Cep telefonlarına TRT zammı ve doğalgaz’dayeni fiyat belirleme…

Tüm tepkilere rağmen cep telefonlarından TRT payı adı altında kesintiler devam ederken birde zam yapıldı. Bunun dışında, doğalgaz piyasasında karayolu taşıtlarında yakıt olarak kullanılacak sıvılaştırılmış doğalgaz (OtoLNG) toptan satış lisans alma bedeli, yıllık doğalgaz toptan satış lisans bedeli belirlendi.

Cep telefonlarından alınan TRT bandrol oranı yüzde 6’dan yüzde 10’a çıkarıldı. 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Gelirleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle, sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmeleri, 1 Temmuz 2017’den itibaren TRT enerji payı ödemeyecek. Bu düzenleme, TRT’nin “enerji payı gelirlerinde” yaklaşık yüzde 47’lik gelir kaybına yol açtı. Kurumun gelir kayıplarının telafisi için cep telefonlarında matrahı oluşturan üretim veya ithalat rakamlarından daha önce yüzde 6 alınan bandrol ücretine yüzde 4 ilave yapıldı. Çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimlerine katkı sağlamak adına en çok izlenen kanallardan olan TRT Çocuk’a da reklam almayan kamu yayıncısı TRT’nin gelir kayıplarının kısmen telafisi amacıyla cep telefonu bandrol ücretlerinde değişikliğe gidildi. Resmi Gazete’de yayımlanan “3093 Sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu Uyarınca Radyo, Televizyon, Video ve Birleşik Cihazlar ile Bunların Dışında Kalan Radyo ve Televizyon Yayınlarını Almaya Yarayan Her Türlü Cihazdan Alınacak Bandrol Ücretlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” ile cep telefonlarında matrahı oluşturan üretim veya ithalat rakamlarından daha önce yüzde 6 alınan bandrol ücretine yüzde 4 ilave yapıldı.

Öte yandan Resmi Gazete’de yayımlanan EPDK kurul kararına göre; doğalgaz piyasasında karayolu taşıtlarında yakıt olarak kullanılacak sıvılaştırılmış doğalgaz (OtoLNG) toptan satış lisans alma bedeli 74 bin 600 lira, yıllık doğalgaz toptan satış lisans bedeli ise satışı yapılan kilovatsaat başına 0,0005 kuruş olacak.Araçlarda yakıt olarak kullanılmaya başlanan sıkıştırılmış doğalgaz (OtoCNG) satışında lisans alma bedeli ise 15 bin lira olarak belirlendi. Ayrıca doğalgaz lisans yenileme bedeli, ilgili faaliyet için belirlenen lisans alma bedelinin yüzde 50’si kadar olacak. Lisans tadili bedeli 3 bin lira, lisans sureti çıkarma bedeli ise 800 lira olarak uygulanacak.