Büyükşehir-ERÜ ulaşım işbirliği, ORAN toplantısı, iki eser daha

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ ORAN KALKINMA AJANSI TOPLANTISI’NA KATILDI

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılılıç, Kayseri, Sivas ve Yozgat illerini kapsayan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın Aralık ayı yönetim kurulu toplantısına katıldı. Toplantıda ORAN Kalkınma Ajansı gündemindeki konular ele alındı ve yapılması planlanan projelerle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı’nın toplantısı video konferans yöntemiyle yapıldı. Toplantıya Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Yozgat Valisi Ziya Polat, Sivas Valisi Salih Ayhan ve aynı zamanda ORAN Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi de olan Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç katıldı.

Başkan Büyükkılıç, alınan kararların bölgeye hayırlı olması temennisinde bulundu.

BÜYÜKŞEHİR İLE ERCİYES ÜNİVERSİTESİ’NDEN “ULAŞIM” İŞBİRLİĞİ

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş ile Erciyes Üniversitesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği TÜBİTAK 1001 Projesi başarıyla tamamlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, “Ulaşım A.Ş ile Erciyes Üniversitemiz ortak geliştirdikleri proje ile toplu taşımacılık için çok önemli olan çizelgeleme problemine verimlilik ve en üst seviyede çözüm getirerek hem şehrimiz için hem de ulaşım sektörü için önemli bir konuyu sonuca ulaştırdılar” dedi.

Bakanlık onaylı AR-GE Merkezine sahip ülkemizin öncü ulaşım şirketi Kayseri Ulaşım A.Ş, Erciyes Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü ile birlikte yapmış olduğu araştırma geliştirme faaliyetleri çerçevesinde sefer tarifesi ve makinist çizelgelemesi problemini çözmek amacıyla yaptıkları TÜBİTAK 1001 projesi başarı ile tamamlandı. Bu proje kapsamında, nüfus yoğunluğu gün geçtikçe artan Kayseri’de, şehir içi toplu ulaşım için büyük önem arz eden tramvay hatlarının sefer tarifelerini ve makinist sefer görevlerinin belirlenmesinde ve atanmasında verimlilik ve hizmet seviyesi odaklı yenilikçi bir çözüm yaklaşımı geliştirildi.

BU PROJE İLE YOLCU TALEPLERİ TAHMİN EDİLEBİLECEK

Projenin amacı, elektronik ücret toplama sistemi ile 11 yıldır toplanan veriler ile elde edilen lokasyon bazlı yolcu sayılarının girdi olarak kullanıldığı en uygun sefer tarifesini oluşturmak, yasal ve işletmesel kısıtlar çerçevesinde optimize etmek olurken, bu yaklaşım sayesinde yolcu talepleri tahmin edilebilecek ve seferler artık tahminlenen yolcu taleplerine göre geliştirilen program tarafından planlanabilecek. TÜBİTAK tarafından desteklenen projede, şirketin sefer maliyetlerinde tasarruf sağlanırken hizmet kalitesi de arttırılmış olacak.  Erciyes Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lale Özbakır ve araştırma ekibi tarafından yürütülen projede Ulaşım A.Ş bünyesinde çalışan bir araştırmacının yüksek lisans tezi tamamlanırken, iki yurtdışı ve bir yurtiçi olmak üzere toplam 3 bildiri sunumu gerçekleştirildi. Proje sonuçlarının, alanında prestijli uluslararası ulaşım dergilerinde yayınlanmak üzere 3 makale hazırlığı da sürüyor.

ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİMİZİN MEYVELERİ

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, “Yerel yönetimlerle, üniversitelerin işbirliği şehrin gelişimi açısından önemli bir olgu. Üniversitelerimiz ile iş birliğimizin biraz daha güçlendirilmesi, arzu ettiğimiz boyutun üzerine çıkması gerektiğine inandığımı çeşitli platformlarda ifade etmiştim. Ulaşım A.Ş ile Erciyes Üniversitemiz ortak geliştirdikleri proje ile toplu taşımacılık için çok önemli olan çizelgeleme problemine verimlilik ve en üst seviyede hizmet esasında çözüm üretmeleri hem şehrimiz için hem de ulaşım sektörü için çok önemli bir gelişme. Kayseri Ulaşım A.Ş bünyesindeki Ar-Ge merkezimizin şehrimizdeki üniversitelerle yenilikçi çalışmalar yapıyor olması ve ürettikleri teknolojiler ile birçok şehre hizmet vermesi bizleri sevindiriyor” diye konuştu.

Başkan Büyükkılıç, proje ekibinde yer alan Kayseri Ulaşım A.Ş. AR-GE personeline, katkıları için değerli bölüm başkanı Prof. Dr. Lale Özbakır başta olmak üzere tüm hocalara teşekkür etti.

