CHP’den iddia, Büyükşehir’den açıklama

ARIK’TAN ÇARPICI İDDİA: “ÖNCE İŞİ YAPTIRDILAR SONRA İHALE…”

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yaya alt ve üst geçitlerinde bulunan özürlü asansörlerin, yürüyen merdivenlerin arızalarının uzaktan tespiti ve 7/24 izlenmesi için uzaktan kontrol sistemi kurulması işinin önce yaptırıldığını sonra ihalesinin yapıldığını ifade etti.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, İl Başkanı Ümit Özer ve partililerle Büyükşehir Belediyesi önündeki alt geçit önünde basın açıklaması yaptı. İl Başkanı Ümit Özer, belediyelerin halkın gündeminden koptuğunu ifade ederek, “Esnafımız nefes alamıyoruz, diye pankart asıyor, belediyemizin bundan haberi yok. Onlar ballı villalarla, ballı ihalelerle meşguller” diye konuştu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin 19 Mart 2021 tarihinde saat 11.00’de Kayseri Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından; Kayseri Büyükşehir Belediyesine Ait Yaya Alt ve Üst Geçitlerinde Bulunan Özürlü Asansörlerin, Yürüyen Merdivenlerin Arızalarının Uzaktan Tespiti ve 7/24 İzlenmesi İçin Uzaktan Kontrol Sistemi Kurulması işi için ihale yaptığını belirten Arık, ihale sonucunun henüz belli olmamasına rağmen, ihalede konu edilen kameraların yaklaşık bir ay öncesinden takıldığını söyledi. 12 noktaya 48 Adet kamera takıldığını ifade eden Arık, kameranın olayın görünen kısmı olduğunu, işin asıl büyüklüğünün yazılım olduğunu söyledi. Takılan kameralar ile şartnamede istenen kameraların birebir aynı olduğunu ifade eden Arık, “Görülen o ki, önce işi yaptırmışlar şimdi de ihalesini yapıyorlar. Bize ulaşan firmalar 45 günde bu yazılımın olamayacağı ve işin zaten birilerine yaptırıldığını belirterek, kendilerinin ihaleye girmediklerini söylediler. Belediyeden yetkililer bu kameraların demo olduğunu söylüyor. Demo dediğiniz şey, deneme amaçlı bir iki yere takılır. Şartnamede yer alan tüm noktalara kameralar takılmış. Ayrıca ihaleye giren firmalar açısından tüm firmalara demo takmaları için bir çağrıları oldu mu, hiç sanmıyorum. Yaptığımız incelemede ihaleye Konya Şelçuk’tan iki firmanın katıldığını tespit ettik. Kayseri’de hiç mi yazılım firması yok?” diye sordu.

Mimarsinan Yaya Alt geçidi, Yeraltı çarşısı camii girişi, yeraltı çarsısı vilayet girişi, yeraltı çarsısı medrese girişi, yeraltı çarşısı kurşunlu girişi, orduevi yaya alt geçidi, Melikgazi yaya alt geçidi, Kocasinan Yaya alt geçidi, Büyükşehir Belediyesi Tramvay Durağı Alt geçidi, Fuzuli Tramvay Durağı, Millet Caddesi Bariyer Girişi, Mille Caddesi Bariyer Çıkışı olmak üzere 12 noktaya toplam 48 adet kamera takıldığını belirten Arık, tüm noktaları tek tek incelediklerini ve kameraların bir ay kadar önce takıldığını belirtti.

Arık, Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu ilanı kendi sayfasından duyurmamasının, sadece EKAP üzerinden ilana çıkmasının da düşündürücü olduğunu sözlerine ekledi.

BÜYÜKŞEHİR’DEN KAMUOYUNA SAYGIYLA DUYURULUR

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin EKAP üzerinden yapılan bir ihalesine ilişkin CHP Kayseri Milletvekili Sayın Çetin Arık ile CHP İl Başkanı Sayın Ümit Özer’in eksik bilgilerle kamuoyunda yanlış anlamalara yol açabilecek değerlendirmelerde bulunması üzerine açıklama yapılması gereği duyulmuştur.

