Büyükkılıç, 12 başlıkta 150 önemli projesini ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü’nde açıkladı.

AK Parti’nin Büyükşehir Belediye başkan adayı  olan Melikgazi Belediye Başkanı doktor Memduh Büyükkılıç, mahalli seçimler öncesi 12 başlıkta hazırladığı 150 projesini, parti il başkanlığınca, 10 Ocak Çalışanlar Gazeteciler günü nedeniyle verdiği kahvaltıda basın mensuplarına tek tek açıkladı.
Radisson Blue otelde gerçekleştirilen  programa Memduh Büyükkılıç, AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, parti il yönetim kurulu üyeleri ve basın mensupları katıldı.
Kayseri için önem verdiği 150 projesini tek tek açıklayan Memduh Büyükkılıç, aday gösterilmesi nedeniyle  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti, şunları söyledi.

“Ben bu şehirde doktorluk, belediye başkanlığı, milletvekilliği, aktif politika yaptım ve bugünde Büyükşehir belediye başkan adayıyım. Politikada ilk adım 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde açıklandı. İnşallah Cumhurbaşkanımızın beklentilerine karşılık vereceğiz. Biz şehrimizi seviyoruz. Kayserimizde belediyecilik açısından güzel bir gelenek oluşturulmuş. Güzel çalışmalar yapılmış. 150. yılda 38 başkan bu şehire hizmet etmiş. Bu önemli bir rakam. Biz önce gönül belediyeciliğini her yönü ile yapmak istiyoruz. Memduh Büyükkılıç, hiç kimseyi ötekileştiren bir yapıya sahip değil.  Allah nasip ederse 31 Mart’tan  sonra şehrimizi ilgilendiren her projeyi sahipleneceğiz. Herkes şunu iyi bilsin. Belediyecilikte ‘ben olmayacak, biz olacaktır.’ Bizim odağımızda insan vardır. İnsanı yaşat ki şehir yaşasın diyeceğiz. İlk ve öncelikli proje millet bahçeleri. Kayseri’de ilçeler dahil olmak üzere 20 millet parkı yapacağız. Yıllardır Allah’ın bir lütfu olan Erciyes’in suyunu ‘Erciyes’ adı ve markası ile şişeleyip  satacağız.”

AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu’da, gazetecilerin gününü kutlarken Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya da basın sektörünün sorunlarını dile getirdi ve sürpriz olarak doğum günü kutlandı, günün anısına hatıra fotoğrafı çekildi. Büyükkılıç’ın önemli projelerinden bazı başlıklar şöyle. 

En ilginç projesi: Erciyes’in suyunun ‘Erciyes’ adı altında şişelenerek satılması

 *Büyükkılıç’ın proje başlıkları: Vizyon, kültür sanat, spor, eğitim, turizm, sağlık, sosyal, yerel kalkınma, ulaşım, çevre dostu, kentsel yenileme, ilçeler.

*Hava İkmal arazisi ile tüm ilçeler dahil 20 ‘millet bahçesi’

*Kapadokya ekspresi, turizm ve kültür öncelikli kalkınma

*Müzeler, festivaller şehri, Kaleiçi kültür sanat merkezi, tarih kokan sokaklar

*Erciyes maratonu, halk koşusu, kış sporları okulu, tenis kortları

*İkili eğitime son vermek için yeni okullar, Çocuk Üniversitesi, kütüphaneler

*Bilim, öğretmen, çiftçi, engelli sanat akademisi, Havacılık lisesi, kent atölyesi

*Ali dağı teleferik, vadi turizm, Erciyes kamp merkezi, kültür turları

*Şehrin doğu bölgesine hastane, hasta yakınlarına misafirhane, sağlık turizmi

*Yeni çöp transfer istasyonu, engelsiz çocuk ve yaşam merkezleri

*Üniversite öğrencileri şehir turları, çamaşır yıkama merkezi, öğrencilere yemek

*Tarımsal, hayvansal kalkınma, arıcılık, organik tarım, besi, ihtisas OSB projesi

*Lojistik, kuluçka merkezi, markalaşma, Et süt kurumu, su paketleme

*Yeni katlı kavşaklar, bulvarlar, bisiklet yolları, asfaltın tek elde toplanması

*Toplu ulaşım ring, millet parkları,  mesire ve hobi alanları, seyir teras

*Kentsel dönüşüm, balıkçılar çarşısı, millet kırathaneleri, kadın kooperatifleri

KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR  GAZETECİLER CEMİYETİ YÖNETİM KURULU, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı. Yapılan açıklamada şöyle dendi.

