda Çin’e kiraz göndereceğiz. Devlet ihracatçılarımıza her türlü kolaylığı sağlayacaktır. İhracat hava ve deniz yoluyla gerçekleştirilecektir. Çin halkı Türk kirazının aromasını, tadını, kokusunu çok beğeniyor. Hedefimiz Çin pazarına girmek olacaktır” şeklinde konuştu.

Çin’e kiraz ihracatı için yapılan çalışmaları değerlendiren Yaş Meyve ve Sebze Sektör Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak; “Bilindiği gibi Türkiye, dünyanın en  kaliteli kirazlarını üretiyor ve üretimde dünyanın dördüncü ülkesi olma özelliğini taşıyor. Geçen yıl Türkiye’den 182,7 milyon dolar tutarında kiraz  ihracatı yapıldı. Çin’e ihracatın başlamasıyla bu rakamın kısa sürede ciddi  oranda artmasını bekliyoruz” dedi.

Çin heyetini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade eden ve protokol kapsamında yapılan çalışmaların olumlu ilerlediğinin altını çizen Kavak, Çin’e kiraz ihracatının başlamasının yaş meyve sebze sektörüne ve dolayısıyla tüm Türkiye’ye sağlayacağı katkının büyük olacağını vurguladı.

Kapanış ve değerlendirme toplantısında Çin Halk Cumhuriyeti yetkilileri program kapsamında gözlemlenen üretim alanı ve paketleme tesislerini genel olarak beğendiklerini ve birkaç ufak ayrıntı haricinde Türk tarafının talep edilen her etmeni ve işlemi yerine getirmek konusunda iyi bir gelişim kaydetmiş olduğuna dair çıkarım yapmış olduklarını vurguladı.

Türk kirazının tat ve görünüş açısından Şili kirazından daha kaliteli olduğunu ve Çin pazarında Amerikan kirazına rakip olabileceğini dile getiren Heyet Başkanı Zhang Weidong, üreticiyi eğitmek için yoğun çaba harcayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine ve çalışanlarına da teşekkür etti. Çin’in son 3 yılda kiraz ithalatını yaklaşık 3 kat artırarak, 298  milyon dolardan 794 milyon dolara çıkardığına da değinen Weidong “Türk kirazı Çin pazarında istenen bir ürün ve Çin halkının damak tadına da çok uygun bir lezzette. İhracatın başlamasıyla pazarda iyi bir piyasa değeri ile yoğun ilgi görecektir” dedi.

Weidong, gelişmeler ışığında kiraz ihracatının bir başlangıç olacağını ve iki ülke arasındaki yaş meyve sebze ticaretinin gelişeceğine inandığını ifade ederek, ekibiyle hazırladıkları raporun Üst Yönetimce değerlendirdikten sonra karara varılacağını bildirdi.

Oldukça olumlu bir havada geçen toplantıda Çin tarafı Türkiye’de inceleme yaptıkları kiraz bahçeleri ve depolama alanları hakkında olumlu intiba ile ülkemizden ayrıldı.