Bugün 23 Nisan.. (Köşe yazısı 23.04.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Bugünün, yani 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının anlam ve önemini anlatan yazıma Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı  avukat Metin Feyzioğlu’nun, Kayseri Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen konferanstaki kısa bir cümlesi ile başlamak istiyorum.

“Olmuşla ölmüşe çare yok ama olanın ne için olduğunu tespit etmek çıkışı bulmak için bir zarurettir. Türkiye derhal dış politikasında yönünü ve temel ilkelerini değiştirmek zorundadır. Türkiye’nin stratejik ve son derece etkili olan dış politika ilkesi ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ ilkesidir. Yazarı da Mustafa Kemal Atatürk’tür. Göreceksiniz düne kadar Atatürk’e sövüp, sayanlar veya bir Fatiha’yı esirgeyenler Türkiye’yi içine düşürdükleri bu beladan kurtulmak için Atatürk’ün ipine sarılacaklar. Gerçekten Türkiye son 80-85 yılının en sıkıntılı en belirgin olmayan dönemini yaşıyor. Artık yurttaşlarımız umut istiyor, çare istiyor, çözüm istiyor. Durum tespitinin zaten yaşayarak yapıyoruz. Durum ortada. Yurtta barış dünyada barış temel ilkemizden vazgeçilmiş. Komşularımızın tamamıyla sorunlu hale gelmek yetmezmiş gibi kendi elimizde terör örgütleri komşu yapılmış ve Ortadoğu’nun Birinci Dünya Savaşı sonrasında çizilmiş olan sınırları Türkiye’nin takdir katkısıyla Türkiye’nin zararına olacak şekilde yeniden çizilmeye başlanmış. Öyle bir dönemdeyiz ki Türkiye’yi yöneten irade terör örgütlerine terör örgütü diyemez olmuş. Artık insanımız yaşamsal tehditlerle karşı karşıyadır. Bugün daha ciddi oturup konuşma ve ne yapacağımızı belirlemek zorundayız.”

Evet bugün 23 Nisan. 1920’de açılan TBMM sinin en önemli özelliği kurtuluş savaşının yönlendirici beyin merkezi olması. Kurtuluş savaşı ile ilgili bütün kararlar burada alınmış. Büyük lider Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde milletimiz dünyaya bağımsızlık savaşının nasıl olacağı ile ilgili büyük bir ders vermiş. Bu hareket ezilen milletlere bağımsızlık yolunu açtığı gibi bağımsızlık savaşımızın diğer milletlere örnek olmasını da ortaya koymuş.
Bayram oluşuna gelince;23 Nisan 1920 ilk büyük millet meclisimizin toplandığı gün. Yani 23 Nisan, Milletin yönetme yetkisini kullanmaya başladığı gün oluşu bakımından Milli egemenlik bayramı.
23 Nisan Dünyada kutlanılan ilk çocuk bayramı olma özelliğini de taşır. Çünkü bu günü Atatürk Türk çocuklarına armağan etmiş. Bu çok önemli bir olgu. Atatürk’ün Milletimizin geleceğini oluşturacak çocuklara değer vermesi demek; Milletimizin İlelebet varlığının devam edeceğinin bir delaleti.
Atatürk’ün’’Yurtta sulh, Dünyada sulh’’ ifadesi ile Dünya çocukları Türkiye’de buluşuyor. Bu buluşmda Dünyaya barışı haykırarak şenlikli kutluyor. Çünkü Atatürk, Bütün dünya çocuklarına barışı, kardeşliği ‘dünyada sulh’ diyerek net ortaya koydu.
23 Nisan egemenliğin milletin olduğu düşüncesinin kabul edildiği gün. Çocuk Bayramımız. Yarınların büyükleri olacak çocuklarımızın bayramı. TBMM sinin açılması, Devletimizin yönetim sistemini derinden etkileyen bir hareketin başlangıcı. O yıl TBMM‘nin açılışı, Cumhuriyetin ilanı ile tamamlandı.
Yine burada TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun Kayseri’deki sözlerine yer vermek istiyorum.

“Atatürk Türkiye Cumhuriyetini ‘Hukuk Devleti’ kavramı üzerine kurmuştur. Atatürk Ankara’da hukuk fakültesi kurulması talimatı verdiğinde niye kurduruyoruz İstanbul’da var zaten denilince’ burada Cumhuriyet hukukunu öğreteceğiz. İstanbul’da Cumhuriyeti kuramayız onun için Ankara’da kuracağız’ demiştir. Ve ‘bu müessesenin açılışında duyduğum mutluluğu hiçbir devrimimde duymadım’ demiştir. Cumhuriyetin hukukunu, Cumhuriyetin kurduğu kurum korumalıdır. Yani Atatürk’ün kurduğu devletin arkasında hukuk devleti anlayışı vardır. Şimdi diktatör diyorlar. Hangi diktatör ortaçağ karanlığında bulduğu toplumu aydınlığa, hukuk devletine yurttaş bilincini yerleştirmek için bu kadar devrim yapar. Diktatörler devrim yapmaz, sefa içinde yaşar giderler. Hiçbir diktatör ölümünden bunca yıl sonra milletinin yüreğinde bu kadar büyümez. Atatürk’e diktatör diyenler ya haindir, ya hainlerin etkilediği kara cahillerdir.“

Nisan ayı, baharın gelişini simgeler.

Baharda nasıl ki tabiat canlanır, hayat yeniden başlar.

Türk Milleti içinde hayata başlamak, bağımsızlığa ulaşmak için, karar verildiği, milletin kendi kaderlerini kendilerinin çizmek için birlik oldukları gün.
Çocuklar bu günün anlamını iyi anlamalı, öğrenmeli, kavramalı ve gelecek kuşaklara taşımalı. Güzel günlere ulaşmanın nasıl fedakârlıklarla mümkün olduğunu bilmeli. İnsana değer veren, Bağımsızlığın meşalesi olan bu günde ülkemizi, ilk günkü hürriyet ve egemenlik ruhu, azim ve başarısı, barış, kardeşlik, birlik, beraberlik, dayanışma içinde aydınlık günlere götürmekten başka seçeneğimiz yok.

Gündelik yaşarken, takla atan, büyük önderin fotoğrafı yerine o gün ki lideri asan, tabelalardaki T.C. ibaresini, okullarda andımızı, milli bayramların kaldırılmasına tempo tutanları zaten tarih, kara defterine yazacak, torunları da onları lanetle anacak.

Çocuklar, bayramınız bizim çocukluğumuzdaki gibi anlamlı ve kutlu olsun.

Ne Mutlu Türküm Diyene.