Cep telefonu yolları… (Köşe yazısı 05.08.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Genci, yaşlısı
Kadını, erkeği
Öğretmeni, öğrencisi
İşsizi, işi olanı
Çalışanı, çalışmayanı hiç fark etmiyor.
İnsanların çoğunun cebinde para yok.
Ama ellerinde yabancı bir sigara tüttürüyor.
Bir yandan da, yolda yaya yürürken, otobüste-tramvayda, derste, evde her yerde ellerinde bir cep telefonu, kafaları ona eğik adeta onunla yaşıyor, sohbet ediyor, o dünyada geziniyor.
Ne büyüğün küçüğe, ne küçüğün büyüğe saygısı, sevgisi, vefası, teşekkürü hiç yok.
Bazen öyle dalmış havası yaratıyorlar ki, yaşlılara, engellilere, çocuklu ailelere yer vermemek için, birde kulaklarına güya müzik takıyor, dünyadan kopuyorlar.
İyi de bizim, milli, dini günlerimizi, güzel gelenek-göreneklerimizi, Atatürk’ün emanet ettiği bu Cumhuriyet’i kim yaşatacak?
42 ülkede faaliyet gösteren Interactive AdvertisingBureau’nun Türkiye merkezi IAB Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa’dan diğer 7 IAB ülkesinin ortak katılımıyla hazırlanan ve internet kullanımı konusunda iç görü sağlamak amacıyla yapılan DigitalSCOPE 2014 Raporu’nu yayınladı.
Türkiye’deki internet kullanıcılarının alışkanlıklarını analiz eden DigitalSCOPE 2014 Raporu’nun sonuçlarına göre, Türkiye’de internet kullanıcılarının yüzde 73’ü TV izlerken aynı anda internete bağlanıyor. Aynı anda iki ekranı kullananların yüzde 47’si TV karşısında sosyal medyada geziniyor, yüzde 21’i TV’de gördüğü insanları ve yüzde %19’u da TV’de gördüğü markaları internette araştırıyor.
Online olarak yapılan aktiviteler arasında arama motoru kullanımı tüm platformlarda ön plana çıkarken, bilgisayardan internete bağlananların yaklaşık yüzde 70’i e-postalarınıkontrol etmek ve markalar hakkında bilgi toplamak içinbilgisayarlarını kullanıyor. Cep telefonlarında en fazla harita gibi lokasyonbazlı hizmetlerle (%64) sosyal medya (%64) kullanılırken, tabletlerde ise daha sıklıkla makale takibi (%39)ve video izleme (%38) ön plana çıkıyor.
Rapora göre, internet kullanıcılarının %63’ü her gün online oluyor, yüzde 60’a yakını ortalama bir günde 2 saatten daha fazla süresini internette geçirirken %21’i için ise bu süre 5 saatten daha fazla. İnternette günde 30 dakikadan az vakit geçirenlerin oranı ise yüzde 8’de kalıyor.
İnternet kullanıcılarının TV izleme alışkanlıkları incelendiğinde 2 saatten fazla TV izleyenlerin oranı yüzde 39’da kalırken sadece %7’si 5 saatten fazla televizyon izlediğini belirtiyor. Günde 2 saatten fazla radyo dinleyenlerin oranı %14 olurken bu oran basılı gazete için %10.
Araştırmada internet kullanıcılarının cihaz tercihlerine dair de ilginç bulgular var. Türkiye’de yaşayan akıllı telefon sahiplerinin %82’si her gün akıllı telefon aracılığıyla online olurken,Doğu ve Orta Avrupa (DOA) ülkelerindeki akıllı telefon sahipleri için bu oran %75’de kalıyor. DOA ülkeleri ortalamasına paralel olarak Türkiye’de bilgisayar sahiplerininyaklaşık yüzde 70’ibilgisayarlarından her gün internete bağlanıyor.
Türkiye’deki tablet sahiplerinin ise %57’si her gün internete bağlanırken,DOA ülke ortalaması %54’de kalıyor.
İnternet kullanıcılarının tüketim alışkanlıklarının da incelendiği araştırma bir ürün/hizmet almadan önce en çok internetten araştırma yapıldığını (%68) ortaya koyuyor. İkinci olarak başvurulan kaynak ise %47’yle tanıdıkların tavsiyesi. Öte yandan en güvenilir olarak görülen kaynaklar uzman görüşleri ve tanıdıkların verdiği tavsiyeler.
Katılımcıların %56’sı araştırdıkları ürün/hizmetlerden ilk defa internet aracılığıyla haberdar olduklarını belirtiyor. Online tüketicilerin %76’sı yeni ürünler bulmak, %75’i en iyi fiyatı bulmak, %65’i ise alışveriş yapmak için internetin faydalı olduğunu düşünüyor.
Böyle giderse yakında Türkiye’de gençlerin, devletten, belediyelerden en büyük talepleri, spor, bisiklet, yaya yolu dışında, cep telefonu yolu olacak gibi.
Nasıl olsa teknoloji ile konuşmayı unuttuk, mesaj, mail atmayı öğrendik..
Birbirimizi online takip ediyoruz yani…