Kamu yararı gözetilerek yürüyen merdivenler ile üst geçitlerdeki asansörlerin daha etkin ve verimli kullanılabilmesi ve vatandaşlara kaliteli bir hizmet sunulabilmesi amacıyla “Yaya engelli asansörleri, yürüyen merdivenler ve bunlara bağlı panoların, motorların, benzer alt ekipmanların uzaktan kontrol edilerek etkin ve verimli işletilmesi”  adı altında açık ihaleye çıkılması kararlaştırılmıştır.

Tamamen teknik bir konu olması ve sahadaki uygulamasının sonuçlarının görülebilmesinin önem taşıdığı bir çalışma olması nedeniyle “Demo” olarak bilinen bir ön izleme çalışması yapılmıştır. Bu demo çalışması ile kameraların gece ve gündüz görüşleri, arıza tespitteki yeterlilik ve teknik detaylar gibi konular test edilmiştir. Olası sorunlar ya da kamu zararı oluşmaması açısından bir anlamda iş tecrübe edilmiştir.

Akabinde Kamu İhale Kanunu’na göre ihale süreci işletilmiş 04.03.2021 tarihinde gazete ve EKAP ilanına çıkılmıştır. İhale, EKAP üzerinden E-İhale olarak kanuni çerçevede gerçekleştirilmiştir.

Özetle;

1-            “Önceden iş verilmiş” iddiaları tamamen gerçek dışıdır. İhale AÇIK İHALE’dir. Rekabetin hakim olduğu, Türkiye’nin her tarafından başvurunun yapılabildiği bir ihaledir. Ayrıca, ihaleye katılan firmalardan en düşük teklifi veren firmanın demo çalışmasına katılmayan bir firma olması bile Milletvekili Arık’ın iddialarını tamamen çürütmektedir.

2-            Milletvekili Arık, “İhaleyi kaça verdiniz, ihaleye kimler girdi diyoruz cevap alamıyoruz” diye yine yanlış bir algı peşinde koşmaktadır. Oysa Sayın Milletvekilinin gayet iyi bilmesi gerekir ki “Sonuçlanmayan ihaleye ilişkin bilgi verilmesi” kanunen suçtur. 19.03.2021 (bugün) yapılan ihalenin 10 günlük itiraz süreci bulunmaktadır. Ayrıca ihale şartnamesine göre incelemesi yapılacaktır. Olası ihale iptalinde ve yeniden ihale düzenlendiğinde “Açıklanan yaklaşık maliyet” üzerinden firmalar hareket eder, rekabet ortadan kalkarsa ortaya çıkacak kamu zararını Sayın Milletvekili nasıl açıklayacaktır. Sayın Milletvekili kanun bilmez bu yaklaşımıyla hem belediyeden suç işlemesini talep ediyor hem de kamu yararını yok sayıyor.

3-            Yine açıklamalarından Sayın Milletvekili’nin “Açık İhale” ve EKAP üzerinden yapılan “E-İhale” konusunda bilgisinin olmadığı anlaşılmaktadır. İhaleye Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin bir dahlinin olması bu sistemde söz konusu değildir. İhale, Büyükşehir Belediyesi’nin inisiyatifi dışında elektronik ortamda EKAP Merkezi tarafından herkese açık yapılmaktadır.

4-            Demo olarak takılan kameraların çöpe atılması gibi bir durum da asla söz konusu değildir. Hiçbir özel şirketin kendi malını çöpe atması düşünülemez.  48 kamera demoyu yapan firmaya ait ve sistemin tamamının aynı anda çalışabileceğinin tespiti ve ispatı için takılmıştır. Belediyemiz söz konusu 12 lokasyondaki bu demo kameraları için hiçbir şekilde herhangi bir bedel ödememiştir.