C-47 uçağının parçalandığı iddiası üzerine rektörlük açıklama yaptı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörlüğü sosyal medyada yayınlanan C-47 uçağının parçalanma anlarına ilişkin video sonrası açıklama yaptı. Üniversitenin uçağı hurdaya ayırma yetkisinin olmadığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, “Protokol kapsamında hibe edilen uçağı ilgili kurum mevzuat kapsamında teslim almış ve taşımıştır. Bu yalan haberi paylaşan sosyal medya kullanıcıları hakkında gerekli adli işlemler başlatılacaktır” dedi.

C-47 uçaklarının bir dönem merkezi olarak bilinen Kayseri’de, ERÜ kampüsünde yer alan bir C-47 uçağının parçalanması videosunun yayınlanması üzerine ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, iddialar üzerine sosyal medya hesabından “Üniversitemize Hava Kuvvetlerimizce protokol kapsamında verilen C47 Uçağının, teknolojik gelişmeler nedeniyle eğitim-öğretimde kullanılmaması nedeniyle kullanım dışı kalmıştır. Bu nedenle uçağın bütün olarak kuruma iade edilmesi zorunluluğu maddesi gereğince iade edilmiştir. Üniversitemizin ilgili uçağı hurdaya ayırma ve taşıma yetkisi yoktur. Protokol kapsamında hibe edilen uçağı ilgili kurum mevzuat kapsamında teslim almış ve taşımıştır. Bu yalan haberi paylaşan sosyal medya kullanıcıları hakkında gerekli adli işlemler başlatılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” notunu paylaştı.

Rektörlük’ten ‘Kamuyona duyuru’ başlığı ile bugün paylaşılan açıklama yazısında ise şu ifadeler yer verildi: “Üniversitemiz Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde bulunan C-47 uçağı hakkında bazı sosyal medya organlarında çıkan üniversitemizi karalamaya ve yıpratmaya yönelik, kasıtlı ve mesnetsiz iddialar üzerine kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi sorumluluğu çerçevesinde aşığadki açıklama yapılma gereği duyulmuştur:

C-47 uçağı Türk Hava Kuvvetleri tarafından hurdaya ayrılarak eğitim-öğretim döneminde kullanılmak üzere 2000 yılında hurda hibe protokolü ile üniversitemize verilmiştir. C-47 uçağının Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemizin eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetlerinde kullanılmaması, hurda olarak verilen uçağın bir çok sisteminin eğitim-öğretimde kullanılamayacak biçimde yıpranmış olması nedeniyle yine aynı protokol kapsamında hibe alınan kuruma iade edilmiştir. Bu kapsamda gerekli yazışmalar Mayıs 2017’de üniversitemiz ile 2’nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nce yapılmıştır. Yine Milli Savunma Bakanlığı ve C-47 uçağının üretici firmasından (Douglas şirketi) alınan onay ve bilgi dahilinde iade işlemi gerçekleştirilmiştir.”

C-47 uçağını sosyal medyada çıkan haberlerin aksine üniversitenin hurdaya ayırma ve  taşıma yetkisi bulunmadığının da belirtildiği açıklama metninde, “ Uçağın, taşınma ve tahliye işleminde üniversitemizin hiçbir personeli görevlendirilmemiş ve makine teçhizatı kullanılmamıştır. Üniversitemizin bu süreçte her hangi bir dahili bulunmamıştır. Bu işlemler 2’nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nce görevlendirilen personel koordinesinde Makine Kimya Endüstrisi tarafından yapılmıştır. Üniversitemizin hurda protokolü kapsamında C-47 uçağını herhangi bir kurum ve kuruluşa belirli bir bedel karşılığı veya bedelsiz verme yetkisi de bulunmamaktadır. Protokol gereği uçağın bir bütün olarak alınan kuruma iadesi zorunluluğu nedeniyle bir bütün olarak üniversitemizce geri iadesinin yapılması sağlanmıştır.  C-47 uçağının iadesi ile ilgili tüm iş ve işlemler ilgili yasal mevzuat kapsamında yapılmış olup, yukarıda belirtilen ilgili kurum ve kuruluşların onayı ile gerçekleştirilmiş ve konu ile ilgili tüm çalışmalar resmi yazışmalara uygun bir biçimde tamamlanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verildi.