Ayrıca, Kayseri Ulaşım A.Ş. Ar-Ge Merkezi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayı ile faaliyetine başladığı 2018 yılından bu yana akıllı şehir ve akıllı ulaşım temalarına odaklanmış 8 projeyi tamamlamış olup 9 proje ile çalışmalarına devam ediyor.

BÜYÜKŞEHİR’DEN İKİ ÖNEMLİ ESER DAHA

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Unesco Geçici Dünya Miras Listesine giren Koramaz Vadisi’nin tarihini ‘Osmanlıdan Günümüze Koramaz Vadisi Tarihi’ adlı kitap ile ölümsüzleştirdi. Ayrıca, Kayseri Büyükşehir Belediyesi 4. Hikâye Yarışması’nda dereceye giren ilk 26 hikâyeden oluşan kitap da okuyucuların hizmetine sunuldu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kültür yayınları envanterine iki yeni eseri daha kazandırdı.

OSMANLIDAN GÜNÜMÜZE KORAMAZ VADİSİ TARİHİ

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları tarafından basılan eserlerden birisi Kayseri’nin keşfedilmesi gereken gizli cennetlerinden sadece birisi olan Koramaz Vadisi’nin tarihini anlatan ‘Osmanlıdan Günümüze Koramaz Vadisi Tarihi’ adlı kitap oldu. Koramaz Çayı’nın aşındırmasıyla binlerce yılda oluşmuş görkemli bir coğrafi estetiğin yanında, tarihi ve kültürüyle de ziyaretçileri büyüleyecek bir yapıya sahip olan vadide, günümüzde yedi yerleşim yerinde yaşam sürmekte ve bu durum vadiyi yaşayan bir açık hava müzesi şeklinde tutuyor. Bu yerleşim yerleri doğudan batıya doğru sıra ile, Büyük Bürüngüz, Subaşı, Küçük Bürüngüz, Ağırnas, Turan, Vekse ve Bağpınar olurken, vadi içerisinde devam eden bu yaşam, kültürün sürekliliğini ve bölgenin ziyaretçiler açısından cazibesini artırıyor.

Tarih sevenler için kaya oyma ve modern kiliseler, Bizans Dönemi’ne ait yapılar, Osmanlı ve Selçuklu Dönemlerine ait sivil mimari türünden benzersiz camiler, çeşmeler, konaklar, evler, hanlar, köprüler ve okullar yer alıyor. Bezirhaneler, değirmenler, setenler, güvercinlikler ve şırahaneler ise üretim amaçlı tarihi kültürel yapılar olurken, Columbariumlar, tümülüsler, kaya mezarlar ve mezarlıklar ise Koramaz Vadisi’nin dört bir tarafına dağılmış eşsiz yaşam sonrası kültür mirasları olarak göze çarpıyor.  Koramaz Vadisi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin gayretli çalışmalarıyla Unesco Geçici Dünya Miras Listesine girerken, bu tarihi bölge için araştırmalara ağırlık verildi. Bu doğrultuda Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınlarına ‘’Osmanlıdan Günümüze Koramaz Vadisi Tarihi’ adlı kitabı envanterlerine dahil edip, okuyucularının hizmetine sundu.

KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 4. HİKAYE YARIŞMASI

Kitaplara ve okur-yazarlara büyük önem ve değer veren Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin şehre kazandırdığı diğer bir eser ise Kayseri Büyükşehir Belediyesi 4. Hikâye Yarışması Kitabı oldu. Yarışmada belirlenen süre zarfında bin 200 hikâye gönderilirken, bunların her biri, ön jüri tarafından titizlikle değerlendirilerek sayısı 45’e indirildi. Anadolu insanının yaşadıklarını, hayata ve diğer insanlara karşı mücadelelerini, dostluk, vefâ, anlayış, sabır, kanâat, yalnızlık ve benzeri unsurları ihtiva eden hikâyeler, geçmişten gelen ve hâlen canlı bir şekilde devam eden güçlü bir anlatı geleneğine de işaret ediyor. 4. Hikaye Yarışması, 10 kişilik asıl jüriden oluşan değerli eğitimciler tarafından irdelenerek derecelendirildi. Bu derecelendirme sonucunda birinciliği ‘Yılkıdan Uyanmış Demir Atlar’ adlı hikâyesi ile İzmir’den katılan Hakan Unutmaz; ikinciliği ‘Leylekler Bu Yıl Da Gelmedi’ adlı hikâyesi ile Adana’dan Aysel Kaymaz, üçüncülüğü ise ‘Odalarda’ adlı hikâyesi ile İstanbul’dan Ahmet Hakan Karataş elde etti.

Yarışmada dereceye giren ilk 26 hikâyeden oluşan kitabı basan Kayseri Büyükşehir Belediyesi, okuyuculara sundu.