Günümüzde yaşanan son gelişmeler, Türk Basını’nı çok sayıda sorunla karşı karşıya bırakmış bulunmaktadır.

Teknoloji’de yaşanan hızlı gelişim, siyasal, sosyal ve ekonomik gelişmeler,  gerek yaygın ve gerekse yerel gazetelerimizi kapanma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmış, ana akım gazetelerimiz ve Anadolu’da yaşam mücadelesi veren yerel gazetelerimizin içinde bulundukları derin sorunlar,  gazetelerin kapanmasına, çok sayıda gazeteci meslektaşımızın işsiz kalmasına yol açmıştır.  Gelişmeler, önümüzdeki günlerde de çok sayıda meslektaşımızın işsiz kalacağı yönünde işaretler vermektedir.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, sorunlarımızı ortaya koyabileceğimiz ve tartışabileceğimiz bir gün olarak büyük önem arz etmektedir.

Bilindiği gibi, demokrasilerin gelişiminde ve toplumların ilerlemesinde basının çok büyük bir önemi ve rolü vardır. Yasama, yürütme ve yargının yanında 4. kuvvet olan basın,  geleceğin güçlü Türkiye’si için mutlaka desteklenmesi gereken bir kurumdur. Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında bu kadar büyük bir öneme sahip olan basının, içinde bulunduğu sıkıntılardan  kurtarılması ve yaşanan sorunlara vakit geçirilmeden çözüm bulunması artık bir zorunluluk haline gelmiştir.

Dayanışma günü olarak kutladığımız ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ nedeniyle, çözüm bekleyen sorunlarımızı kamuoyuyla bir kez daha paylaşmak istiyoruz.

Ülkemiz, medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyaç duymaktadır. Özgürlüklerden çalışma koşullarına, mesleki standartlardan yasal düzenlemelere kadar bir dizi sorunumuz bulunmaktadır.

Özellikle çalışma koşulları mutlaka iyileştirilmelidir.

10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı.

Ancak günümüzde meslektaşlarımız, çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından, ne yazık ki, 10 Ocak 1961’den çok daha kötü koşullara sahip bulunmaktadırlar. Basın özgürlüğünü ele alan yasalar yeniden düzenlenmeli, terör suçları dışında, yazdıkları yazılar nedeniyle haklarında soruşturma ve kovuşturmada bulunulan gazetecilerin durumu yeniden değerlendirilmelidir.

Yaşadığımız tüm bu sorunlar nedeniyle, meslektaşlarımız açısından bir bayramdan söz edemeyiz. Hep tekrarladığımız gibi 10 Ocak’lar ve 24 Temmuz’lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir.

Tüm meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler

Günü’nü bir kez daha kutluyoruz.

10 OCAK’IN TARİHÇESİ

5953 sayılı basın çalışanlarının haklarını düzenleyen yasa, 10 Ocak 1961 tarihli 212 sayılı yasa ile getirilen değişikliklerle basın sektöründe çalışanların özlük haklarında çok önemli kazanımlar sağladı. Bu kazanımlar, dönemin Türkiye Gazeteciler Sendikası ve basın örgütleri tarafından “bayram” olarak kabullenildi.

Ne var ki, basın işverenleri yasayı protesto etti ve gazetelerini çıkarmama kararı aldılar. 3 gün süre ile 5 büyük gazete, işverenlerin kararı ile yayınlanmadı.

Gazeteciler, okuru gazetesiz bırakmamak amacıyla Türkiye Gazeteciler Sendikası çatısı altında kenetlendiler ve “Basın” adı altında gazete yayınladılar.

Gazete yöneticisinden, üretimin her aşamasında görevli emekçiye kadar tüm basın çalışanlarının sendika çatısı altında kenetlenmeleri, gazete sahiplerinin direnişini kırdı.

212 sayılı yasa böylece yürürlüğe girdi ve yaygın uygulama alanı kazandı.

Günümüz de,  ne bu yasadan, ne de diğer kazanılmış haklardan söz edemiyoruz. Özellikle 1990 sonrası dönemde yaşanan basından medyaya dönüşüm sürecinde, bu kazanımlar “uygulamada” tek tek elden çıkmıştır.  Basın çalışanları, zor koşullar ve düşük ücretlerle yaşam mücadelesi vermektedir.

Kaybedilen hakların yeniden kazanılması, daha güçlü, özgür ve tarafsız basın özlemlerimizle..