Bu dönemde ‘HAKKI-ADALET’ anlayışı…(Köşe yazısı 13.02.2015 Kayseri Star Haber)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

İnsan ve kul HAKKI.
Hak, Hukuk, ADALET
Bu iki kelimeyi en çok bu iktidar döneminde duyduk.
Ama ikisi de insan ismi olmaktan öteye geçemedi.
Uygulamada sınıfta kaldı, ‘havuz sistemi’nin tam ortasına düştü, insanları ezdi de ezdi.
Yine bu iktidar döneminde, geçmişte iki ayda bir gelen faturalar ayda bir gelmeye başladı. Ayda bir gelen faturada iki ayda bir gelenin kat kat üzerine çıktı.
İktidara ve bakana bakarsanız, Dünyanın en ucuz elektriğini, enerjisini Türk insanı kullanıyor.
Accenture tarafından dünya çapında 26 ülkede gerçekleştirilen “Değişen Enerji Tüketicisi” raporu yayınlandı.
Türkiye’de de 72 ilde toplam bin meskende enerji tüketicileri ile görüşerek hazırlanana rapora göre, Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 48’i enerji tedarikçisinden memnun değil, yüzde 52’si ise fiyata bağlı olarak tedarikçisini değiştirmeyi düşünüyor.
Raporda tedarikçilere önerilen tavsiyeler ise faturalandırmada ücret kalemlerinin açık ve sade bir şekilde detaylandırılması ile elektrik, su, doğalgaz, internet gibi birden fazla hizmetin tek bir paket halinde verilebilmesi yönünde oldu.
Türkiye’de toplam 35 milyon enerji tüketicisi bulunuyor.
Bunların 200 binini sanayi, 4.8 milyonunu ticarethaneler, 28 milyonunu da meskenler oluşturuyor.
Türkiye’de enerji piyasasının serbestleşme döneminde olduğunu hatırlatan Accenture Türkiye Enerji Grubu Lideri Hakan Irgıt, “Türkiye bu yeni pazarda henüz eğitim döneminde, 2016 yılında 25 milyon hanenin tedarikçisini serbestçe seçebilme hakkına kavuşacak olmasıyla sektörde rekabet dönemi başlayacak” dedi.
Türkiye’de halihazırda 130 liranın üzerinde fatura ödeyen 3 milyon tüketicinin, tedarikçisini değiştirme hakkı bulunuyor. Bu tüketicilerden yüzde 10 ila 15’inin tedarikçilerini değiştirdiğini açıklayan Irgıt, rekabet dönemine geçilmesiyle birlikte, tüketicilerin bu konuda daha fazla fikir sahibi olacağını ve bu rakamın artacağını öngörüyor. Bu da 2016’da 3 milyona yakın tüketicinin, tedarikçisini değiştirebileceği anlamına geliyor.
Rapora göre, Türkiye’de tüketici memnuniyetsizliğinin en başında fatura fiyat detaylandırılması geliyor. Ödediğimiz elektrik faturasının yüzde 55’inin kullanılan enerji olduğunu söyleyen Accenture Türkiye Enerji Grubu Yönetim Danışmanlığı Direktörü Bakatjan Sandalkhan, “Yüzde 45’lik kısmı ise sayaç okuma bedeli, dağıtım bedeli, TRT payı, tüketim vergisi, KDV gibi diğer kalemlerden oluşuyor. Tüketici faturaya baktığında daha kolay anlaşılır bir fatura görmek istiyor” dedi.
Yurtdışında İngiltere, Macaristan ve Hırvatistan’dan örnek veren Sandalkhan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu ülkelerde eve giren tüm hizmetler; elektrik, su, doğalgaz, internet tek bir firma tarafından daha uygun paketler halinde sunuluyor. Tıpkı Türkiye’de GSM şirketlerinin data, SMS, konuşma paketleri gibi. Enerji tüketicisi Türkiye’de tamamen serbest seçim hakkına geçtiğinde bu gibi paket yapan bir firma olursa hızlı bir şekilde başarı elde eder.”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının “5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 10’uncu Maddesine Göre 2015 Yılında Uygulanacak Olan İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliği”, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yayınlanan tebliğe göre, 1 Ocak 2015’ten geçerli olmak üzere, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’ndaki hükümlere aykırı davranan işletme, bina sahipleri ve yöneticilerin yasaya aykırı davranmaları halinde ödeyecekleri idari para cezaları yüzde 10,11’lik yeniden değerleme oranında arttırıldı.
Enerjiyi verimli kullanmayanlara uygulanacak cezalar 895 lira ile 89 bin 875 lira arasında değişecek.
Kısaca olayın özeti şu.
Sık sık elektrik kesintilerinden, bakımlarından gına getiren vatandaş, bu nedenle arızalanan, bozulan, hatta yananlarına birde ‘HAKKI, ADALET’ ne yaptın diyebilecek.
Çünki bu konuda bu iktidarın ‘Hak ve Adalet’ anlayışı sadece isimden öteye gitmiyor.